Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Petr Muk - V bludišti dnů

Ilustrativní: Petr Muk - V bludišti dnů

Pro někoho ikona už od dob jediné české kultovní kapely jménem Oceán, pro dalšího zpěvák ze skupiny bořící hitparády...

... a zahleděné v judaismus, nazvané Shalom a dnes už  pro většinu sólový zpěvák, vydávající vlastní desky, účinkující v muzikálech či televizních pořadech.

Přibližně před dvěma lety byly asi definitivně zhašeny naděje na znovuoživení Oceánu. Muk, pro mne velmi překvapivě, natočil desku, která je ale možná tím  nejzajímavějším co na české pop scéně, právě od dob jihočeské legendární formace, vzniklo. Od komerčních hitů předchozích alb, se Petr Muk přesunul k různorodějšímu, mnohem pestřejšímu vyjádření. Temné polohy střídá s rockovější živočišností a romantickým 
smutkem. Jeho jedinečný hlas se výborně vyjímá nad syntezátory i nad skladbami v řinčení kytar. Nové Mukovo album si žádá pozornost a nejen proto, že je velkým fanouškem Depeche Mode a na svém novém albu v "Bludišti dnů" to dává v některých písních velmi dobře  znát.

Desku otevírá "Cítím (Vítr ve tváři)", elektronikou nadýchaná, temně položená skladba, Mukův hlas se rozechvívá v písni, která ač doplněná orientálními prvky, je nádhernou  poctou dobám, kdy syntezátory a zasmušilost vévodily novoromantické nové vlně. Jedna z nejlepších písní s vokálem Petra Muka vůbec a dokonalý úvod desky. Následuje první singl "A stejně tě ztrácím", kytarami a bicími podporovaná chytlavým refrénem a výbornými aranžmá. "Nebe nehledej", rockověji pojatá skladba,  připomínající přímostí vyjádření léta šedesátá, která jsou ostatně obdobím, kam se Muk dívá velmi rád a přesvědčivě zpívá, že hledá "cestu z kruhu" a tím tak trochu upomíná, že se na této desce podílel Honza Dvořák (Jerusalem). Velmi osobní skladba "B.A.P", o zdravotních problémech zpěváka, jimiž si prošel v posledních letech. Tentokrát znovu podložená výbornými elektronickými aranžemi. "Slyším zas tóny čistě znít", zakončuje Muk skladbu o svém boji s depresí a právě tato slova by se mohla stát mottem celé desky. "Chiara", píseň s klasickým obsazením, smutným Mukovým vokálem, "Na kraji propasti stát a v srdci šrám", opravdu pryč jsou doby veselých Mukových písní.  Snaha být osobní a otevřený, je velmi zřetelná. "Vzpomínáš?", tipuji za další singl, syntezátorové smyčky a zvuky opět ovládá silný Mukův hlas. Podobně jako v následující "Dům v oblacích", opět s velmi osobním textem a syntezátory a skvělá basová kytara. "Led v sobě máš" elektroclash, hned po úvodním intru jsem čekal, že nastoupí Client, výborný zpěv. Další velmi dobrá skladba. "Skrytá zář", v hlavní roli kytara a naléhavý Mukův vokál: "Ať není na mně znát, že odcházíš". A začíná "Pod černým sluncem", elektronické pulsy, krátce kytara, pulsy stále v pozadí, syntezátory, sloky téhle skladby jsou pro mne osobně naprostým vrcholem celé desky, textově, hudebně i vokálně naprosto dokonalé, nervozní elektronický beat, poté následuje refrén, který působí velmi kontrastně, Muk doprovázen živými bicími a kytarami. Celou desku uzavírá klavír a očištěný Mukův hlas v písni "Spolu". Petr Muk musel definitivně spálit starý most, aby nalezl sám sebe.

Barva Mukova hlasu je stále jedinečná. Teď na albu "V bludišti dnů", k němu přidal i vlastní osobnost a pětiletou přestávku zužitkoval ve zralou nahrávku. Bylo mu nedávno 45 let a i přes hvězdnou kariéru nemá příliš snadný život. Jeho nová deska se dotýká temných okamžiků, a přesto z ní zní naděje. A to mnohem silněji než v dobách, kdy o naději vesele zpíval v jedné ze dvou slavných kapel, kterými prošel.


