Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Blasphemous Rumours

Ilustrativní: Blasphemous Rumours

Závěrečná skladba a zároveň poslední singl z alba "Some Great Reward", která však zaznamenala největší ohlas, bohužel v negativním významu slova. Obzvlášť katoličtí věřící se ní cítili velmi dotčeni.

Blasphemous Rumours čerpala primárně inspiraci v ranních časech naší kapely, případně ještě dříve, kdy Andy s Vince pravidelně chodívali na bohoslužby a já jsem chodit s nimi, protože jsme byli kamarádi. Tehdy mi to přišlo celkem zaujívamé.Na rozdíl od nich jsem však nikdy nepraktikoval křesťanské náboženství. Ono, když v tom nejste zcela účasten tak si nemůžete nevšimnout toho pokrytectví a hlavně zábavnou stránku toho celého. Jedné věci jsem si všímal téměř pravidelně, tzv. "prosebník": každý týden se sešli věřící a modlili se za ty, kteří byli vážně nemocní, ale mohli jste si být jistý že většina z těch za které se modlili, velmi brzy zemřelí. Oni to však brali více než pozitivně, protože podle nich to byla "Boží vůle" a "Odešli někam kde jim je už dobře". A ono to, když nejste toho součástí, vyznělo velmi komicky. Jsem si však jist že množství lidí se mnou nebude souhlasit.
Martin, WLIR, 1986

Pro tuto skladbu jsme samplovali konkrétní údery z nichž jsme později vytvářeli zvukové smyčky. V tomto případě jsme udeří kladivem o velký kus betonu. Gareth Jones vlastnil brilantní malý rekordér s názvem Stellavox, se kterými jsme používali dva stereofonní mikrofony, což se vyrovnalo jakémukoli standardnímu 30ips-ovému kotoučovému rekordéru, ale ten náš byl malý a tím pádem snadno přenosný. Tak jsme Stellavox vzali na velké otevřené prostranství, položili mikrofon na zem a začali mlátit s tím velkým kladivem. Ten zvuk byl ... no jako když praštíte kladivem o beton. Jinak to vysvětlit neumím.
Alan, International Musician And Recording World, 11/1984

Ve skladbě se objeví i "arr, arr" zvuk, který stejně zazní i v úvodu skladby "Something To Do". "Na toto si nevím vzpomenout, ptáte se mě na něco, co vzniklo před téměř 30 lety! Zní to jako jakýsi proslov, který jsme přehnaly přes modulární syntezátor (případně nějaký efekt) a následně zkreslili. Také bych řekl, že to bylo následně samplované a reprodukováné jiným emulátorem nebo Synclavierom.
Alan, Q & A, recoil.co.uk


Problém s Blasphemous Rumours byl ten že to byla velmi, velmi složitá skladba a bylo tehdy mnoho lidí, kteří měli pocit že pokud šlo o její text, stejně jako název, tak by v rádiu puštěna být neměla. S hranosti této skladby jsme skutečně velmi zápasili, byli tam lidé, kteří proti tomu namítali, protože se jí cítili skutečně velmi dotčeni.
Neil Ferris, SGR Remaster DVD, 2006

Na druhé straně ve Spojených státech se skladba hrála. Ale nejdříve na stanicích jako byla WDRE, kde nás hráli pravidelně nebo na undergroudových či alternativních stanicích.
Dave Gahan, SGR Remaster DVD, 2006

Ze všech našich skladeb měla právě tato největší ohlas. Nemám na mysli na koncertech. A přestože už má svůj věk, dodnes dostávám dopisy ve kterých ji fanoušci vzpomínají. Dnes všichni říkají že se jim velmi líbí, ale v době jejího vydání jsem dostával množství dopisů od lidí, které skladba šokovala. Doslova se dožadovali, aby byla skladba "Blasphemous Rumours" v rádiích zakázána.
Martin Gore, Best Magazine, 04/1989

6. červenec 2018 o 9:26 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Federman

Federman      1   7. červenec 2018 o 14:13

Typicky priklad jak je mozne pospinit a pritom nezasvinit. Syntetyzatory pouzivaji v podstate vsichni, ale jen DM je pouzivalo takovym zpusobem, ktery bych nazval osobytym. Ne, ze by je pouzivat prestali, ale na muj vkus se zaradili az prilis do rady tech zminenych vsech.

Na Spiritu jste uz svinit prestali a prospelo to. Ted jen vice vystoupit z rady, aby vas bylo mozne identifikovat i bez Daeva.


Uživatel: NMDH

NMDH      2   7. červenec 2018 o 17:42

Krásná, skvělá písnička, která se Nikdy neoposlouchá.


Uživatel: Yvon

Yvon      3   7. červenec 2018 o 19:16

Skvělá věc, muzika i text. Neslyšela jsem ji snad 30 let. Ostuda, hned jsem to napravila.


Uživatel: NMDH

NMDH      4   8. červenec 2018 o 6:47

Jedna z písniček, kterou bych rád slyšel v dnešní době na koncertě.  Jak by to asi znělo? Ale obávám se, že koncertů už moc nebude a druhá věc, jestli by to kluci riskly, zahrát po letech takovou skladbu.


Uživatel: Logic1

Logic1      5   9. červenec 2018 o 19:58

Skladba Blasphemus rumours položí do smútku ten nezmyselný soulasverský spirit. Kež by sa vrátili staré časy, čo by som zato dál.


Uživatel: Constructor

Constructor      6   10. červenec 2018 o 6:24

Po instrumentální stránce zajímavá skladba. Textově snad až zbytečně negativní, či depresivní, chcete-li.  Alespoň tedy, co se týká slok, které jsou mířeny pro naprosto jinou sortu posluchačů (třeba ti co si rádi podřezávají žíly) než jsem třeba já. Refrén už však má onu anglickou ironii a je celkem vtipný.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.