Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Koncert Depeche Mode, Luxembourg, Rockhal-warm up show, 6.5.2009

Ilustrativní: Koncert Depeche Mode, Luxembourg, Rockhal-warm up show, 6.5.2009

Co si takhle vyrazit 800 km od Prahy na úplně 1.koncert Depeche Mode do Lucemburska? Nezasvěcení si poklepou na čelo, zasvěceným se rozstřesou kolena. A se mnou to nebylo jinak. Bylo nás ne 6, ale 15, patnáct nadšených bláznů, kteří se rozhodli absolvovat dlouhou cestu za toužebným cílem.

Ta představa, že jedeme na koncert a nikdo z nás netuší, co nás čeká, co budou hrát, mohli jsme se všichni jen dohadovat a tipovat, to bylo všechno.

Ale to, jak jsme se těšili, nás hnalo dopředu. Bohužel ne tak autobus, kterým jsme jeli, cesta byla opravdu náročná. To potvrdí všichni.

Vyrazili jsme přesně v 00.00. Na místo jsme dorazili kolem 11 hodiny. Začalo to docela velkým šokem, protože když jsme viděli, kam jsme přijeli, nechápali jsme. Někdo to označil jako Ocelové město a bylo to opravdu výstižné.

Vedle starých hutí stála novostavba - Rockhall a součástí bylo obchodní centrum. Napadlo nás, že když to tady vypadá tak industriálně, hodilo by se to spíš na Tour of the Construction Time Again. Před vchodem bylo jen pár fanoušků.

My jsme se rozhodli prozkoumat krásy města a protože bylo hodně času, tak jsme jeli zpět do „centra" a uvozovky jsou zde na místě. Po pěším maratonu, kdy jsme se snažili najít nějakou hospůdku, restauraci, po několika hodinách jsme konečně něco našli.

 

Jenže jak se blížila hodina H, tedy 19.00, kdy se mělo pouštět do haly, jsme nasedli na místní MHD s číslem 4 a jeli zpět k hale. Chválím organizátory, jako lístek do autobusu jsme ukazovali vstupenku na koncert.

Před halou už dav docela zhoustl, zařadili jsme se do fronty a před sebou měli skoro 2 hodiny. Nekonečný dvě hodiny. Nakonec se brány otevřely o půl hodiny dřív a začlo se něco dít. Procpali jsme se jak to šlo a najednou jsme byli uvnitř. A přišlo další čekání....Když nastoupila předkapela Motor, zase další čekání. Nic ve zlým proti týhle kapele, ale hráli moc nahlas a dlouho. Vím, je to nevděčná funkce dělat předskokana, ale když už, tak co nejkratší dobu.

Na vše dohlížela odborná a zasvěcená „komise". Když jsem stála na kraji z levé strany podia, zavadil o mě skoro 2-ou metrový chlápek, který za sebou vláčel kufr na kolečkách, tím mě zaujal. Byl to Anton Corbijn. A nebyl jediný, kdo zasedl do „komise". Byl tu i Daniel Miller a další důležití pánové, kteří mají co do činění s DM. Anton pak v průběhu koncertu stál vpředu, fotil a podle zúčastněných si dělal poznámky. Tak ty bych chtěla vidět, zajímaly by mě známky, jaký dal na vysvědčení.

