Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Spirit - ztracená lidskost

Ilustrativní: Spirit - ztracená lidskost

Sebrané poznámky z rozhovorů s Depeche Mode, k jednotlivým skladbám z alba Spirit.

 

 

Going Backwards

Gore: Dlouho jsem věřil tomu, že nové technologie by mohly svět sjednotit. Všichni jsme byli plní entuziasmu v období Arabské jara, kdy se lidé sami organizovali přes sociální média v boji za svou svobodu. No později se vše obrátilo k špatnému: zdá se , že Střední Východ je v rozkladu.

Gahan: Pokud chceme věci změnit, tak se o tom potřebujeme nejdříve promluvit a brát ohled na to, co se děje ve světě. Nezdá se, že by to takhle fungovalo v Londýně. Zdá se, že se svět vybral úplně jiným směrem a Martin to potřeboval vyjádřit přes skladbu "Going Backwards".

Where's The Revolution

Gore: Tuto skladbu jsem napsal v roce 2015. Měl jsem pocit, že svět najednou nebyl tím skvělým místem a věci se zhoršovaly. Bylo to sice ještě před Brexitom, ale víte, už tehdy se děly příšerné věci. Krize v Sýrii se už vlekla několik let ... žiji ve Spojených státech av té době policie téměř každý týden zastřelila na ulici nějakého černoach, čímž vznikaly výtržnosti ... celý Střední Východ se zmítá v chaosu. Dodnes se mi nechce věřit, že Západ nečinně seděl a sledoval, jak se to v Sýrii neustále zhoršuje. Je to velmi složitý problém na řešení, obzvláště když je zbytek světa s Ruskem na druhé straně barikády, ale ono to má i svou humanitární stránku a zde také nedokážu pochopit, jak se na to dokážou lidé nečinně dívat.

The Worst Crime

Gahan: Je jedna z mých oblíbených skladeb na albu. Má nádhernou melodii, ale po textové stránce doslova násilím ukazuje, jak se navzájem separovat, ať už po rasové nebo jiné stránce, a v podstatě nabádá, abychom se v první řadě podívali sami na sebe, co se týče samozřejmě i mě. Na které straně opravdu stojíš? Uvědomuješ si, co tvá volba skutečně způsobí? skutečně máš rád svého bližního? si ochoten akceptovat rozdíly? Spíše se však zdá, že couvají.

Scum

Gahan: Na albu jsou i nepřikrášlené skladby. Např. Taková" Scum ", jejíž nahrávání bylo zábavné, stejně i její nazpívání. Má skvělý text, se kterým jsem se absolutně ztotožnil." Hej, ty nikdo, co si kdy pro někoho udělal ? "Okamžitě jsem si to osvojil a tu otázku položil sám sobě. A přesně tak i tu skladbu prezentuji ... skutečně vychází z mého vlastního strachu". Ve stylu, "Co jsem já kdy udělal? A co vlastně dělám teď? Pomáhám nějakým způsobem lidem kolem mě, kteří toho štěstí v životě až tak neměli? Skutečně jsem pečlivý?" Nevím.

You Move

Gahan: Byl jsem šťastný, když Martin vydal svůj sólové album" MG ". Po dokončení alba" Delta Machine "zůstalo množství rozpracovaných věcí, které se nedostaly do finální podoby, případně šlo o instrumentální skladby. Myslím, že Martin už tehdy uvažoval, že by vydal více instrumentální orientovaný album, v určitém směru dokonce "filmový". Vzpomínám si, že když jsem jeho album slyšel poprvé, při některých skladbách mě napadlo, "Aha, kousek z tohoto mi myslím někdy přehrával." Některé skladby se mi opravdu líbí, hlavně "Europa Hymn", což byla vlastně první skladba prezentující celé dílo. Líbilo se mi, jak dokázala člověkem pohnout. I proto obsahuje tato skladba verš "I Like The Way You Move". Martin sice o tom neví, ale tento verš jsem si zapsal při poslechu instrumentálního kousku, který mi poslal z něhož se později stala "You Move". Ta je jinak po rytmické stránce skutečně zvláštní. První, co mě napadlo, "Proč mě to poslal? ". Martin však řekl," Podívej, možná nevím, co s tím dál, možná tě napadne nějaká vokální melodie a nějaký text. "Nějaký čas jsem si to nechal u sebe a později jsem se hrabal v mých starších věcech a melodiích, které jsem měl uložené v telefonu. To jsou obvykle věci, či fráze, které mě jen tak napadnou a najednou se mi v mysli vynořil verš "I Like The Way You Move". Pocitově mě to vrátilo k "Europa Hymn" z Martinova alba.

