Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Pozitivní závislost

Ilustrativní: Pozitivní závislost

S Andym Fletchem pro švýcarský deník Blick. Trochu uvolněně o životním stylu a možné budoucnosti.

 

 

 

36 let na scéně. Předpokládali jste, že vydržíte tak dlouho?

Nikdy, skutečně nikdy! Původně jsme si mysleli, že to vydržíme maximálně dva - tři roky. A mnoho jiných věřilo přesně tomu stejnému. Odevšad jsme poslouchali, že žádná elektronická kapela na scéně nepřežije. Vyvrátili jsme nejen vlastní pochybnosti, ale i všechny ty lži.

Co se od 1980tych let změnilo nejvíce?

Byli jsme "velcí", co se týkalo úspěchu, ale dnes je to obrovské. Stresu je již dnes méně, hotely jsou lepší, cestování příjemnější. V 1980tych letech jsme vydávali album každý rok a okamžitě s ním vyrazili na turné. Dnes to děláme mnohem pomaleji. Nové album vydáváme každé čtyři roky. No být součástí Depeche Mode je velmi příjemný pocit. Každý sice zná název kapely, ale jednotlivé členy už pomálu. Klidně se můžeme vydat kamkoli, aniž nás lidé obtěžovali. Dnes je prostě všechno kolem nás civilizované, přesně tak se nám to líbí.

 

Co si pomyslíš, když se díváš na vaše staré fotky?

U některých mě přepadne skutečný pocit studu. Ze zpětného pohledu se 1980tych roky jeví jako příšerné období. Všichni nosili ty působivé účesy, byli jsme tehdy děti, 18 - 19 leté, a nepřetržitě jsme byli fotografování. Museli jsme se s tím naučit žít.

Přišly i jiné špatné období: v polovině 1990tych let drogová závislost Davida Gahana téměř pohřbila kapelu. Jak jste zvládli to období?

To byly skutečně temné časy. Tehdy jsme byli dokonce přesvědčeni, že už další album nenahraje. Pamatuji si, jak jsme v New Yorku chtěli nahrávat nové skladby, ale Dave nebyl schopen, během celých šesti týdnů, ze sebe vydat ani hlásku. "Pane Bože, a je po všem," to jsme si tehdy mysleli. A pak přišlo to předávkování. No od té doby je čistý a je zázrak, že jsme tu stále.

Dnes si z kapely jediný, kdo si dopřeje alkohol.

Ano. Ale já to dělám jinak. Ono to nevypadá dobře, když abstinovat a najednou si vypijete. Takže si pár piv dopřeji pravidelně. Jsem jinak ranní ptáče. Kousek od mého domu stojí malá příjemná kavárnička. Rád si tam přečtu ráno o šesté noviny, aniž mě bolela hlava.

Jak se vyrovnáváš s věkem?

Tak rád bych měl opět 31. Bohužel to není možné. Pomaličku jednoduše stárneme. Potím se v tělocvičně a snažím se stravovat dietně. Samozřejmě, že po fyzické stránce mám své nejlepší roky za sebou, už nikdy nebudu schopný hrát fotbal profesionálně. Ale právě jsem si obnovil sezónní vstupenku na zápasy Chelsea. Jednoduše se priority věkem mění.

Co ještě chcete dosáhnout?

Ve srovnání s U2, kteří se kdysi chtěli stát nejslavnější kapelou na světě, jsme my žádné ambice neměli.

Dnes se opět chystáte na velké turné. Nevadí tvé manželce, že si neustále pryč?

Jsme spolu už tak dlouho, že si mou nepřítomnost doma užívá. Ale vážně, někdy mě na turné doprovází, nemá důvod si stěžovat.

Jak dlouho ještě budete fungovat jako Depeche Mode?

Rád bych 65 letý odešel na důchod. Ale co potom? Mám sedět doma na zadku a čekat, kdy Chelsea opět vyhraje? To ne. Takže, jdeme dál. Víte, dělat hudbu je rovněž závislost. Pozitivní závislost, která dělá radost nejen nám, ale i jiným. Není důvod se této závislosti zbavovat.

 

29. březen 2017 o 3:35 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: carevičando

carevičando      1   29. březen 2017 o 16:11

Dobře ty grin


Uživatel: 1988

1988      2   29. březen 2017 o 16:20

Zrovna zde na fotce ale AF vypadá dobře a není to nic, co by se vymykalo i dnešní době. Za to Martin, to je atomovka grin


Uživatel: felis sapiens

felis sapiens      3   2. duben 2017 o 9:24

To čo Andy hovorí má hlavu a pätu. U neho trochu nezvyk.  Len tak ďalej:)


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.