Celé čekání na Depeche Mode vyplňoval klasicky DJ´s set, pak v 20.52 přesně se setmělo a za vydatného skandování Depeche Mode, Depeche Mode a vytleskávání se na podiu rozstvítila polokoule, na které běhala symbolická písmena DM . A pak se cca 6.000 fanoušků konečně dočkalo. Podle reakcí, hvízdotu, tleskání a křiku by i nevidomý věděl, kdo jak na podium postupně přicházel. Jako poslední samozřejmě Dave a to už hala duněla. Začalo intro a následovalo In Chains, Wrong, Hole to Feed.. Vyjmenovávat tady setlist je nesmysl, protože ten už všichni znáte nazpamět. Ke každé skladbě na obrazovkách a na obří přímo za kapelou běžely neuvěřitelné screeny. Co skladba, to skvost, člověk nevěděl, co má dřív sledovat. Precizně vytvořená světelná show jen dotvářela celou scénu. Wrong naživo nezklamal, tahle skladba má opravdu grády a živé vystoupení to jenom potvrdilo. Nikdo z Depeche Mode nezklamal, Dave na podiu v plné síle, běhal po pódiu, chvíli jsem si říkala, jestli náhodou pro něj není malé, Martin ve svém stříbrném oblečku, Andy se svým „uměním" za klávesami se rozhodně nesnažil změnit image, občas něco na klávesách vyťukal, otočil knoflíky, zamával. Prostě náš starý známý Flech. Co mě osobně velmi mile překvapilo bylo Fly On The Windscreen, tak tuhle pecku jsem vážně nečekala. Na druhou stranu zase stejná verze Precious, jako při PTA Tour, mě docela zarazila.

Martinovy sólovky, kdy zpíval Jezebel, A Question Of Lust, to se nejednomu zachvělo srdce a naskočila husí kůže. Skvělý výběr a výkon. I když se opět nezapomnělo na Personal Jesus, I Feel You, (říkala jsem si, že by je mohli vynechat) videa, která k nim byla, všechno vynahradila. Další skladba v podobě Enjoy The Silence, Martovo kytarové sólo, jak jinak třešnička na dortu.

Tyhle písně patří k nestárnoucím a hlavně i pro neortodoxní fanoušky, což bylo vidět, protože se najednou zapojilo i několik takových, zvedli ruce nad hlavu a tleskali. Asi v necelé polovině koncertu jsem se přesunula úplně dozadu, chtěla jsem si koncert vychutnat i z jiného pohledu a musím říct, že mě chvílemi docela překvapilo, kolik lidí se nenechalo strhnout atmosférou a jen tak postávali. Někteří mi dokonce připadali, že náhodou šli zrovna okolo z nákupu a zašli se podívat, co se to uvnitř děje. I když byl koncert beznadějně vyprodán, těsně před ním se na pokladně prodávalo cca 200 vstupenek. Někteří překupníci je nabízeli dokonce z původních 60-ti euro za 30. Nerozumím, nechápu, ale rozhodně to nebyla situace, která by ubrala na kvalitě vystoupení.

Musím říct, že koncert mě neskutečně nadchl, až teď zpětně si všechno přehrávám v hlavě. Stejně jako deska se nedá srovnat s žádnou z předchozích ani tenhle koncert nemůžu a hlavně nechci přirovnávat, porovnávat s jiným. Depeche Mode jsou zase tady, jsou zpět. Vy, kteří se se nemůžete dočkat koncertu, se těšte ještě víc, máte na co. Vy, kteří ještě váháte, už teď jste snad rozhodnutí, že si tuhle parádní show nemůžete nechat ujít.

Dave, Martine, Andy díky moc, byli jste neuvěřitelní. Na tento 1. koncert Tour Of The Universe nezapomenu.

A samozřejmě moc děkuju všem Účastníkům zájezdu za skvělou cestu, zábavu, srandy bylo dost, viď Petře, nedáš si bagetu?

DeeBeeDM

Come Back


fotky od Tibora-zubaře, DeeBeeDM

Setlist / youtube

článek bude postupně aktualizován o fotografie, videa

7. květen 2009 o 21:15 • DeeBeeDM • Články

Diskuze

Uživatel: preciousDM

preciousDM      1   8. květen 2009 o 9:24

DeeBeeDM, opravdu skvěle napsanej článek, klobouk dolů...Když to tak čtu, tak ti opravdu závidím, muselo to být super. Čím dál víc se nemůžu dočkat na to, až tu nádheru uvidím a uslyším zase na vlastní oči a uši. Jsem už jak na trní grin Jak říkáš, žádnej koncert se nedá srovnat s předchozími, protože každej je jinej a hlavně originální, ať zahrajou cokoliv. Jen si to představím, běhá mi mráz po zádech. DM jsou prostě úžasný. Jsem ráda, že jsi to takhle pěkně napsala, aby se aspoň pokochali i ti, kteří tam nebyli. Fakt je to moc super a dík.


