Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

PŘED 9 LETY…23.1.2006 Depeche Mode rozehřáli publikum v ledové Praze

Ilustrativní: PŘED 9 LETY…23.1.2006 Depeche Mode rozehřáli publikum v ledové Praze

Depeche Mode se po 5 letech vrátili do Prahy, tentokrát do beznadějně vyprodané Sazka Arény, kde je uvítalo 17.000 příznivců.

Pojďme si připomenout, jak koncert viděla média:

 

Depeche Mode bez problémů vyprodali Sazka Arenu a jako support dovezli kapelu The Bravery. Jejich koncert připomínal plejádu hitů sevřenou do chladu a temných odstínů nálad. Přání byla vyslyšena - odehrána byla kupa jasných tref do černého a něco málo z novinky "Playing The Angel".


"Playing The Angel" je po čertech dobrá deska, která každým poslechem zraje. Je ale jasné, že se najdou i rýpalové, kteří by Depešákům nejraději pod nohy házeli samé zpropadené balvany, jen aby zabránili vydání další desky. Naštěstí je stále dostatek fandů, kteří je budou opěvovat a ochraňovat jako své drahocenné ovečky. Největší ochranu potřeboval i sám leader Dave Gahan, jehož životní kotrmelec připomíná divokou spirálu - od pozitiv do nejhlubších negativ okrajových zákrutí. Každé nové album s sebou přináší následné turné, které není zrovna snadná záležitost, protože Depeche Mode koncerty v rámci tour nešetří. Jen po desce "Ultra" tento kolotoč přerušili, ale už následným výběrem "Singles 86-98" navázali na úspěšnou sérii. Zatím poslední zastávka v chátrající T-Mobil Aréně se konala v rámci propagace desky "Exciter". V novém se poprvé (tedy v Sazka Aréně) Depeche Mode představili ve velmi chladném pondělním večeru, kdy sibiřské mrazy uhodily tvrdou pěstí a předskokany se jim stali newyorští The Bravery.

 


Nový hudební středobod Prahy byl během čtrnácti dnů vyprodán. V den koncertu se však ještě našla nějaká ta místečka na prodej, nejenom z rukou mazaných překupníků. Vyprodaná Sazka i přívětivě přijala návštěvu z New Yorku - kapelu The Bravery, která přijela do Prahy
odprezentovat svoji bezejmennou prvotinu. Jejich melodický kytarový šmrnc zabalený trochou elektroniky s příchutí The Strokes nebo The Killers nezněl vůbec špatně. Prostě bylo vše vyslyšeno (necelá půlhodinka) a nikoho to neurazilo. Přesto většina čekala na hlavní hvězdu a uvítání bylo takové, jak se patří, a stále platí, že Depešáci mají jedny z nejvěrnějších fandů. Pódiu udávala ráz na levoboku zavěšená koule (možná
planeta), která různě blikala a nabízela
jednotlivá slova z textů songů Depeche Mode, nejčastěji se objevovala trojice "Láska", "Anděl" a "Bolest". Zajímavě byly ukryty klávesové nástroje, trochu to připomínalo barový pult s problikávajícími světly létajících neidentifikovatelných útvarů. Slušný světelný park na různě pohyblivých kruhových rámech a rozličně uskupená sešlost promítacích pláten pro projekce a snímání dění na pódiu, to vše dodávalo celé show ráz. A jelikož jsem již viděl třetí koncert Depeche Mode, mohl jsem si slušně zavzpomínat a porovnávat.


