Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

James Ford Q+A

Ilustrativní: James Ford Q+A

Člověk, který vlastní pravděpodobně tolik syntezátorů jako Martin Gore. James Ford se během práce na Spirit stal neoficiálním čtvrtým členem skupiny a přispěl víc, než by kapela byla ochotná přiznat.

Classic Pop se sešel s uznávaným studiovým mágem, aby vyzvěděl, jaké to je, obdržet onu osudovou nabídku produkovat další album Depeche Mode:

 

Kdo tě pozval ke spolupráci s Depeche Mode?
Nejdřív jsem mluvil s Danielem Millerem, pak jsem to probíral individuálně se skupinou. Jsem dlouholetým fanouškem a potěšilo mě, když jsem tu nabídku dostal.

Měl jsi předtím, než jste vůbec začali s prací, už nějaké nápady, které jsi chtěl použít?
Jako producent máš určitou představu o tom, co bys chtěl dělat. Když mi zavolali, měl jsem v hlavě nápad, jaké by to mělo být, ale samozřejmě také pracuješ v rámci jejich písní a jejich vize. Součástí práce producenta je snaha zjistit, jaká je jejich vize a pokusit se ji uskutečnit, stejně jako prosazovat svou agendu podle vlastní představy jak by to mělo vypadat.

Jak se tento projekt liší od ostatních umělců, se kterými jsi pracoval?
Když jsem si před rokem a půl poprvé poslechl dema, docela mě překvapilo, jak byla dystopická a poněkud ustaraná. Ale vzhledem k tomu, co se dělo se světovou politikou, nemohlo to album být proročtější a výstižnější. Nikdy nedělám album s někým, kdo má na kontě víc alb než já, ale oni existují už tak dlouho a mají za sebou úžasnou historii. Byla to pro mě úplně nová zkušenost a nové výzvy, které jsem musel přijmout a popasovat se s nimi jako v případě kohokoliv jiného. To vše ve stínu jejich skvělé a velmi obdivované řady minulých alb, což bylo skličující, ale byla to úžasná zkušenost.

Mluvili o tobě jako o svém terapeutovi nebo rozhodčím...
Zaslechl jsem něco o tom jak fungují, ale nikdy jsem nepracoval se skupinou, která měla tak bohatou minulost. Jsou spolu tak dlouho, že by se to dalo přirovnat k manželství, jejich vztahy se časem mění a dějí se různé věci. Jsou jako bratři. Sem tam dochází ke třenicím a jde o to dostat z nich album, aniž by se u toho navzájem pozabíjeli. Hlavní je, že ve studiu byli velmi soustředění na práci. A, což je nejdůležitější, velkorysí a otevření nápadům. Dovolili mi, abych se zapojil do čehokoliv jsem chtěl, nedělali drahoty a co víc si můžeš přát.

Jaký zvuk jsi přinesl?
Předpokládám, že každý má o zvuku své představy. Elektronická hudba je mou velkou láskou. Oni jsou klasická elektronická skupina, takže jsem na to chtěl dát největší důraz, ale jsou tam i nějaké živé prvky – bicí, kytary – trochu prožitku a hravosti, které získáš pomocí živých nástrojů. Byl jsem ve svém živlu, jako kdybych se na několik měsíců ocitl v muzeu syntezátorů. Martinova sbírka syntezátoru se vymyká kontrole. Já jsem také nadšenec, ale s ním je to vážné.

Dozvěděl ses z pohledu fanouška nějaká tajemství?
Zažil jsem spoustu zábavy a spoustu zvláštních neskutečných momentů a některé neuvěřitelné neopakovatelné historky, které jsou šílené. Ale co mě nejvíc ohromilo je, že jako skupina se ti lidé stále snaží posouvat vpřed, i hudebně. Pro ně je to potvrzení i důvod toho, proč pořád fungují a proč je lidé pořád rádi poslouchají. Myslím, že jsme udělali docela odvážné a silné album. Jsem hrdý na to, že jsem toho mohl být součástí.

Udělala tvá vlastní skupina Simian Mobile Disco remix nějaké písničky?
Udělali jsme epický remix... Revolution, udělali jsme z toho celkem divokou taneční verzi.

22.6.2017
Zdroj: Classic Pop Magazine, dostupné na DMTVArchives

10. červenec 2017 o 21:20 • eternal • Články

Diskuze

Uživatel: Constructor

Constructor      1   11. červenec 2017 o 6:31

V případě DM záleží na volbě producenta více než u kdekoho jiného. James dokázal prolomit ledy po krušných minulých letech, kdy to ve studiu s Hillerem skřípalo (a to doslova). Před vydáním minulých alb ascociovali reunion nového Violatoru případě SOFAD. Před spiritem top neudělali, ale paradoxně se těmto albům, svou precizností a muzikálností nejvíce přibližuje. James Ford dokázal se vším respektem s DM natočit album, které je skutečně hodno DM.


Uživatel: Logic1

Logic1      2   11. červenec 2017 o 7:57

Constructor to nemyslíš vážne!!!James Ford dokázal natočiť album Soulsavers and Gahan Band, do DM to neskutočne ďaleko. Delte Spirit nesiaha ani po členky. Jediná DM pesnička je WTR, ostatné...to sa rsšej ani nevyjadrujem!!!


