Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode jak je neznáte (1988)

Vcházím do nízké branky. Hned za ní mi pohled padá na úhledný anglický trávník. Nezasvěcený by měl dojem - vila "milionáře"... Kdepak!

Zkuste sem zaběhnout některý den kolem 18.00 - plno mládeže čekající na jedno: stisk ruky Martinovi, Davemu nebo dokonce flegmatickému Alanovi. Andy Fletcher přichází poslední - vždy - odpovídá na zvídavé otázky, nechá se vyfotit s fanoušky a potom pohodlným krokem vchází do vily "milionáře". A co se děje ve vile?

Andymu přichází vstříc Ben - Martinův pes. Dnes si s ním nechce nikdo hrát a nikdo ho nepustí k malému Jackovi, devítiměsíčnímu synu Dave Gahana. Vcházím do kuchyně, kde už všichni sedí. Zmlknou, Alan si mě prohlíží a neschovává pohrdavý úsměv na "zvědavého novináře", který je kamarádem Andyho přítelkyně Grainne. Jsme potichu, někdo zazvoní a konečně přichází Grainne, představí mne a opět je ticho. Martin to nevydrží a hodí se na zem k Benovi a začnou spolu vyvádět. Kuchyňská linka je ohrožena. Stěhují se na chodbu. Vycházím za nimi a narychlo cvakám aparátem. V tomto okamžiku spouští křik malý Jack, Martin k němu jde, bere ho na ruku, ale už je tu tvrdý divoch Dave, který mu ho bere z rukou: "Nejdřív blázníš s Benem a potom ho bereš na ruce..." hněvá se. Martin se zatváří nešťastně a jde se umýt do koupelny. Jdu za ním, zdá se mi nejpřístupnější. Nemýlím se. Sedáme si spolu na vanu a vykládáme si půl hodiny, co se dozvídám?

Martin: Jste první, kdo nahlíží do našeho soukromí. Nedivte se. Když mi bylo 16, uvědomil jsem si, že mě škola nebaví. Žil jsem ve světě diskoték, jednoduše - puberťák. Prstem jsem cestoval po mapě a říkal si: Neboj se Martine, jednou se tam dostaneš osobně! Kdyby mi někdo řekl, že se to splní, pobil bych se s ním, že se mi posmívá. V té době jsem si často vymýšlel výmluvy, že se učím u kamarádky.

Otec se mi smál, myslel si, že je to moje dívka. A to jsem ani netušil, že jednou budu mít dívku vyšší než jsem já. Ale k tomu se ještě vrátíme. Přitom jsem chodil za Andym a Vincem. Tam jsem si došel na své. Kytary a už to šlo plnou parou - to je můj starý výraz. Vinceho domácí padaly hrnce od vzteku. Tehdy nás to napadlo všechny naráz?! S ještě větším hlukem jsme utíkali do kuchyně a pobrali domácí hrnce a pokličky. Ve "studiu" jsme pověsili tyto na šňůry a bili do nich jedna radost. Byli jsme zklamaní, proč jí to v kuchyni "šlo" tak báječně a nám ne. Tak jen ze srandy jsem sundal jednu pokličku a pustil ji na zem. Konečně! Ale co s hrnci?! ... Anebo jak jsme přišli ke kůži? Od mládí mám rád kožené opasky, náramky, prostě věci z kůže. Bundy mě napadly, když jsem jednou měl cestu do přístavu. Dělníci tam nakládali a vykládali lodě. Když jsem viděl tu nádhernou kůži, začal jsem se bavit s jedním mladým dělníkem. Víš sám, jak to tady se zaměstnáním chodí. Jednu bundu mi daroval. Šťastný jsem běžel k Vincemu, byl tam i Andy. Vysmáli se mi. Později, když s námi byl i Dave a měl první koncert začít, opět jsem navrhl kůži. Davemu se to líbilo, Andymu stále ne. Později, když už jsme hráli nevímkolikátý koncert, přizvali jsme Alana. S obavou, profesionál a přijde mezi amatéry. Spolupráce vyšla a Alan zůstal. V oblékání má každý svůj styl. Někdy celí v černém - většinou, jindy rifle, tričko, bunda. Každý podle svého ... V posledním čase jen v černém, v bundách. Zbožňuji barety, sukně navrhují v továrně, kde jsme natáčeli i pár videoklipů. Chtěl jsem vzpomenout i Christianu. Je mojí dlouholetou přítelkyní. Seznámili jsme se, když jsme měli koncert, myslím v Berlíně. Koncert skončil a my jsme sešli z podia, šli jsme kolem brány. Byl tam hrozný nával.

Nechápu takové fanoušky. Vykřikovali, tak jsme zastavili, odpovídali na jejich dotazy. Přes mříže nám cpali různé hračky, kopce baretů - touto cestou bych chtěl požádat fanoušky, aby mi je neposílali, svoje mám nejraději. Ať se nezlobí. Kopce lístečků, na které žádali podpisy. Přišla tam policie a rozháněly je. Zadíval jsem se na jednu dívku, která měla dlouhé vlasy, foťák a cosi na mě křičela. Nerozuměl jsem, bylo tam moc křiku. Pomalu se tam vyprázdnilo a já jsem si všiml, že Alan, Dave a Andy už odešli. Stále jsem se na ni díval. Abych to zkrátil. Otevřel jsem bránu a pustil ji dovnitř. Ukazovala mi rozbitý fotoaparát. Nezapomenu na milý úsměv, když jsem jí řekl: Budeš jich mít, kolik chceš. Vešli jsme do kamiónu a Alanovým aparátem udělala fotek a fotek. Od té doby je MOJE!

21. březen 2000 o 13:59 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.