Několik málo minut po deváté se rozeznělo elektronicky peprné "Intro", které dalo všanc dravé úvodní takty singlu "A Pain That I'm Used To". Tento dramatický nášlap vystřídal song "John The Revelator" a bylo znát, že Dave Gahan důkladně nabil své hlasové baterky. Tohoto jsem se nejvíce bál, protože když jsem viděl záznam jeho sólové tour, scházel mi tam nějaký život a čekala mě jen velká porce nudy. Připadá mi, že když vyjede na koncerty a spojí síly
s celým kompletem značky DM, srší mnohem větší energií a více se mu daří i ovládat publikum; stačí mu lusknutí prstů. V hroudě hitů se dokonale vytratila "Precious", po které dokonale vynikla úžasná "Walking In My Shoes". "Suffer Well" by měl být singl, protože ač je to novinka, Dave nechal refrén zpívat publikum a to se chytlo. Posléze prostor dostal Martin Gore a já si potvrdil jeden fakt: I když mě asi skalní Gahanovci zasypou rajčaty, tohoto večera si mě tento stydlivý chlapík získal na svou stranu. Vždy jsem měl tak trochu větší náklonnost k písním, které zpívá on. "Macro" byl jen začátek, "Home" pro mě znamená snad jednu z nejlepších věcí, které Martin a jeho společníci kdy natočili, a velkým finišem byla stará známá "Somebody", což byl první přídavek. Ať už Gore má školený hlas, nebo ne, tuhle baladu zapíval s takovým nasazením, až srdce puklo něžností krásy ukryté v jednotlivých střípcích a slovech této písně. Gahan živě už není, co býval, naštěstí žádný hrubý kiks neudělal a když už nemohl, taktně nechal zpívat své fandy.


Z "Playing The Angel" pak ještě odezněly "I Want It All" a vynikající "The Sinner In Me", na tu zcela trefně navázala vygradovaná "I Feel You". Potom už to byla jen a jen plejáda megahitů, které Depešáci točí ve velké permanenci. Musím uznat, že třeba zařazení dvojice "Behind The Wheel" a "World In My Eyes" rezolutně potěšilo. Pak již jen jasné nežhavené třešničky - "Personal Jesus" a "Enjoy The Silence". V přídavcích kromě "Somebody" byla připomenuta Clarkovská éra s "Just Can't Get Enough" nebo "Everything Counts", "Never Let Me Down Again" (tu by jim snad nikdo neodpustil, kdyby ji nezahráli) a na rozloučenou zazněla kráska "Goodnight Lovers". Fůra skvělých písní ale zůstala doma v záloze, bohužel Depeche Mode nejsou kapelou, která by nějak dramaticky měnila setlist během tour. Tentokráte se točily jen dvě alternativy z Martinova zpěvníku - "Damaged People" vs. "Macro" a "Somebody" vs. "A Question Of Lust".



Po mém třetím mejdanu s Depeche Mode jsem si uvědomil jednu skutečnost, a zpětně tak trochu musel dát za pravdu tetce Kománkové. Když jsem onehdá četl její report k "Singles 86-98 Tour" a ona to vesměs setřela svým typickým způsobem, ale bohužel v neprospěch DM, s jedním faktem jsem jaksi po letech našel souznění. Koncert byl super, měl jasné gradující prvky, které hltáte jako doušky vodky pro zahřátí v úděsných mrazech. Ale co je vám to naplat, když tu danou věc slyšíte již po několikáté ve vesměs stejné verzi s minimem zvukových úprav, které vás až tak zcela neuchvátí. Gahan se i bez vokalistek tentokráte obešel, ale těžko říct, která z posledních tří pražských koncertních zastávek byla tou nejlepší. Stále to však je fajn záležitost a je třeba si užívat ty nejlepší časy černooděnců v objetí všech milovníků jejich nových zvukových experimentů.
Setlist: Intro, A Pain That I'm Used To, John The Revelator, A Question Of Time, Policy Of Truth, Precious, Walking In My Shoes, Suffer Well, Macro, Home, I Want It All, The Sinner In Me, I Feel You, Behind The Wheel, World In My Eyes, Personal Jesus, Enjoy The Silence, Somebody, Just Can't Get Enough, Everything Counts, Never Let Me Down Again, Goodnight Lovers

Musicserver

Depeche Mode rozvášnili české fanoušky
V zaplněné pražské Sazka Areně to vřelo. Fanoušci Depeche Mode s legendární kapelou odzpívali hity z 80. let i z nového alba Playing the Angel.

Od sedmi hodin večer se tribuny a plocha pod scénou, jejíž základ tvořil obrázek bílého anděla na černém pozadí, začaly zaplňovat. Přišlo několik generací – od pamětníků po mladší ročníky. Nechyběli cizinci, slyšet byla polština, slovenština, dokonce i hebrejština.