Uživatel: Martin5

Martin5      3   11. červenec 2017 o 13:14

Z mého pohledu, je to neustálé porovnávání Siritu, s tou “zlou minulostí” jménem Hiller stejné, jako ta přirovnání novinek k violatoru nebo sofadu. A čím víc špíny na Hillera mezi řádky nacházím, tím víc věřím, že zvuk těch tří alb je hlavně Martova vize.


Uživatel: Herrer

Herrer      4   11. červenec 2017 o 14:55

Martin5: Taky mě při vší té (i mé vlastní kritice) Hilliera napadlo, jestli to “zlo” nejde náhodou od Martina. Jeho záliba v obskurních projektech typu Andyho Stotta, k tomu trochu svádí a spekulace o Hillierově fanouškovském přístupu tuplem. Napadlo mě i to, že na zvuku Spiritu má možná větší podíl, než bysme si chtěli připustit i Soulsaver Dave. Když jsem četl jeden z jeho rozhovorů, kde mluvil o touze po organičtějším zvuku, tak jsem koukal jako blázen a byl jsem za to moc rád, bo přesně po tomhle tu někteří z nás volali. Na druhou stranu, jestli práce producenta obnáší i to, přesvědčit génia, že tohle už je vážně kapku moc, tak díky, Jamesi Forde.


Uživatel: kosíno

kosíno      5   11. červenec 2017 o 19:01

Ben Hillier natočil s kapelou tři alba, která mají všechna něco do sebe a plivání na ně je podle mého pouze dílem naivity fanoušků, kteří by chtěli, aby každé další album bylo druhým (třetím…) SOFADEM nebo Violatorem. Spirit je spolu se SOTU velice silný tandem vyhraných, vyšperkovaných alb. To, že Mart má občas krizovku, je sice pravda, ale myslím, že u geniálních hudebníků je to běžné...


Uživatel: Standag

Standag      6   12. červenec 2017 o 4:11

Neřeším, mě se líbí všechny desky. Na každé je dost slabá píseň, na každé je průměrná píseň, na každé se najdou tři skvělé písničky, na každé je nějaká jedna pravá Depešákovina. A tak to je grin


Uživatel: Logic1

Logic1      7   12. červenec 2017 o 5:21

kosíno, SOTU to je DM, sú tam krásne melódie, sú tam aj slabšie songy, ale rád si ho vypočujem. Spirit, to už nie je DM, je to Soulsavers, vybrnkavačky a podobné hovadiny. Skladby majú veľký potenciál, ale zvukovo katastrofa. Jediná skladba, čo mi pripomína DM je WTR, ostatné, nevyjadrujem sa. TWC, to nie je DM, to je Soulsavers. Radšej Hillier ako Ford, lebo experiment sa absolútne nepodaril!!!!


Uživatel: Herrer

Herrer      8   12. červenec 2017 o 6:13

kosíno: Nikdo netvrdí, že by deskám pod Hillierovým dohledem chyběl potenciál. Nejvíc kritiky podle mě směřovalo spíš k tomu, jak s ním bylo nakládáno. Za sebe můžu říct, že se těžko kdy zbavím dojmu, že se na mnoha místech mělo přidat (hříšně plochá albová Wrong) a ještě na více místech pro změnu ubrat. Tenhle pocit u Spiritu nemám, přijde mi, že tam docílili komplexnosti možná konzervativními, ale více muzikálními postupy. Tam kde hrozilo nechtěné vzduchoprázdno, vyplnili prostor jemnou melodickou linkou, nebo citlivě dávkovaným elektronickým zvukovým komparsem, který nemá snahu rvát se příliš dopředu. A nebo hodí-li se, tak prostě ticho, což je neprávem opomíjený a přitom moc fajný zvuk smile Obrovský rozdíl proti palčákovité (díky, Fede) kakofonii, která jede na pozadí tak okázale, že vlastně odmítá zůstat na pozadí a krade život zbytku skladeb. Nebo všechny ty různý vrzy a skřípoty, které by měly hrát kompars a snad dokreslovat atmosféru, ale místo toho působí jak umělcův podpis hřebíkem do plechu… Je to prostě podobná prasárna, jako hodit na chlebíček rajče - asi je tam zamýšleno hlavně jako ozdoba, ale bohužel ozdoba tak výrazná, že zaměří veškerou pozornost na sebe a stihne přitom zničit lety ověřenou jemnou zvonkohru šunčičky, vajíčka, okurčičky a bramborového salátku smile

Kolik z toho je práce zvukařů, bojujících v první linii loudness war, to je otázka. Třeba taková Come Back je prý na vinylu o poznání poslouchatelnější, nevím. V digi bohužel působí, jak když na nás z poutače u Mountfieldu křičí cirkulárka, abychom přišli znovu smile


Uživatel: kosíno

kosíno      9   12. červenec 2017 o 7:09

Živě slyším ty nářky, které by se sesypaly na Wrong, kdyby tam byly nějaké zvukové linie navíc. Ale musím souhlasit, že rušivé elementy, které měly jen dokreslit atmosféru písní a převzaly na sebe “hlavní roli” jsem zaznamenal taky. Třeba u Delty je tohle jednoznačný problém, místo hudby jsou na mnoha místech prskance a pazvuky… Come Back je podle mě klasická depešákovina, bohužel s výrazným zvukovým bordelem a nezvládnutou produkcí... Na vinylu jsem ji bohužel neslyšel…


Uživatel: Constructor

Constructor      10   12. červenec 2017 o 8:08

A máme tu zas uživatelské výplody, které si
jednak protiřečí:

SOTU velice silný tandem vyhraných, vyšperkovaných alb.

e rušivé elementy, které měly jen dokreslit atmosféru písní a převzaly na sebe “hlavní roli” jsem zaznamenal taky.

nebo jsou prostě mimo:

To, že Mart má občas krizovku, je sice pravda, ale myslím, že u geniálních hudebníků je to běžné...

