Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

30 let od vydání Violator - 7. část

Ilustrativní: 30 let od vydání Violator - 7. část

Guru...duchovní otec Depeche Mode... obrovská legenda elektronické hudby...zakladatel a šéf Mute Records Limited...Daniel Miller a jeho slova k albu, které slaví 19. března 30 let existence...

 

iolator…na vrcholu hudebního nebe
Ilustrativní: Violator…na vrcholu hudebního nebe
Všichni jsme věřili, že Violator je univerzálně přitažlivý a s obrovským potenciálem, ale nikdo nemohl předvídat jak enormně úspěšným se stane. Je mnohem více klasickým electro albem než předchozí album Music For The Masses, které znělo více epicky.
Kdykoliv Depeche Mode cítili, že znějí trochu více rockově, vždy se proti tomu silně postavili, zvláště Martin. Ačkoliv má moc rád hraní na svou kolekci výběrových kytar, tak si je Martin velmi dobře vědom hranice, kterou Depeche nikdy nepřekročí. Jsou elektronickou skupinou, která používá kytary a ne rocková skupina s elektronikou.
Violator byl nahráván v roce 1989 a vydán v 1990. Dance music prožíval boom a mnoho techno hudebníků uvádělo jako svůj velký vliv právě Depeche Mode. Z počátku to docela nechápali, ale Martin velmi rychle ano, experimentování, techno, současná elektronické hudba. Začali si uvědomovat, že měli vliv na hudební vývoj.
V Milánu a severním Dánsku byl natáčen Violator. Flood byl producenta Francois Kevorkian album míchal v Londýně. Flood se nemohl věnovat mixování, proto jsme se rozhodli prracovat s Francois, jelikož jsme měli rádi jeho zvuk na Electric Café pro Kraftwerk a mnoho dalších. Francois byl dobře známý jako DJ a remixér, dělal klasický remix pro Yazoo - Stuation. Myslím, že kombinace s Floodovi produkce a jeho mixování nám přineslo skvělou kvalitu.
Vždy sem si myslel, že Enjoy The Silence má potenciál být velkým hitem. Původně to byla pomalá balada, ale Alan a Flood dostali nápad zrychlit ji. Nemyslím, že by z toho byl Martin příliš šťastný, ale pamatuji jak jsem přijel do Dánska a oni mi přehráli velmi hrubý mix, té zrychlené verze a mně bylo jasné, že zní neobyčejně, prostě báječně, takový ten pocit, že nevíš co to přesně je, ale nemůžeš si pomoc a musíš si to pouštět znovu a znovu. Bylo jasné, že máme hitový singl.
Rozhodli jsme se vydat dvojici singlů před vydáním alba a chtěli jsme, aby Personal Jesus bylo jako první. Nemysleli jsme, že to bude velký hit, ale zdálo se nám skvělým způsobem, jak lidi přivést k novému albu. Byly tam obavy, že titul bude vadit radostanicím v Americe, nebo MTV bude mít problém s Antonovým videem, ale věřili jsme, že je to ten správný krok, což se nám potvrdilo, když úspěch byl obrovský.
12” palcový singl Personal Jesus se stal nejprodávanějším u Sire/Warners v historii vůbec a to zahrnuje fakt, že tam vydávají Madonna a Prince, tedy skutečné americké hvězdy.
Takže scéna pro vpád Enjoy The Silence byla připravena. A tento singl, se také stal nejúspěšnějším v celé historii Depeche Mode. Masivní zásah dvou prvních singlů zase skvěle připravenou půdou pro vydání alba, jehož se nakonec prodalo ve světě přes 7 miliónů kopií. Violator dosáhl 2. místa v UK, do té doby nejlepší pro Depeche Mode. A také pomohl obrátit tu kritickou vlnu, která se na DM valila v Británii po léta.
Enjoy The Silence získalo Brit Award za nejlepší singl roku a Depeche Mode získali novou generaci příznivců.
Skupina se jasně stávala superhvězdami v Americe, ne že byli jen na MTV, ale odezvy na Depeche Mode se blížili hysterii. To začalo, když skupina přijela do L.A. aby v obchodním domě Warehouse uspořádala autogramiádu před vydáním alba Violator, jenže ta se nekonala, protože až 17,000 fanoušků Depeche Mode se pokoušelo dostat dovnitř. Policie musela nasadit helikoptéry a celkem 200 policejních jednotek, celé okolí muselo být uzavřeno, bylo to celkem děsivé, nechtěli jsme žádné násilí, ale bylo tam mnoho lidí a vše se vymklo kontrole, Naštěstí nikdo nebyl zraněně a Depeche Mode byli ve všch zprávách, takže nebylo člověka, který by neslyšel o Depeche Mode.
Worl Violation Tour začalo na Dodgers Stadium v LA v červnu 1990, předkapelu dělali Electronic. Byly to fantastické show, Depeche sice už měli za sebou Rose Bowl v Pasadeně ale Dodgers Stadium je vyzdvihlo na další úroveň. Hráli stadionové koncerty po celé Americe a také ve většině Evropy, Lístky byly vyprodány měsíce dopředu.
Violator stále zůstává výjimečnou deskou. Obsahuje sice klasické singly,ale také působí velmi soudržně. A také přetvořil Depeche Mode v jednu z největších skupin světa.

