Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Marta Salogni z Brescie o Depeche Mode: “Nová deska je hotová”.

Ilustrativní: Marta Salogni z Brescie o Depeche Mode: “Nová deska je hotová”.

Stejně jako v nejklasičtější pohádce to všechno začalo bleskem. Až na to, že dvaatřicetiletá Marta Salogniová - která odešla z Brescie, aby sdílela nahrávací studio s Depeche Mode, kteří jí svěřili do rukou své nové album "Memento Mori" - se nezamilovala do člověka z masa a kostí.

 

Marta Salogni, z Brescie do Depeche: "Nová deska je hotová".
Italský producent, kterému Dave Gahan a spol. svěřili "Memento mori": rozhovor
Marta Salogni, z Brescie do Depeche: "Nové album è ready"
Autor: Mattia Marzi
Stejně jako v nejklasičtější pohádce to všechno začalo bleskem. Až na to, že dvaatřicetiletá Marta Salogniová, která odešla z Brescie, aby sdílela nahrávací studio s Depeche Mode, kteří jí svěřili do rukou své nové album "Memento Mori", se nezamilovala do člověka z masa a kostí. Ale s příměsí: "Během středoškolských let jsem navštěvoval Magazzino 47, společenské centrum považované za epicentrum undergroundového hnutí v Brescii.
Jednoho dne jsem se odvážila jít dozadu a uviděla jsem obrovský stůl, ke kterému jsem okamžitě pocítila obrovskou přitažlivost," říká zpěvačka, která nyní žije v Londýně, kde spolupracovala nebo stále spolupracuje s Björk, M.I.A., Animal Collective, Black Midi, Bon Iver a kde jí letos zasvěcení udělili cenu MPG jako producentce roku. "Když jsem se poprvé setkal s mixážním pultem, ještě jsem nevěděl, co je to inženýrství, ale začal jsem se tomuto tématu věnovat: dospěl jsem k teorii, že manipulace se zvukem může být představením sama o sobě, na druhé straně jeviště nebo skla nahrávací místnosti. Kluci ze sociálního centra mě seznámili s Carlem Dall'Astou, který pracoval jako zvukař pro Magazzino 47. Byl mým vůdčím duchem," říká Marta, která právě dokončuje patnácté album s dosud nevydanými skladbami "Personal Jesus".
Tato otázka je nutností, už jen proto, že očekávání jsou nebetyčná: jde o první album Depeche bez Andyho Fletchera, který zemřel loni na jaře, a přerušuje šestileté mlčení. Jaký je stav projektu Memento Mori?
"Deska je hotová. Nahráli jsme ho letos v létě. Právě jsem ho dokončil tady v Londýně."
Vyjde v roce 2023, řekl Dave Gahan. Který řekl, že je ze spolupráce s vámi nadšený: "Přináší zajímavé a svěží nápady, které nejlépe vyzdvihují identitu Depeche. Jak jste se dostal k produkci jedné z největších rockových kapel na světě?
"Děkujeme Jamesi Fordovi, který produkoval předchozí film Spirit. Požádal mě, abych mu pomohl s touto deskou, protože věděl, že jsem s Davem Gahanem už několikrát spolupracoval."
Které?
"V roce 2015 jsem byl asistentem při natáčení alba 'Angels & Ghosts' kapely Soulsavers, Daveovy kapely paralelní k Depeche Mode, a v roce 2020 byla spolupráce obnovena pro album 'Imposter' jako mixážní inženýr.
Znal jsem materiál, historii kapely. Léta jsem pracoval ve studiích Mute Records, první nahrávací společnosti, jejíž součástí Depeche byli, a to díky zakladateli Danielu Millerovi, který byl také mým přítelem a vůdčím duchem. Ford začal: "Novou desku budu produkovat já. Vím, že jsi s Davem už spolupracoval, jsi ten nejlepší člověk, který mi může pomoci. Už jsem o tom mluvil s kapelou a všichni s tím souhlasí. Ačkoli se nyní obvykle věnuji produkci, v tomto případě jsem měl na starosti nahrávání, inženýrství a následnou mixáž. Byla to velmi podnětná zkušenost na tvůrčí úrovni, díky níž jsem mohl zkoumat zvuky a aranžmá a cítil jsem se svobodně vyjadřovat s novými a experimentálními nápady a návrhy.
https://a6p8a2b3.stackpathcdn.com/ZfrUTjwrnsZCKgP-VLehRRo6mrA=/700x0/smart/rockol-img/img/foto/upload/studio-zona-newest-hi-res.jpeg
Vraťme se o pár kroků zpět: jak jste se ocitl v Londýně?
"Na konci střední školy jsem si řekl: 'Co budu dělat po střední škole?' Už v Brescii jsem se věnoval festivalům a kapelám na místní koncertní scéně a věděl jsem, že se chci pokusit o kariéru v nahrávacím studiu. Chtěl jsem se o zvukovém inženýrství dozvědět co nejvíc, ale v místě, kde jsem žil, nebyla žádná velká a moderní studia. Provincie mi začaly být trochu těsné. Rozhodl jsem se odjet do Velké Británie, abych obohatil své zázemí. Devět měsíců jsem navštěvoval vysokou školu, abych se naučil termíny "technické" angličtiny, řekněme té, kterou se mluví při studiu. Jakmile kurz skončil, začal jsem nechávat osnovy ve studiích. Osobní prezentace, protože s e-maily nikdy nic neuděláte.
A pak?
Translated with http://www.DeepL.com/Translator (free version)