Naopak si myslím, že Mart u SOTU (která Hillerovu produkci odnesla asi nejvíc) přišel s velmi silným a v depeche slova smyslu hitovým materiálem. To že byl potenciál ubit produkcí. Je věc druhá.

Z mého pohledu, je to neustálé porovnávání Siritu, s tou “zlou minulostí” jménem Hiller stejné, jako ta přirovnání novinek k violatoru nebo sofadu

Nikdo tady druhý Violator či SOFAD nechce, naopak mi lezlo vždy na nervy výroky skupiny, že se to bude jak další Violator.

A čím víc špíny na Hillera mezi řádky nacházím, tím víc věřím, že zvuk těch tří alb je hlavně Martova vize.

Martinova vize to být klidně může, klidně může přijít i stěma prskancema. Ale úkolem producenta a o to víc, že se jedná právě o DM, kdy zkrátka producent vždy měl zásadní význam pro finální studiový efekt, je tyto vize uhladit do takové podoby, aby byla jednoduše propracocvanější a poslouchatelnější.  Přehlušování jednotlivých linek, rozmělněnost zvuků, absence lepší vyváženosti a dinamiky a vyplňování prázdných míst vším tím bordelem, místo srozumitelněji hraných linek. Linky, které hrají spodky, středy výšky. Všechny ty by měli být správně vybalancovány a dostatečně kreativní, tak jak to skladba vyžaduje . Tvořit mezi sebou ucelený komplet. Ať už s prskanci nebo bez. Spirit má taky nějaké úmyslné ruchy a nikdo si na ně nestěžuje, protože se vzájemně nebijí ostatní zvuky a vše je na svém místě. to s Hillerem jednoduše neuměli zvládnout a to vše a i to, co ani nebylo zmíněno mě vede k úsudku, že Hiller zkrátka není dobrý producent. A jestliže tu chce někdo argumentovat tím, že to vlastně byl všechno Gore, kdo stojí za zvukem. Doporučuji si poslechnout něco, co se netýká DM, co produkoval Hiller a jeho rukopis je celkem znatelný i u jiných propjektů.


Uživatel: Herrer

Herrer      11   12. červenec 2017 o 8:16

kosíno: Zrovna u Wrong jsem nemyslel nějaké další melodické linky, bohatá mi přijde dost, zvlášť pokud byla právem zamýšlena jako hitovka. Tou plochostí (možná špatně zvolené slovo) jsem spíš myslel ten tenčí zvuk, chybějící dynamiku a chybějící ještě větší gradaci, ke které vyloženě vybízí. Představ si, jak by asi zněla, kdyby s každou další minutou získávala na těle a dynamice… Třeba Martovo doprovodné Too Loooong je naprosto geniální a zasloužilo by si doplnit pořádně nervózní bouří wink

Já mám třeba hodně rád obecně neoblíbenou Peace, tam se podle mě ukazuje, že méně je někdy více. Nápadů a hravosti má sama o sobě dost a možná proto nepotřebuje příliš bordelu okolo. Refrén pořád beru trochu jako jemnou ironii, protože pokud je myšlen vážně, tak mi moc nekoresponduje s tou trochu pouťovou melodií smile

Taky úplně žeru začátek Perfect, která mohla ve stylu první minuty vydržet dýl, nechat si nás chvíli užívat ty skvělý nafouklý bicí a další zvuky nechat na později, ztlumit je a nebo je vypustit úplně.

No a ještě bych vypíchl Little Soul, tu mám hodně rád celou smile

Celkově je SOTU u mě z Hillierovy trilogie asi nejvýš, ale pochybuji, že je to zásluha Hilliera.


Uživatel: Herrer

Herrer      12   12. červenec 2017 o 8:19

Tak Constructor to napsal vlastně za mě smile


Uživatel: Logic1

Logic1      13   12. červenec 2017 o 8:25

V spirite nie sú rušivé momenty!!!!!Ja si radšej vypočujem DM s rušivými momentmi, jak Soulsavers zkombinovaný z technonezmyslom v režii Simbian Disco!!!


Uživatel: kosíno

kosíno      14   12. červenec 2017 o 8:43

Constructor: Ne, neprotiřečím si. SOTU a Spirit beru jako dvojici kvalitních desek, rušivé elementy jsem zaznamenal, ale nikoliv na SOTU, tam spíš výjimečně, ale hlavně u Delty. U výroku z krizovkou u geniálních skladatelů by měla být cítit jasná nadsázka, ale chápu, že jsi ji tam nenašel.
Herrer: No, musí říct, že jsi mě navnadil na něco, co nepřijde, a sice na Wrong stále gradující, myslím, že kdyby ji vyprodukovali tak, jak si představuješ, sedli by si všichni na zadek…Too Loooong je bezesporu geniální, mám to moc rád wink
Peace je neuvěřitelně pestrá píseň. Pokud ji fanoušci nemusí, bude to právě tím refrénem, který mně osobně nepřekáží...
Perfect a Little Soul hodnotím pozitivně obě, ale já mám rád celé SOTU, byť nějakou výhradu by člověk mohl najít vždycky. A s tím, že SOTU je kvalitní deska, ale ne kvůli Hillierovi, souhlasím.


