Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Gahan: Depeche Mode teď nic nechystají, uvidíme příští rok (2021)

Ilustrativní: Gahan: Depeche Mode teď nic nechystají, uvidíme příští rok (2021)

Rozhovor Davea Gahana o coveralbu Soulsavers, uvedení do Rock Hall, nové edici 101 i o budoucnosti Depeche Mode.

Autor: Gary Graff, speciálně pro cleveland.com Dave Gahan z Depeche Mode o coveralbu Soulsavers, uvedení do Rock Hall a dalších tématech

Na začátku tohoto roku se Gahan podílel na rozsáhlém projektu "Metallica Blacklist" a předvedl stoické, strohé provedení písně "Nothing Else Matters". Tento týden se mezitím vrátil s hudebním partnerem Richem Machinem pod značkou Soulsavers. Jejich třetí album "Imposter" vyjde v pátek 12. listopadu. Obsahuje tucet stylizovaných coververzí písní Cat Power, Neila Younga, Boba Dylana, PJ Harvey, Marka Lanegana - dokonce i Charlieho Chaplina. Komplet byl nahrán živě s desetičlennou kapelou během listopadu 2019 v nahrávacím studiu Shangri-La Ricka Rubina v kalifornském Malibu a od té doby na něm duo sedí.

Díky projektu se Gahan - který loni vstoupil s Depeche Mode do Rokenrolové síně slávy - vrátí na pódia příští měsíc v Londýně a další termíny se chystají, jak doufá, v blízké budoucnosti. Díky tomu všemu má však zatím docela dost práce, jak se 59letý žoviální Gahan podělil prostřednictvím Zoomu ze svého domu v New Yorku.

Desku "Imposter" jste natočil už téměř před dvěma lety. Musí to být příjemný pocit, když konečně vychází.

 

Gahan: Určitě. V jednu chvíli, možná už loni, jsem si říkal: "Myslím, že tahle deska nikdy nevyjde." A pak jsem si vlastně začal říkat: "Možná mi to nevadí. Možná to tak mělo být. Možná je to poslední opona nebo tak něco." Samozřejmě, že se mi tyhle myšlenky honily hlavou, hlavně když jsme se poprvé dostali do té těžké, těžké epidemie, kdy lidé padali jako mouchy a my nevěděli, co se děje. Ale hodně se toho změnilo a myslím, že se dostáváme zpátky na scénu.

Co vás přimělo udělat album cizích písní?

Gahan: Nejdřív jsme se bavili o tom, že bychom mohli udělat nějaké originální nahrávky, že bychom se možná mohli sejít všichni v jedné místnosti a vystřihnout něco z výbušných vystoupení, která jsem dělal se Soulsavers v Paříži, Německu a Berlíně, a jedno bylo i v New Yorku. Ta vystoupení působila velmi přirozeně a my jsme si říkali: "Mohli bychom dostat kapelu do jedné místnosti a doopravdy nahrávat?". Pak už se mi nechtělo nic psát. Neměl jsem pocit, že by některý z nápadů, se kterými jsem si pohrával, byl na nějaké úrovni dobrý. Neměl jsem energii se jim věnovat, jestli víte, co tím myslím. Tak jsme se prostě začali bavit o jiných písních a jiných umělcích, zpěvácích, kteří pro mě byli důležití nebo mě provázeli různými částmi mého života, a to byl opravdu zajímavý nápad.

 

Jak jste přišel na tuto skupinu písní?

 

Gahan: Nakonec jsme měli asi 25 písní od různých umělců a začali jsme je zužovat a já jsem začal spoustu z nich zpívat tady ve svém malém studiu přes PA systém. Rick pracoval s několika kluky na klávesách, náladách, snažil se získat nějaký pocit, než jsme šli (do studia). Než jsme odjeli do Malibu, proběhla spousta předprodukčních věcí, a jakmile jsme se dostali do Shangri-La, myšlenka byla taková, že každý den jako kapela zahrajeme jednu písničku a na konci dne ji předvedeme a pak se přesuneme k další. To se také stalo. Bylo to úžasné, jedna z nejzábavnějších a nejpříjemnějších nahrávacích zkušeností, jaké jsem kdy zažil.

 

Během své kariéry jste zpíval převážně původní písně. Jak těžké, nebo naopak snadné bylo převzít cizí?

Gahan: "Bylo to těžké: Skutečnou výzvou - pro nás všechny, ale pro mě obzvlášť - bylo, že jsem musel ty písničky udělat tak, jako by pocházely ode mě a z tohoto hlasu. Byl to jeden hlas, který zpíval všechny tyto velmi odlišné typy interpretů a zpěváků, ale pro mě všichni nesli stejnou věc, ten pocit pravdy v jejich hlasech. Je to jako hrát nějakou roli; neříkám, že jsem dobrý herec, ale během let jsem zjistil, že rozvíjení jakýchsi postav, které nesou písně, mi vyhovuje a mohu je tak trochu prožívat zprostředkovaně. Myslím, že k tomu tak přistupuji i nadále.

