Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Důvěra, doufání, zkaženost

Tenhle měsíc Depeche Mode hraje v Británii, poprvé v tomto vyjímečném roce. Jejich čtyřmilionový Violator je vynesl mezi největší britské skupiny na světě. Stane se Depeche Mode vzorem pro digitální nahrávky? Časopis Setect zachytil turné World Violation Tour v Německu, aby to zjistil.

Dave Gahan čeká na setmění. Jeho skupina DM za chvíli předstoupí před vyprodanou halu v Dortmundu, před 17 tisíc fanoušků. Nedaleko od tohoto místa jsou sparťanské ložnice DM vyplněné elektronikou a basovými nástroji, kterými se teď chystají vyplnit prostor v hale. S World In My Eyes, Never Let Me Down Again se jim to podařilo udělat. Zrovna teď změnili prostor světelnými efekty. Při písni Waiting For The Night udělal jejich fotograf Anton Corbijn představu hvězd a planet na projekčních plátnech na jevišti hned za Depeche Mode. Je to píseň o důvěře v zapomění, je to píseň bez bicích. V Gahanově hlase zní soumrak a tma. Tímhle ostrým kontrastem nebubnové písně byla otevřena show.

Pro většinu fanoušků je právě tenhle styl tím, co chtějí slyšet, protože Depeche Mode se pro ně stávají pomocí při hledání jejich smyslu života, při hledání odpovědí na jejich otázky. Zatímco Dave zpívá „ I´m waiting for the night to fall, I know that it will save us all..." něco podivného se vznáší ve vzduchu a nad fanoušky v hale.

„when everything´s dark it keeps us from the stark reality..." zpívá Dave a světla se zase kolébají. Tímhle se vytvořil zcela nový efekt. Jeden z nich prohlašuje: „Martin, are My Personal Jesus". Je to velice působívé. Opakuje se to o chvíli později, když se na DM začíná snášet temný soumrak v podobě Black Celebration. „Let´s the celebrate the fact, that we´ve seen the back, of another black day..." pojďme oslavit fakt, že uvidíme konec dalšího černého dne. Ale to neplatí o DM, o tom není pochyb. Dave, Martin, Alan a Andy přešli dlouhou cestu od mikrocomputerových dnů „The Meaning Of Love" a „Just Can´t Get Enough", kdy se noviny smáli a říkali, že jsou blázni.

V těchto dnech jsou modlou pro velkou část mládeže, narušili disco styl 80 let a stále upevňují svoje postavení ve světové hudbě. Někteří lidé věří, že založili House music, DM už je tady, ale otázkou je kde?

Město v nastřádaném smogu a prachu z ocelářského průmyslu, to je Dortmund v Německu. Tento víkend se stalo hostitelem Depeche Mode a World Violation Tour, které s fantastickým Violatorem stojí za obdiv.

Violator má na světě 4 miliony kopií a je jednou z nejprodávanějších desek v Británii. DM byli se svou show 2 měsíce v USA a z desky se stal kult, díky kterému se prodaly 2 miliony desek a okolo milionu jejich singlu Enjoy The Silence, který byl stále ještě v polovině října v žebříčku úspěšných singlů, tzn. 6 měsíců po svém vydání.

DM se stali tak rychle v Americe populární, že je to samotné překvapilo. V dubnu udělali rekord vobchodním domě v Los Angeles při podepisování desek. Tam čekalo kolem 15 tisíc fanoušků chtivých autogram. Bylo hrozné se dívat, jak praskají skla výkladů. Nakonec musela dav uklidnit policie a dav se mezi tím rozrostl na 30 tisíc lidí.

Zdroj: Depeche Mode World č. 1

1. leden 1996 o 19:04 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.