Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Pět nejskvělejších alb Depeche Mode očima členů kapely

Ilustrativní: Pět nejskvělejších alb Depeche Mode očima členů kapely

Pět nejlepších alb basildonského tria vlastními slovy, jak to bylo zveřejněno v podzimním vydání britského magazínu Q.

 

01. Black Celebration (Mute, 1986)

Skladatel Martin Gore s pátou deskou kapely získával již nepřehlédnutelný rukopis - popovou chytlavost a temnou naléhavost. "Black Celebration nebylo naše nejprodávanější album, ale bylo unikátní," říká Andrew Fletcher.
"S našimi alby je to tak, že nezabírají okamžitě, potřebují čas. Skladby, které jsou dnes považovány za klasiku, jako Stripped, nebyly v té době přijaty příliš dobře."
Dave Gahan přidává, že zatímco kapela nahrávala Black Celebration, tak si byli její členové dobře vědomi, že nejsou součástí žádné hudební scény v domovské Anglii. "Dělali jsme věci vlastním způsobem." Náš promotér pro rádia se nás po poslechu Black Celebration tázal: "A kde je nějaká skladba pro rádia?" Pro nás ale bylo více důležité celkové vyznění alba."

02. Violator (Mute, 1990)

Posilněni úspěchem alba Music For The Masses z roku 1987, byla následující deska Depeche Mode Violator mistrovský kousek. Zaznamenala stratosférický úspěch a dostala je na úroveň, kam se dostalo jen pár kapel jejich generace. "Violator je dokonalé album," říká Fletcher. Gore připomíná událost, která byla součástí tohoto úspěchu, když byla losangelská policie donucena uzavřít autogramiádu kapely, protože pro podpis dorazilo 17.000 příznivců Depeche Mode, a začaly se objevovat výtržnosti. "Ty výtržnosti nás dostaly do celostátních zpráv. To byl zlomový moment v Americe. Všichni ti lidé ve venkovských oblastech, kde jsme nikdy nebyli, nás nikdy neviděli ve zprávách, si najednou říkali: "Co je to za kapelu? Tu bychom mohli zkusit."

03. Songs Of Faith And Devotion (Mute, 1993)

Díky převládajícímu úspěchu grungeové scény se Gahan odhodlal prosadit do zvuku osmé desky tesklivé kytary. Přestože měl zpěvák své heroinové problémy, tak ostatní členové poslechli jeho doporučení a vzrušující Songs Of Faith And Devotion...je jejich album s nejživějším zvukem. Zhýralost si ale následně vybrala svou daň. "Kapely nahrávají skvělá alba na drogách, ale nemůžeš nahrát album po albu natočeném na drogách. Můžeš nahrát jedno, možná dvě, ale dlouho to nevydržíš. Začne tě to požírat," tvrdí Fletcher. "Byli jsme mladí a dosáhli nových vrcholů. Ta deska šla na první pozici v 17 zemích nebo tak nějak," připomíná Gore. "Myslím, že jsme tím trochu vyšli z hlubin."

04. Playing The Angel (Mute, 2005)

Zvuk už jen tria znovuživený na prvním z triptychu alb natočených s producentem Benem Hillierem. Gahan zvažoval odchod z kapely na vlně svého sólového alba z roku 2003 Paper Monsters. Ale odvážil se k návratu, když mu Martin Gore poslal pár písní. "Martin pořád ještě chlastal, a to bylo všechno, o co se staral, ale napsal pár dobrých nových písní, tak jsem byl pro," vzpomíná Gahan. Playing The Angel je první deska, která obsahuje i Gahanovy skladby, což Depeche Mode dodalo novou dynamiku a motivaci. "Depeche Mode dovedou být odlišní. Je to Martin, já, taky Fletch a ten, koho přivedeme, ať už Ben Hillier, Flood, Daniel Miller nebo James Ford. To je to, co to podle mě dělá zajímavé," přidává Gahan.