 

Daniel Miller

Všichni jsme věřili, že Violator je univerzálně přitažlivý a s obrovským potenciálem, ale nikdo nemohl předvídat jak enormně úspěšným se stane. Je mnohem více klasickým electro albem než předchozí album Music For The Masses, které znělo více epicky.

 

Kdykoliv měli Depeche Mode pocit, že znějí trochu více rockově, tak se vždy proti tomu ostře postavili, zvláště Martin. Ačkoliv má moc rád hraní na svou kolekci výběrových kytar, tak si je Martin velmi dobře vědom hranice, kterou Depeche nikdy nepřekročí. Jsou elektronickou skupinou, která používá kytary a ne rocková skupina s elektronikou.

Violator byl nahráván v roce 1989 a vydán v 1990. Dance music prožíval boom a mnoho techno hudebníků uvádělo jako svůj velký vliv právě Depeche Mode. Z počátku to docela nechápali, ale Martin velmi rychle ano, experimentování, techno, současná elektronické hudba. Začali si uvědomovat, že měli vliv na hudební vývoj.

V Miláně a severním Dánsku byl natáčen Violator. Flood byl producent a Francois Kevorkian album míchal v Londýně. Flood se nemohl věnovat mixování, proto jsme se rozhodli pracovat s Francoisem, jelikož jsme měli rádi jeho zvuk na Electric Café pro Kraftwerk a mnoho dalších. Francois byl dobře známý jako DJ a remixér, dělal klasický remix pro Yazoo - Situation. Myslím, že kombinace s Floodovi produkce a jeho mixování nám přineslo skvělou kvalitu.

Vždy jsem si myslel, že Enjoy The Silence má potenciál být velkým hitem. Původně to byla pomalá balada, ale Alan a Flood dostali nápad zrychlit ji. Nemyslím, že by z toho byl Martin příliš šťastný, ale pamatuji, jak jsem přijel do Dánska a oni mi přehráli velmi hrubý mix té zrychlené verze a mně bylo jasné, že zní neobyčejně, prostě báječně, takový ten pocit, že nevíš co to přesně je, ale nemůžeš si pomoc a musíš si to pouštět znovu a znovu. Bylo jasné, že máme hitový singl.

Rozhodli jsme se vydat dvojici singlů před vydáním alba a chtěli jsme, aby Personal Jesus bylo jako první. Nemysleli jsme, že to bude velký hit, ale zdálo se nám, že zafunguje skvělým způsobem, v tom,jak upoutat pozornost posluchačů k novému albu. Byly tam obavy, že název Personal Jesus bude vadit radostanicím v Americe, nebo MTV bude mít problém s Antonovým videem, ale věřili jsme, že je to ten správný krok, což se nám potvrdilo, když úspěch byl obrovský.

12” palcový singl Personal Jesus se stal nejprodávanějším u Sire/Warners v historii vůbec a to zahrnuje fakt, že tam vydávali Madonna a Prince, tedy skutečné americké hvězdy.

Takže scéna pro vpád Enjoy The Silence byla připravena. A tento singl, se také stal nejúspěšnějším v celé historii Depeche Mode. Masivní zásah dvou prvních singlů zase znamenal skvěle připravenou půdou pro vydání alba, jehož se nakonec prodalo ve světě během prvních let přes 7 miliónů kopií. Violator dosáhl 2. místa v UK, do té doby nejlepší pro Depeche Mode. A také pomohl obrátit tu kritickou vlnu, která se na Depeche Mode valila v Británii po léta.

Enjoy The Silence získalo Brit Award za nejlepší singl roku a Depeche Mode získali novou generaci příznivců.

Skupina se jasně stávala superhvězdnou v Americe, nejen tím, že byli na MTV, ale odezvy na Depeche Mode se blížili hysterii. To začalo, když skupina přijela do L.A. aby v obchodním domě Warehouse uspořádala autogramiádu před vydáním alba Violator, jenže ta se nekonala, protože až 17,000 fanoušků Depeche Mode se pokoušelo dostat dovnitř. Policie musela nasadit helikoptéry a celkem 200 policejních jednotek, celé okolí muselo být uzavřeno, bylo to celkem děsivé, nechtěli jsme žádné násilí, ale bylo tam mnoho lidí a vše se vymklo kontrole. Naštěstí nikdo nebyl zraněn a Depeche Mode byli ve všech zprávách, takže nebylo člověka, který by neslyšel o Depeche Mode.

 

World Violation Tour začalo na Dodgers Stadium v LA v červnu 1990, předkapelu dělali Electronic. Byly to fantastické show. Depeche sice už měli za sebou Rose Bowl v Pasadeně ale Dodgers Stadium je vyzdvihlo na další úroveň. Hráli stadionové koncerty po celé Americe a také ve většině Evropy. Lístky byly vyprodány měsíce dopředu.

Violator stále zůstává výjimečnou deskou. Obsahuje sice klasické singly, ale také působí velmi soudržně. A také přetvořil Depeche Mode v jednu z největších skupin světa.

18. březen 2020 o 17:20 • Dangerous • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.