Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Ztratili jsme lidskost

Ilustrativní: Ztratili jsme lidskost

Dva telefonické rozhovory, dvě dávky identických otázek a jedna reportérka. Jassie Peterson z Track Record vyzpovídala Andyho a Martina.

 

 

Andrew Fletcher

Jak se Vám na novém albu pracovalo?

Už jste ho slyšeli?

Ano, právě jsem ho slyšela potřetí.

Dobře. Bylo to skvělé. Tentokrát jsme pracovali s jiným producentem, Jamesem Fordem, a pracovali jsme mnohem rychleji, než jsme zvykli. Dokonce jsme nahrávání i dříve ukončili, což je až neuvěřitelné. Za normálních okolností to byly čtyři sezení a mixáž. Toto album jsme zvládli na tři sezení. Normálně končíme albem před Vánocemi, následně máme pár týdnů volna a pak začne kampaň. Tentokrát jsme měli volna mnohem více.

Odkazuje název alba, "Spirit", na něco konkrétního?

Myslím, že lepší název bychom už nenašli ,. Někdy se název zrodí velmi rychle, např. v případě alba "Violator". Tentokrát to bylo tradiční, v hlavně nosíte mnoho různých názvů a pak pochopíte, že "Spirit" je ten nejvhodnější. Možná to má něco společného s "duchem alba".Pilotní singl, "Where's The Revolution", jakoby reflektoval na současnou situaci ve světě. Jak to vlastně celé vzniklo?Martin tu skladbu napsal už před pár lety, takže by se spíše dalo říci, že je "nadčasová". Martin tu a tam zabředne do politiky, ale při tom, co se všechno děje, se o ni zajímá stále víc, ale myslím, že se to děje u každého v Americe, tak ve světě. Politika je aktuálně populární. Martin se jí nechal inspirovat a napsal několik skladeb se společným tématem. Dnes je to venku, jeví se to jako něco velmi aktuální, ale rozhodně jsme se tím nepřidali k vítězné straně (politické), protože ve skutečnosti to celé vzniklo před pár lety.V pořádku. Spíš mě zajímal název skladby, jakož i alba, zda nejsou nějakým způsobem vzájemně propojeny.Dokonce i Davidovy skladby, moc znějí také tematicky podobně, nejsou aktuální. Dave s Martinem pouze rozpracovali podobná témata v téže době. Nakonec, uvidíme, co na to řeknou fanoušci, protože ti jsou, v konečném důsledku, nejkritičtější.

Jak se tedy toto album tematicky liší od svých předchůdců?

Liší se hlavně od posledních tří alb, které se přikláněli více k blues. Takže, jde o odklon od blues, ne na 100%, samozřejmě ... Mně se na něm líbí ta různorodost. Nemůžete říct, že ty skladby mají vcelku podobný zvuk. Jsou tam rychleji skladby, i pomaleji, z tohoto pohledu je to myslím fajn. Bude to zřejmě jeden z těch alb, při kterém fanoušci označí za své nejoblíbenější velmi odlišné skladby.

Těšíte se na turné, protože od toho posledního uplynulo už několik let?

No samozřejmě. Depeche Mode dělají v podstatě dvě věci: nahrávají a koncertují. Obě tyto věci jsou velmi důležité. Obzvláště to koncertování. Díky němu jsme se etablovali na pozici jedné z nejlepších koncertních kapel, a to nejen pro naše vystupování, ale i pódiové vizualizace. Je to trochu zvláštní, protože už stárneme. Čím jste starší, tak už tolik nevystupujete, ale celé je to ještě těžší kvůli cestování. Už to není tak intenzivní, jako kdysi, takže se Depeche Mode musí dnes chovat daleko profesionálněji. No i tak je koncert na 99% neuvěřitelným zážitkem.

Když už o tom mluvíme, jaký pocit ve vás vyvolává představa koncertování ve Spojených státech poprvé od vítězství Donalda Trumpa ve volbách?

Nevím. Hrajeme hlavně ve velkých městech. V oblastech, kde měl největší podporu myslím, že ani nehrajeme. LA, New Yorku, Miami, Dallas ... tam jsou lidé ladění protirumpovsky, ne?Tak trochu.Taková zajímavost, my nahráváme album každé čtyři roky a v roce kdy album nahráváme, se téměř vždy konají americké prezidentské volby, takže se z nás staly v tomto směru jakýsi experti na volby,. Ale podívejte,my máme v Británii vlastní problémy - Brexit, takže sami máme co řešit.

Tak se zeptám jinak, jak se cítí kapela, která je vtažena do políčka debaty?

Není to nic, s čím bychom kalkulovali. Je to o pocitech, které Martin prožíval při psaní skladeb. Obyčejně píšeme o světě, ve kterém žijeme a o životě jako takovém, víte, o vztazích a o problémech, se kterými se lidé během života pasují. Martin měl pocit, že je tu množství věcí, které nás svádějí z vytyčené cesty, a měl by o nich psát. A zda se, s dalším albem vrátíme na vyšlapané chodníčky, to teď opravdu nevím.

Tak to se už teď těším nejen na ten příští, ale i všechny další alba Depeche Mode.

Děkuji  , .. Myslím, že to je na teď všechno.

Kladli jste skutečně zajímavé otázky, Jassie. V Madis Square Garden Vás budu hledat. Vezměte si s sebou nějaký transparent s nápisem, "To jsem já, Jasssie ..." Udělám to. Sice jsem si jistá, že tomu nebude nikdo rozumět, ale my dva budeme. Děkuji, Fletch.

Martin Gore

Jak se Vám na novém albu pracovalo?