Nejlepší skladba: Pod černým sluncem

 


Producent Luděk Fiala (Deep Decline)
Mix Vladimír Srb (Deep Decline)
Spolupráce na hudbě a textech Honza Dvořák (Jerusalem)


01. Cítím (Vítr ve tváři)
02. A stejně tě ztrácím
03. Nebe nehledej
04. B.A.P.
05. Chiara
06. Vzpomínáš?
07. Dům v oblacích
08. Led v sobě máš
09. Skrytá zář
10. Pod černým sluncem
11. Spolu

19. květen 2010 o 13:34 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Mirek Mach

Mirek Mach      1   19. květen 2010 o 14:27

Skvělé!

Jsem rád, že je “guru české synthpopové scény” zase v pořádku, po této recenzi se celkem na poslech nového alba těším!
Spolupráce s kluky z Deep Decline, čichám čichám “The Cure”...

A to jsem Oceán v dobách největší slávy nesnášel grin
Moje milá sestra mě vydatně zásobovala všemi hity a já ji za to proklínal - připadali mi jak kopie DM & U2 ze second-handu :-D


Uživatel: SUBhuman

SUBhuman      2   19. květen 2010 o 17:38

singel neni spatny, ale neni to zase ani nejak zvlast uzasne, uvidim aky je cely album.


Uživatel: POLAR.BEAR

POLAR.BEAR      3   20. květen 2010 o 5:59

Můčka mám moc ráda…..chci se zeptat na jeho dlouholetého kolegu MIchala Šetku. Co se s ním stalo?Na koncertech není, na novém cd se nepodílel. Docela mě to mrzí, protože se synŤákam to uměl a myslím si, že jeho nápady mi asi budou chybět. Měl rád osmdesátá léta, tudíž i ta hudba měla takový nádech. MOžná mi ta informace unikla..Dík, přeju hezký den v rámci možností:) DENISA


Uživatel: d.stripped

d.stripped      4   20. květen 2010 o 10:38

Singl není nějak zvláštní...píše SUBhuman výše. Singl je naprosto zbytečná uječená hromada čehosi,co nemá hlavu ani patu. A melodie? Tu jsem hledal a - nenašel. Pakliže tohle je to “lepší z desky”, což většinou singly bývají, nemá to cenu ani 49 korun. Jakkoliv jsem velmi shovívavý k většině muziky,která se na nás valí ze všech stran,je tato píseň zhola zbytečným nic. Pevně věřím, že na albu jsou daleko lepší kousky.Proto nechápu,proč byl jako singl zvolen právě tento anti popěvek. Děs běs!!!


Uživatel: LailaX

LailaX      5   20. květen 2010 o 10:55

Já Muka nemusím už jistou dobu, na veřejnosti se projevuje občas neprofesionálně a i co se týká třeba jeho odmítnutí předskokana na DM v Praze, tak mne napadá jen jediné slovo - srabák.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      6   20. květen 2010 o 11:31

to d.stripped: k téhle desce jsem přistupoval s maximálním despektem. Ani Shalom, ani sólová tvorba PM mně nikdy neoslovila a ani jsem ji nikdy neposlouchal.
Oceán ano, jakoby to bylo celkem nedávno, když jsme v 90´v 91´stáli pod pódiem a skandovali 10, 9, 8…Oceán!

Tahle nová Mukova deska je pro mne o to větším překvapením. Singl jsem samostatně předtím neslyšel až na desce, takže to album mohu posoudit jako celek a přiznám se, že jsem nikdy nevěřil, že si někdy pustím Mukovu písničku 10x za sebou.

Jsem zvědav na názory ostatních, po dvou třech posleších alba.


Uživatel: d.stripped

d.stripped      7   20. květen 2010 o 12:23

to Dangerous: jak sis všiml,hodnotil jsem pouze tu jednu písničku. Obávám se ale,že mě ani “v celku” nepřesvědčí o tom,že by byla kvalitní. Je samozřejmě obtížné hodnotit interpreta podle jedné skladby,ale již ten úvodní singl většinou napoví,jaká deska bude.Existují samozřejmě výjimky(jako např.Soul asylum a jejich singl Runaway train - pecka song,deska bída),které povrzují pravidlo, tudíž i deska P.Muka může být dobrá. Ovšem, když si kousnu do koláče a nechutná mi,málokdy budu pokračovat v jeho konzumaci,abych si vychutnal(možná) střed.Ale nijak nikomu neberu jeho radost z poslechu.Já si asi raději koupím remasterovanou edici Disintegration od “Roberta Kováře” a tý jeho bandy.smile
P.S. Ale já snad ani nikdy nebyl fanda Oceánu a spol.Možná i to je to,proč prostě Muka nemusím.Mě prostě česká muzika nebere.


