Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Kód Depeche Mode

Dnes věhlasná skupina Depeche Mode vznikla začátkem osmdesátých let v anglickém Basildonu v hrabství Essex, v roce 1981 se její název ustálil na současné podobě (pochází z francouzského módního žurnálu). V původní sestavě souboru se sešli - kytarista a zpěvák Andy Fletcher, další zpívající kytarista Martin Gore, hráč na syntezátory a zpěvák Vince Clarke (později Yazzo, Erasure) a konečně zpěvák Dave Gahan.

V sestavě souboru došlo během let k jediné personální změně, a sice když Vince Clarka vystřídal u kláves londýnský rodák Alan Wilder. Hned od svého vzniku začala skupina pilně rozesílat demo snímky svých písniček nejrůznějším gramofonovým firmám a hudebním vydavatelstvím, leč s nulovým ohlasem. Situace se začala měnit k lepšímu v době, kdy skupina vystupovala v klubu Bridge House ve východním Londýně, kde si pomalu ale jistě začínala získávat jméno i respekt.

Depeche Mode nedebutovali samostatnou LP deskou, ale kompilačním albem Some Bizzare, kde se uplatnili s nahrávkou skladby Photographic, vedle nich se na albu představili mimo jiné Soft Cell, Blancmange nebo The and Nacked Lunch. První singl nahrála skupina v roce 1981 pro společnost Mute a přinášel na A-straně skladbu „Dreming Of Me" (Snění o mě). V témže roce se soubor představil diskofilům se svým prvním albem „Speak and Spell". Brzy po vydání LP desky Vince Clarke skupinu opustil, aby se věnoval vlastním projektům (do té doby byl autorskou oporou souboru) a okamžitě se znovu dostal na výsluní spolu s vynikající Alison Moyetovou v duu Yazzo.

Hlavní břímě autorských povinností se v nové sestavě Depeche Mode přesunulo na invenčního Martina Goreho, jehož autorské nápady tvoří podstatnou část úspěchu souboru. V roce 1982 skupina angažovala pro své americké turné na klávesový post Alana Wildera, který se zakrátko stal nejen hostujícím muzikantem, ale novým členem souboru. Odchod Vince Clarka vzbudil mnoho skeptických prognóz a anglický hudební tisk začal Depeche Mode tak trochu odepisovat, neboť Clarkova autorská práce se zdála být nenahraditelná.

Ale později se ukázalo, že skepse nebyla na místě. Navzdory tomu, že Clarke opustil skupinu v době, kdy se začala výrazně prosazovat, se nepřerušila kontinuita tvorby souboru. Depeche Mode poměrně rychle doplnily svou sestavu, ujasnili si autorské otázky a s chutí se pustily do další práce. Jejich muzika, výsostně moderní, ale přitom ne samoúčelná a posluchačsky přitažlivá, si okamžitě našla spoustu příznivců a to i v řadách hudební kritiky. Kromě osobitých kompozičních postupů se Depeche Mode mohou blýsknout i texty svých písní, které vyprávějí o věcech kolem nás z nového úhlu pohledu a často velice objektivně.

V roce 1985 se na zahraničním gramofonovém trhu objevila atraktivní LP deska nazvaná stručně The Singles 81 - 85, která přináší nejúspěšnější singlové nahrávky z uvedeného období. Depeche Mode jsou prototypem souboru, který měl prakticky už od svých hudebních začátků naprosto jasno v tom, jaké hudbě se chce věnovat. Jeho tvorba má v sobě nesporné hudební i myšlenkové kvality a co nejdůležitější: není to nápodoba nějakého velkého vzoru, ale ryze autonomní cesta plná mnohých příjemných překvapení. Depeche Mode hned na začátku své dráhy odmítli průhledný stereotyp šlágrové produkce a zaměřili se na náročnější publikum, to neznamená, že by jejich skladby neměly šlágrové ambice a nezískaly si široký okruh příznivců. David Gahan (1962), Martin Gore (1961), Andy Fletcher (1962) a Alan Wilder (1959) představují nejen na britské hudební scéně, ale současně i ve světovém kontextu vývoje rockové hudby jednu z významných kapitol.

16. prosinec 2001 o 19:43 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.