Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Martin Gore: Je neuvěřitelné, že jsme vydrželi tak dlouho

Ilustrativní: Martin Gore: Je neuvěřitelné, že jsme vydrželi tak dlouho

Martin Gore o turné a stálosti Depeche Mode... Britští hudební veteráni elektronického popu Depeche Mode v březnu v Miláně uspořádali tiskovou konferenci s cílem uvést své nové album Spirit, po kterém následovalo světové turné, jehož evropská část čítá 32 koncertů pro více než 1,5 milióny fanoušků.

Ambiciózní turné odstartovalo 5. května ve Stockholmu a příští čtvrtek je na řadě jediné vystoupení ve Španělsku na festivalu Bilbao BBK Live. Skupina bude headlinerem prvního dne, předtím zahraje na podobné akci, lisabonském NOS Alive.

 

Gore asegura que está deseando «ver cómo reacciona la gente ante nuestro nuevo material».

V centru Kometamendi zahraje trio sestávající z kytaristy, klávesisty a skladatele Martina Gorea, zpěváka Davea Gahana a klávesisty Andyho Fletchera potřetí. „S Bilbaem máme samé skvělé zkušenosti, rádi se sem vracíme. Vzpomínám si, že jsem několikrát navštívil Guggenheimovo muzeum a udělal si procházku po okolí. Jen na takové věci máme málo času, tak to není vždy snadné,“ říká Gore.

Máte z podobně ambiciozních a velkých turné, jaké je i toto, nějaké špatné zkušenosti? Jak jim čelíte?
Po čase, kdy jsme byli izolovaní ve studiu o pěti nebo šesti lidech, těšíme se jak budou lidé na turné reagovat na náš nový materiál, který se živým hraním zase posune na jinou úroveň. Je pravda, že jsme v minulosti na turné měli špatné zážitky, turné k albu Songs of Faith and Devotion (1993) málem vedlo ke konci kapely – ale poslední turné probíhala velmi dobře. Dřív jsem býval velmi nervózní. Nevím, jestli je to věkem nebo prožitky, ale teď před turné nebo před koncertem žádné záchvaty paniky nemám.

Jak se vaše hudba posune? Už máte navrženou scénu a vybraný repertoár?
Vizuální stránku alba má opět na starosti Anton Corbijn, stejně tak i scénu, na čemž nám velmi záleží. Repertoár čeká obměna, ale staré úspěšné věci, které v lidech vyvolávají emoční odezvu, tam ponecháme.

Před posledním albem jste vydali retroperspektivní videografii Video Singles Collection. Vyplatilo se tuto kolekci vydat?
Ano, konečně máme všechny klipy pohromadě. Sledovat je najednou nám připomnělo spoustu starých vzpomínek a dokazují, jaký jsme udělali pokrok. Vtipné je, že jsme to dělali neradi, dokud jsme nezačali spolupracovat s Antonem Corbijnem. S ním jsme pochopili, že klipy mohou mít uměleckou hodnotu. Hudební videa ke skupině patří. Pro režiséry našich prvních klipů jsme byli jako cvičené opice. Před kamerou jsme dělali všechno, co nám řekli, proto jsou ty nejstarší klipy tak komické. Když je vidíme teď, vybavují se nám skvělé vzpomínky. Doufám, že fanouškům také.

Naváže nové album na syrové a živé Delta Machine (2013), včetně impozantních balad?
Všechny desky naší skupiny jsou postavené na elektronice, ale nebráníme se použití kytar nebo jakéhokoliv zvuku, který se nám líbí nebo se hodí k dané písni. Producent James Ford, kterého nám doporučil Daniel Miller (zakladatel elektronického labelu Mute), přispěl silnějším zvukem. Vybrali jsme si jej kvůli skvělému zvuku, kterého jako producent docílil s kapelami nejrůznějších hudebních žánrů.

Spirit působí jako duchovní název, odkazující na písně o touze, víře a oddanosti, které jsou s Depeche Mode často spojované.
Řekl bych, že skladby na tomto albu nezapadají ani do jedné z jmenovaných kategorií. Je to spíš výchozí bod nebo alternativní způsob jak přistupovat k našemu vesmíru. Nemá ani duchovní, ani spirituální význam, vlastně si nejsem jistý, proč jsme si jej vybrali.

Ať tak či onak, odkazují na lidskost. Na tomto turné opět vybíráte prostředky pro organizaci Charity: Water.
Ano, její ředitel Scott Harrison chce zpřístupnit pitnou vodu všem na světě. Je to fantastický solidární cíl, který jsme chtěli podpořit už na minulém turné, na kterém jsme vybrali skoro milión a půl dolarů. Nejsme žádná mesiášská skupina, ale jestli by hudba přiměla lidi k zamyšlení, že by možná mohli přispět, byť jen trošičku, svět by se stal trochu lepším místem.

Turné ke Spirit bude první post-brexitovou šňůrou. Co si jako globální skupina myslíte o výsledku volby ve Velké Británii?
Nevím, jak výrazný to bude mít dopad, ale připadá mi to jako velká chyba, byl jsem z ní několik týdnů deprimovaný. Podle mě je to velmi špatné rozhodnutí pro všechny, hlavně pro Británii. Tak komplikovaná záležitost by neměla být schválená na základě prostého většinového referenda. Zdá se, jako by staromódní Anglie věřila, že se prostřednictvím izolace vrátí do časů Impéria, ale moc to tak nevypadá...

Za tři a půl dekády vaší existence jste překonali krize i závislosti. Jak se na tu dobu díváte zpětně?
V období Ultra (1995), po odchodu Alana (Wildera), když byl Dave (Gahan) ve špatném stavu, jsem si myslel, že nastal čas obrátit list,ale nakonec jsme to překonali. Teď jsme tady a miliony lidí po celém světě nás pořád chtějí vidět naživo. Je neuvěřitelné, že jsme vydrželi tak dlouho a můžeme pokračovat v tom, co děláme rádi. Tehdy bych na to nesázel, ale vždycky jsme si našli důvod proč vytrvat. Předpokládám, že jedním z těch důvodu bude, že se jsme jiní než ostatní.

 

3.7.2017
Autor: Josu Olartebilbao
Zdroj: El Diario Vasco

20. srpen 2017 o 20:43 • eternal • Články

Diskuze

Uživatel: DoMunug

DoMunug      1   22. srpen 2017 o 19:05

Podle mých počtů bylo odehráno 31 plných koncertů, 2 festivalové a jeden byl zrušen. smile


Uživatel: Liba

Liba      2   9. říjen 2017 o 15:22

Vydržali pre to tak dlho, lebo im v tom ´96 vydržal Gahan.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.