Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Violator slaví 20 let! Totální Depeche Mode!

Ilustrativní: Violator slaví 20 let! Totální Depeche Mode!

19. březen 1990, v Československu se většina tatíků chystá slavit oblíbený místní opilecký svátek, ale pro milióny fanoušků Depeche Mode, těch z roku 1990 i těch budoucí, se tento den stal naprosto z jiného důvodu posvátným.

Nezávislé vydavatelství Mute Records Limited právě v tento den vydává album, které se stane symbolem dokonalosti, album, které Depeche Mode vynáší na naprostý vrchol jejich kariéry. Album, kterého se v pár měsících po vydání prodá 6 milionů kusů, a dnes prodejní čísla Violator dosahují až ke 12 milionům.

 
Depeche Mode pracovali na tomto albu od května do prosince roku 1989, připravili mu půdu velmi úspěšnými singly Personal Jesus a Enjoy The Silence, ale to co způsobili vydáním desky s "metalovým titulem" bylo neuvěřitelné a nepopsatelné. Vše začalo už v předvečer vydání ve Spojených státech, v Los Angeles. Depeche Mode chtěli uspořádat k propagaci alba podpisovou akci, ale šílenství, jež způsobili čtyři podivní Angličané v prodejně desek Wherehouse, nemohli uvěřit ani otrlí američtí novináři:

Zprávy News 9 - odpoledne
"Je tu slyšet pochodující fanoušky v úplně celém "Beverly Center Area" Fronta teenagerů se táhne přes 15 bloků. Omdlívají jako za Sinatry a extáze překonává doby Elvise a Fab Four. Depeche Mode jsou dnes číslo 1."


Zprávy News 7 - odpoledne
"Během deseti let vydali 22 singlů a teď jsou Depeche Mode pojmem progresivního techno popu. Dnes se představují na autogramiádě v prodejně desek v západním Los Angeles. To přitáhlo tisíce fanoušků, kteří chtějí vidět své idoly. Někteří zde dokonce čekali přes noc."


Zprávy News 9 - večer
"Nikdy jsem nic takového neviděla, děvčata pláčou, chlapci utíkají za limuzínou kapely. Policie říká, že je zde snad 15 000 mladých příznivců Depeche Mode!"

Zprávy News 13 - večer
"Policie zasahuje proti výtržnostem v Beverly Center, je několik zatčených, skupina opustila autogramiádu velmi rychle. Tak tohle jsme nezažili od dob Beatles."

Album Violator, vás roztančí už úvodním pulsujícím rytmem "World In My Eyes", která patří mezi skladby, jež nesou výrazný otisk práce Alana Wildera a Marka Ellise, který k ní říká:
"Dostali jsme se k práci na "World In My Eyes", začali jsme vylepšováním demosnímku a pamatuji, že jednu noc jsme šli ven, chodili jsme společně večer docela často, no a já jsem se bavil s Davem a Alanem, a oba cítili, že je tam něco brzdícího na v té písní, že celkové vyznění není nejlepší. Řekl jsem,: Fajn rozumím tomu co říkáte." A Druhý den ráno přišel Mart s Fletchem za mnou a říkali úplně to samé. Proto jsem řekl:" Jestliže jsou všichni nespokojení směrem, kterým se ta skladba ubírá, fajn, tak to všechno zahodíme a zapomeneme" A potom jsem s Alanem strávil půl dne a zkoušeli jsme různé nápady, basovou linku a tu píseň jsme úplně předělali, no a potom přišel Dave a Martin a byl to pro ně docela šok."
Následuje vzrušující a nakažlivá "Sweetest Perfection", která s každou přidanou linkou a smyčkami živých bicích vás více a více vtahuje do svého zdánlivě sladkého světa. Vzápětí je vystřídána prvním singlem "Personal Jesus", který se už během několika měsíců před vydáním studiového alba stal symbolem opravdu nových Depeche Mode. To skladba "Halo" nikdy jako singl nevyšla, a tak zůstává jedním z ukrytých klenotů, s textem o pokušení a hříchu, "který stojí za to", je jedním z opravdových vrcholů alba Violator i tvorby Depeche Mode vůbec. První strana desky je uzavřena ševelením hoboje protkané  "Waiting for the Night", když Dave a Martin společně zpívali ve studiu tuto skladbu, stáli kolem nich jejich kolegové ze skupina i spolupracovníci a jedním slovem vydechli "wow", mnozí z nich studiový duet Martina a Davea ještě po letech uváděli, jako "největší zážitek práce pro Depeche Mode". Píseň víry v zapomnění neztratila nic ze své naléhavosti ani po 20 letech.