Uživatel: Kouty

Kouty      2   8. květen 2009 o 10:10

Pěkně napsané! a pěkné fotky


Uživatel: René Rácz

René Rácz      3   8. květen 2009 o 10:45

napsané je to hezky, jenom nás nebylo 15 ale 16, pamatuji si jak nás Franta pokaždé přepočítal :o) Koncert byl párádní. Velké procento depešáku na koncertu nefandilo proto, že měli spousty práce z nahráváním a pořizováním záznamů z toho koncertu, proto to někdy vypadalo že jenom postávají. Taky zdravím všechny ty kteří se vydali busem z Prahy do Lucemburska!


Uživatel: DeeBeeDM

DeeBeeDM      4   8. květen 2009 o 10:56

to René: Rendo, máš pravdu, já zapomněla asi na sebe smile


Uživatel: FilipM

FilipM      5   8. květen 2009 o 11:30

A i já se připojuji s pochvalou za krásný zážitek s prima partou a VÝTEČNĚ napsaný report! Hromadného zájezdu na DM jsem se účastnil po 16 letech, ale stálo to za to. Nelituji ani kačky. DM mají před sebou zjevně jedno z nejlepších tour. Skvělý zvuk, fantastické projekce, kapela v pohodě, parádní setlist, ve kterém by měla přibýt ještě Lie to me alternovaná s Fly on the windscreen. Ochutnávka tady:
http://www.youtube.com/watch?v=wr-qhU0iiLc
http://www.youtube.com/watch?v=WmueFAh7-JQ&feature=channel_page
http://www.youtube.com/watch?v=a9JYgIB4dTk&feature=channel

See you Filip


Uživatel: Luboš

Luboš      6   8. květen 2009 o 13:45

Tak tahle ochutnávka videí mi dala jasno už teď.Kupuju hned když bude k dostání DVD z TDU. Jak jsem se těšil na novou desku tak teď se těším na koncert a příjemně mě mrazí v zádech


Uživatel: Pittatta

Pittatta      7   8. květen 2009 o 15:07

Tak jsem si u vašeho “reportu” z koncertu dojetím pobrečela a už počítám dny do koncertu v Praze:))


Uživatel: Ota

Ota      8   8. květen 2009 o 17:04

Hezký... Jako Vy všichni se také moc těším. Jedu na 4 koncerty v červnu a v srpnu na jeden do NYC a možná ještě nějaký přidám z těch zimních. Jsem docela zvědavý jestli to s tou dlouhatánskou šňúrou koncertů DM nepřehnali a budou mít po celou dobu turné dost elánu. Co se týče setlistu tak já moc nadšený nejsem. Jsou tam skvělé songy, ale bohužel také z mého pohledu ty tři nejslabší z nového alba. Zlobte se nebo ne, ale já považuju Hole to Feed a Comeback za nejslabší na albu (už je při poslechu SOTU dokonce přeskakuju) a In Sympathy za nejslabší ze songů od Martina. Jiné mnohem lepší (Perfect, Ghost, Oh well) tam nejsou. To je mi líto…


Uživatel: Devotee

Devotee      9   8. květen 2009 o 17:48

SOTU nemá slabé stránky. To len vkus a životy nás všetkých sú odlišné.
Ale s tým Ghost s Tebou súhlasím. Ale asi je bez šance.
To skôr môžme dúfať v Oh well. A aj dúfať budeme, že Ota? (:
A Perfect? Toho sa podľa mňa raz aj dočkáme. Možno až v zime. Kto vie…