Uživatel: Herrer

Herrer      15   12. červenec 2017 o 8:51

kosíno: grin Díky moc. Je mě za klávesnicí škoda smile


Uživatel: kosíno

kosíno      16   12. červenec 2017 o 9:02

Já si stejně myslím, že SOTU je fanoušky DM doceňováno spíš časem, zraje jako víno. Mimo DM komunitu je úspěšné, ať už postavením v dobových žebříčcích, nebo nominací na “Nejlepší alternativní desku roku”.
Spirit je super deska s kvalitním producentem a řekl bych, že James Ford s DM nějakou dobu vydrží.


Uživatel: Federman

Federman      17   12. červenec 2017 o 10:04

Panove hezke prispevky. Jeden jako druhej. Nevim jestli by s nimi souhlasil i Martin Gore, kdyby si je vubec byl ochoten precist. Zase jeden odbornik problesklo by mu asi hlavou, ale neco by uznat dozajista musel. Myslim, ze nejvetsim zlem nebyl jen sam Hillier, ale take touha vetsi seberealizace Goreho jakozto coproducenta.

A ted metaforicky ....
Kdyz nehloupa slepice cely zivot ,,jen,, snasi vejce a kazdy den zavistive vzhlizi vzhuru, kde vidi ptaky krouzit v oblacich nad stavenim, zakonite prijde na myslenku zkusit to take. Navic uz nesnasi jenom ona a to ji zere o to vic.

Chci byt zase tou, cim jsem se citila driv, tou nejdulezitejsi v kurniku !

Par takovych pokusu uz uskutecnila, nikdo se ji v podstate nevysmal a tak proc tedy nezamavat znovu kridly, tentokrat z plnych sil. Prilezitost na sebe nenechala dlouho cekat a objevil se novy kohout. Trochu pistel, piskal vrzal, ale to ji nevadilo. Hlavne, ze je to posera a kamarad co nedokaze na nic rici ne. Po trech pokusech to vzdala a nebyt toho, ze se objevil konecne kohout jak ma byt, snila by snad o placheni dodnes.
Nakonec na slepici slusny vykon, ale na ptaky jsi kratky Martine.


Uživatel: kosíno

kosíno      18   12. červenec 2017 o 10:14

Federman: Sakra, jak by asi vypadalo DM album, kdyby si ho produkovali sami? :-D


Uživatel: Federman

Federman      19   12. červenec 2017 o 10:41

Kosino, to mi nahani strach vic, nez potkat v noci na ulici killerklauna. To uz bychom museli zacit poslouchat treba, treba jazz :(


Uživatel: Standag

Standag      20   12. červenec 2017 o 11:58

Kosino: když vyšlo SOTU, tak jsem tu desku miloval hned grin


Uživatel: kosíno

kosíno      21   12. červenec 2017 o 12:11

Standag: Já taky, řekl jsem si: Jo, tohle jsou ti DM, jak je mám rád wink


Uživatel: Logic1

Logic1      22   12. červenec 2017 o 12:24

Mne sa zasa neskutočne páči Delta a stále ju počúvam, je super, keď má ani 4 rokoch neprešla.


Uživatel: Herrer

Herrer      23   12. červenec 2017 o 13:53

Možná mi nebudete věřit, ale já taky smile


Uživatel: Standag

Standag      24   12. červenec 2017 o 13:54

Kosino: pamatuji přesně dobu jak to vyšlo a dost fandů v mém okolí (a že jich je) bylo opačného názoru. Je to dobrá deska a má tři top písně!! Aspoň pro mě grin


Uživatel: kosíno

kosíno      25   12. červenec 2017 o 14:40

Standag: A které to jsou? Já jsem měl vždycky rád takové ty vyšperkované přechody a zvláštní elementy, které jsou hodně na MFTM i dalších deskách z období, kdy byl v kapele i Alan. Nejdřív vyšlo Wrong jako singl a z toho jsem dostával husinu jako Brno při každém poslechu. Pak jsem si pustil album a úvod In Chains mě okamžitě utvrdil v tom, že tuhle desku budu milovat. Myslím, že název zvuky vesmíru přesně koresponduje s obsahem. Takhle si představuji kvalitní alternativní hudbu vůči příšernému mainstreamu, který se na nás valí z hitparád. A Spirit vnímám podobně. DM ostatně vždycky byli takovou protiváhou hlavnímu proudu.


Uživatel: Standag

Standag      26   12. červenec 2017 o 16:32

Kosino:

In Chains -album verze 9,live 10
Hole To Feed -9 live 10
Wrong 6
Fragile Tension 9
Little Soul 5
In Sympathy 7
Peace 5
Come Back 10 live 100!!
Spacewalker 4
Perfect 10, live jsem bohužel nikdy neslyšel
Miles Away / The Truth Is 10
Jezebel 5
Corrupt 9 ale na Spirit Tour 10 grin


Uživatel: kosíno

kosíno      27   12. červenec 2017 o 19:07

Standag: Sto lidí, sto chutí. Třeba u Miles Away souhlasím, přičemž někdo tady kdysi hořekoval, že by při troše soudnosti nemohla najít místo ani na béčku :-D Perfect je z alba jediná (vyjma instrumentálního Spacewalkeru), kterou živě nikdy nehráli.  Wrong, Little Soul, In Sympathy a Jezebel bych hodnotil určitě výš, než ty. Hole To Feed je podle mě ok, a moc se mi líbí ten kontroverzní videoklip :-D
Můžu se zeptat, jak bys hodnotil Deltu a Spirit?


