Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Martin Gore: Nespoléhejte se na algoritmy

Ilustrativní: Martin Gore: Nespoléhejte se na algoritmy

Aktuálně publikovaný rozhovor s Martinem Gorem, který se uskutečnil v lednu letošního roku...Enjoy!

Martine, inspiroval jsi svou hudbou miliony lidí. Co tebe inspiruje?

Martin - myslím, že jsem měl vášeň pro hudbu již od útlého věku. Bylo to jediné, co mě kdy zajímalo. Víte, před pár lety jsem si uvědomil, že jsem měl první zaměstnání, když mi bylo třináct nebo čtrnáct – jako kamelot. A utratil jsem všechny své výplaty - což nebylo moc - za singly. A když mi bylo šestnáct, dostal jsem práci v obchodě s potravinami a moje peníze vzrostly. A všechny ty peníze jsem utrácel za alba. A odtamtud to šlo na hudební vybavení, bylo to jediné, o co jsem se zajímal ... Nepovažoval jsem za samozřejmé, že se do hudby zapojím po zbytek života, protože to byl sen. Ale nějak se to stalo. Jsem šťastný, že mohu dělat jedinou věc, o kterou jsem se kdy zajímal.

Které nahrávky to byly? Je mi jasné, že jich bylo hodně, ale musel tam být nějaký směr?

Martin - Ano, takže když mi bylo třináct, glam-rock byl velká věc, Bowie měl vždy velký vliv. Ale líbili se mi také kapely jako T. Rex - a my se dostáváme do The Rock & Roll Hall of Fame ve stejném roce jako T. Rex. To je super!

Pokud mluvíme o spolupráci, můžete si vybrat někoho - žijícího nebo mrtvého - s kým byste chtěli spolupracovat?

Martin - To je velmi těžká otázka. Obvykle rád vytvářím hudbu, zatímco jsem izolovaný od ostatních. Takže i když hodně muzikantů má rádo vyhlídku na práci v místnosti s jinými lidmi, mě to přijde… nevím… Možná trochu zastrašující. Dělám to velmi soukromě.

Jak to tedy funguje v Depeche Mode? Setkáváte se s již vyzrálými nápady, které poté dokončujete?

Martin - Písničky samotné jsou individuálně vyvíjeny a prezentoványy. Když se dostaneme do studia, pracujeme s producentem. Na písních pak spolupracuje skupina, producent a kdokoli koho jsme se rozhodli zapojit do projektu s námi.

A co Personal Jesus, která je jednou z mých nejoblíbenějších písní - zní to přesně tak, jak bylo zamýšleno?

Martin - Ne, ten text tam byl, akordy tam byly, hlasitá melodie tam byla, ale neměla tu energii, jakou má konečný výsledek. V té době jsme se rozhodli ponechat dema velmi základní, aby to nebylo o tom, že kapela demo jen doplní lepšími zvuky.

 

Máte k dispozici úžasné studiové vybavení. Jak si vybrat, co přesně bude použito v konkrétním díle?

Martin - Jo, je to ohromující. Když chodím do studia a přemýšlím, co mám dělat dneskde bych měl začít, musím mít vždy na paměti, že mým konečným cílem je psát písně. Protože je tak snadné chytit se při učení, jak používat zařízení po celou dobu. A v poslední době byly dny, kdy jsem se necítil příliš inspirovaný, takže se vlastně rozhoduji, že se nebudu snažit být vůbec kreativní a místo toho se naučím, jak používat část vybavení. A budu číst manuál nebo sledovat návody online, a na konci dne se cítím docela dobře, že jsem neztrácel den, ale zároveň nemám stejný vzrušující pocit, jaký dostávám při psaní písně, to každopádně!

Proces psaní písní je tedy pro vás lepší.

Martin - Ano, to je to nejlepší, protože bez písní bychom nebyli tam, kde jsme dnes. Neměli bychom, co nás spojuje s lidmi. Nejde jen o slova, ale také o hudbu. Myslím, že musíte mít spojení s fanoušky.

Ano, ale přesto - když přijdete do studia - máte ve vaší mysli tento specifický zvuk, který si pak vyberete pro vytvoření na konkrétním vybavení? Jak tento proces probíhá, jak se rozhodujete?