Uživatel: Ota

Ota      10   8. květen 2009 o 19:27

Jasně že budeme doufat Devotee. Třeba se rozhodnou pro refeshment setlistu na základě ohlasu na SOTU. Ikdyž to je velmi nepravděpodobné. Udělat aranžmá ke každé jedné písničce je náročné a během turné na to nebude čas. Ale třeba na dalších koncertech v budoucnu. I tak jsou tam skvělé songy z těch starších, no a Jezebel, Wrong, In Chains ze SOTU jsou super. Přesto asi my všichni co máme DM v krvi už více než dvacet let a pár koncertů jsme už zažili bychom možná přivítali o pár songů z nového alba víc. Třeba na úkor tolik hraného Personal Jesus, apod. Já ale také chápu, že na koncert jde i spousta lidí kteří od DM znají jen PJ, Walking in my shoes, Enjoy the silence, atd., ti se musejí také cítit jako insiders a proto se tyhle provařené písničky pořád dokola na setlisty dávají. Beru to, jen zrovna já beru Gahana coby skvělého zpěváka a neměnil bych ho za nic na světě, ale za song writera pro DM uznávám Martina. Ne z nějakého fanatismu. Říkalo se, že se na SOTU ani nepozná co napsal M. a co D., ale já si byl po pár posleších alba skoro jistý a trefil jsem to. Zvuk udělali k Hole to feed a Comebacku nakonec moc dobrý, ale ty melodie jsou takové vydřené, utahané, nevím… Sorry. Mám D. fakt rád, ale raději bych ty jeho songy měl na jeho solo albech. To že mu na koncertní setlist dají dva songy jsem čekal, škoda ale, že to alespoň nebyl Milles away… Jinak je ta deska hodně dobrá. Jsem za ní fakt rád a sorry, že opruzuju těma nářkama…


Uživatel: Devotee

Devotee      11   8. květen 2009 o 20:31

A čo Nothing´s impossible? Tá je dokonalá a je od Daeva
Pri vyslovení tohto songu mám jedinú asociáciu- Blasphemous rumours


Uživatel: bubak

bubak      12   8. květen 2009 o 22:56

to Ota : Hole to Feed bych taky klidně vyměnil, ale Come Back? Dyť to je naprosto klasická těžká, hutná, temná depešákovina kde to do tebe tlučou od začátku do konce a dokonce bych řek že zvukem nejtemnější na albu. A přirovnal bych jí tou hutností jak píše devotee od BR přes Stripped, snad celý MFTM, přes Clean, IYR a nothigs impossibe.


Uživatel: preciousDM

preciousDM      13   9. květen 2009 o 3:22

to Jan Bubak: plne s tebou souhlasim, Come Back je opravdu typicka depesacka skladba. Na albu zni suprove, ale ziva verze je jeste vetsi pecka.


Uživatel: Ota

Ota      14   9. květen 2009 o 9:32

Asi jsem divnej, ale já vážně na tom Comebacku neslyším kromě dobrého DM zvuku (který mají ale všechny skladby na SOTU) nic co by mě chytlo u srdce. Já to prostě mám tak, že když poslouchám album a začíná další track, tak se už na něj těším a nebo taky ne a bohužel Comeback je mezi těmi málo na SOTU co ne. Mám ještě jeden důvod věřit že ne všechny songy jsou dobře poslouchatelné, když jedeme s rodinou v autě a pouštím DM tak vidím co musí poslouchat jen kvůli mně a co si poslechnou rádi. Oni nevědí kdo je Martin a kdo Dave, ale s těmi songy na SOTU to mají podobně. Věřte nevěřte já Hole to feed a Comeback vážně od první chvíle tipoval na Dava. Ale je pravda, že když jsem si říkal který je ten třetí song od něj tak na In sympathy jsem si ho tipoval spíš než na Milles away. Musím mu ale naopak vyseknout poklonu za to jak dotáhl Oh well. Tam já cítím tu lehkost a melodii Martina a ten drive Dava. Je to vše jen můj názor a jestli se ostatním depešákům HTF a Comback líbí tak na setlistu mají tyhle songy Dava být. Je to v poho, na živo si je taky určitě užiju…


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      15   9. květen 2009 o 14:19

Come back ve verzi na koncertu je proste perfect ! smile .. btw. uz jsem to psal jinde na torrentu je pomerne zdarila audio nahravka tohoto koncertu .... come back a wrong z novyh veci cni nad zbytkem smile