 

"Během středoškolských let jsem navštěvovala Magazzino 47, společenské centrum považované za epicentrum undergroundového hnutí v Brescii. Jednoho dne jsem se odvážila jít dozadu a uviděla jsem obrovský stůl, ke kterému jsem okamžitě pocítila obrovskou přitažlivost," říká producentka, která nyní žije v Londýně, kde spolupracovala nebo stále spolupracuje s Björk, M.I.A., Animal Collective, Black Midi, Bon Iver a kde jí letos udělili cenu MPG jako producentce roku. "Když jsem se poprvé setkala s mixážním pultem, ještě jsem nevěděla, co je to zvukové inženýrství, ale začala jsem se tomuto tématu věnovat: dospěla jsem k teorii, že manipulace se zvukem může být představením sama sebe, na druhé straně jeviště nebo skla nahrávací místnosti. Kluci ze sociálního centra mě seznámili s Carlem Dall'Astou, který pracoval jako zvukař pro Magazzino 47. Byl mým vůdčím duchem," říká Marta, která právě dokončuje patnácté album s dosud nevydanými skladbami skupiny, která dala světu "Personal Jesus".

 

Tato otázka je nutností, už jen proto, že očekávání jsou nebetyčná: jde o první album Depeche bez Andyho Fletchera, který zemřel loni na jaře, a přerušuje šestileté mlčení. Jaký je stav projektu Memento Mori?

"Deska je hotová. Nahráli jsme ho letos v létě. Právě jsem ho dokončila tady v Londýně."

Vyjde v roce 2023, jak nám prozradil Dave Gahan a ten rovněž řekl, že je ze spolupráce s vámi nadšený: "Přináší zajímavé a svěží nápady, které nejlépe vyzdvihují identitu Depeche. Jak jste se dostala k produkci jedné z největších rockových kapel na světě?

"Děkuji Jamesi Fordovi, který produkoval předchozí album Spirit. Požádal mě, abych mu pomohla s touto deskou, protože věděl, že jsem s Davem Gahanem už několikrát spolupracovala."

 

Které?

"V roce 2015 jsem byla asistentem při natáčení alba 'Angels & Ghosts' kapely Soulsavers, Daveovy kapely paralelní k Depeche Mode, a v roce 2020 byla spolupráce obnovena pro album 'Imposter', kdy jsem působila jako mixážní inženýr.

Znala jsem materiál, historii kapely. Léta jsem pracovala ve studiích Mute Records, první nahrávací společnosti, jejíž součástí Depeche byli, a to díky zakladateli Danielu Millerovi, který byl také mým přítelem a vůdčím duchem. Ford začal: "Novou desku budu produkovat já. Vím, že jsi s Davem už spolupracovala, jsi ten nejlepší člověk, který mi může pomoci. Už jsem o tom mluvil s kapelou a všichni s tím souhlasí. Ačkoli se nyní obvykle věnuji produkci, v tomto případě jsem měla na starosti nahrávání, inženýrství a následnou mixáž. Byla to velmi podnětná zkušenost na tvůrčí úrovni, díky níž jsem mohla zkoumat zvuky a aranžmá a cítila jsem se svobodně vyjadřovat s novými a experimentálními nápady a návrhy.

 

Vraťme se o pár kroků zpět: jak jste se ocitla v Londýně?