S prvními tóny předkapely The Bravery, která začala hrát zhruba v osm hodin večer, byla už hala téměř zaplněna. Po druhé písničce již někteří nedočkavci skandovali Depeche Mode, jiní rozjetou newyorskou formaci, která do publika pumpovala melodický rock říznutý elektronickou hudbou, doprovodili potleskem s rukama nad hlavou.


V zákulisí mezitím proběhlo setkání členů kapely s vybranými fanoušky. Martin Gore na něj přišel již nalíčený a vystrojený na show – na zádech měl andělská křídla a na hlavě černou hřívu. Na dotaz MF DNES jeho kolega Andrew Fletcher řekl: "S večírkem nepočítáme, jsme už trochu starší, ale kdo ví..." Pak se hudebníci a jejich příznivci společně vyfotografovali.

Hala zatím nervózně tleskala, bylo zřejmé, že se všichni pořádně těší. S úderem deváté hodiny show vypukla. Futuristické pódium zahalila červená záře, na velké světelné kouli připomínající glóbus se rozsvítil nápis Hello (Ahoj). Hala se okamžitě dostala do varu a nebylo snad rukou, jež by nebyly nad hlavou. Masa zpívala chórem, přední řady nadšeně skákaly do rytmu.

Při první skladbě, kterou byla nová píseň z alba Playing the Angel nazvaná A Pain That I'm Used To, se nad hlavami fandů objevila uvítací písmena D a M. Těmi lidé mávali do rytmu. Kapela hned navázala druhou novinkou John The Revelator a všichni mohli lépe vidět scénu, jež vypadala jako paluba korábu z Hvězdných válek.

Klávesové pulty připomínaly létající talíře s bočními světly po stranách. Nad pravou stranou pódia byly projekční plochy, ze kterých kapela promítala zajímavé detaily z dění na pódiu či ilustrace.

Kapitánem depešácké vesmírné lodi byl David Gahan, který lidi strhl ke společnému zpěvu hitu z 80. let A Question Of Time, na který navázala další klasika Policy Of Truth. Gahan se ukázal nejen jako zakaboněný posel chmurných melodií, ale také jako rocker, který se pohyboval pódiem v tmavé vestičce na holém těle a dirigoval.

Odtahovka a překupníci
Zatímco tisíce fanoušků skupiny Depeche Mode si uvnitř haly Sazka Arena připravovaly originální uvítání svým oblíbencům, na jejich auta si před halou brousilo zuby několik vozů odtahové služby městské policie. Za parkování v areálu haly totiž museli návštěvníci koncertu platit tři sta korun místo tradiční stokoruny. Proto svá auta stavěli i do okolních ulic. Jenže v nich se smí parkovat jen s povolením radnice Prahy 9. V okolí haly nechyběla ani další součást velkých koncertních akcí: před stanicí metra postávaly skupinky překupníků, kteří lidem nabízeli na poslední chvíli vstupenku na večerní koncert. "Něco mi nabízeli, ale ani nevím za kolik. Lístek mám," usmíval se jeden z návštěvníků koncertu oblečený v tradiční černé barvě, která je vlastní příznivcům kapely.
V první části se kapela hodně opírala o poslední album Playing the Angel, plné syrových zvuků, žalozpěvů jako Precious i Gahanova vlastního songu Suffer Well. Podle nálady písní se aréna měnila v posmutnělé nebe, to když Martin Gore zazpíval píseň Home, nebo naopak v kakofonické peklo, třeba při I Feel You.

Depeche Mode nezapomněli na hity, které dostávaly dav do varu. Jejich mše gradovala při využití všech efektů a zásadních songů. Personal Jesus Gahan zpíval tak sugestivně, až z toho běhal mráz po zádech, část lidí stála na ochozech s rukama nad hlavou.

Extáze pokračovala při Enjoy the Silence, již si dala hala skoro celou sama. Omamná hymna a zároveň taneční píseň byla provázena skandováním a potleskem. Pískotem pak vyvolala hala přídavky a dočkala se jich v podobě balady Somebody, již zazpíval Gore. S Gahanem, který jej vystřídal u mikrofonu, se rozjela taneční diskotéková píseň Just Can't Get Enough, vylovená z depešáckého pravěku.

