Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode: Jednou nohou v undergroundu a druhou v klubu, ale vždy s pohledem do budoucnosti

Ilustrativní: Depeche Mode: Jednou nohou v undergroundu a druhou v klubu, ale vždy s pohledem do budoucnosti

K uvedení Depeche Mode do Rock & Roll Hall of Fame byla vybrána zpěvačka a perkusionistka Chvrches Lauren Mayberry. Pollstar řekla: „První věc, na kterou myslím, když si vzpomenu na Depeche Mode, jsou jejich fanoušci. Jsou neuvěřitelně významní.

 

K uvedení Depeche Mode do Rock & Roll Hall of Fame byla vybrána zpěvačka a perkusionistka Chvrches Lauren Mayberry. Pollstar řekla: „První věc, na kterou myslím, když si vzpomenu na Depeche Mode, jsou jejich fanoušci. Jsou neuvěřitelně vzácní. Fanoušci se s kapelou spřátelí na celý život a je to proto, že hudba Depeche Mode je tak speciální. Melodie jsou tak bohaté, ale vždy je tu dost temnoty, zvukově i lyricky, aby se vytvořila jejich vlastní jedinečná rovnováha. Ve všem, co dělají, je čestnost a myslím, že se s tím lidé spojují. “
Kapela Depeche Mode byla založena v Basildonu v Essexu, a to v roce 1980. Tehdy jako čtveřice  Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher a zakládající člen Vince Clarke - se Depeche Mode proslavili lokálně hraním koncerty po Londýně. Netrvalo dlouho a kapely si všimli v Mute Records. Ikonické vydavatelství vydalo první singly Depeche Mode „Dreaming Of Me“ a „Just Can't Get Enough“, jejich první Top 10 hit ve Velké Británii - a jediného hudebního videa s původním členem Vince Clarkem.
Skladby Vince Clarkea jsou důvodem, proč debutové album Depeche Mode z roku 1981 Speak & Spell zní mnohem veselěji a popověji než následující díla. Jediné, co dodnes zbývá, je posedlost kapely syntetickými zvuky. Recenze kritiků alba byla smíšená. Posluchači si jej ale zamilovali. Speak & Spell vstoupilo do hitparád britských alb na 10. místě. Clarke kapelu brzy poté opustil a připravil půdu pro Martina Gorea, aby se stal jedním z nejvlivnějších skladatelů své generace - „s vlastní směsicí černé kůže, existenčního zoufalství, politické kousavosti a vtipné mazanosti, “jak uvádí  video kapely.
Goreovo rané psaní písní vedlo k singlu „See You“, který byl zahrnut do druhého alba skupiny A Broken Frame, které vyšlo v roce 1982. „See You“ trumflo ve všech žebříčcích předchozí úspěchy kapely a ve Velké Británii se dostalo na 6. místo.
Kapela hledala náhradu za Clarka a podala inzerát v Melody Maker. Odpověděl Alan Wilder  a připojil se ke skupině hned mezi druhým a třetím albem.Přinesl s sebou celou novou kolekci syntezátorů a samplů, které formovaly zvuk Depeche Mode na další roky. Kultovní průmyslový zvuk kapely bylo možné pocítit již na Construction Time Again v roce 1983. Top 10 singl „Everything Counts“ z tohoto alba ukázal, že se kapela nebála zaujmout politický postoj - i když vždy sami sebe chápali spíš jako baviče. Album také znamenalo další odklon od šťastného synth popu k melancholickému synth rocku, který Depeche Mode za ta léta zdokonalili.
V roce 1984 skupině vyšla deska Some Great Reward. Zkoumala osobnější témata na singlech jako „Master And Servant“ nebo „People Are People“, což pomohlo nést pojem Depeche Mode i mimo Velkou Británii. Some Great Reward bylo také prvním albem, které se objevilo v amerických hitparádách, a to je ještě šest let před vydáním klíčového alba Depeche Mode Violator, které vyšlo v roce 1990 na Mute Records a přineslo světu nadčasovou klasiku jako Policy of Truth, World In My Eyes, Enjoy The Silence, Personal Jesus. Kapela již dávno překonala tuto neuvěřitelnou hranici 100 milionů prodaných desek po celém světě.
Turné doprovázející Some Great Reward bylo také první, kterým Depeche Mode protáhli z Británie a z kontinentální Evropy přes Atlantik. Zahájili tím  mimořádnou mezinárodní koncertní šňůru, která dodnes vydělala 579 431 530 $ s 9 285 258 vstupenkami prodanými na 575 představeních hlášených Pollstar Boxoffice. Hlavní zpěvák Dave Gahan řekl Time Out v rozhovoru z roku 1993: „Až pojedeme do Ameriky, bude to sakra šílené!“
Nejnovějším počinem, které podpořilo čtrnácté studiové album skupiny Spirit, bylo Global Spirit World Tour. Začalo ve Švédsku v květnu 2017 a pokračovalo do léta 2018, vystoupením na 13 festivalech, a skončilo na konci července v německém Waldbühne Berlin. Světové turné nashromáždilo tržby přes 202 milionů dolarů během 15 měsíčního období. Kapela vystoupila pro 2,5 milionu fanoušků na stadionech, arénách a venkovních místech po celém světě - a k tomu se představila dalšímu půl milionu na festivalech. S 130 vystoupeními se jednalo o nejdelší turné ve čtyřech dekádách historie Depeche Mode, které překonalo 124 představení skupiny na „Touring the Angel“ v letech 2005-06.
