Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

MusicOMH: Depeche Mode jsou jedním z našich národních hudebních pokladů (90%)

Ilustrativní: MusicOMH: Depeche Mode jsou jedním z našich národních hudebních pokladů (90%)

Britský hudební magazín Music OMH hodnotí nový počin Depeche Mode velmi vysoko.

 

Depeche Mode - Memento Mori
(Columbia) Datum vydání ve Velké Británii: 24. března 2023
autor: Ben Hogwood
publikováno: 31 březen 2023 v Recenze alb

 

 

 

Depeche Mode - Memento Mori

(Columbia) Datum vydání ve Velké Británii: 24. března 2023

 

autor: Ben Hogwood

publikováno: 31 březen 2023 v Recenze alb

________________________________________

 

 

I když už chybí most, který poskytl "Fletch", Dave Gahan a Martin Gore se znovu spojili, aby zachovali odkaz kapely a uctili jeho památku

Ztráta může kapelu vytvořit nebo rozbít. V případě Depeche Mode je k tomu donutila nečekaná smrt klávesisty Andyho Fletchera. Zatímco předtím se vždycky čekalo na odpověď: "Je to jejich poslední album?", nyní je výhled jiný. Paradoxně se budoucnost zdá být jistější než kdykoli za posledních 20 let. Dave Gahan a Martin Gore se spojili, aby zachovali odkaz kapely a připomněli si jeho památku.

Éra dua začíná dojemným albem, jehož velká část vznikla za výluky, když byl 'Fletch' ještě naživu. Název Memento Mori - což znamená "pamatuj na smrt" - je příznačně přímočarý a řeší jejich ztrátu ještě předtím, než zazní jediný tón. Hudba následuje jeho příkladu, když temná prázdnota skladby My Cosmos Is Mine rozprostře nad celým procesem mrak. "Nezírejte na mou duši," varuje Gahan. To, co uvidíte, by se vám nemuselo líbit, zní silný náznak.

Přesto jsou Depeche Mode tentokrát velmi přístupní a v temnotě nacházejí novou naději. Gahanův hlas za tu dobu uhladil několik svých zubatých hran a znovu objevil oduševnělou důstojnost. Ve skvělé formě je například ve skladbě Don't Say You Love Me, která připomíná It's No Good z roku 1997. Dojemný nářek v ní prohlašuje: "Ty budeš vrah, já budu mrtvola, Ty budeš smích, já budu samozřejmě pointa".

Texty dvojice se nevyhnutelně dostanou pod drobnohled kvůli známkám pocty "Fletchovi". Wagging Tongue je nejzřetelnější, jeho trvalý motiv je dán pro Gahana, aby "sledoval, jak umírá další anděl". Soul With Me odkazuje na jinou minulou píseň, Condemnation - ale s pohledem upřeným na zesnulé. "Jdu tam, kde létají andělé," hřímá Gahan. Emoce ještě více stoupají ve skladbě Speak To Me, jedné z nejsrdečnějších písní, které Depeche Mode dosud napsali. Po temném začátku naznačuje stoupající vlna atmosféry, že nás čekají mnohem světlejší dny. Gahan píseň naplňuje, když prohlašuje: "Poslouchám, teď jsem tady, jsem nalezen." V závěru se objevují slova: "Jsem tady, jsem nalezen".

Produkce z dílny Jamese Forda a Marty Salogni je místy prostorná, ale nikdy hudbu nezakrývá zbytečnými efekty. Místo toho mají písně zdrženlivou eleganci, která občas připomene Kraftwerk. Ta je umocněna například ve skladbě Ghosts Again, jedné ze čtyř písní, na nichž Gore spolupracoval s Richardem Butlerem z The Psychedelic Furs, kde se dojemné harmonie prolínají a syntezátorové linky se lesknou v pološeru. Before We Drown, spolupráce vedená Gahanem, představuje poměrně monotónní melodickou linku, kterou povyšují majestátní, téměř symfonické linky.

Tyto skladby budou dobře fungovat, až se kapela později v roce 2023 vydá na turné, zejména taková My Favourite Stranger. Podporuje ji hudební systém počasí, jeho hustá mračna proráží slunce, světlo proudící uprostřed temnoty v Gahanově hlase. Jeho zpěv je možná v těchto dnech rozvážnější, ale vypráví příběhy o zvýšené moudrosti a rozvážnosti. People Are Good to potvrzuje. Přehodnocením myšlenek (a hudby) singlu People Are People z roku 1984, v němž se rychle zpívalo o tom, jak "bychom si my dva měli rozumět tak trapně", Gahan nyní nachází cestu, jak problém obejít. "Někdy prostě uklouznou, ale není to tak, jak to mysleli," zdůvodňuje to charitativně.

Přestože je velká část Memento Mori zamyšlená a některá z nich navštěvuje temnou stránku, je v pozadí tvorby dua Depeche Mode velká dávka pozitivismu. Jako by měli v úmyslu složit "Fletchovi" tu největší poklonu a fungovat navzdory tomu, že už tu není. Jistě by se ho dotkly hluboké postřehy, které se zde objevují na příznivém patnáctém albu, které znovu potvrzuje, že Depeche Mode jsou jedním z našich národních hudebních pokladů.

31. březen 2023 o 11:46 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: d.stripped

d.stripped      1   2. duben 2023 o 8:45

. Soul With Me odkazuje na jinou minulou píseň, Condemnation - ale s pohledem upřeným na zesnulé. “Jdu tam, kde létají andělé,” hřímá Gahan
Tak určitě...smile)))


Uživatel: Herrer

Herrer      2   2. duben 2023 o 9:36

Velká škoda tý faktický chyby (opět), protože jinak je to jedna z nejlepších recenzí, co jsem zatím četl.


Uživatel: d.stripped

d.stripped      3   2. duben 2023 o 12:26

Pravdu díš, starý brachu smile


Uživatel: Kubec

Kubec      4   5. duben 2023 o 9:52

Je zvlastne, ze tato chyba sa stala uz po tretikrat (aspon tolko som zaznamenal) profesionalom, ktori sa hudbe venuju. To nepocuju alebo si neprecitaju informaciu ku skladbe, kde je uvedeny spevak? Divne…


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.