Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Anton Corbijn - udělal depešákům image?

Jen málokdo nezná jméno Anton Corbijn. Jméno člověka, který tvořil image Depeche Mode od roku 1985 a podle posledních zpráv spolupracuje s Depeche Mode i v těchto dnech. V tomto článku se dozvíte, kdo vlastně Anton Corbijn je a jak se k Depeche Mode dostal.

Začněme Antonovým životopisem. Anton Corbijn se narodil 20. května 1955 v Holandsku, ve městě Strijen. Jako fotograf začal v druhé polovině sedmdesátých let, když si jednou vypůjčil otcův fotoaparát na vystoupení místní holandské skupiny Solution a výsledek skončil v hudebním časopise.

To ho povzbudilo aby začal fotografovat více známější skupiny jako Focus, Herman Brood a Golden Earring. Roku 1979 začal pracovat pro holanský časopis Oor Magazine (Oor = Ucho) a tím si zařídil být u každé hvězdy, která prošla kolem. V této době pořídil fotografie lidí jako Sandy Denny, John Martyn, Ry Cooder a dokonce Stelly Dan - ten použil jeho práci pro obal alba "Greatest Hits" roku 1979.

Anton, nadšený skupinou Joy Division se přesunul do Londýna a úžasné je, že si téměř hned domluvil schůzku se skupinou. Díky této schůzce dostal místo v anglickém New Musical Expressu. V této době fotografoval Billa Heleye, Joe Jacksona a Selecter.
Corbijn měl sklon fotografovat lidi samotné, bez úsměvu, v přírodním světle, beze stylu. Extrémní kontrasty mají náznaky soukromí a ustarané duše, která píše píseň jako opak veřejně známé osobnosti.

Obrázek, který ho proslavil po celém světě byl jeden z obrázků Davida Bowieho v šatně chicagského divadla kde hrál "Sloního muže" (The Elephant Man). David Bowie je na jeho fotografii beze stopy po obvyklé něžnosti, místo toho upřímný pohled bortícího se ducha, křehkého, a vzdáleného. V této době Anton také fotí sérii fotografií Kim Wilde, které jsou stále čas od času používány.

Never Let Me Down AgainRoku 1985 přichází běžný úkol od New Musical Express pracovat s Depeche Mode, který se rozvine v mimořádné spojení a přátelství. Dalo by se říct - jednou rukou Anton zajišťuje jejich přechod z bezelstné popové dráhy na temné, trochu depresivní pole tím, že navrhuje téměř všechny jejich materiály a program turné.

Anton Corbijn je široké veřejnosti pravděpodobně nejvíce známý spoluprácí s irskou rockovou skupinou U2. Navrhoval skoro všechny jejich titulní stránky alb, která dosud vydali.

Enjoy The SilenceNyní se podívejme detailně na jeho spolupráci s Depeche Mode. Výsledkem jejich první spolupráce byl videoklip k písni A Question Of Time. Byl to teprve devátý hudební videoklip v jeho kariéře. Pro úplnost, dnes má Anton na svém kontě přes šedesát hudebních videoklipů, posledním je klip k písni Star od švédských Roxette. Výsledek spolupráce je vidět na první pohled - dřívější image Depeche Mode se mění v jasnější, nezaměnitelný styl. Corbijnovy videoklipy davají písním další rozměr, který dříve neměly a na mezi videoklipy je na první pohled znatelný rozdíl. Anton dokonce vystupuje ve videoklipech - objevuje se v klipu k písni Halo (Depeche Mode o tom nevěděli, nechal se tak natočit, vložil sekvenci do klipu a Depeche Mode viděli až konečný výsledek) a v písni It's No Good je oním uvaděčem hned na začátku písně. It's No GoodJe autorem knihy Strangers - knihy plné úžasných fotografií Depeche Mode. Mimochodem, několik fotografií je přímo z Prahy. Pro Depeche Mode vytvořil projekci pro jejich World Violation Tour, Devotional i Exotic Tour a také pro poslední The Singles 86 98 Tour. Nesmíme zapomenout také kompilace Strange a Strange Too a živé vystoupení Depeche Mode - Devotional. Během posledního turné nafotil vynikající kolekci fotografií skupiny na pódiu.

Mimo uměleckou tvorbu Anton Corbijn dělal reklamu na BMW Z3 coupe (1998), dále jednu z reklam na značku Nike (1997) a pro MTV úvody pro European Music Awards (1994). Je autorem několika knih s jeho fotografiemi.

10. červen 2000 o 21:27 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.