Nejnavštěvovanější koncert se uskutečnil na lipském festivalu Festweise v Německu 27. května 2017 před 70 002, což přineslo příjmy ve výši 5,2 milionu dolarů. Mimo USA vydělaly na turné během dvou nocí na Foro Sol v Mexico City, a to ve dnech 11. - 13. března 2018, 7,5 milionu dolarů, což představuje největší částku za prodané vstupenky na jednom místě během celého turné. Nejvýznamnější samostatným vystoupením turné byl koncert na berlínském olympijském stadionu. Kapela hrála v německém hlavním městě 22. června a vydělala 5,6 milionu dolarů za celkem 68 157 lístků.
Druhá část turné zahrnovala 25 měst v Severní Americe od 23. srpna 2017 do konce října. To zahrnovalo také dvě show v Madison Square Garden v New Yorku, 9. – 11. září, s 28 713 prodanými sedadly.
Nejvyšší sumy pocházely za čtyři koncerty v Hollywood Bowl v LA, 12. – 18. října. Celková hrubá částka 7,4 milionu $ ze 65 808 prodaných sedadel učinila z Depeche Mode v roce 2017 v tomto amfiteátru nejlépe vydělávající umělce. Finále turné se odehrálo ve Waldbühne, 82 let starém venkovním amfiteátru. Na koncertech 23. a 25. července 2018 skupina vydělala 3,8 milionu $ z 43 783 prodaných míst.
Jednou z předkapel Depeche Mode byli Chvrches. Skotské trio podpořilo DM na jejich Delta Machine Tour 2013, které podle účetnictví Pollstar vydělalo 149 824 508 $.
Mayberry si vzpomněla na jednu konkrétní anekdotu z turné Delta Machine Tour, na kterou od té doby nemůže zapomenout: „Den předtím, než jsme předskakovali Depeche Mode v Praze, jsme měli den volna a seděli jsme před pražskou hospodou. Ne moc lidí tehdy vědělo o Chvrches, takže jsme byli překvapeni, když k nám přišel chlápek a začal mluvit o kapele.
"Ukázal nám obrovské tetování Davea Gahana na zádech a zeptal se, jestli víme:" Kde Depeche Mode nocují. "Neřekli jsme mu to, ale byl to malý vhled do šíleného, úžasného světa, ve kterém musí Depeche žít." Koncert v Praze, na který Mayberry odkazuje, se konal 23. července. Byl samozřejmě vyprodán a 33 297 prodaných míst vydělal 2,2 milionu USD.
Stačí jediný pohled na sociální sítě kapely, abychom si uvědomili, jak hlubokou lásku mají fanoušci Depeche Mode ke svým idolům. „Koncert v Kyjevě na Ukrajině na olympijském stadionu v roce 2017 mi rozerval duši,“ píše fanoušek v reakci na vyprodaný koncert z 19. července, který vydělal 1,5 milionu dolarů s 30 803 prodanými vstupenkami. „Vidět [Songs of Faith and Devotion] naživo v Crystal Palace bylo úžasné,“ píše další a vzpomíná na koncert z roku 1993 nedaleko Londýna, kde kapelu podpořila skupina The Sisters Of Mercy.
„Když „World In My Eyes“ mísí osobní s transglobálním; když „Personal Jesus“ kritizuje pozici chlapců z Basildonu; když „Enjoy The Silence“ krystalizuje v melancholické New Order; když jste „svlečeni“ až na kost, víte, že Depeche Mode dělají skvělé stadionové show. Tečka,“ napsala po této  show Dele Fadele, novinářka New Musical Express.
Během své impozantní 40leté kariéry se Depeche Mode podařilo překlenout nemožnou propast mezi undergroundem a mainstreamem a zůstat jedním z mála souborů, které to kdy dokázaly. Depeche Mode překonali problémy se závislostí, které hrozily, že je roztrhnou na kusy v deseti šíleně úspěšných letech po Violatoru. Depeche Mode pokračovali v produkci kvalitní hudby i po dvou zásadních změnách v sestavě kapely. Naplňují stadiony svou nekompromisní hudbou a poctivými texty. Gore je píše takovým způsobem, jako by mluvil každý normální člověk, ale Gahan je zpívá jak to dokáže jen on. Je to kouzelná kombinace.
Jak to shrnuje Rock Hall: „Depeche Mode, známí svými temnými industriálními milostnými písněmi pro moderní dobu, si vydobyli masivní počet fanoušků, pokračováním posouváním zvukových a lyrických hranic s novou technologií syntezátoru a podmanivými živými vystoupeními. Pokračují ve vývoji a zůstávají legendární neuvěřitelnými živými vystoupeními po celé planetě. Jednou nohou v undergroundu a druhou v klubu, ale vždy s pohledem do budoucnosti. “
Depeche Mode porušili slib, který údajně dali v počátcích své kariéry: že nikdy nepoužijí kytaru. Kdo ví, jestli by otřásli světem stejným způsobem, jen s použitím kláves a syntezátorů. I když pravděpodobně ano. Nikdo by nehádal, že melancholický, industriální goth rock - pro nedostatek lepšího výrazu pro jedinečný zvuk kapely - by mohl nadchnout tolik fanoušků a umělců, ať už s kytarou nebo bez kytary?!