V duchu nejomamnějších 80. let a za tónů přiostřeného hitu Never Let Me Down Again černá seance končila. Pak už jen pst - na rozloučenou tichá Goodnight Lovers, kterou Gore s Gahan odzpívali na předsunutém pódiu, a vzhůru z do třeskutého mrazu. Domů, nebo na after parties do pražských klubů Radost či Lucerna...

idnes

Depeche Mode, The Bravery, Sazka Arena, 23. leden 2006

Nechtěl jsem se opět dostat do situace, kdy jsem byl nucen použít oba lokty, abych se dostal alespoň na okraj plochy pražské Sazka Arény a vyrazil jsem tentokrát opravdu včas. Vychytal jsem krásné místo přímo u hrazení zvukaře a zatímco jsem nevěřícně zíral na mixážní pult DiGiCo D5 Live (pořizovací hodnota tohoto pultu na americkém trhu se pohybuje v přepočtu za hranicí čtyř miliónů korun) Sazka Aréna ponořila lačný dav do černé tmy.

Role "rozehřívačů" (i když v tomto případě by bylo vhodnější použít pojmenování "utěšitelé hladové zvěře") se se ctí zhostila newyorská skupina The Bravery. Jednalo se o v dnešní době velmi osvědčený model retro-pop-rocku, který známe velmi dobře od provařenějších The Killers. Jejich osmipísňový set neměl výraznější momenty, ale nenudil. Vcelku nenáročné melodie na trojakordových riffech a diskotékové rytmice se zvukem sedmdesátek. Potlesk i několik desítek poskakujících návštěvníků si právem zasloužili.

Pár vteřin před devátou se podruhé setmělo. Tentokrát však již za doprovodu pískotu a jekotu terorizujícího všechny ušní bubínky v hale. Elektronické intro navodilo patřičný syntetický feeling a drastický sampl odstartoval "A Pain That I'm Used To". Škoda, že tahle věc trochu utrpěla zatím neusazeným zvukem v hale. Ke štěstí všech příchozích to byl ten večer poslední pocit, který se nedal nazvat euforií, totálním unešením či absolutním dojetím. Scéna byla fantastická. Tvořily ji tři stanoviště připomínající talíře UFO s reflektory po obvodu a obrovská koule, kterou bych deskriptivně pojmenoval batiskaf z románu Julese Verna. Na pozadí celou scénu vkusně dotvářely ledabyle zavěšené monstrózní LCD panely evokující obří zrcadlo rozbité na 6 kusů. Na těch se během koncertu střídaly různé předtočené motivy se záběry z pódia. Ty však byly v reálném čase konvertovány do stejného grafického stylu jako předpřipravené útržky a tak bylo možné sledovat ke každé písni dechberoucí a zcela unikátní videoklip.

Již během druhé písně "John The Revelator" se zvuk zcela usadil do absolutně křišťálové podoby. Přiznám se, že nejsem ten DM fanoušek, který vysype z rukávu tracklisty všech desek, co kdy DM vyprodukovali, nicméně "Walking in my Shoes" mě absolutně uchvátila. Po zádech běhá mráz, uvolněné svaly v oblasti sanic, tělem zmítající slastné pocity z famózního audio vizuálního zážitku tak nabitého emocemi, že by šly krájet. Ztělesněné charisma v podobě Davida Gahana si zcela podrobilo šílející dav. Rozhlédl jsem se po tribunách, lidé ve všech řadách zcela odevzdaně vstávali a mávali rukama nad hlavou přesně dle pokynů svého vůdce pro tento večer. Nevzpomínám, že bych někdy zažil situaci, kdy publikum není schopné s potleskem a jásotem vydržet do konce jednotlivých písní a propuká v ohlušující euforistický jekot po každé sloce, každém refrénu, každém Gahanovu kroku.

Ten večer to však nebyl pouze on, kdo přitahoval veškerou pozornost. Tři písně zazněly z hrdla Martina Goreho, jmenovitě novinková, andělsky hravá a přesto velmi temná "Macrovision", sugestivní "Home" a neméně osvědčený hit "Somebody". Martin ten večer rozhodně neměl zájem na tom, působit jako štasný veselý chlapík. V dekadentně-kabaretním převleku s líčením imitujícím stříbrné slzy stékající po tvářích působil velmi naléhavě.

