Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode směřují do Limy

Ilustrativní: Depeche Mode směřují do Limy

Od druhé poloviny minulého roku přestaly Depeche Mode poskytovat médiím rozhovory. Změnilo se to příchodem do Jižní Ameriky. Martin se z Mexika telefonicky popovídal s reportérem peruánskému magazínu El Comercio.

Je "Spirit" optimistický nebo pesimistický album?
Martin: Jedna z předností alba je právě ta že pro nás samotné je velmi odlišný od těch předchozích, hlavně proto, že dosud jsme nevydali album, které by si všímal aktuální společenská témata. Bylo by hříchem je ignorovat a i proto jsme ho nazvali "Spirit", protože se zdá jako by se něco, nebo někdo snažil z lidí odebrat lidskost. Já tomuto opravdu věřím, přestože množství lidí se mnou nesouhlasí. Na druhé straně lze tento album pomůže lidem znovuobjevit svou duchovní stránku a právě v tom vidím pozitivum, dokonce velké.



Zeptali jsme se tedy Martina na jeho pohled do blízké budoucnosti, jelikož současnosti stále dominují témata jako Donald Trump, Brexit a podobně. Odpověděl asi takto ...
Martin: Je velmi složité odhadnout, kam bude směřovat politický svět. Někdy je velmi těžké být v tomto směru pozitivní. Já doufám, že jsou tu šance na změnu, příkladem může být poslední střelba na Floridě. Naštěstí, Florida už reaguje, vede se zde diskuse o kontrole nošení a držení zbraní, bohužel se však takové incidenty dějí iv jiných částech Spojených států i světa. V tomto směru je těžké být optimistou, myslím si však, že musíme věřit v lidskost, vždyť někde hluboko v nás je stále ukryté dobro.

Album "Spirit" je plný příznačný názvů skladeb, jako např. "The Worst Crime" ( "Nejtěžší zločin"). Jak jsme si již u Gore kompozici zvykli, dvozmyseľné texty vedou k dvojznačným interpretaci. A právě na význam zmíněné skladby jsme se zeptali jejího autora.
Martin: "Obyčejně se k vlastním skladbám nevyjadřuji, ale tentokrát udělám výjimku." The Worst Crime "je o ničení životního prostředí, které neničí pouze pro ty, kteří ho aktuálně obývají a užívají, ale ničíme ho i před další generace, pro naše děti a vnoučata. Ono je snadné mluvit o nějakých nápravách, jenže když máte u moci idioty typu Trump, který v globální oteplování, a věci se životním prostředím související, nevěří, pak se nedá nepochybovat o tom, že tomu nebudou věřit i jiní lidé. Mám pocit, že oni úmyslně ignorují skutečnost. "

Na druhé straně, Martin je na tom, co se týče otcovství, až velmi dobře: je otcem čtyř dcer a jednoho syna. Jak tato skutečnost ovlivňuje jeho muzikantskou stránky?

Martin: "Ten vliv je tam značný, Jedna ze skladeb na albu nese název" Eternal "a právě tuto jsem věnoval mé dvouleté dceři." Eternal "je jakousi oslavou otcovského ochranářského instinktu, otcové na svých dcerách doslova lpí. Samotný text skladby je zahalen atmosférickými, dramatickými, ponurnými zvuky plných pokory. Jsou narážkou na něco výše, éterické. "

Jak dále dodal: "Možná to není Nejpozitivnější skladba pro dvouleté dívka, ale možná když vyroste bude na ni hrdá. Moje dcery a syn mi poskytují řadu motivaci a lásku."