 

Zmínil jste, že jste pro "Imposter" zvažoval dalších asi 13 písní. Je to snad první díl?

Gahan: Uvidíme. Bylo zajímavé, že jsme skončili v Shangri-La a Rick Rubin nám dovolil použít toto místo, kde samozřejmě nahrával s Johnnym Cashem jeho interpretace písní, zejména "Hurt" od (Nine Inch Nails) a dokonce i "Personal Jesus" od (Depeche Mode). Rick kolem sebe shromáždil skupinu hudebníků, kteří jen podtrhli, jak neuvěřitelný byl jeho hlas a jak vyprávěl příběh. Chtěl jsem tam nastavit laťku a všichni, kdo na téhle desce pracovali, věděli, že k tomu směřuji, že chci slyšet svůj hlas, který ty písně ztvárňuje tak, jak je slyším já.

 

Uprostřed toho všeho jsi také přispěl verzí písně "Nothing Else Matters" do projektu "Metallica Blacklist". Jak k tomu došlo?

 

Gahan: Jak to vzniklo? To bylo zvláštní a vzniklo to zvláštním způsobem. Hluboko v době, kdy jsme byli v lockdownu, jsem vlastně šel s kamarádem do svého malého studia ve městě, abychom to nahráli - to bylo taky trochu zvláštní, nosit masky a být v takové místnosti a nevidět někomu do tváře. Ale bavilo mě to a s kamarádem jsme přišli na tenhle nápad a využili jsme pár hudebníků z Islandu, se kterými se kamarádil, zejména cellistu, se kterým pracoval na soundtracku k filmům jako "Příchozí". Chtěli jsme to pojmout hodně filmově. Myslím, že to nakonec dopadlo dobře. Poslouchal jsem některé jiné verze; nebudu jmenovat, ale myslím, že se možná vydaly špatnou cestou, jako třeba snahou předehnat Metallicu. Bylo tam pár zábavných vystoupení, ale říkal jsem si: "Nemůžeš být hlasitější a tvrdší než Metallica, tak se o to nesnaž." A taky jsem si říkal, že je to správné.

Loni jste byli prakticky uvedeni do Rock and Rollové síně slávy. Jaký to pro tebe byl zážitek?

 

Gahan: Jaký to byl zážitek? Po celý ten rok jsme měli v úmyslu naplno vystoupit. Zrovna jsme se vrátili z velkého světového turné, měli jsme sestavený tým a všechno bylo připravené, a pak se samozřejmě všechno ve světě zbláznilo a nakonec jsme to udělali jen já, Fletch (Andy Fletcher) a Martin (Gore) na Zoomu, a vlastně to dopadlo dobře. A samozřejmě, jak zvláštní pro nás bylo uvedení do Rock and Rollové síně slávy - možná jim to bylo trochu trnem v oku. Rozhodně to bylo potřeba. Bylo na čase, aby tam byla kapela jako my, jako Depeche Mode.

Bylo to skoro jako nabourat soukromé setkání vás tří.

Gahan: (smích) Upřímně řečeno, přišlo nám to docela komické. Bylo to tak nějak dokonalé. A taky jsem si díky tomu uvědomil, jak jsou ti kluci... Jsme přátelé, známe se už dlouho. Byli jsme teenageři, když jsme to začali dělat, a jak rychle, když jsme všichni tři spolu v jedné místnosti, dokonce i na Zoomu, si ze sebe začneme dělat legraci. Uvědomil jsem si, že je to jako rodina, jejíž součástí jsem už mnoho a mnoho let, a cítil jsem se na to opravdu hrdý.

 

Chystají teď Depeche Mode něco?

Gahan: V současné době ne. Vím, že Martin letos vydal desku "The Third Chimpanzee", která se mi moc líbila. Byla to opravdu skvěle znějící deska. Vím, že se věnuje psaní. Pravděpodobně se někdy sejdeme, uměl bych si představit příští rok, a uvidíme, na co budeme mít chuť.

Kromě "Imposter" Depeche Mode vydávají novou edici živého alba a filmu "Depeche Mode 101″ (3. prosince). To byl pro kapelu velký okamžik. Jaké to bylo se k tomu vracet?

Gahan: V souvislosti s tím se toho dělo hodně - box set a všechno ostatní. Je to docela slušná sbírka práce a odkazuje na to, co jsem říkal předtím. Díky tomu jsem si uvědomil, i když jsem to nevěděl, že právě lidé, se kterými jsme v průběhu let pracovali - Flood a Daniel Miller a Gareth Jones -, tito lidé vás nasměrují velmi kreativním směrem. To je jedna z opravdu úžasných věcí na Depeche Mode, že jsme nikdy nezapadali do žádného konkrétního žánru, takže doufám, že pokud něco uděláme, budeme pokračovat v této cestě zkoumání různých způsobů, jak nahrát písničku.

10. listopad 2021 o 13:33 • Dangerous • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.