 

Fanoušci se s kapelou spřátelí na celý život a je to proto, že hudba Depeche Mode je tak speciální. Melodie jsou tak bohaté, ale vždy je tu dost temnoty, zvukově i lyricky, aby se vytvořila jejich vlastní jedinečná rovnováha. Ve všem, co dělají, je čestnost a myslím, že se s tím lidé spojují. “

 

Kapela Depeche Mode byla založena v Basildonu v Essexu, a to v roce 1980. Tehdy jako čtveřice  Dave Gahan, Martin Gore a Andy Fletcher a zakládající člen Vince Clarke - se Depeche Mode proslavili lokálně hraním koncerty po Londýně. Netrvalo dlouho a kapely si všimli v Mute Records. Ikonické vydavatelství vydalo první singly Depeche Mode „Dreaming Of Me“ a „Just Can't Get Enough“, jejich první Top 10 hit ve Velké Británii - a jediného hudebního videa s původním členem Vince Clarkem.

Skladby Vince Clarkea jsou důvodem, proč debutové album Depeche Mode z roku 1981 Speak & Spell zní mnohem veselěji a popověji než následující díla. Jediné, co dodnes zbývá, je posedlost kapely syntetickými zvuky. Recenze kritiků alba byla smíšená. Posluchači si jej ale zamilovali. Speak & Spell vstoupilo do hitparád britských alb na 10. místě. Clarke kapelu brzy poté opustil a připravil půdu pro Martina Gorea, aby se stal jedním z nejvlivnějších skladatelů své generace - „s vlastní směsicí černé kůže, existenčního zoufalství, politické kousavosti a vtipné mazanosti, “jak uvádí  video kapely.

 

Goreovo rané psaní písní vedlo k singlu „See You“, který byl zahrnut do druhého alba skupiny A Broken Frame, které vyšlo v roce 1982. „See You“ trumflo ve všech žebříčcích předchozí úspěchy kapely a ve Velké Británii se dostalo na 6. místo.