Druhou stranu otevírá monumentální hit kapely Enjoy The Silence, který zná i ten, kdo o Depeche Mode nikdy neslyšel, možná ještě zajímavější písní je ale následující Policy of truth, která vás uhrane skvělým kytarový riffem a naprogramovanými bicími, píseň za jejíž text, vypovídající o problémech mladých lidí dostal Martin ocenění. (Podobně jako za Enjoy The Silence). Policy of truth byla velmi obtížná pro konečný mix, a slavný "krafwerkovský" spolupracovník Francois Kevorkian ji věnoval velmi dlouhou dobu, dokud nebyl s výslednou podobou spokojen. V "Blue Dress" načichlé "modrosametovým" voyerstvím, nás Martin opět zatahuje do světa svých obsesí...a skvěle připravuje finále pro jeden z dalších vrcholů desky, skladbu "Clean". Ponurá píseň, v níž se zpěvák zapřísahá, že už se změnil a stal se očištěnou bytostí, s hlasem znovu na heroinu závislého Dave Gahana zní až sebeironicky...přesto a nebo právě proto se jedná o nádherný vrchol... nádherné desky.

9 skladeb, 47 minut hudby. Pop ve své naprosté dokonalosti.

Martin L. Gore (2007): "Když se ohlédnu za všemi našimi alby, tak musím vybrat právě Violator jako moje nejoblíbenější."

Neil Tennant (Pet Shop Boys): “Když jsme poslouchali Violator od Depeche Mode, tak jsme skutečně žárlili, jak velmi dobrá deska to je"

Corey (Slipknot): "Když jsem vyrůstal, bylo album Violator od Depeche Mode tím, co mi pomáhalo ta léta přežít."

 Text: Dangerous


Album Violator slaví v pátek 19. března 20 let od vydání, tohle je opravdu důvod k oslavě.

 

 

18. březen 2010 o 12:31 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: SUBhuman

SUBhuman      1   18. březen 2010 o 13:53

hned si ho musim ist pustit wink


Uživatel: Toom87

Toom87      2   18. březen 2010 o 14:54

nadhera hned si ho jdu pustit hezky v 5.1 zvucku…..


Uživatel: ooo69

ooo69      3   18. březen 2010 o 15:46

ano ano krasne spomienky na 19.marec 1990, Katovice u Strakonic,
do civilu cca 150 dni, komunisti na ustupe a k tomu VIOLATOR !!!


Uživatel: Andi.k

Andi.k      4   18. březen 2010 o 16:46

důvod k black celebration smile


Uživatel: Franz

Franz      5   18. březen 2010 o 17:23

Chce to DVD z World Violation…..


Uživatel: Dangerous

Dangerous      6   18. březen 2010 o 17:24

to Franz: rozhodně...už dávno tady mohlo být, aspoň z toho záznamu z VHS z Dodgers Stadium, kterou má dm.com…


Uživatel: jan kolar 1

jan kolar 1      7   18. březen 2010 o 17:27

,,NASILNIKA,, jsem si koupil na burze v Dubnici nad Vahom.Top3 aspon pro me je Polis,World a Clean,ale stejne nejradsi mam ty co nejsou na albu a to Dangerous,Hapiest,Sea a hlavne Waiting s bicima!


Uživatel: Dangerous

Dangerous      8   18. březen 2010 o 17:39

okay, moje Top3 z Violator:
Clean
Halo
Sweetest Perfection
+ Dangerous smile


Uživatel: Godmy

Godmy      9   18. březen 2010 o 18:25

No, i ja za par mesicu budu slavit 20 wink
Child of violator…


Uživatel: Martina.MO

Martina.MO      10   18. březen 2010 o 19:27

Přeji, ať nadále stoupá prodejnost, je to opravdu hoodně povedené album. Moje TOP3 je Halo, Sweetest Perfection, Policy Of Truth…


Uživatel: SmidliDMboy

SmidliDMboy      11   18. březen 2010 o 20:08

Ty zprávy jsem viděl dnes poprvé a na to se dá říct jen WOW!


Uživatel: Peta

Peta      12   18. březen 2010 o 22:05

Už mi to tady hraje na plný pecky:-))) Moje TOP 3 Policy Of Truth, Halo, Waiting For The Night…a nemůžu vypsat celý album:-D?


