Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode přinesli slzy do Bell Centre

Ilustrativní: Depeche Mode přinesli slzy do Bell Centre

Na včerejším koncertě v Bell Centre se zpěvák Dave Gahan těsně před přídavkem obrátil na publikum: "Pojďte! Ukažte mi, jak zpíváte!" A publikum odpovědělo: "Vše, co jsem kdy chtěl / Vše, co jsem kdy potřeboval, je tady v mém náručí / Slova jsou velmi zbytečná / Mohou jen uškodit".

 

Enjoy the Silence ukončilo téměř dvouhodinovou synth-popově-industriální rockovou nostalgii, když se Depeche Mode vrátili do Montrealu, šest let po své poslední návštěvě.

 

Naposledy měli Dave Gahan a Martin Gore ještě svého věrného klávesistu a baskytaristu Andyho Fletchera, který v květnu 2022 náhle zemřel. Pozůstalí nabídli svému bývalému kolegovi střízlivou poctu, když na obří obrazovce, která sloužila jako pozadí pro mohutné provedení písně World in My Eyes, během závěrečné části večera vystavili černobílou fotografii mladého Fletchera, která sice příliš neoslnila, ale dokázala 15 700 přítomných diváků ponořit zpět do vzpomínek na mládí.

 

Depeche Mode, pravda, nevystoupili ze startovních bloků nijak výbušně; hlučný instrumentální úvod se protáhl do My Cosmos is Mine a poté do Wagging Tongue, dvou písní z nového alba. S Gorem hemžícím se za klávesami, štíhlým Gahanem v černém flitrovaném saku svírajícím mikrofon, byla kapela na pódiu, ale ještě ne v sedle. Teprve když Gahan spustil jemné "Dobrý večer, Montreale!", dav se probudil a zároveň rozpoznal první tóny Walking in my Shoes, jednoho z jejich posledních skutečně populárních hitů z alba Songs of Faith and Devotion (1993).

 

 

Během tří písní jsme měli plán večera: posypat ho skvělými písněmi z repertoáru Depeche Mode, snažit se, aby z každého alba zazněla nějaká, a záviděníhodnou část koncertu věnovat těm z Memento Mori. Výsledkem byla dobrá dvouhodinová show, ale show, která byla nahoru a dolů, kdy publikum skákalo do rytmu, aby si zazpívalo s Gahanem Everything Counts (velmi zdařilý, s vintage electro groovem z roku 1983 z Construction Time Again), ponurou baladu Speak to Me nabídnutou uprostřed večera nebo I Feel You. Mezi těmito miláčky se publikum posadilo na zapomenutou baladu nebo na nějakou obskurnější (přesto potěšili fanoušky první hodiny, jako tomu bylo v případě Stripped), které chyběl tón.

 

Jestliže Dave Gahan se zdál být v dobré formě, s teatrálními gesty a výrazným vlněním těla, zbytek kapely hrál se zdrženlivostí, kterou melancholické a tklivé písně Depeche Mode často vyžadují - bubeník se konečně zdál bavit v rockovějších skladbách, například In Your Room (Songs of Faith and Devotion). Pro taneční popovou sladkost, jako byla A Question of Lust (z alba Black Celebration z roku 1986), se kapela vrátila s postradatelnou, jako byla Ghosts Again z posledního alba, s poněkud klišovitou představou Gora a Gahana přehrávajících šachovou scénu v Bergmanově Sedmé pečeti.

 

 

Pódium bylo nanejvýš holé, čtyři instrumentalisté byli rozestavěni před jedinou LED obrazovkou, v jejímž středu bylo vyryto písmeno M; k dispozici bylo malé pódium, které téměř nikdo nevyužíval, nejprve Gahan, pak Gore, když měl svou sólovou chvilku (A Question of Lust, samozřejmě, pak klavírně-vokální balada Soul With Me z posledního alba). Mega turné, redukované prostředky, ale v každém případě vidět je tam, stále živé, s jejich písněmi, vynahradilo nedostatek uměřenosti. Ale stejně, zazpívali všechny naše oblíbené? Vyměnili bychom John the Revelator (z alba Playing the Angel, vydaného v roce 2005 a rychle zastrčeného na dno skříně) za Policy of Truth (z klasického Violator, 1990) nebo některou z Music for the Masses (1987). Věřili byste, že nezahráli ani jednu z nich, dokonce ani Strangelove?

 

Což nás přivádí k vražedné otázce: stál tento koncert za tu přemrštěnou cenu, kterou si Ticketmaster a Live Nation účtovaly za účast? Kontroverzní praxe dynamické tvorby cen, kdy se cena vstupenky mění v reálném čase podle poptávky, nafoukla cenu některých míst až na více než 2 000 dolarů, jak jsme informovali loni v říjnu. Nevíme, kolik stálo usazení paní za námi na konci řady, která protančila celou noc se zavřenýma očima a vzpomínkami, které se jí vracely. Po písni I Feel You si také osušila slzu. Doufáme, že od štěstí, a ne proto, že by jí docházelo, že za cenu, kterou stálo její místo, mohla navštívit čtyři nebo pět lepších koncertů, než byli včera Depeche Mode.