"Na konci střední školy jsem si řekla: 'Co budu dělat po střední škole?' Už v Brescii jsem se věnoval festivalům a kapelám na místní koncertní scéně a věděla jsem, že se chci pokusit o kariéru v nahrávacím studiu. Chtěla jsem se o zvukovém inženýrství dozvědět co nejvíc, ale v místě, kde jsem žila, nebyla žádná velká a moderní studia. Provincie mi začaly být trochu těsné. Rozhodla jsem se odjet do Velké Británie, abych obohatila své zázemí. Devět měsíců jsem navštěvoval vysokou školu, abych se naučila termíny "technické" angličtiny, řekněme té, kterou se mluví při studiu. Jakmile kurz skončil, začala jsem nechávat osnovy ve studiích. Osobní prezentace, protože s e-maily nikdy nic neuděláte.

A pak?

"Ze začátku jsem nosila čaj a kávu a uklízela studio před a po sezení. Trpělivě a obětavě jsem se snažil naučit co nejvíce od procházejících producentů a inženýrů. Pak jsem potkala Davida Wrenche, který byl mým dalším mentorem. Uvědomil si, že ve mně dřímá talent. Důvěřoval mi a umožnil mi pracovat spolu s ním mimo jiné na jeho práci pro Franka Oceana ("Self Control" z alba "Blonde" z roku 2016), Davida Byrnea (album "American Utopia" z roku 2018) a Bloc Party (album "Hymns" z roku 2016). Práce s ním mi umožnila učit se a zároveň získat mnoho zkušeností na vysoké úrovni.

 

Kdybyste zůstala v Itálii, měl byste všechny tyto příležitosti?

"To si nemyslím. V Itálii je všechno složitější. Mluvím také o cestě: v mé době neexistovalo mnoho škol ani kurzů. Doufám, že se to teď změnilo: vždyť je to už třináct let, co jsem se přestěhovala do Londýna.

 

Existuje v hudebním byznysu za Lamanšským průlivem také problém spojený s malým počtem míst pro hudebnice?

"Ano, je to celosvětový problém. Statistiky hovoří jasně: ženy tvoří méně než 5 % všech producentů. Musím říct, že v posledních letech se situace mírně zlepšila: když jsem před více než deseti lety začínala pracovat ve Velké Británii, daly se současné zvukařky a producentky spočítat na prstech jedné ruky, zatímco teď je potřeba čtyř a více rukou (smích). Ještě je však před námi dlouhá cesta. Vzorů naštěstí přibývá.

 

Byl jste kurátorem čtrnáctého ročníku festivalu Transmission, který se bude konat od 24. do 26. listopadu v Ravenně: co budete poslouchat?

"Svolala jsem umělce a výtvarníky, kterých si hluboce vážím a které jsem chtěla už dlouho vidět na stejném podiu. Od Lucrecie Dalt a Kali Malone přes Sama Shepherda z Floating Points, Valentinu Magaletti a Miriam Adefris, Erlanda Coopera, Silvii Tarozzi, Bullyache, Francesca Fonassiho a Marii Valentinu Chirico".

 

Sledujete i nadále italskou hudbu z Londýna?

"Myslím, že export je trochu složitější, ale snažím se být o italské hudební scéně co nejvíce informována. Koneckonců, kousek mě je tam vždycky.

 

Autor: Mattia Marzi

21. listopad 2022 o 21:28 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   22. listopad 2022 o 7:13

Deska Memento Mori je hotová, tedy co se týká mixu. Pravděpodobně teď ještě probíhá nebo již proběhl mastering…


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      2   22. listopad 2022 o 9:33

Možná opět Flood?


Uživatel: Dangerous

Dangerous      3   22. listopad 2022 o 13:36

nene, Flood není přes mastering
počítám, že se dělá znovu zde http://www.magicgardenmastering.com by Brian Lucey


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      4   23. listopad 2022 o 17:03

Flood včil produkoval desku od Shame “Food For Worms” (něco jako asi Music For The Masses) taky zajímavá skupina grin


Uživatel: tomas1.

tomas1.      5   27. listopad 2022 o 11:14

VA - 6122 (To Andrew Fletcher of Depeche Mode) (2CD) (2022)