Uživatel: uranós

uranós      13   18. březen 2010 o 22:36

tohle album ma pro me mega vyznam - byla jsem u kamaradky, kdyz najednou slysim neco tak uzasnyho, dokonalyho…neco, co te vynese vzuru a zaroven se dotkne kazde tve bunky v tele. rekla mi, ze to je “waiting for the night” od DM… od te doby jsem v objeti (“zajeti”) jejich hudby a nedam na ne dopustit wink


Uživatel: daveinmyhead

daveinmyhead      14   19. březen 2010 o 0:13

pro mě nej album !!!
TOP 3
Halo
Waiting for the Night
Policy of Truth


Uživatel: daveinmyhead

daveinmyhead      15   19. březen 2010 o 0:17

Neil Tennant (Pet Shop Boys): “Když jsme poslouchali Violator od Depeche Mode, tak jsme skutečně žárlili, jak velmi dobrá deska to je”
Tak Tennant bude asi sympaťák !!! haha


Uživatel: Franta DM

Franta DM      16   19. březen 2010 o 10:38

zlate casi kdyz vyslo na VHS STRANGE TOO SKODA ZE TO NEVYSLO NA DVD


Uživatel: Mr. R

Mr. R      17   19. březen 2010 o 10:41

páni, 20 let od vydání Violatora…. tzn. že už jsem sakra starej!


Uživatel: d.stripped

d.stripped      18   19. březen 2010 o 12:57

tuhle desku mi přivezli na mojí vojenskou přísahu - samozřejmě pouze na kazetě.  a ačkoliv jsem ji tedy slyšel ne zrovna v lichotivé době, mám ji dodnes rád. ale musím orvnou říci,že moje No.1 to není. sice to všude všichni píší,já si nemohu pomoci - MFTM je prostě MFTM.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      19   19. březen 2010 o 13:40

V červnu roku 1990 si na “depešáckou novinku” posvítil i magazín, pro který jsou zřejmě DM nadevše…

původní recenze alba Violator z magazínu Rolling Stone 6/90
hodnocení
2/5 (ano, dvě hvězdičky z pěti)

http://www.rollingstone.com/artists/depechemode/albums/album/125227/review/5945501/violator


Uživatel: Katarína

Katarína      20   19. březen 2010 o 16:11

O chvíľu sa chystáme so synovými spolužiakmi do cukrárne osláviť jeho narodeniny(11)-teda má ich až v nedeľu,takže urobím deťom patričnú DM-vzdelávaciu prednášku,aby vedeli,čo sa dnes okrem iného slávi smile smile smile !!!


Uživatel: Katarína

Katarína      21   19. březen 2010 o 16:19

...a top tri z tohto albumu?
1.miesto: Enjoy The Silence, Blue Dress, Policy Of Truth
2.miesto: Waiting For The Night, World In My Eyes, Clean
3.miesto: Halo, Sweetest Perfection, Personal Jesus
smile


Uživatel: Jandyn

Jandyn      22   19. březen 2010 o 20:00

Tak Vše nej nej i já dnes pouštím violator celej den prostě nádhera…..


Uživatel: Rosa

Rosa      23   19. březen 2010 o 20:48

„Violator“  bylo první album DM,které  jsem sehnala jako studijní nahrávku ve slušné kvalitě.Všechno co jsem poslouchala před tím, byly live záznamy z koncertů.Takže byla to pastva pro uši, no a Daveova image 1990 vyholený krk a obtahující  bílý kalhoty byla zas pastva pro očí grin


Uživatel: little 33

little 33      24   19. březen 2010 o 22:58

Rosa: Co jen krk a kalhoty, ty brďo, z každičkého milimetru Dejvovy postavy srší příšerné tuny sexepílu….no my holky bychom si o tom mohly povídat hodiny, že jo grin.
V článku šíleně potěšilo uznání mých milovaných Halo, Clean, Sweetest Perfection, WFtN. Nikdy nezmiňované skladby v jakýchkoli reportážích, magazínech atd., nikdy nehrané v rádiích, ale pro mě absolutní jedničky. Opravdu jak výše popsáno - ukryté klenoty.


Uživatel: warťas

warťas      25   22. březen 2010 o 9:36

Jo jo, ty bílý kalhoty, bílý tílko,kožená bunda a sluneční brýle - to už mi z hlavy nikdo nesmaže grin . Mě se to výročí vlastně taky počítá - 20. let s DM. A přitom jakoby to bylo včera.
O Violatoru nemá smysl rozvíjet diskuze - zlomové, nadčasové, jedinečné album.


Uživatel: apaja

apaja      26   27. březen 2010 o 16:39

Joooo, kdyby šel vrátit čas a zažít koncert z tý doby co říkáte ???


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.