05. Spirit (Mute, 2017)

Na počátku byl nesoulad mezi Gahanem a Gorem, než se s nimi pohovořil producent James Ford, aby jim pomohl řešit jejich vzájemné rozepře. "Postavili jsme se jeden druhému, a to vůbec poprvé za 30 let, ale vyčistil se vzduch," objasňuje Gahan. Což vyústilo v jejich nejvitálnější album za dlouhá léta. Gahanovy skladby o zmatení a odcizení zapouzdřené s Goreovými hymnami o "Stavu unie". "Měl jsem pocit, že svět je naprosto v chaosu a chtěl jsem na to poukázat," říká Gore. Dokázal tím, že Depeche Mode jsou stále moderní kreativní silou. "Myslíme si, že jsme současní, nejsme staříci. Jsme schopni dělat skvělé desky," podotýká Fletcher."

zdroj: Q Magazine, 10/2017

 

 

1. říjen 2017 o 6:30 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Lex Barker

Lex Barker      1   2. říjen 2017 o 9:15

Místo BC( je skvělá) bych dal asi sice MFTM, ale jinak v podstatě souhlas.


Uživatel: Constructor

Constructor      2   2. říjen 2017 o 13:31

Účast PTA a Spirit v TOP 5 překvapil (asi forma propagace současné tvorby dm jimi samotnými). Jinak, než jsem rozbalil téma, tzak jsem kromě BC, Violatoru a SOFAD (které do pětky jistě patří) typoval, že tam bude MFTM a Ultra.
Moje osobní TOP 5:
1. Violator
2. MFTM
3. Ultra
4. PTA
5.BC
Sorry SOFAD, ale tvé vrcholy, které jsou pravděpodobně tím nejeuforičtějším, co DM představili jsou eliminovány skladbami, které mě nebaví a bohužel berem desku jako celek.

těžko říct, kam bych hodil Spirit. Jistě ale před SaS, ABF, Exciter, SOTU, DM. Možná, by pokořila i to CTA a SGR, jako z dnešního pohledu asi jo, ale může to být i tím, že je to nejnovější deska a hlavně má navrch, protože se hladově čekalo, až po dvou rozhádaných deskách pošlou Hillera do háje vydají něco svěžího. Což se jednoznačně potvrdilo.


Uživatel: Standag

Standag      3   2. říjen 2017 o 18:02

Nevěřím, byli pod drogama!! Spirit??


Uživatel: Martin5

Martin5      4   2. říjen 2017 o 18:29

Celebration jsem poslouchal až v období PTA. V r 1986 mi byly teprve čtyři. A Violator… ten jsem poprvé slyšel o kousek dříve - 2003. I když jsme něco znali ze Singles kompilace, živých verzí na Condemnation apod. (SoFaD byl pro nás v 98 to podstatné z minulosti DM).
PTA bych nevybral, dvě následující alba jsou ještě lepší. Ale už je to období, který člověk prožil a pamatuje si jaký to bylo, když přišlo Precious a Exciter byl jen právě prožitá minulost.
Jeden má pak ke všemu vztah a pamatuje si emoce a nálady z té doby. Spirit furt moc neznám… asi to chce odvahu, vybrat přítomnost do kardinální pětky.


Uživatel: Standag

Standag      5   2. říjen 2017 o 18:51

Nevybrat MFTM je jako kdyby U2 nedali Joshuu…prostě tomuhle blábolu nevěřím


Uživatel: Federman

Federman      6   2. říjen 2017 o 23:12

Vice nez reserse k jednotlivym album by me zajimalo proc vybrala kapela prave tyto ctyri.


Uživatel: Herrer

Herrer      7   3. říjen 2017 o 7:13

Až na PTA to vidím asi stejně. Souhlas s Constructorem ohledně jejich motivací proč PTA a se skřípěním zubů vlastně i s hodnocením SOFADu smile Jen tedy s tím, že ty jeho vrcholy jsou tak silný, že by se mi vešel i kdyby se z pěti zúžil výběr na jednu (dobře, možná na dvě desky) grin


Uživatel: Herrer

Herrer      8   3. říjen 2017 o 7:28

Chtěl jsem taky napsat svojí TOP 5, ale neudělám to, nejde to. Spirit do ní patří, tradiční hodnoty zůstávají a zbytek se míchá podle nálady, aktuálnosti a taky, ať už se mi to líbí nebo ne, i podle toho, jak mi to zrovna hraje smile

Nejmíň momentálně poslouchám první čtyři desky (kde mám i srdcovou SGR, která byla moje první), abych v nich po čase zase objevil velký kouzlo.

Díky DM, že můžu bejt podobně rozpolcen a nikde nemůžu říct, že to nebo ono, je vyloženě špatný a ohledně té TOP 5 - asi bych hodně váhal i nad tím, jestli do té pětice po vyřazení PTA, přidat MFTM nebo Ultra…


Uživatel: Standag

Standag      9   3. říjen 2017 o 17:16

Some…
Song….
Black ....
Ultra
Music….a šmitec!!