Kapela hledala náhradu za Clarka a podala inzerát v Melody Maker. Odpověděl Alan Wilder  a připojil se ke skupině hned mezi druhým a třetím albem.Přinesl s sebou celou novou kolekci syntezátorů a samplů, které formovaly zvuk Depeche Mode na další roky. Kultovní průmyslový zvuk kapely bylo možné pocítit již na Construction Time Again v roce 1983. Top 10 singl „Everything Counts“ z tohoto alba ukázal, že se kapela nebála zaujmout politický postoj - i když vždy sami sebe chápali spíš jako baviče. Album také znamenalo další odklon od šťastného synth popu k melancholickému synth rocku, který Depeche Mode za ta léta zdokonalili.

V roce 1984 skupině vyšla deska Some Great Reward. Zkoumala osobnější témata na singlech jako „Master And Servant“ nebo „People Are People“, což pomohlo nést pojem Depeche Mode i mimo Velkou Británii. Some Great Reward bylo také prvním albem, které se objevilo v amerických hitparádách, a to je ještě šest let před vydáním klíčového alba Depeche Mode Violator, které vyšlo v roce 1990 na Mute Records a přineslo světu nadčasovou klasiku jako Policy of Truth, World In My Eyes, Enjoy The Silence, Personal Jesus. Kapela již dávno překonala tuto neuvěřitelnou hranici 100 milionů prodaných desek po celém světě.

Turné doprovázející Some Great Reward bylo také první, kterým Depeche Mode protáhli z Británie a z kontinentální Evropy přes Atlantik. Zahájili tím  mimořádnou mezinárodní koncertní šňůru, která dodnes vydělala 579 431 530 $ s 9 285 258 vstupenkami prodanými na 575 představeních hlášených Pollstar Boxoffice. Hlavní zpěvák Dave Gahan řekl Time Out v rozhovoru z roku 1993: „Až pojedeme do Ameriky, bude to sakra šílené!“

Nejnovějším počinem, které podpořilo čtrnácté studiové album skupiny Spirit, bylo Global Spirit World Tour. Začalo ve Švédsku v květnu 2017 a pokračovalo do léta 2018, vystoupením na 13 festivalech, a skončilo na konci července v německém Waldbühne Berlin. Světové turné nashromáždilo tržby přes 202 milionů dolarů během 15 měsíčního období. Kapela vystoupila pro 2,5 milionu fanoušků na stadionech, arénách a venkovních místech po celém světě - a k tomu se představila dalšímu půl milionu na festivalech. S 130 vystoupeními se jednalo o nejdelší turné ve čtyřech dekádách historie Depeche Mode, které překonalo 124 představení skupiny na „Touring the Angel“ v letech 2005-06.

Nejnavštěvovanější koncert se uskutečnil na lipském festivalu Festweise v Německu 27. května 2017 před 70 002, což přineslo příjmy ve výši 5,2 milionu dolarů. Mimo USA vydělaly na turné během dvou nocí na Foro Sol v Mexico City, a to ve dnech 11. - 13. března 2018, 7,5 milionu dolarů, což představuje největší částku za prodané vstupenky na jednom místě během celého turné. Nejvýznamnější samostatným vystoupením turné byl koncert na berlínském olympijském stadionu. Kapela hrála v německém hlavním městě 22. června a vydělala 5,6 milionu dolarů za celkem 68 157 lístků.

Druhá část turné zahrnovala 25 měst v Severní Americe od 23. srpna 2017 do konce října. To zahrnovalo také dvě show v Madison Square Garden v New Yorku, 9. – 11. září, s 28 713 prodanými sedadly.

Nejvyšší sumy pocházely za čtyři koncerty v Hollywood Bowl v LA, 12. – 18. října. Celková hrubá částka 7,4 milionu $ ze 65 808 prodaných sedadel učinila z Depeche Mode v roce 2017 v tomto amfiteátru nejlépe vydělávající umělce. Finále turné se odehrálo ve Waldbühne, 82 let starém venkovním amfiteátru. Na koncertech 23. a 25. července 2018 skupina vydělala 3,8 milionu $ z 43 783 prodaných míst.