Bylo to skvělé, bylo to zábavné. Nakonec se to zvrtlo v šílené tempo, skončili jsme mnohem dříve, než jsme předpokládali, což je nakonec vždy skvělý pocit. Dokonce jsme byli schopni zrušit 6 týdenní sezení plánované v New Yorku.

Jak se po tématické stránce liší toto album od těch předešlých?

Pracovali jsme s novým producentem, Jamesem Fordem. Myslím, že kromě zvýšeného pracovního tempa, s sebou na album přinesl i trochu odlišný zvuk. Po tématické stránce se liší hlavně od posledních alb.Dalo by se s jistotou říci, že vaše poslední alba byly ovlivněny blues. Řekl bys, že toto album je odklonem od blues a směřuje k více elektronickému zvuku?Řeknu to znovu, pro nás je velmi obtížné posuzovat album, protože jsme v jádru toho všeho. Obzvláště "Delta Machine" byl bluesový album, i jsme k němu tak přistupovali. Toto album, i když obsahuje značné kytarové party, je ve srovnání s předchozími alby elektroničtější.

Odkazuje název alba, "Spirit", na něco konkrétního?

Líbí se nám skutečnost, že "Spirit", je něco, co cítite ve vzduchu. Je to velmi silné slovo, ale má velmi mnoho významů. Nemyslím si, že by se mnou v tomto ještě někdo souhlasil. Ani nepokládám za správné říci lidem proč jsme album pojmenovali právě takto, ale udělám to. Já si myslím, že album reflektuje na fakt, že z hlediska humanity jsme sešli z cesty. Možná povolává do zbraně, nabádá pokusit se najít duchovno a vrátit se na tu cestu. Prostě jsme toho ducha ztratili a potřebujeme ho znovu najít. Možná by za tím slovem "spirit" měl následovat ještě otazník.Fletch mi prozradil, že tyto nové písně si začal psát už před pár lety, ale přesto znějí velmi aktuální, jako by byly načasované, zvláště pokud jde o skladbu "Where's The Revolution".

"Where's The Revolution" jsem napsal někdy v roce 2015. Myslím, že jsem tehdy nabyl pocit, že se věci ubrali špatným směrem a svět na tom nebyl nejlépe. Pak přišel Brexit, ale víte, těch problémů bylo daleko více. Problém v Sýrii se vlekl už několik let ... žiji ve Spojených státech a v té době téměř každý jeden týden policie zastřelila nějakého černocha, z čehož vznikly nepokoje, k tomu přidejte celý ten chaos na Středním Východě. Pro mě bylo neuvěřitelné, že Západ couvl a jen sledoval, jak se to v Sýrii neustále zhoršuje. Vím, že je těžké řešit tento problém, obzvláště když se Rusko, se zbytkem světa, nachází na druhé straně barikády, ale víte, ono to má i svou humanitární stránky - pro mě je nepochopiteľnľé, že lidé jen seděli a nechali to vše bez povšimnutí .

Nejen v magazínu Rolling Stone jsem se dočetla, že album "Spirit" považujete za "humanistický album". Řekl bys, že jste toto album vytvořili proto, abychom se duševně posunuli dále nebo jsme jeden s druhým více soucítili?

Víte, svět se více štěpí, láme, což je horší pro každého, kdo zde žije. Já nechápu, že si lidé nevědí uvědomit, že jsme všichni součástí jednoho celku a že ty rozdílu mezi námi jsou minimální. Tak proč tady máme tolik válek? Proč tolik sporů? Jsem z toho zmatený ...

Jaký máš pocit před turné po Spojených státech, protože jste už 4 roky nekoncertovali? A hlavně, jaký je to pocit koncertovat po Brexit-e a po vítězství Trumpa ve volbách?

Ať už tomu alba dáte jakýkoliv přívlastek, ať už je tedy humanistický, zda jemně politický ... myslím, že když už album vyjde a začneme s koncerty, tak si tu jednu stránku alba musíme vybrat a uvědomit si, že jsme v první řadě baviči . Lidé chtějí být pobavení. Je to depresivní. Úplně mě to láme. Denně se ke mně dostávají varování z The New York Times, Washington Post, a je to tak depresivní. Myslím, že na ty dvě hodiny, co jsme na pódiu, chtějí lidé na to všechno zapomenout. A přestože budeme hrát i písně z nového alba, nemyslím si, že v těch momentech se nebudou lidé zaobírat se situaci ve světě. Samozřejmě, že budeme hrát množství skladeb i z jiných alb, které se těmito problémy nezabývají. Myslím, že lidé potřebují malé příjemné rozptýlení. Ale samozřejmě, že se na koncertování, jako takové, těšíme.

Je jinak docela fajn, že pracujeme v čtyřletých cyklech. Po čase turné skončí, dáme si pauzu, pak přijde to nutkání začít opět psát, jakož i nutkání vrátit se do studia, no a když album dokončíme, uvědomíme si, že jsou to čtyři roky od posledních koncertů a přijde nutkání opět někam vyrazit.


zdroj: trackrecord.net, dmtvarchives.com
přelozil Mongi
6. březen 2017 o 14:36 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Digital

Digital      1   6. březen 2017 o 16:03

Mám z toho úplně pocit jako kdyby Martin teď  litoval, že napsal politický album grin Problém politickejch alb je, že se mění doba a vezměte, že posloucháte album o tom, že je všechno v hajzlu a přitom je vše už hezkejch pár let super :-D :-D


Uživatel: michal K

michal K      2   6. březen 2017 o 18:33

I’m not a politician…I’m a businessman!


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.