Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor s Antonem Corbijnem

Ilustrativní: Rozhovor s Antonem Corbijnem

6. října 1998 byla v brněnském Domu umění slavnostně otevřena výstava světoznámého fotografa, režiséra a designéra Antona Corbijna, který má již řadu let hodně společného s Depeche Mode. Zde je rozhovor s ním.

Také na této výstavě můžeme najít pár fotografií věnované této kapele. Hned u vchodu nás přivítá Dave Gahan, tedy přesněji řečeno jeho fotografie z Hamburgu 1992 (známe ji z obalu I Feel You) se stručným, ale výstižným popiskem (od autora) 'Dave'. Zbývajícími dvěmi fotografiemi (ale za to přes celou stěnu) byly maxizvětšeniny obalů k Violatoru a Enjoy The Silence.

Měli jsme tu možnost zůčastnit se tiskové konference s Antonem a po té strávit s ním i pár desítek minut. Nabyli jsme dojmu, že autor je rád, že si s ním chtěl někdo 'jen tak promluvit'. Naše otázky se ale samozřejmě z 99% týkaly Depeche Mode. Ovšem nutno podotknout, že Anton nás vyzpovídával také, zajímalo ho, zda se nám líbí jeho knížky (šlo o Strangers a Tour Book z Devotional Tour), pódia, která pro Depeche Mode navrhoval, ... Anton Corbijn jistě patří mezi jedny z největších žijících umělců, v reklamní fotografii je již legendou. Při našem rozhovoru jsme ale poznali, že je to velice milý a ochotný člověk s obrovským smyslem pro humor. Na závěr nám podepsal několik fotografií a my ho požádali, zda se může s námi vyfotografovat. Ochotně souhlasil a sám vybral místo, kde se budeme fotit - mezi obrovským obalem k Violatoru a Enjoy The Silence...
Večer se konala také slavností vernisáž, která byla přístupná široké veřejnosti.

Jak se vám hrálo na bubny společně s Depeche Mode při vašem vystoupení v Top Of The Pops Show?
Dělal jsem to jen pro peníze! (Smích) Dostal jsem za to dobře zaplaceno, opravdu velice dobře... (Smích)

Zahrál jste si v pár videoklipech Depeche Mode, koho to byl nápad?
Tak třeba It's No Good - to byl nápad režiséra. (Následovalo hluboké ticho a šibalský úsvěv Antona) Já jsem byl režisér!!! (a výbuch smíchu)

A Halo?
Tak to je velice zajímavé. Původně jsem v něm neměl vůbec hrát. Celý klip byl už téměř natočený. V jedné z přestávek, kdy se Depeche Mode převlékali, jsem se tajně natočil na pár záběrů a potom ve střižně jsem tyto záběry 'vmixoval' do klipu. Kapela o tom stále nevěděla, viděli potom až hotový videoklip.

Ve Vaší knížce Strangers je jedna celá kapitola věnována fotografiím z východu, které ovšem všechny byly pořízeny v Praze. Proč jste si vybral právě Prahu?
Neměli jsme žádný konkrétní důvod. Chtěli jsme udělat pár fotek i ve východní Evropě a volba přišla na Prahu. Žádný konkrétní důvod tu ale nebyl.

Natočil jste už velkou řadu klipů. Neuvažoval jste někdy o celovečerním filmu?
Samozřejmě, že uvažoval. Natočit velký film je můj sen. Zatím ale nevím o čem, tedy přesněji řečeno, dosud se nenašel žádný tak dobrý scénář...(smích) Ale rozhodně to nevylučuji!

Vaše fotografie byly použity v reklamní kampani pro fotoaparáty Hasselblad. Znamená to, že používáte pouze tuto značku přístrojů nebo to jsou vaše oblíbené aparáty?
Vlastním pouze jeden Hasselblad. Používám ho jen při jedněch konkrétních záběrech.

11. únor 2000 o 21:22 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.