Za zmínku rozhodně stojí živé podání skladby "The Sinner in Me", čtyřky z novinkového alba. Pasáž, kdy vše utichne a vytvoří prostor pro šílený Goreho kytarový riff, aby se celá skladba opět zvrátila v minimalistický deep housový kotel, nenechala nikoho na pochybách, že tihle postarší chlapíci nám ještě nějaký čas budou mít co říci a bude to stále aktuální.

Než zmiňovat jednotlivé hity, které nemohly rozhodně chybět, omezím se na opis playlistu pro pondělní večer.

musiczone

další recenze zde

a href=

23. leden 2015 o 14:05 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Michaela 146

Michaela 146      1   23. leden 2015 o 17:44

V reportáži na TV Nova, nejsou záběry z koncertu roku 1988, ale z roku 1998 grin
Jinák dobrá reportáž, v reportáži je rozhovor s Radkem, známe se od vidění z party smile


Uživatel: Hanz 397

Hanz 397      2   23. leden 2015 o 21:30

Sakra,to už je to tak dlouho?
Nedávno jsem přemýšlel,jestli to bylo na tomhle koncertě,nebo jinde(na YT jsem zrovna tuhle část nikdy nenašel),že v tý představovací části WIME Dave představil Fletche,jako Marta a pak,když si to uvědomil dodal:you know,it’s Fletch…
Pamatuje si to někdo?
Jinak koncert úžasnej,vlastně,jako všechny ostatní smile
Akorát teda to čekání před halou bylo nesnesitelný,hlavně ta zima…


Uživatel: Helča

Helča      3   23. leden 2015 o 22:28

Reportáž TV Nova.Takový trapas :-D Ještě tam dají do rohu “Záběry Veřejné bezpečnosti :-D


Uživatel: smidak101

smidak101      4   23. leden 2015 o 22:55

Koncert byl dobrej, ale moc jsem si ho neužíval.Tenkrát jsem tam byl s novou přítelkyní, která chtěla vidět koncert mých DM, o kterých toho ode mě hodně slyšela a do té doby je neznala až tak.Sektor 101, ovšem lístky jsme neměli vedle sebe.Šli jsme na schody.Ochranka, že ani omylem atd.Tak jsme zase odešli a vrátili se po zahájení koncertu.Bylo nás asi ví, protože na těch schodech dolů už několik lidí stálo.Tak jsme se dostali asi do 5-té řady a zůstali tam.Ale co mně totálně posralo koncert byla pod náma dvojice totálně nalitejch azbuků a bylo po koncertě.Celou dobu jsem sledoval jen je, protože to bylo peklo a já jen čekal kdy budu muset něco udělat.Tak jsem toho jednoho popostrčil o pár řad dopředu.Omlouvám se všem co si to potom museli prožít.Takže krom sviňské zimy si hlavně vzpomínám na tohle.Bohužel.


Uživatel: Ringo

Ringo      5   24. leden 2015 o 0:46

já si tenhle koncert užil na max, byť tehdy ještě z tribuny, matně vzpomínám, že asi sektor 111 nebo 112. Byl to první koncert DM na kterém jsem byl. Pak mně čekala ještě Bratislava. Tehdy jsem si myslel, že to je poslední koncert, který DM odehrají v tomto tempu. Nechtělo se mi věřit, že nezestárnou a že zažiji další dvě skvělé tour a ještě k tomu dva koncerty v rámci jednoho turné v Praze. Sny se plní málokdy, ale sen DM se mi plní více, než jsem si sám vysnil.


Uživatel: Michaela 146

Michaela 146      6   24. leden 2015 o 11:34

Jelikož mi Ježíšek nadělil dáreček do bříška, jako čerstvá “těhule” jsem se raději mírnila a tentokrát jsem netančila jak o život grin Koncert byl opět úžasným zážitkem za doprovodu skvělého alba PTA smile


Uživatel: marcel

marcel      7   25. leden 2015 o 18:00

Tenkrát jsme pěkně vymrzly před vstupem,ale opět to stálo za to,jako vždy.Pamatuji,že bylo snad -19


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.