Uživatel: Standag

Standag      28   13. červenec 2017 o 5:10

Kosino: nechci střílet od boku. Dám vědět grin
Ale na Deltě mam dvě top, na Spiritu také dvě.
Perfect je asi nějaký důvod, proč ji opomíjejí :-( nebo už zapomněli, že vůbec je grin


Uživatel: kosíno

kosíno      29   13. červenec 2017 o 8:00

Já vnímám album jako celek a pokud se mi líbí, poznám, většinou v určitých obdobích mě bere z něj bere vždycky nějaká skladba, pak zase další. Spirit je top celý :-D


Uživatel: Herrer

Herrer      30   13. červenec 2017 o 10:10

kosíno: Taky tak. PTA, SOTU i Spirit fungují jako celek výborně, určitě bych na žádné z nich nenašel tak výrazné vzestupy a propady, jaké zaznamenal kolega výše. PTA je soudržná zvukově, SOTU hravostí a Spirit rozhodně poselstvím a smysluplným vývojem každé jednotlivé písničky. Když to přeženu, tak mi tyhle tři desky zní, jako by je nahrávala kapela v určitém rozpoložení, v jednom časovém období. Delta aspoň pro mě v tomhle ohledu vychází o poznání hůř, je to trochu každý pes, jiná ves a definuje ji snad jen opravdu hutný zvuk. Každopádně u ní mám nejvíc rozporů. Taková STTE se mi strašně líbila, aby se mi časem skoro až znechutila, smysl Broken a částečně ani Heaven, jsem nepochopil nikdy, WTMW mi zas přijde splácaná ze zvuků, které k sobě nepasují. Na druhou stranu, nikdy se mi neznechutila jednoduchá, ale úderná SBH, pak jsou tu super věci jako Alone, Angel, podobně skvělý (i když úplně jinak) Slow, Goodbye nebo výborný bonusovky. Spirit mi přijde oproti Deltě semknutá snad skoro jako MFTM… smile Holt každá deska má něco a za sebe můžu říct, že je fantazie a velká radost, že DM nikdy za ty roky neudělali vyloženě průser smile


Uživatel: kosíno

kosíno      31   13. červenec 2017 o 11:29

Delta má hutný zvuk, to každopádně, ale nemá hity v tom smyslu, že by se mi vryly pod kůži a těšil se, až si je opakovaně pustím, jako to mám u jiných DM alb. A pak je skupina DM fanoušků, která tvrdí, že Delta by mohla vyjít v nejslavnějším období skupiny a skvěle by tam zapadla…WTMW je jediná z Delty, u které mi naběhla husí kůže, některé další mě oslovily, ale spíš krátkodobě, jsou to takové kusy na jedno použití... SBH je fajn a i živě fungovala skvěle, Angel se mi v začátcích líbila hodně, STTE je zajímavá, živě ale zněla zoufale… My Little Universe je příjemná, Slow taky, Goodbye je slušná... Celkově se k Deltě téměř nevracím… PTA má našlapanou první polovinu, druhá je o poznání klidnější, taky už jsem ho nějakou dobu neslyšel…
O průseru někteří hovoří u Exciteru, někdo dokonce u SOTU, ale myslím, že to není na místě...


Uživatel: Herrer

Herrer      32   13. červenec 2017 o 11:48

Jo, každý to máme jinak. Já bych Exciter jako průser neviděl ani náhodou, naopak mě tahle klidná, čistá a “nedrsná” poloha DM ve své době ohromně potěšila. Přiznávám, že si ho až tak moc nepouštím, ale zase když už jo, tak je to příjemný od začátku do konce. Ostatně zas tak moc si nepouštím ani božský SOFAD, protože mi přijde, že ta zas pro plný zážitek vyžaduje soustředěný poslech a na to není vždycky čas nebo nálada. Strašně se mi na Exciteru líbí asi nejvíc depeš (jak já tohle označení nemám rád) exciterovka The Sweetest Condotion.


Uživatel: Herrer

Herrer      33   13. červenec 2017 o 11:50

Dalo by se na podobný téma kecat hodiny wink


Uživatel: kosíno

kosíno      34   13. červenec 2017 o 12:06

Herrer: I Am You, Shine, The Sweetest Condition, When The Body Speaks, Breathe… Všechny zní příjemně a jsou skvělé wink A pak přišlo PTA a tam je první půlka alba naopak agresivní :-D


Uživatel: Herrer

Herrer      35   13. červenec 2017 o 12:24

Jj, nabudil jsi mě pustit si Exciter, až se vrátím ze své relaxační cyklo pivní Tour smile


Uživatel: Constructor

Constructor      36   13. červenec 2017 o 13:52

Exciter je příjemná, vesměs poklidná deska. Která má své specifické místo v discographii DM. V jistých písní vyniká mnohem lépe než na jiných deskách Martinova kitara, kdy se jedná o umě vybrnkávanou melodii, nikoliv žádné riffy ala I feel you. Vzpomeňme jak na živáku Martin bezchybně a s lehkostí proplétal prsty kytarou při Breathe a do toho zvládal zpěv. Podle mě má ta píseň technicky velice dobře vymyšlenou kitarovou harmonii, stejně jako, When the body speaks nebo Freelove. Myslím že tuhle “akustickou” polohu nám DM v jednom ze svých alb v sásadě dlužili nebo spíš dlužili sami sobě. Erasure mají svoji Loveboath a Union street, Pet Shop Boys zas Release. Schodou okolností měli všichni v téměř stejné období tyto “idie” choutky. Ale je z jejich hlediska fajn natočit takovou desku, rozšiřující  spektrum tvorby jinak primárně elektronických skupin. A navíc když se blýsknou i v této úpoloze velice přesvědčivě.