Martin - Je to trochu náhodný proces. Procházím fázemi používání různých zařízení. Vždy používám nějaké eurorackové zvuky a často i některé MU zvuky, ale i jiné nástroje, které často volím z rozmaru! Nedávno jsem se dostal věcem od Elektron a také jsem vytáhl OB-6 a Prophet 6. Arturia Microfreak byla v posledních několika měsících další oblíbenou. Co si vyberu v příštích týdnech?!

Když pracujete s kolegy a přáteli z Depeche Mode, máte konkrétní plán, kdy musíte jít do studia a jste nuceni mít kreativní výstup nebo pracujete samostatně? Jak tento proces probíhá?

Martin - No, v době, kdy se rozhodneme jít do studia, tak máme už připravené písně.

Takže každý z vás má něco připraveného?

Martin - Ano. Já a Dave píšeme písně individuálně. Než jdeme do studia, posloucháme si navzájem dema a poté spolupracujeme s producentem, abychom se ujistili, že všechny skladby fungují jako celek.

Nemáme stanovený časový rámec pro vydání alba nebo turné. Nikdo na nás netlačí, můžeme pracovat vlastním tempem. Shodou okolností vydáváme album každé 4 roky od roku 1993!

Jaký byl hlavní průlom ve vaší hudební kariéře?

Martin - Jedna z nejdůležitějších věcí bylo, že jsem se dostal k syntezátorům. Myslím, že mi bylo asi sedmnáct, když jsem viděl první syntetizátor. Můj kámoš měl syntetizátor a půjčil mi jej na týden. Až do té chvíle jsem hrál pouze na kytaru, takže to bylo tak vzrušující! Pak jsem šetřil peníze na koupi vlastního syntetizátoru, což byl levný Yamaha CS5. A tak syntetizátory vstoupily do světa Depeche Mode. Když jsme začínali, Vince hrál na kytaru, Andy hrál na basu a já jsem hrál na synth. Než Dave přišel později v tom roce, změnili jsme to na tři syntetizátory a bicí automat. I ostatní kluci viděli možnosti, které syntetizátory nabízejí.

Ale teď stále držíte na kytaru.

Martin - Když hrajeme naživo, hraju na kytaru, protože cítím více spojení s publikem. Těch pár písní, které hraji za klávesnicí, tak se cítím docela vzdáleně.

Ano, to je něco, co jsem si nedávno uvědomil - když máte předpřipravený syntezátor a prostě měníte vzorce, rytmy a záplaty - to ve skutečnosti není interakce s nástrojem. Na kytaru musíte skutečně hrát.

Martin - Ano, a jsi k publiku natolik blízko, že ve skutečnosti můžeš lidem hledět do očí.

 

Jaké další vlastnosti a zájmy máte, kromě toho, že jste hudební génius?

Martin - nejsem hudební génius! Jsem spíš všeuměl, ale král ničeho! Získal jsem dostatek znalostí v oblasti psaní skladeb, hraní na kytaru, programování syntezátorů atd. atd. atd. atd., abych si vytvořil kariéru své vášně. Mým dalším hlavním zájmem jsou dokumentární filmy. Jsem tím tak posedlý, že je pro mě dnes docela těžké sledovat hranou televizi nebo filmy, ale začal jsem se tomu otevírat!

Mým oblíbeným filmem minulého roku byl Králíček Jojo, myslím, že také dostal nějaké Oscary. Je to komedie o druhé světové válce o dítěti, které má imaginárního přítele - Hitlera. Je zároveň velmi temná a velmi poučná.

Martin – Zkusím se na to podívat, ale měl bych být velmi opatrný při sledování filmů o nacistech, protože právě teď čtu knihu o špionech během druhé světové války (agent Zigzag), a hodně se mi o nacistech zdá ( směje se - ed. ).

Co se týče dokumentárních filmů - existuje nějaký směr? Existuje téma, které vás nejvíce zajímá?

Martin - myslím, že sleduji dokumenty skoro o všem. Když máme před sebou seznam dokumentů, vždycky říkám své ženě - který z nich by mi mohl změnit život?

A?

Martin - Je těžké je najít. Sleduji ty, které mě nutí vzdát se určitých potravin - to je trochu změna života. Když jsem sledoval Cowspiracy, nejedl jsem stejně maso, ale vzdal jsem se ryb. Pravidelně se vzdávám ryb na tři měsíce po sledování toho dokumentu ( směje se ).

