Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Myslím, že ho ztrácíme…

Ilustrativní: Myslím, že ho ztrácíme…

Po šestiletém braní heroinu přestalo srdce Davida Gahana, zpěváka Depeche Mode 26. května 1996 na dvě minuty bít. Když se v nemocnici nahrátko probral, slyšel, jak lékař stojící nad ním říká: "Myslím, že ho ztrácíme!".

Předtím si píchl sněs heroinu a kokainu, které se říká speedball, protože nic jiného už mu nestačilo. Byl to obzvlášť silný heroin, jmenoval se "Red Rum". Dave si myslel, že má jméno po nějakém dostihovém koni, ale pak mu někdo vysvětlil, že se to musí číst pozpátku a znamená to murder, čili vražda. Po propuštění z nemocnice byl zatčen za přechovávání drog a strávil několik dní a nocí ve vězeňské cele se sedmi dalšími narkomany. Hned jak se na kauci dostal ven, dal si další dávku: "Myslím, že muj největší problém je, že nemám strach ze smrti, ale ze života."

Měl úspěch, slávu i peníze. Ke štěstí mu to ale nestačilo: "Ten pocit štěstí, který člověk má, když mu na koncertě před očima jásají tisíce fanoušků už mi nic nedával. Nevydrželo to ani pár hodin. A potom, když se octneš sám v hotelovém pokoji, nejsi už žádná hvězda. Ale drogy mi ten pocit dávaly, kdykoliv jsem po něm zatoužil."
Všechno začalo během mimořádně úspěšného World Violation Tour v roce 1990. Po něm jakoby Dave zatoužil stát se přímo archetypem rockové hvězdy: nechal si narůst dlouhé vlasy a bradku, na záda si nechal vytetovat velká křídla, opustil svou manželku Jo i s pětiletým synem Jackem a v Las Vegas se narychlo oženil se svou tiskovou mluvčí Teresou Conroy. Za svědka přitom měli imitátora Elvise Presleyho a místo dortu spoustu kokainu.

Také Songs Of Faith and Devotion byla úspěšná deska, ale turné, které následovalo přivedlo skupinu až na dno. Martin měl několik srdečních příhod, Fletch se nervově zhroutil a Alan vydržel, ale poté kapelu definitivně opustil a Dave turné dokončil jen díky drogám. Když se vrátil do svého domu v Los Angeles, dostal chronickou depresi: "Nenáviděl jsem sám sebe, měl jsem dojem, že by světu bylo lépe beze mne. Nebylo to nic, co by pro mne mělo nějakou cenu, dokonce ani můj syn." Když u něho jednou byli matka se synem, museli ho úplně sjetého uložit do postele. "Když jsem se vzbudil, jediné na co jsem myslel byl můj fet. Má matka mi ho vyhodila a tak jsem přinesl všech sedm popelnic a vysypal je v kuchyni, jen abych ho našel." Odvykací kůryý byly předem odsouzeny k nezdaru, protože jeho druhá žena také fetovala: "Teresa vzdycky říkavala, že jen kvůli tomu, že jsi teď právě čistej nebude taky abstinovat." Dokonce ani jeho dealer mu už nechtěl prodávat další dávky, ze strachu, ze by se mohl zabít. O něco později si Dave během telefonátu se svou matkou přeřezal žíly. "Dnes už vím, že to bylo volání o pomoc. Chtěl jsem s tím přestat, ale byl jsem 'hvězda' a nevěděl jsem, jak si o ni říct." Na jaře 1996 mel Dave nahrávat nové album Depeche Mode, ale hlas ho nechtěl poslouchat. Následovalo ono osudné předávkování, které ho málem připravilo o život a poslední odvykací kůra.

"Už devět měsíců jsem čistej, ale feťákem už zůstanu po celý život. Musím si zvyknout žít bez jediné sklenky vína, protoze pak bych to možná už nedokázal zastavit. Musím se učit vrátit svému životu nějaký smysl, umět se radovat z maličkostí. Od svých dvanácti let jsem bral drogy jako berličky. Nejdřív alkohola, pak hašiš a nakonec heroin. Teď se musím naučit chodit bez berlí." Z tohoto pohledu je nové album Depeche Mode obrovským úspěchem. Název "Ultra" nebyl vybrán nahodou. Dave se směje: "Jako prací prášek, noví, lepší Depeche Mode."

(převzato ze zahraničních materiálů)

20. leden 2000 o 21:16 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.