Nejoblíbenější písně z Exciter.
Freelove
Shine
The sweetest condtition


Uživatel: Federman

Federman      37   13. červenec 2017 o 15:24

Soudruzi, kontrolni otazka ... Constructor jsi Synthboy ?


Uživatel: Standag

Standag      38   13. červenec 2017 o 16:42

Freelove
Shine
Whnen the..
G..Lovers
I Feel Loved

Naprosto skvělé písně!!


Uživatel: Logic1

Logic1      39   14. červenec 2017 o 6:03

Herrer, keď tebe príde z Delty WTMW mi zas přijde splácaná ze zvuků, které k sobě nepasují, tak zas na albume Spirit od Soulsavers and Gahan Band zvuky zapadajú dokonale, jediný song, ktorý tam nezapadá je WTR, lebo mi pripadá ako song od DM a nie od Soulsavers. Ale na Soulsavers album Spirit je celkom slušný a potvrdzuje hlavne song TWC, to je Soulsavers jak vyšitý!!!!Nevieš, kedy náhodou DM vychádza album, lebo to malo byť toho roku a vyšiel album od Sousavers.


Uživatel: Constructor

Constructor      40   14. červenec 2017 o 7:28

Federman: Zdravím. Vlastní stín mě dohnal. Jo je to tak! prozradilo mě mé neoblomné lobbování pro Exciter či mé výhrady k Hillerově postAngelovské éře,.....? Je fakt, že sdílím pořád stejné kváky dokola. Ale můj pohled na jisté věci se od minulé doby moc nezměnil, takže i výroky k danému téma pak zůstavají shodné. Ale těší mě, že si na mě pamatuješ. Ostatně tebe nebo Herrera bych asi taky odhalil pod záštitou jakéhokoliv jiného nicku. Stejně tak Danydoga pod kterýmkoliv z tisíce jmen i podle jeho vytříbené gramatiky.  Kde je vlastně ostatním konec? Něco mi tu muselo ujít v tom čase, co jsem tady nebyl. Taky si nepamatuju, za jakou újmu, co jstem tu asi způsobil, jsem byl tehdy vlastně vyhozen. Myslím že to bylo ještě za rozhodčího Dangerouse.


Uživatel: Federman

Federman      41   14. červenec 2017 o 9:23

Constructor: Rekl bych ani jedno ani druhe. Spis jsi mi prapadal tak zname sympaticky radikalni. V nizsich kruzich prazske kavarny by se o Tobe mozna hovorilo jako o hube nevymachane, ale porad lepsi chytra huba nevymachana nez hloupy tluchuba. Jsem rad, ze jsi tedy prezil depesackou bartolomejskou noc bez uhony a na ujme na zdravi utrpel pouze Tvuj nick.

Constructore vitej tedy zpet, jakozto jeden z clenu uznavanych hugenotskych radikalu.


Uživatel: Herrer

Herrer      42   14. červenec 2017 o 13:06

Constuctor: I ode mě přijmi přivítání, stará vojno. Stejně tak další veterán, pan renegade.


Uživatel: Constructor

Constructor      43   14. červenec 2017 o 13:24

Federman, Herrer: :D Jsem rád, že mě vidíte takovýma očima. Taky si rád přečtu příspěvky Tvoje a Tvoje. Co se mé radikální huby týče, tak si z mého pohledu nemyslím, že by to bylo tak horké. pokuď to tak někdo snad vnímá, vězte že sem nepíšu (ve valné většině) za účelem nějakých provokací. Prostě napíšu svůj pohled na dané téma, tak jako ostatní. Od toho diskuze jsou, no ne?  Ale je fakt, že mě dokáží lehce nadzvednou ze židličky jisté přispěvky. Zvláště ty, o kterých si myslím, že jsou debilní. Tzn. ty, co se diametrálně liší od mého pohledu na věc :D :D :D


Uživatel: Herrer

Herrer      44   14. červenec 2017 o 14:34

Zvláště ty, o kterých si myslím, že jsou debilní. Tzn. ty, co se diametrálně liší od mého pohledu na věc

grin Moc pěkný grin


Uživatel: Standag

Standag      45   14. červenec 2017 o 14:54

To znamená že jiný , absolutně jiný názor je debilni? Jen z důvodu, že se dia liší od tvého pohledu na věc? Nevěřím že to myslíš vážně.


Uživatel: Federman

Federman      46   14. červenec 2017 o 15:09

Standagu dej Construktorovi cas. Je teprve u druheho nicku. Aby se z nej stal pan spravedlivy jako z Tebe, bude zapotrebi promen tak sest. Nez se tak stane, zamet si pred vlastnim prahem.


Uživatel: Logic1

Logic1      47   14. červenec 2017 o 15:21

Constructor veľmi veľmi múdro, klobúk dole pred takým…..názorom!!!!


Uživatel: Standag

Standag      48   14. červenec 2017 o 16:11

Proč vždy ty a tvé věrné vojsko vždy dá debatu mimo dm. Když zde nastane absolut největší klid, přijdeš, něco napíšeš a pak je zase klid. Pokolikáté si to už udělal!! Proč neustále reješ? Proč stále hlodáš, když není důvod? Ach jo….