 

[Critique] Depeche Mode fait pleurer au Centre Bell | Le Devoir

14. duben 2023 o 6:33 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   14. duben 2023 o 8:11

výjimečně negativní recenze letošního vystoupení DM, první co jsem zachytil


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      2   14. duben 2023 o 8:30

Recenze jsou vždy čistě subjektivní. Nejlepší je si svou recenzi udělat sami a počkat si na svůj koncert. Když jsem začínala s Depeche Mode užívala jsem si čistě hudbu vlastními pocity i když jsem třeba ještě neznala text a pozadí. Neměla jsem potřebu číst biografie… mám tři a ani jednu dočtenou. Rozhovory jsou něco jiného, ale tam zase hrozí obligátní: řekl to strýček Gahan nebo Gore grin Pro mě osobně je nejlepší spoléhat se na své pocity a na sebe. S Depeche Mode jsem vždycky zažila pocity v nejryzejší podobě a líbivost nemusí být permanentní. Záleží na okolnostech, rozpoložení atd. Závěrem uvidíme co přinese čas. Třeba je to vážně poslední DM počin možná ne, ale to neví s jistotou ani DM.


Uživatel: DMMK76

DMMK76      3   14. duben 2023 o 9:16

No slušně se do nich opřel, i když to spíš vypadá, že hlavní důvod negativního vnímání byla cena, resp. systém prodeje lístků. Jako 2000 dollarů je absurdní cena za koncert smile


Uživatel: Herrer

Herrer      4   14. duben 2023 o 9:42

Taky si myslím, že byl otrávenej dopředu, to se pak hledá munice snadno. Asi to i chápu.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      5   14. duben 2023 o 9:45

Upřímně za 2000 dolarů bych se na Depeche vyprdla a udělala si hezkou dovču s Depeche v uších. Ale máš nejspíš máš pravdu, že důvodem bylo možná to, že nedostal za své peníze to co očekával. A nebo se mu to fakt nelíbilo. Do hlavy recenzentovi nevidíme grin Dneska jsou MSG ne?! Dneska to bude v duchu rodinném grin To budou lítat vyšší harmonické frekvence v genové šroubovici, velký večer a držím pěsti pro štěstí smile


Uživatel: Federman

Federman      6   14. duben 2023 o 10:09

Máme s Herrerem a jednou neviditelnou ženou za mřížemi užít si koncert v plné palbě i když naposledy usoudil, že to Daevovi už tak nezpívá. Nevím co ,,zas,, slyšel, mně nepřijde že parametry tratě zatím měnit nemusí.  Štve mě spíš, že je Memento zase a jen a jen jízda na jistotu. Navíc chybí osmička a to budu muset prvně rozdejchat. 
Být u toho když dělají setlist, bouchnu do stolu a řeknu. Zahrejte to celý volé !


Uživatel: renegade

renegade      7   14. duben 2023 o 10:33

Tuhle jsem viděl v ofiko prodeji lístky do prvních řad i za daleko víc, tuším okolo 4000 USD. To už je trochu nad moje chápání...


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      8   14. duben 2023 o 10:41

Jo, ženy bachařky v pánské věznici to mají těžké smile
Co se týče Bizona, právě naopak zkušenosti jak hlasové, tak teatrální jdou v ruku v ruce s jeho zkušenostmi a vyrostl nám do kvality. Až na neustálou kontrolou štangle salámu…
Nevím, nepřijde mi Memento jako sázka na jistotu, vždyť boří, nejen to album, čistě subjektivně, všechny zajeté vzorce.
Být u toho, řeknu jim, dělejte si co chcete, uvidíte jestli to bude fungovat.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      9   14. duben 2023 o 15:52

nebo některou z Music for the Masses (1987). Věřili byste, že nezahráli ani jednu z nich, dokonce ani Strangelove?

další novinář neználek…asi si myslí, že Never Let Me Down Again je z alba The Last Of Us….