Vzdal jsem se krevet. Před měsícem jsem byl v Bombaji a šel jsem po městě, končícím v přístavech, kam přicházeli rybáři s jejich úlovky. Bylo tam nekonečno tříděných a vyčištěných krevetek - na podlaze. Představte si obrovský hangár a lidi, kteří jen sedí na podlaze a ručně čistí krevety.

Martin - existují dokumenty, které mají tolik různých aspektů. Před lety jsem sledoval dokument nazvaný „Virunga“, který jsem miloval. Jednalo se o národní les v Demokratické republice Kongo a měl tolik vrstev - přežití posledních zbývajících horských goril a strážců, kteří se je snažili chránit před pytláky. Proběhla také občanská válka, v národním lese byla společnost, která se snažila získat práva na vrtání. Bylo tam všechno.

Martine, mohl byste jmenovat několik dokumentů, které považujete za nutné vidět?

Virunga, The Internet's Own Boy, Children Underground, Tough Bond, The Fog Of War, The Act Of Killing, Capturing The Friedmans, Jesus Camp, Searching For Sugar Man, Restrepo, Armadillo, Born Into Brothels, Blood Brother, Marwencol, Iris, Hondros, Project Nim, Terms And Conditions May Apply, The Unknown Known, Five Broken Cameras, The GateKeepers, Iraq In Fragments, Food Inc, The Fog Of War, Don't Look Back, Good 'Ol Freda, Inside Job, Catfish, McCullen, Lake Of Fire, Grey Gardens, Girl Model, Running Stumbled, The Invention Of Dr. Nakamats, I Think We're Alone Now, The Facebook Dilemma, For Sama, Devil’s Playground, Pressure Cooker.

Zpět k hudbě. Zjistil jsem, že vaše hudba překračuje čas, hodně hudby zestárne - pokud si vezmete většinu skladeb z 80. let, dnes to už nezní dobře. Což není případ Depeche Mode u většinu skladeb. Jak vidíte budoucnost hudby? Co bude dál? Kam směřuje?

Martin - trochu se obávám, že hudba se stává algoritmem. Brzy budete moci vložit své preference do počítače, jako chtěl bych píseň se 6 akordy, v C minor a chci zpěváka, který zní jako kříženec mezi Elvisem Presleym a Frankem Sinatrou, a slož mi píseň s texty jako má jako Nirvana. Nevím, jak daleko jsme od toho.

Technicky? Myslím, že jsme docela blízko. Takže můžete říci, že se bojíte, že se hudba stává bezduchou?

Martin - Je fantastické, že hudba je nyní tak přístupná a že ji může zvládnout kdokoli. Ale s tím, jak se stává snazší a snadnější dělat hudbu bez vášně nebo talentu, je strašidelné přemýšlet, co by to mohlo znamenat v budoucnosti.

Často cítím kreativní závist, když někdo dokáže něco vymyslet. Například Plasma Pedal ( efektový pedál z lotyšské společnosti Gamechanger Audio - ed.), Který jsme nakonec vytvořili v modulu Plasma Drive. Koncept, který posílí zvuk o 3000V a učiní z něj blesk, mě donutil tu kreativitu závidět - pozitivním způsobem. Co vy, je  píseň nebo umělecké dílo, o kterém jste si mysleli, že si přejete, abyste je vytvořili?

Martin - Během mého života - jistě, například David Bowie – Life on Mars je prostě neuvěřitelný!  Vždycky jsem si myslel, že je něco velmi zvláštního o zvuku Beatles. Nezáleží na tom, co udělali, některé z nich nejsou tak dobré, jak víte, ale na tom nezáleží. Opravdu nevím, co to je, možná to byla chemie mezi těmi čtyřmi. Přesto dokázali dělat velmi experimentální hudbu a ukolébavky, ale bylo to v pořádku a myslím, že to byl úžasný úspěch.

Pokud jste se museli přestěhovat na Měsíc a měl jste přiměřeně omezený počet zavazadel. Co byste si vzal s sebou?

Martin - doufám, že moje žena a děti mohou jít se mnou.

Řekněme, že se tam nepřesouváte navždy.

Martin - To je dobrá otázka. Mohl bych tam dostat internet?

