Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Dear SuperStar: Dave Gahan

Ilustrativní: Dear SuperStar: Dave Gahan

V roce 2005 přinesl svým čtenářům magazín Blender zajímavou možnost položit otázky Dave Gahanovi, tedy superstar s velmi pestrou minulostí a tak se rozhodně bylo na co ptát.

Vydali jste již 11 alb, které je tvé nejméně oblíbené?
Nejméně se mi líbilo pracovat na Ultra. To byl prostě nepořádek, ale mým nejméně oblíbeným albem co se týká zvuku je Broken Frame, naše druhé album. To bylo když byl Martin vhozen do nekonečné hloubky, aby skládal všechny naše písně poté co Vince Clarke opustil kapelu]. Poté jsme se pokoušeli něco najít, náš sound.

Co si pamatuješ ze své svatby v Las Vegas?
Mnoho ne.

Je rok 1994, jsi uprostřed Devotional Tour a zbývá 10 minut než půjdeš na scénu — popiš co se v tu chvíli odehrávalo.
Dobrá, byl jsem obvykle zamčen ve své šatně — měli jsme oddělené šatny, v té době. Zvláštní bylo, že i když sem byl v těžkých drogových problémech, tak jsem pokaždé před vystoupením dělal hodinu jogu. Když jsou lidé ve skutečném sevření závislosti, tak často přemýšlejí ve smyslu, že jsou na nějaké vyšší úrovni než ostatní, a dělat jógu bylo toho součástí. V tom sem byl opravdu velmi disciplinovaný.
Myslím, že to lidi udivovalo, protože sem se vrátil z podia, nadrogoval se a opíjel. A tak to šlo každý večer.

Jak to děláš, že vypadáš po všech těch letech takhle skvěle?
No, už se neopíjím a neberu drogy, nic z toho nedělám už 8 let. To může být částečně důvodem. Stále ráno vstávám plný skleslosti a zkázy. Neskáču z postele “Wooo hooo! Jdeme na to!” Abych se toho zbavil, musel sem se začít hýbat. Běhám třikrát, čtyřikrát týdně — jen 30 minut, ale pořádně rychle.

Stále platíš za nejznámějšího novoromanticko-gotického rybáře?
Jo! Chodíval sem nejraději s bráchou Petem. To bylo tak skvělé. Seděli jsme jeden vedle druhého. Přes vše co se stalo, tak mám pořád svá rybářská místečka. Největší ryba co jsem chytil je asi 5kilový kapr. No to je trochu ostuda.

 

Proč sis začal depilovat voskem hrudník?
Mám jeden z těch hrudníků jako ten chlápek od 40leté panny — chlupatý a to nerovnoměrně — a já sem velmi ješitný. Nelíbí se mi chlupaté tělo, abych byl upřímný. Mám rád dynamický tvar jako delfín.

Mluvil si již se svými dětmi o drogách?
O ano, mluvíme o tom. Jestli je jedna věc na tom čím sem prošel dobrá, tak je to, že jsme velmi otevření mluvit o takovýchto věcech. Drogy nejsou něčím co by děti mohly před námi skrývat. Víme o tom vše. Nebudou tam nesmělé hovory jako, “O, hmm, já ti nevím, je tu cítit tráva?” Ale pokud se dostanou do problémů, vždy budu u nich, abych jim pomohl a poradil.

Na který text jsi nejvíce pyšný?
Na slova k “A Little Piece,” z mé sólové desky Paper Monsters. Naskočilo to, “All alone and bitter, all alone and mad, all alone with someone, and I should be so glad.” Sledoval sem jak to mnou prochází.

Máš nějakou přezdívku?
Lékař, nemohu tvrdit, že jsem byl k němu přátelský, ale on mne několikrát vytáhl z předávkování, říkal: “Tenhle chlap je jako kočka, má devět životů” takže někteří lidé mi říkají prostě “Cat”.

Co byla nejhorší práce, kterou jsi dělal?
Pracoval sem v mnoha zaměstnání ve stavebnictví a v továrnách, jako kamelot, uklízeč v hotelech, ale nikde sem dlouho nevydržel. Občas sem šel na oběd a už se nevrátil. Jednu práci sem měl opravdu rád, jako krajinář. Přijeli jsme na pole, to jsme zorali, za týden jsme zasadili trávu, keře a nějaké stromky, no a za měsíc jsme tam přijeli zase a všude byla krásná louka a my na ní tancovali a potom posekali.

Kdo udělal nejlepší cover “Personal Jesus”?
Johnny Cash, jednoznačně. Dostal se na její nejobnaženější podstatu. Martina původní myšlenka napadla při čtení biografie Priscilly Presley. Ona řekla, že Elvis byl její osobní Ježíš.

Mimo umírání, co nejhloupějšího si dělal na drogách?
Ha! To že sem je bral. Zdrženlivost nebyla nikdy moje silná stránka.

Kolik peněz ti proteklo žílami?
Jedna z prvních věcí, kterou musíš udělat když jdeš na odvykačku, je pokusit fungovat jako venku, vzít si účet se seznamem věcí, které platíš a dojde ti hodnota kolik tě to všechno stojí. Odpověď, zvláště pokud zahrnu všechny ty odvykací kůry, je obrovská hanebná částka, utratil sem $2,000 až $3,000 za jeden týden. Ale sem si jistý, že ta cena byla ještě mnohem vyšší, pokud započtu škody co jsem způsobil. Je to šílené.

Kterou z písní za posledních šest měsíců by sis přál abys napsal ty?
“Hiding All Away,” z nového alba Nicka Cavea, Abattoir Blues. Zvláště linka “I was hidden, dear, hiding all away” řinčí v mých uších, myslím, že Cave je naprostý génius, básník.

Jaké jsou tvé neřesti dnes?
Tmavá čokoláda, upřednostňuji tu z Belgie. Nemyslím, že by byl den, kdy bych si nedal kousek. Je to má odměna.

 

12. září 2001 o 23:00 • Dangerous • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.