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      10   14. duben 2023 o 16:07

Dangi řeknu Ti to takhle, jsme v době kopírování všeho, recenzí, názorů a vlastně ztrácíme i to čím jsme a svůj vlastní názor. Viz Makrorecencze, vždyť každý přispěvatel jen někdy i hodně okatě replikoval to co slyšel. Nebo kde to slyšel, když nejde do hloubky a je za to placený who cares, dyť polovina depešáků a devotees to sezerou i s navijákem, ale to je všude nejen v naší komunitě. Jen můj názor a možná se mýlím. Nic proti každý máme svůj způsob..
takže opět who cares grin


Uživatel: DMMK76

DMMK76      11   14. duben 2023 o 16:36

Možná půlku těch recenzí napsala nějaká AI apka, kdo ví... :D Každopádně “novinařina” je jejich práce (berou za to plat), jejich “výtvory” čtou lidé, kteří nemusí být s danou problematikou zcela obeznámeni a znají ji třeba jen povrchně... No a pak se dočtou, že Gahan úplně změnil hlas na nezvyklé baladě “Soul with me”, a že na koncertě nezazněla žádná skladba z MFTM apod. Takže vlastně “lži”, byť asi neúmyslné, ale prostě je to lež. Funguje to tak u každé novinařiny? Je nám to fakt už tak jedno? Já nevím no, ale tak nějak si říkám, že by nám to jedno být nemělo. Novinář si odškrtne práci, a je mu tak nějak fuk, že vlastně nemluví pravdu. Smutný!


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      12   14. duben 2023 o 16:52

DMMK76: Musím souhlasit. Proto moje hmmm… novinařina nejen hudební tématiky mi připomíná spíše styl výcuc z prstu. A hlavně nevím jestli existuje nějaký Depešák který by se stal depešákem kvůli článku z novin… pokud tam není teda sexy fotka Bizona, ale to už je na fanynkách, jestli se stanou fanynkami kvůli sexy štangli a botám nebo kvůli hlasu a songům. A upřímně, kolika článkům můžeme 100% věřit. Jo horší než Matrix. Ale jako ve všem nehazím všechny novináře do jednoho pytle ani zdroje, ale AI apky vládnou světu i Jarremu grin několikrát jsem to zkusila a vždycky Error :-D to se chlubím
Jo a ohledně “práce” když pekař dělá zmetky rohlíky, prostě jdem jinam a buď přestane dělat zmetky nebo bude dělat je dál, někomu to vyhovuje, ale nemá z toho ten pravý požitek a ani si moc nevydělá nakonec dotyčný pekař... životní zkušenosti grin


Uživatel: Herrer

Herrer      13   14. duben 2023 o 17:19

DMMK76: Je to k zamyšlení. V době, kdy je přístup k informacím snadnější, než kdy jindy, je vlastně neskutečně složitý najít relevantní informace prakticky k čemukoliv. Vždycky najdeš protipravdu, Každej má názor, každej exhiba když chce, může bejt slyšet a čím dál míň lidí přizná, že prostě něčemu nerozumí. Krásná ukázka té stádovité tuposti se ukazuje před volbami, kdy je tak snadný lidi zmanipulovat a já mám někdy pocit, že to některým i dělá dobře. Nikdo nemusí být hned politolog, ale jsou tu primitivní a přitom užitečný nástroje jako třeba blbá volební kalkulačka, ale spousta lidí to prostě neudělá. Dokonce ani jen proto, aby pak zvolené politiky mohla hnát k odpovědnosti. Kolik lidí zná program svých stran a kolik z nich volí tak, jak volí jen proto, aby sami sebe utvrdili, že patří do konkrétní sociální bubliny, která jimi často vlastně docela pohrdá. Takovým, co jdou klidně sami proti sobě, se poprávu říká užiteční idioti. Ale to už jsem odbočil. Novinařina je jen špička ledovce a šla samozřejmě šíleně dolů. Nejspíš je to z lenosti a opět, kvůli snadnému přístupu k informacím. Novinářů je dnes násobně víc a jejich kvalita se rozmělnila jako nikdy. Čest výjimkám.


Uživatel: Herrer

Herrer      14   14. duben 2023 o 17:21

Vždyť si stačí přečíst i starou recenzi prvního koncertu DM v tehdejším Československu a člověku vmete přímo do tváře ta nesrovnatelně vyšší kvalita textu. V době, kdy byl přístup k informacím sakra složitej…


Uživatel: bubak

bubak      15   24. duben 2023 o 19:18

Neřekl bych, že je to nějak špatná recenze na koncert samotnej, ale na tu cenovou politiku, z který bych byl teda taky pěkně poblitej.


Uživatel: Coch

Coch      16   22. květen 2023 o 14:24

Ahoj, nedá mi to a jako novinář, co tu práci dělá třicet let, vám jednu věc musím upřesnit: na kvalitě a obsahu článků se dnes hodně podepisuje fakt, že míst v redakcích je čím dál míň, tudíž málokterý novinář má to štěstí být specialista na jeden obor, a musí být schopen univerzálně vyblít několikrát víc textů než před internetem. Na to, na co měl v roce 96 dva dny, má dvě hodiny. Ano, je blbý, když mu uteče, že zpívá Gore. Ale asi to není člověk, který s DM vstává a usíná. (Ačkoliv trochu váhám, protože podle kritiky to možná fanoušek bude až moc velký, kolikrát mi mluví z duše)


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.