Uživatel: Logic1

Logic1      10   3. říjen 2017 o 19:22

Spirit v prvej päťke, tak som sa už dlho nezasmial, proste nemám slov!!!!!


Uživatel: kosíno

kosíno      11   4. říjen 2017 o 11:12

Já myslím, že si kapela celkem protiřečí. V individuálních rozhovorech řekne každý člen kapely, že Violator je nejlepší a najednou před něj dávají BC. A ze Spiritu na turné hrají jen pět skladeb, kdyby to album bylo podle nich tak skvělé, hráli bych jich více. Můžu sem napsat svůj žebříček, ale vztah mám ke každému jejich albu a podle momentálního rozpoložení se preference u jednotlivých desek mohou hýbat. Nicméně můj žebříček vypadá takto:
1. MFTM (moje první deska, geniální věc)
2. BC
3. Violator
4. SGR
5. SOTU (podle mého deska, která výborně zapadá do období alb SGR, BC, MFTM…)


Uživatel: Constructor

Constructor      12   4. říjen 2017 o 13:01

Ale já vím jakých pět desek by dal Alan Wilder:
1. SOFAD
2. VIOLATOR
3. MFTM
4. BC
5. SGR a CTA

Kdoví, co by řekl na Spirit On. Po jeho odchodu nemohl na Ultra nic říct. Dokonce myslím, že jsem někde četl nebo slyšel, jak práci Time Simenona uznale pochválil. Po té měl ovšem období, kdy tvrdil jak by DM potřebovali lepší produkci. Nevím jak dlouho ho tato idea držela. Ale myslím, že proti Spiritu nemůže mít žádnou páku. Je to skvělé album.


Uživatel: Lex Barker

Lex Barker      13   4. říjen 2017 o 14:06

To kosino: Oni podle mě nedali BC před Violatora, je to seřazeno chronologicky od začátku diskografie a bez uvedení pořadí oblíbenosti či uvažované kvality.


Uživatel: Standag

Standag      14   4. říjen 2017 o 17:36

Taky bych nehledal v seřazení význam, stejně jako já jsem psal halabala grin


Uživatel: kosíno

kosíno      15   4. říjen 2017 o 17:45

Jo, máte pravdu. Stejně bych to sestavil jinak :-D


Uživatel: DoMunug

DoMunug      16   6. říjen 2017 o 15:19

Před vydáním Spiritu jsem si přál, aby udělali derivát z těchto čtyř alb. Po vydání poslední desky, Spirit směle řadím do své TOP 5. smile
image.jpg


Uživatel: Liba

Liba      17   9. říjen 2017 o 15:09

Spirit ako jeden z 5 najlepších ? Tak to si teda hodne pochlebujú. Rozhodne najhorší, pre mňa určite.
Pre mňa :
1. Music for the Masess
2. Black Celebration
3. Violator
4. Ultra
5. dala by som Gahanov Paper Monsters ( ak je to možné smile )


Uživatel: Logic1

Logic1      18   10. říjen 2017 o 7:14

Ja by som Spirit neradil ani na 5 najhorších albumov, lebo pre mňa ten album je druhý najhorší po SAS. Moje poradie:
1. Violator
2. Ultra
3. MFTM
4. Delta Machine
5. BC


Uživatel: DAMF

DAMF      19   13. říjen 2017 o 10:59

1. SOFAD
2 .SOFAD
3. SOFAD
4. SOFAD
5. SOFAD


Uživatel: Lukáš Kuča

Lukáš Kuča      20   14. říjen 2017 o 9:52

Když už se tu rozjíždí tahle spontánní ‘anketa’:

1. SOFAD
. .
. .
2. Black Celebration
3. Some Great Reward
4. Ultra
5. A Broken Frame (opravdu, i když pro někoho to je asi divný)


Uživatel: ruzam

ruzam      21   1. listopad 2017 o 17:00

Nejradsi mam pisne a eru ze SOFAD (vcetne zivaku). Ale jak uz nekdo psal, jsou tam i veci co me taky nebavej. Naopak Ultra me driv az tak neoslovilo, ale zpetne je to krasne kompatni album. Pokud brat alba jako celek…

1. Violator
2. MFM
3. Ultra
4. Black Celebration
5. tady se uz neda rozhodnout, asi SGR


Uživatel: Strider

Strider      22   23. prosinec 2017 o 23:26

Bez poradia:
Violator
MFTM
PTA
Spirit
The Singles 81-85


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.