Uživatel: Standag

Standag      49   14. červenec 2017 o 16:15

Pojďme kecat o dm, hádat se a prpvokovat, která deska je dobrá a která stojí za h…jaké je turné, které by mohlo být ( vždy) lepší a už na ostatní věci se v….díky a Heroes grin


Uživatel: Herrer

Herrer      50   14. červenec 2017 o 17:18

Dva dny tu pohodová diskuse o DM jela… Třeba trochu mimo konkrétní téma, ale já se bavil. Pak přímo podaný a přímo zodpovězený dotaz na identitu, uvítání veteránů, vše myslím naprosto v pohodě. Ta věta o debilních příspěvcích mě osobně dost pobavila, byla očividně myšlená v nadsázce, takže za mě opět v pohodě. Události další už jsou jen o akci a reakci. Toliko za mě. Nicméně přiznávám, že patent na pravdu nemám, ve frontě přede mnou stál jakýsi Cimrman a mohl se posrat radostí, když odcházel smile


Uživatel: Federman

Federman      51   14. červenec 2017 o 18:15

Stan: Tim vojskem jako myslis Herrera ? Vzdyt je to prachvobycejnej sberac.


Uživatel: kosíno

kosíno      52   14. červenec 2017 o 18:16

Dangerous, kde tomu je konec…


Uživatel: Standag

Standag      53   14. červenec 2017 o 18:25

Nemyslím nikoho!!!! Proč právě jeho?? Hele, jedeme dm!!!


Uživatel: Standag

Standag      54   14. červenec 2017 o 18:29

Kosino: není konec a možná bys koukal, jak je blízko grin
Teď vážně!! Myslíte, že už udělá David změnu? Nebo se fakt začíná schylovat k tour, kde od začátku až do Final ( jemu kde je konec grin  ) budou stejné písně.


Uživatel: Herrer

Herrer      55   14. červenec 2017 o 18:30

Sběrač, tvl… Takhle mě vidíš?!? Vždyť jsi mi říkal, že jsem povýšil na caddyho!

Omluva čtoucím, i ode mě konec OT wink


Uživatel: kosíno

kosíno      56   14. červenec 2017 o 18:40

Myslím, že Dave změnu neudělá, bude to první tour, kde nezazpívá ani jednu píseň navíc :-D


Uživatel: Standag

Standag      57   14. červenec 2017 o 18:46

Kosino: hele jednu sázku jsem zde už prohrál, ale tomuhle nevěřím, to by byl konec dm…


Uživatel: kosíno

kosíno      58   14. červenec 2017 o 18:54

Standag:Nebyl, myslím, že devadesát procent lidí vůbec neví, když jdou na koncert, že DM hrají jenom jeden setlist wink


Uživatel: Standag

Standag      59   14. červenec 2017 o 19:35

Kosino: ano, to souhlasím a dalších 20% když je slyší tak si řeknou ( ty vago, to je od dm? grin )


Uživatel: kosíno

kosíno      60   15. červenec 2017 o 2:47

Standag: Jo, část lidí na koncertě jsou vždycky nefanoušci, kteří se na něj dostali nějakým zvláštním způsobem a tváří se, jako kdyby je nabíral někdo na vidle, dokud nezačne hrát ETS, to jsou pak na pět minut spokojení :-D


Uživatel: Constructor

Constructor      61   15. červenec 2017 o 11:33

To znamená že jiný , absolutně jiný názor je debilni? Jen z důvodu, že se dia liší od tvého pohledu na věc? Nevěřím že to myslíš vážně.

odpověď:

Ta věta o debilních příspěvcích mě osobně dost pobavila, byla očividně myšlená v nadsázce, takže za mě opět v pohodě.

Někdy je tenká linie mezi tím, co myslím jako nadsázku a co poměrně vážně. Někdy tak tenká, že to ani nerozlišuju. Ale ujišťuji tě Standagu, že v tomto případě se přikláním k pojmu nadsázka. PEACE.
Odvoláváš se tu na diskutování o tématu? Tématem je James Ford jako producent. Plané dlouhé řeči o nekonečném tour a jestli změní nebo vyhodí jednu písničku jsou už docela nezáživné až otravné. Proč někdo nenapíše nějaký vlastní postřeh o albu Spirit. Chtěli byste Forda i pro další album? Nebo existuje snad někdo koho Spirit naopak zklamal a Delta se mu zdá lepší. Vsadím se, že kdyby tu byl Logic, ten by mi vysvětlil proč je Delta o tolik lepší deska.


Uživatel: Standag

Standag      62   15. červenec 2017 o 14:50

Constructor:
Ohledně setu jsem se hodně zklidnil!! Žádám omluvu.
Delta vs.Spirit?? Delta je více depeš, Spirit mě přijde více chytlavé hudební album.
Ford?? Upřímně mě to je jedno. Mám rád každou desku. Ford nebo Žigul, jen ať dělají desky, vždy tam bude pár dobrých písní.
A jestli mám raději D nebo S?? Sakra to je moc těžká otázka, každá má své silné plus a i velké mínus, ale když musím, tak…..tak…..sakra Delta. Cítím tam prostě více Mode, Depeche Mode.
Tak se ukaž ty Heroes grin


Uživatel: kosíno

kosíno      63   15. červenec 2017 o 18:20

Standag: Delta se ti zdá více Depeš? Na mě naopak působí tak, že to, co mám nejvíce na DM rád, je tam buď přizabito, nebo alespoň výrazně potlačeno…


Uživatel: Standag

Standag      64   15. červenec 2017 o 18:50

Můj pocit…. Ano, zdá.