Uživatel: jan kolar 1

jan kolar 1      8   20. květen 2010 o 19:06

Oceán-a to pouze Pyramida snu.Poslechnu si ji tak 1x za 2 mesice,Shalom co to je!Podle jejich image je to kapela co patrila do Izraele! a solo Muk,tak toho znam doslova jen z radia.Jinak Muka jsem potkal na dm v O2 a mel ,,chlastaci,, dny.Zakopl na schodech a na chodbe pak vylil pivo.Zklamal me hlavne v tom,ze vsichni tak prisli strizlivy,ale jediny Peta s poradnou ,,opicí,, na zadech.


Uživatel: Michaela 146

Michaela 146      9   21. květen 2010 o 0:55

Skupiny Oceán si vážím jako jediná v tehdejším Československu,hrála
synthpop a opravdu nezapomenutelné skladby např. (Černé je nebe nebo Havrani).
Shalom to bylo zklamání a pak to šlo s Mukem od desíti k pěti.

A ještě ráda bych zmínila Slovenskou skupinu Monte Rosa - Sídliskové manekýnky též synthpop.


Uživatel: SUBhuman

SUBhuman      10   21. květen 2010 o 6:59

Singel vela napovie , musim suhlasit s Dangerousom. Napr. singel Riša Mullera Už napovedal velmi razantne ze album bude uzasny a veru neklamal.


Uživatel: LailaX

LailaX      11   21. květen 2010 o 7:59

No jak vidím, tak se tu s některými shodnu, Muk mne nebere, takže Muka nebrat… smile


Uživatel: davuangel

davuangel      12   21. květen 2010 o 10:43

Když jsem hupsnul na stánky DM a vybafnul na mě PÉŤA MUK tak jsem si řekl a sakra chyba asi jsem špatně, ale to kdepak to prý jen Petr natočil super CD. Hned jsem tedy poslechl singl a hle ono to znělo stejně jako ty odrhovačky co hraje v těch nováckých šarádách posledních 10 let. Song A stejně tě ztrácím mě zas jen připoměl jak je ubohá česká hudební scéna a proto ji neposlouchám ani moc nesleduji není totiž co by za tu námahu stálo.
PETROVI dám samozřejmě ještě šanci a poslechnu celé album, ale nedělám si plané naděje, že bych tam něco pořádného našel.

Jinak pokud chce někdo pořádný synthpop tak letos vydali nové album
DE/VISION - POPGEFAHR ( má DM SHOP ) a MESH - A PERFECT SOLUTION. Takhle bych tu mohl vypsat spoustu dalších kapel, ale určitě mezi ně nepatří Petr Muk což pozná většina lidí na první poslech co zní jako synthpop a co jako hudba k táboráku.


Uživatel: Shout

Shout      13   21. květen 2010 o 11:00

podstatné je že sa to dobre predáva


Uživatel: bublinka

bublinka      14   21. květen 2010 o 11:17

Petr Muk dělá zvláštní hudbu k táboráku a počítám,že na tomhle albu bude v některých písních vážnější,protože ty průsery s předělávkama OCEÁNU,vystupování v různejch šarádách,a neustálé stejné téma písní-Ty jseš sama já jsem sám…Jako zástupce DM elektroniky na české scéně ho neberu,jsou zde daleko lepší-pro mě je to nyní jen zpěvák písniček,jako třeba P.Kolář a spol.Jeho písním pomůžou jen zajímavé elektronické aranže.Zase má jinou kapelu,nemůže najít někoho kdo ho bude na slovo poslouchat,každopádně mu přeju úspěch a návrat k experimentování s elektronikou,ale to uměli jeho kolegové z Oceánu,a jiní se nenajdou,protože jeho vysstupování  v šarádách(aj.) bude pro zastánce experimetální elektroniky nepřijatelné.Zvolil si sám….


Uživatel: LailaX

LailaX      15   21. květen 2010 o 11:23

... a možná proto chlastá smile))


Uživatel: elpizo

elpizo      16   21. květen 2010 o 15:35

Album je krásné...!!!♥♥♥


Uživatel: ivan

ivan      17   24. květen 2010 o 10:46

neviem či je to pravda:

P.Muk zomrel !!!


Uživatel: Martina.MO

Martina.MO      18   24. květen 2010 o 10:52

Ty jo, jsem v šoku - teď to čtu na seznamu!