Jednou z předkapel Depeche Mode byli Chvrches. Skotské trio podpořilo DM na jejich Delta Machine Tour 2013, které podle účetnictví Pollstar vydělalo 149 824 508 $.

Mayberry si vzpomněla na jednu konkrétní anekdotu z turné Delta Machine Tour, na kterou od té doby nemůže zapomenout: „Den předtím, než jsme předskakovali Depeche Mode v Praze, jsme měli den volna a seděli jsme před pražskou hospodou. Ne moc lidí tehdy vědělo o Chvrches, takže jsme byli překvapeni, když k nám přišel chlápek a začal mluvit o kapele.

"Ukázal nám obrovské tetování Davea Gahana na zádech a zeptal se, jestli víme:" Kde Depeche Mode nocují. "Neřekli jsme mu to, ale byl to malý vhled do šíleného, úžasného světa, ve kterém musí Depeche žít." Koncert v Praze, na který Mayberry odkazuje, se konal 23. července. Byl samozřejmě vyprodán a 33 297 prodaných míst vydělal 2,2 milionu USD.

Stačí jediný pohled na sociální sítě kapely, abychom si uvědomili, jak hlubokou lásku mají fanoušci Depeche Mode ke svým idolům. „Koncert v Kyjevě na Ukrajině na olympijském stadionu v roce 2017 mi rozerval duši,“ píše fanoušek v reakci na vyprodaný koncert z 19. července, který vydělal 1,5 milionu dolarů s 30 803 prodanými vstupenkami. „Vidět [Songs of Faith and Devotion] naživo v Crystal Palace bylo úžasné,“ píše další a vzpomíná na koncert z roku 1993 nedaleko Londýna, kde kapelu podpořila skupina The Sisters Of Mercy.

„Když „World In My Eyes“ mísí osobní s transglobálním; když „Personal Jesus“ kritizuje pozici chlapců z Basildonu; když „Enjoy The Silence“ krystalizuje v melancholické New Order; když jste „svlečeni“ až na kost, víte, že Depeche Mode dělají skvělé stadionové show. Tečka,“ napsala po této  show Dele Fadele, novinářka New Musical Express.

Během své impozantní 40leté kariéry se Depeche Mode podařilo překlenout nemožnou propast mezi undergroundem a mainstreamem a zůstat jedním z mála souborů, které to kdy dokázaly. Depeche Mode překonali problémy se závislostí, které hrozily, že je roztrhnou na kusy v deseti šíleně úspěšných letech po Violatoru. Depeche Mode pokračovali v produkci kvalitní hudby i po dvou zásadních změnách v sestavě kapely. Naplňují stadiony svou nekompromisní hudbou a poctivými texty. Gore je píše takovým způsobem, jako by mluvil každý normální člověk, ale Gahan je zpívá jak to dokáže jen on. Je to kouzelná kombinace.

Jak to shrnuje Rock Hall: „Depeche Mode, známí svými temnými industriálními milostnými písněmi pro moderní dobu, si vydobyli masivní počet fanoušků, pokračováním posouváním zvukových a lyrických hranic s novou technologií syntezátoru a podmanivými živými vystoupeními. Pokračují ve vývoji a zůstávají legendární neuvěřitelnými živými vystoupeními po celé planetě. Jednou nohou v undergroundu a druhou v klubu, ale vždy s pohledem do budoucnosti. “

Depeche Mode porušili slib, který údajně dali v počátcích své kariéry: že nikdy nepoužijí kytaru. Kdo ví, jestli by otřásli světem stejným způsobem, jen s použitím kláves a syntezátorů. I když pravděpodobně ano. Nikdo by nehádal, že melancholický, industriální goth rock - pro nedostatek lepšího výrazu pro jedinečný zvuk kapely - by mohl nadchnout tolik fanoušků a umělců, ať už s kytarou nebo bez kytary?!

 

------------------------

sledujte social:

DangerousDMCZ Twitter

Instagram

----------------------

7. listopad 2020 o 9:10 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   7. listopad 2020 o 9:27

Vypadá to, že tedy i Lauren bude uvádět DM do Síně slávy, tak snad se o to s Charlize nepoperou smile


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.