Uživatel: Logic1

Logic1      65   15. červenec 2017 o 18:59

Constructor:Proč někdo nenapíše nějaký vlastní postřeh o albu Spirit. Chtěli byste Forda i pro další album? Nebo existuje snad někdo koho Spirit naopak zklamal a Delta se mu zdá lepší. Vsadím se, že kdyby tu byl Logic, ten by mi vysvětlil proč je Delta o tolik lepší deska.
Ford ako producenta by som nechcel ani za svet, lebo spirit má veľký potenciál, ale zvuk je Soulsavers and Gahan Band. Prečo Delta je lepšia? Preto , lebo viac DM a necitím žiadny .... Soulsavers, preto, lebo aj po 4 rokoch si ju rád a dosť často vypočujem , preto, lebo , keď si ju idem pustiť, tak sa na ňu teším ako malé decko na mlieko, tak preto!!!! Mne je jedno kto je producent, nech to bude aj Vašo Patejdl, ale nech nemieša Soulsavers s DM, lebo potom ten album je na ....!!!! Kosíno:Na mě naopak působí tak, že to, co mám nejvíce na DM rád, je tam buď přizabito, nebo alespoň výrazně potlačeno…
Práve na Spirite je to potlačené a dosť evidentné, hlas Gahana v Scum, to je o ničom, žiadne ťahavé melódie, ale len vybrnkavačky ala Soulsavers!!!
Ale čo je najhoršie, žiadne emócie a to som nezažil u žiadneho albiumu DM. Exciter???Tak to je megaalbum DM oproti albumu Soulsavers and Gahan Band-Spirit, proste ma sklamali na celej čiare.


Uživatel: kosíno

kosíno      66   15. červenec 2017 o 19:12

Standag: V pořádku, co člověk, co jiný pocit. Mně na DM odjakživa imponovaly nejrůznější zvuky a pestré hudební linky, které se nikdy vzájemně nepřebíjely, ale vždy měly své místo v rámci celé skladby… Na Deltě jsou nejrůznější zvuky taky, ale neznějí “přírodně” a kromě toho často upozaďují hudbu jako takovou.


Uživatel: Logic1

Logic1      67   15. červenec 2017 o 19:21

Kosíno, radšej nech zvuky neznejú prírodne, aj keď ja som to nepostrehol , ale na albune Spirit sa všetka depešakovima stratila a ostála len trápna soulsaverčina, okrem songu WTR, jediná pesnička, čo sa dá počúvať!!!Proste Soulsavers neznášam a neznášam potlačenie Gahanovho nádherného hlasu, čo je typické pre DM. Môže byť milionov producentov, ale bez Gahanovho hlasu by to nebol DM a to musíte uznať!!! Mne stačí, keď ma album záujme, proste citim emócie a teším sa zase naňho, to úplne úplne stačí!!! A nie, popočúvam album a žiadne emócie, aj keby tam bol neviem aký zvuk, proste je to o ničom!!!


Uživatel: Standag

Standag      68   15. červenec 2017 o 19:56

Kosino: grin !!
Broken, to je jak Lilian když bych měl přirovnat..


Uživatel: kosíno

kosíno      69   15. červenec 2017 o 21:29

Standag: Máš rád Broken? Mně původně přišla nejlepší z Delty…


Uživatel: Standag

Standag      70   16. červenec 2017 o 5:54

Broken je pecka a jen dm vědí, proč ji nehráli..


Uživatel: renegade

renegade      71   16. červenec 2017 o 8:00

Blbá otázka: co znamená “víc depeš”? To jako že se něco podobá Violatoru, tak je to víc depeš a naopak? Nebo kde je to měřítko, který určuje co je víc depeš a míň depeš?


Uživatel: Standag

Standag      72   16. červenec 2017 o 8:45

To je jen můj název ty šťourale grin ale řekl si to přesně. Nej depeš je něco okolo Violatoru, Music, Black, prostě ta nej doba. Hodně depeš mám i na desce Song a to především úžasnou Room, což jsem šťastný, že ji na Spirit Tour hrají.


Uživatel: Logic1

Logic1      73   16. červenec 2017 o 9:15

renegade “víe depeš” znamená žiadny Soulsavers, je to veľmi ľahké!!!


Uživatel: Standag

Standag      74   16. červenec 2017 o 9:40

Např You Move je taková depeš grin


Uživatel: kosíno

kosíno      75   16. červenec 2017 o 10:32

Když někdo prohlásí, že je písnička “depeš”, vnímám to tak, že je na první poslech rozpoznatelné, že jsou to DM wink Pokud bude za čtyři roky následovat další deska, myslím, že Ford u “kormidla” zůstane.


Uživatel: Standag

Standag      76   16. červenec 2017 o 10:37

Kosino: uf, děkuji depeš grin


Uživatel: Logic1

Logic1      77   16. červenec 2017 o 10:46

kosíno, to radšej Hilliera a najradšej by som bral , keby to bol Berg.


Uživatel: Logic1

Logic1      78   16. červenec 2017 o 11:19

kosíno chceš povedať, že song TWC je “depeš”, veď sám tomu neveríš!


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.