A jaký je tvůj názor na současné feministické hnutí jako #MeToo a Time 's Up?
Martin: "Myslím, že jde o nezbytné záležitosti ... Velmi dlouho byly ženy nespravedlivě přehlíženy. Před pár dny přišel deník The New York Times s něčím zajímavým: do sekce s nekrology přiložili speciál o významných ženách, které byly ve svém čase ignorovány. Přijde mi to až neuvěřitelné, protože mnohé z nich byly velmi talentované ženy tvoří polovinu populace této planety a měly by mít stejné příležitosti jako muži. "

Na margo aktuální dynamiky skupiny, v níž mládí už patří do minulosti, Gore dodal:
Martin: "Dnes se vše zdá mnohem lehčí my sami si naši práci užíváme, už mezi námi nejsou žádné rozbroje a naše publikum je prostě fantastické. Během turné po Východně Evropě jsem nastydnul, ale jakmile jsem vyšel na pódium okamžitě jsem se cítil skvěle a zároveň jsem cítil jak nám lidé z publika dodávají energii. "

 

zdroj: El Comercio, Peru

15. březen 2018 o 20:47 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      1   16. březen 2018 o 22:35

krátky, výstižný rozhovor / mám dobrý pocit, že Martin netvorí iba skvelú hudbu, ale má aj názory na život s ktorými sa do velkej miery stotožňujem a vidím to podobne

u nás dnes na STV jednotke bol odvysielaný diel z dokumentárneho cyklusu Fetiše socializmu II. Subkultúry kde je aj pasáž o fanúšikoch DEPECHE MODE https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/8225


Uživatel: DoMunug

DoMunug      2   17. březen 2018 o 9:30

@dmf:
Nemůžeš, prosím, zveřejnit i zdroj? Nechce se mi věřit, že by Martin takto veřejně použil slovo idiots like…

@Ada_DM:
Našla ses tam se svým černým barůžkem? wink


Uživatel: DoMunug

DoMunug      3   17. březen 2018 o 9:56

Hmmm, takže se zdá, že to opravdu naplno vyřkl…


Uživatel: felis sapiens

felis sapiens      4   17. březen 2018 o 12:01

V sladbe Fail je ,,were fucked´´, Marťas nám holt zdrsnel.


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      5   17. březen 2018 o 13:59

@DoMunug: Ne, nenašla, tenkrát sem nosila žlutej batoh s čiernym znakom DM / černý batůžek nosím až teď wink / mám otázku: Foto zimní DEPECHE MODE je tvoja práca, alebo foto z webu?


Uživatel: DoMunug

DoMunug      6   17. březen 2018 o 14:22

@Ada_DM:
Černá se žlutou jdou krásně k sobě... Nene, ono foto není má práce - nalezeno na netu. Tipla bys, ke kterému DM albu má fotka “asi” nejblíže? wink


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      7   17. březen 2018 o 14:46

@Domunug: nalezeno velmi originálne foto / podle růže tipuji, že by Violator ? grin


Uživatel: DoMunug

DoMunug      8   17. březen 2018 o 14:53

@Ada_DM:
grin také si myslím, že by to mohla být růže - takže album je jasné... smile


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      9   17. březen 2018 o 15:00

@DoMunug: jasne za 1 grin / a ako je to s DM soup také z webu?


Uživatel: DoMunug

DoMunug      10   18. březen 2018 o 9:41

@Ada_DM:
Tiež Andrejka lebo som ju stretol, ak si dobre vzpomienam - na Twitteri. Prepáč za zlů gramatiku grin Obrázok Davea ako kompenzácia je tu… wink

image.jpg


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      11   18. březen 2018 o 20:02

@DoMunug: děkuji / až na vzpomienam=spomínam a zlů=zlú všetko správne grin / detailná foto Davea z profilu super
Lima hlási príjemných cca 25C / ideálne predkoncertne podmienky / na rozdiel od našich osviežujúcich mínusových teplot grin


Uživatel: DoMunug

DoMunug      12   22. březen 2018 o 14:45

@Ada_DM:
Dvě chybky? To je krásná depeche dvojka na vysvědčení teda… grin


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      13   22. březen 2018 o 16:17

@DoMunug: Jj, pouze dvě chybky = zaslúžená, krásna depeche dvojka B-) / na vysvědčení by teda asi potešila grin


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.