Možná ano.

Martin - Ipad nebo Kindle, abych mohl číst. Vezmu si kytaru. Kdybych si mohl vzít jen jeden syntetizátor - opravdu nevím, co by to bylo!

Věřím, že jedním ze smyslů života je předat naše znalosti dalším generacím. Co předáváte příštím generacím?

Martin - myslím, že kapela pomohla učinit elektronickou hudbu nejen dostupnou, ale také přijatelnou. Když jsme poprvé začali, bylo to celkem neobvyklé a vůbec to nebylo dobře nepřijato. Takže jsme chodili na rozhovory a očekávali bitvu nebo boj - a často to tak bylo. Většina novinářů nás nesmírně nesnášela během naší kariéry ( smích - ed. ). To je jedna věc. Kromě toho nevím, už jsem zmínil fanouškovskou základnu, kterou máme. Myslím, že s nimi máme zvláštní spojení. Nevím, proč to je, je to skoro jako bychom nevědomky vytvořili kult! Většinou se tito lidé spojili s nahrávkami a pocity, které jim naše desky dávají.

Když vidíte jak vaše děti vyrůstají, jak se formují jejich zájmy? Snažíte se je nějak vést?

Martin - mám tři starší děti, v tuto chvíli je jim 28, 24 a 17 let. A všichni jsou velmi muzikální, i když jsem je nikdy nezkoušel tlačit do hudby. K tomu přirozeně přilnuly.Dcery (28 a 24leté) dělají hudbu a někdy i živě. A chlapec, kterému je 17, je velmi dobrý ve hře na klavír - jazzový i klasický. A obě nejmladší dcery, jsou jim tři a čtyři roky, ani ty nenutím k hudbě

Jak jste řekl, kreslí lépe než vy!

Martin - Rozhodně!

 

Musím se zeptat, tady je toto mém pocitu o Depeche Mode před a po Berlíně. Co se stalo v Berlíně?

Martin -Myslím, že částečně to byl přirozený proces dospívání. Když jsme vydali první nahrávky, byli jsme velmi mladí a naivní, bylo mi 19, když vyšlo naše první album. A vyrůstali jsme také v malém městečku mimo Londýn zvaném Basildon. Od toho, co se dělo ve světě, to bylo docela mimo. Takže když jsme začali cestovat - v roce 1982 jsme byli snad po celém světě, naše mysl se rozšířila. Také jsme se setkali s Garethem Jonesem a myslím si, že na mě měl velmi velký vliv. Gareth byl vegetarián, když jsem se s ním setkal a uvědomil jsem si, že to, co jedl, bych raději než to, co jím, tak jsem se stal vegetariánem v roce 1983. O čtyři roky později jsem začal znovu jíst ryby, ale jak jsem se už zmínil, vracím se a přestávám s tím. Myslím, že to byl Garethův nápad jít do Berlína, protože tam tehdy bydlel. Skočili jsme do šance tam jet a pracovat tam kvůli Davidovi Bowiemu a Iggymu Popovi a myslím si, že nás velmi pravděpodobně  hodně ovlivnilo samotné město. Byli jsme tam, byli jsme pryč od našich přítelkyň, bylo to dobrodružství. Každou noc jsme chodili na párty.

Martine, máte více než 40 let zkušeností v hudebním průmyslu - jaká by byla vaše rada pro mladé / začátečníky?

Zkuste být jedineční. Vezměte vlivy z celého světa, ale zajímavým způsobem je smíchejte. A nespoléhejte se na algoritmy pro psaní vašich písní!

24. červenec 2020 o 12:19 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   24. červenec 2020 o 12:27

Martin je Génius.


Uživatel: DoMunug

DoMunug      2   26. červenec 2020 o 8:52

Génius je slabé slovo! wink smile


Uživatel: felis sapiens

felis sapiens      3   26. červenec 2020 o 10:58

Anděl s ďáblem v těle.


Uživatel: Shout

Shout      4   1. srpen 2020 o 0:29

Big muff,tora!tora!tora!,nothing to fear…to je Mart…absolutne peckove veci…a este ako klenot the sun and the rainfall..


Uživatel: OU751DER

OU751DER      5   10. srpen 2020 o 21:26


Uživatel: OU751DER

OU751DER      6   10. srpen 2020 o 21:27


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.