In recent years, the music world has lost some of its big stars and musical pioneers. David Bowie, Prince and many others are way too early on this list and May 26th, 2022 fits in there for millions of electronic music fans. On this day Andrew Fletcher, founding member of Depeche Mode, embarked on his last journey, aged 60. In particular, fans from all over the world, who have supported the band for decades, seem to have remained in shared grief and shock for months. The legitimate question for many is “how is the band going?” and sharing their condolences with the remaining members Martin Gore and Dave Gahan, Andy’s friends and especially his wife Grainne and his children Megan and Joe.
Several international artists have now come together, directed by Daniel Gierke of the act The Brute: for a musical farewell and a thank you to Andrew “Fletch” Fletcher for over 40 years of music history, and recorded a compilation of various covers of Depeche Mode’s songs. The idea is not new. The difference lies in the top-class cast!
Gareth Jones, the producer of three Depeche Mode albums and hits like “People Are People” participates as well as Bernhard Lloyd with his current project Atlantic Popes, known as a member of Alphaville, who wrote in the 80s synth-pop anthems like “Big In Japan” and “Forever Young”. Also present is Watershed from South Africa, who rose to global fame with their 2002 smash hit “Indigo Girl”, Bon Harris of Nitzer Ebb, Polly Scattergood, the iconic electronic music pioneers from Italy Kirlian Camera, Carlos Peron, co-founder of the Swiss band Yello, Markus Reinhardt, formerly a member of Wolfsheim, Roy Jones, Nico Wieditz of And One, The Brute: themselves and the award-winning UK act Northern Kind.
The entire project has a charitable purpose. 50% of the profit will be donated to a charity for children in UK, and the Children’s Cancer Trust in Germany who officially partners to the project.
The aim was to bring together different artists from different decades, old musical companions of “Fletch” as well as known artists across different genres and promising new bands who were influenced by Depeche Mode’s sound. From Rock, Electronic, Alternative, Pop, Crossover to Synthwave, everything is represented. 29 acts from the UK, the US, Germany, France, Belgium, Australia, Sweden, Italy, Hungary, South Africa and Switzerland say “See You” in such a stylish way.
The compilation with the name “6122”, the year Andrew Fletcher was born and died, will be released on November 25th, 2022 as a Christmas present for all fans worldwide.

Tracklist:
1. The Brute : - A Question Of Time (3:56)
2. Watershed - Never Let Me Down Again (3:49)
3. NightNight - In Your Room (5:01)
4. Renard (DE), May Ann - Ice Machine (4:05)
5. Redeem - Broken (3:29)
6. Starlights Live - Stripped (4:30)
7. Atlantic Popes - Little 15 (4:13)
8. Apsurde, Manoya - The Sun And The Rainfall (3:50)
9. Cold Connection - My Secret Garden (4:51)
10. Oxic Inc., De La Morte - It’s No Good (4:24)
11. Roy Jones, Red Beat - Dream On (3:52)
12. The Rude Awakening - Should Be Higher (3:52)
13. The Brute :, TOAL, People Theatre - Somebody (5:06)
14. Bon Harris - In Sympathy (5:18)
15. Zentrum Ost 71 - Heaven (4:02)
16. Leben - Enjoy the Silence (3:17)
17. Polly Scattergood - Personal Jesus (4:35)
18. Kirlian Camera - Wrong (4:41)
19. Rohn Lederman - Policy Of Truth (3:31)
20. Page Of Quire - To Have And To Hold (3:31)
21. Tom Meeloo - Angel (3:52)
22. Northern Kind - The Sun And The Rainfall (6:18)
23. Shelter - Photographic (4:19)
24. Carlos Peron - A Barrel Of A Gun (El Presidente Peron Yeah John) (4:10)
25. Tin Gun - I Feel You (5:15)
26. Daniel Hall, Stephen Newton - I Feel Loved (4:02)
27. Electrogenetic - Oberkorn (It’s A Small Town) (3:45)
28. NEOCOMA - Clean (6:19)
29. The Brute :, Rachel Delgado - Breathe


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      6   27. listopad 2022 o 12:03

tů tomas.1: a jak se líbí? po čistě hudební stránce… Když pomineme, že je to skvělé gesto od srdce a tribute pro Fletche…


Uživatel: Dangerous

Dangerous      7   27. listopad 2022 o 13:11


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      8   27. listopad 2022 o 14:07

DG: pardon grin


Uživatel: Dangerous

Dangerous      9   27. listopad 2022 o 15:23

v pohodě...ale ať se můžeme případně připojit do diskuze wink


Uživatel: Logic1

Logic1      10   9. prosinec 2022 o 8:47

Prosiiim ,viac elektronické album s viacerými zvukovými vrstvami.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.