Cover Me

Matrixxman: "Cover Me "si vyžádala značné množství času. Možná byli i jiné, ale tato mi utkvěla v paměti. Tuto skladbu jinak napsal Dave. Byl neústupný v tom, že bychom se měli všichni více snažit věnovat této skladbě.. Na začátku jsem měl pro tuto skladbu vyčleněn pevně stanovený čas, ale Dave byl prostě skvělý v tom, že nás urgoval dostat z toho něco tajemného a kreativního. James provedl několik skutečně skvělých vylepšení v oblasti akordového rozsahu, což nám pomohlo potlačit skladbu do temnější dimenze. Já jsem přidal takovou pink floyďácku "arpeggio" synth schéma, kterou jsem vlastně vnutil Martinovi a spolu jsme to správně vyladili. Kurt také skvěle pracoval. A tak se stalo, vždyť víte, všechny ty příspěvky skutečně přivedly skladbu k životu. Získala tak děsivou, filmovou kvalitu, která předtím, v demo podobě, chyběla.

Finále skladby byl buď Jamesův nebo Davidov nápad, ale po kreativní stránce se jednalo o spojení talentu všech zúčastněných. Jsem šťastný, že ta "arpeggio" schéma pomohla skladbu stmelit. Kurt rovněž přispěl doslova epickými syntenzátorovými zvuky.

Eternal

Gore: Tato skladba se mi velmi líbí, už jen proto, že je divná. Je věnována mé dceři, která má dnes rok. Je trochu temná, bezútěšná a pojednává o stoupajícím atomovém mraku a padající radiaci. Instrumentálně je skutečně zvláštní a tak trochu experimentální a nepodobá se to na nic, co jsme dosud udělali.

Poison Heart

Gahan: Christian s Peterem mi poslali kytarovou linku, která v sebe měla" muscle SHOALS "vibraci. Měl jsem z ní skutečně zvláštní pocit a v hlavě se mi okamžitě vynořila melodie. Martin toho hodně nenamluví, ale když došlo na hodnocení skladeb, poznamenal, že "Poison Heart" je nejlepší skladba, jakou jsem dosud napsal. Není zamýšlena jako zlomová skladba. Sledoval jsem v telce správy a zkoušel jsem něco napsat prostřednictvím mé neschopnosti se v cítit do někoho jiného. Musím mít v sobě něco špatného, ​​jed v srdci nebo něco podobného. Bylo zábavné si pohrávat s touto představivostí, bylo v tom něco pozemsky chtivé či až chlípné. Ta chuť chtít něco a vzít si to, když to právě chcete a na ničem jiném nezáleží. Zlomové to tedy bylo pro mě samého - snaha se vyvíjet, snaha zbavit se starých myšlenek, o kterých jsem byl přesvědčen, že fungují, ale ve skutečnosti to tak nebylo. Naštěstí se to netýkalo vztahu s mou manželkou. "Poison Heart" vlastně kompletuje další albovou skladbu, "The Worst Crime". Text "Poison Heart" je však více vnitřním dialogem, kdežto "The Worst Crime" směřuje ven.

So Much Love

Gore: Zvuky skutečně ovlivňují kompozici skladby. Dobrým příkladem může být právě tato skladba. Na začátku zde byl pouze hlavní hnací zvuk, který jsem naprogramoval v EURORACK. Nakonec právě tento zvuk dodal skladbě jakýsi punkový nádech.

Poorman

Gahan: "Album Spirit "jsme nahrávali během prezidentské kampaně ve Spojených státech i během Brexitu, kdy se k nám konečně dostali všechny potřebné informace. Událo se mnoho změn a mnoho událostí, kdy se člověk sám sebe ptal," to opravdu? ". Ale ono se to děje po celém světě a ten separatismus," toto si nechám pro sebe a jděte mi z cesty ", jakož i všechno to, co jsme poslouchali po celé roky, o tom jednom procentu bohatých ..." Kdy se to konečně spustí? "Nakonec z toho vznikla skladba" Poorman "."

No More (This Is The Last Time)

Ohledně skladby "No More (This Is The Last Time)", z alba "Spirit", se vedou spekulace, že by se mohla týkat právě Depeche Mode. Můžeš nám to objasnit?

Gore: Ale no tak, lidé už celá léta tvrdí, že Depeche Mode končí ... nikdy nevíte, co se stane. Nemůže Vám nic slíbit. Na druhé straně, proč bychom se měli vzdát kapely, když se vše vyvíjí tak skvěle?

Fail

Gahan: Myslím, že když se každého z kapely zeptáte, proč jsme album nazvali" Spirit ", dostali byste vždy odlišnou odpověď. Ale podle mě to bylo díky verši z této skladby:" our spirit is gone ". Věřím v naději, že poukázání na fakt, že naše lidskost sjela z cesty, nám pomůže najít cestu zpět. Že nám to pomůže znovuobjevit našeho ducha.

 

23. duben 2017 o 15:30 • dmf • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.