Uživatel: Shout

Shout      19   24. květen 2010 o 10:53


Uživatel: René Rácz

René Rácz      20   24. květen 2010 o 10:57


Uživatel: d.stripped

d.stripped      21   24. květen 2010 o 10:58

To je síla!!! Tak čest jeho památce.


Uživatel: Majka

Majka      22   24. květen 2010 o 10:58

take jsem si to prave precetla. Jsem z toho v soku


Uživatel: Martin L. J.

Martin L. J.      23   24. květen 2010 o 10:58

Jo jo je to pravda ( teda asi,protože už to oficiálně oznámili i na Čro radiožurnál… :-(


Uživatel: M100480

M100480      24   24. květen 2010 o 10:58

take jsem ted dostal zpravu…
uprimnou soustrast… po vsech problemech, kdy se zdalo ze by se mohlo blyskat na lepsi casy - takova rana…


Uživatel: Martina.MO

Martina.MO      25   24. květen 2010 o 11:00

Upřímnou soustrast - je mi to moc líto :-(


Uživatel: LailaX

LailaX      26   24. květen 2010 o 11:04

Aha, tak i když jeho hudba ani jeho styl na veřejnosti nebyl mým šálkem čaje, tak tohle jsem mu rozhodně nepřála… tak upřímnou soustrast…


Uživatel: aniq

aniq      27   24. květen 2010 o 11:08

Ach jo :-(


Uživatel: Silvi Bende

Silvi Bende      28   24. květen 2010 o 11:15

teraz som to počula aj ja v rádiu! je to šok! vždy pre mna bude znamenat Oceán!


Uživatel: Silvi Bende

Silvi Bende      29   24. květen 2010 o 11:17

Chcela som íst na Staromák pozriet hokejistov, ale už sa mi moc ani nechce…hodne mi klesla nálada!
Včera som plakala od radosti a dnes my vyšli slzy od smútku!


Uživatel: uranós

uranós      30   24. květen 2010 o 11:22

ta zprava me dost zastihla. je mi to moc lito…
kdyz jsem si tady postupne procitala komentare k jeho tvorbe, jak vnikali, rikala jsem si pred par dny, ze ta kritika je dost drsna a vsadim se, ze sem na web stropro chodil neb je velky fanda dm… takze si to o sobe i cetl.
ted pro vsechny ty kritiky… vite, kdyz umelecky tvorite, zivite se svoji dusi, davate ze sebe podle vas to nejlepsi a pak prijde nekdo, kdo nedela nic a jen kritizuje, tak to moc boli. otvirate svoji dusi, nitro a pak prijde nejaky “břéťa” a rika, jak jste to udelali spatne a ze kdysi to bylo lepsi.
jak se muzete stale vracet k minulosti? jak chcete ZIT probuh…?


Uživatel: Blackangel.dm

Blackangel.dm      31   24. květen 2010 o 11:23

Mám ho moc rád. Upřimnou soustrast rodině.  Zbohem Petře


Uživatel: d.stripped

d.stripped      32   24. květen 2010 o 12:23

to uranós: chápu tvojí bolest, ale “bez minulosti není budoucnost”. A napadat lidi,kteří zde vyjadřují svůj názor, že neumějí žít - to už je trochu moc…Beru to jako šlápnutí vedle v návalu smutku. Nikdo určitě nechtěl pro Petra nic zlého.


Uživatel: uranós

uranós      33   24. květen 2010 o 12:48

ano. vcitila jsem se do neho a nechala se unest… ale i tak je to pro me pravda. pouceni pro me…nema se soudit, protoze pak soudy ostatnich padaji i na nas


Uživatel: little 33

little 33      34   24. květen 2010 o 12:53

Bolest až na dno….. pořád nevěřím.


Uživatel: Rendy

Rendy      35   31. květen 2010 o 17:49

Skutečně dobré album! První, které se mi líbí v Petrovo sólové kariéře úplně celé. Bohužel, také poslední....


Uživatel: little 33

little 33      36   3. červen 2010 o 14:28

Stopy tvé....ve mě navždy zůstanou.


Uživatel: vio

vio      37   7. červen 2010 o 11:39

Tu desku jsem si koupil. Spíš jako podporu rodině. Hudebně je celkem zdařilá, ale asi hlavně díky Deep Decline. Bohužel textařsky Petr nepřekročil svůj popový a básnický stín. Ale to jsem v zásadě ani nečekal.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.