Uživatel: Ota

Ota      16   9. květen 2009 o 16:27

to Pavel.Z.: Tak vidíš, jsem vlastně rád že se Vám Comback tak strašně moc líbí. Pro mě ční nad ostatním na albu úplně jíné songy než Comeback. Dost lidí (DM fans) na SOTU nadává, já jsem s tím albem naopak fakt moc spokojený, kromě tří tracků (HTF, Comeback a IS). Pro tebe je jeden z nich naopak to nej. Někdy je to vlastně legrace jak my kdo posloucháme stejnou kapelu máme úplně jiný vkus…


Uživatel: Devotee

Devotee      17   9. květen 2009 o 17:36

No, lebo my úplne iní sme, Oto. Ako ich albumy. Ja som začínal na MFTM, niekto na Violatore, iní až po SOFAD, dosť fans až na Ex or PTA, najviac zo starej gardy asi roku 86 z BC. A čo majú spoločné vymenované albumy? Nič.
Iba pôvod. Black Swarm je tá najrôznorodejšia komunita, nech hodnotime podľa čohokoľvek.


Uživatel: Ota

Ota      18   9. květen 2009 o 18:33

Jasně že jsme každý jiný Devotee, ale na druhou stranu musíme mít podobný cit pro hudbu když se nám všem líbí elektronický pop/rock. Zaujalo mě jak z jednoho alba se jednomu líbí úplný opak než druhému, tedy dokonce to co ten druhý na té desce přeskakuje a nejraději by to vyměnil za jimé songy, které se na album nedostaly. Myslím, že u většiny jiných kapel a alb to tak není. Já začal poslouchat DM někdy v roce 1984. Tedy v době kdy jsem slyšel poprvé Master and Servants, People are people, Somebody…. Brácha, který jezdil na západ s fotbalem mi přivezl všechny do té doby vydaná alba a já se stal depešákem. V té době ale tuhle hudbu moc lidí neznalo. To až kolem roku 88 a po pražském koncertu se DM u nás stali tak populární. Když jsem pak po odchodu A.W. slyšel nové DM s kytarama, pak černošské vokalistky, váhal jsem jestli je to pořád ta hudba u které se cítím happy. Po Exciter jsem se už utíkal jen ke staré tvorbě. PTA a nové turné mě ale zase nadchlo, no a obáváné SOTU totálně dostalo do euforie. Nakoupil jsem lístky na koncerty pro sebe a dceru, letenky, hotely a jsem poblázněný jako za mlada…


Uživatel: Devotee

Devotee      19   9. květen 2009 o 20:29

No vidíš, tak to má byť!
Čo sa týka SOTU, najlepší je pre mňa zatiaľ Wrong
Na 2. miesto by som dal jednoznačne SOTU. A myslím, že tak to aj chceli. Moc som sa obával- viď moju recenziu, ale nakoniec to dopadlo úúúúúžasne.
Je to celok, ktorý je dokonalý presne tak a IBA tak, ako je poskladaný. Na druhú stranu takto vcelku vypočutý nemá konkurenciu ani medzi next DM albumami.
A to som veľký zástanca MFTM, Ultra, PTA, SOFAD a SGR


Uživatel: Gary

Gary      20   10. květen 2009 o 7:37

to Ota to Devotee:Cau kluci,musím jen suhlasit,i já patřím k těm co DM poslouchají cca od r.85 a cit pro hudbu rozhodně mám,nechci teda dělat chytrého,ale na první poslech to bylo celé takové utahané,až pak jsem si všiml třeba skladby MY LITLE SOUL,která zase mě připadá tipicky depešácká a nepadlo tady o ní ještě ani slovo a že by se objevila na setlistu o tom si můžu asi nechat jenom zdát.jinak po zvukové stránce to chybu určitě nemá.A jak píše Ota,na koncerty jezdím od roku 98,ještě jsem žádný nevynechal,mám všechny DVD,jsou lepší a lepší a na koncertu je to uplně o něčem jiném.Je to jako by jsme první dostaly jenom obal,teprve až po nějaké době čokoládu!!


Uživatel: Dangerous

Dangerous      21   14. květen 2009 o 14:56

Skvěle napsaný článek, musel to být opravdu ojedinělý zážitek!


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.