Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Připraveni na rekord v Hollywood Bowl

Ilustrativní: Připraveni na rekord v Hollywood Bowl

V souvislosti s nadcházejícími čtyřmi koncerty v slavné losangeleské Hollywood Bowl poskytl Andy Fletcher rozhovor pro portál Fire News Feed. Po ukončení dlouhého Delta Machine Turné, kterým podpořily svoje třinácté studiové album, "Delta Machine", se Depeche Mode rozhodli pro menší přestávku.

Trio, ve složení Dave Gahan (vokalista), Martin Gore (vokály, kytara, klávesy) a klávesák Andrew "Fletch" Fletcher, však příliš dlouho v nečinnosti nezůstalo a už v únoru v tomto roce představili zcela nový, politicky velmi aktuální singl "Where 's The Revolution ". 17. března skupina rovněž vydala čtrnáctý studiové album, "Spirit".

"Musíte si uvědomit, že Martin napsal tyto skladby již před dvěma lety," řekl Fletcher během promo dne v Los Angeles, v dubnu tohoto roku, krátce předtím, než ve Švédsku odstartovalo Global Spirit turné. "Takto jednoduše v té době přemýšlel. Věci se zhoršovaly nejen Brexitem, ale i Trumpovo zvolení prezidentem, takže Martin už tehdy cítil, že věci s vyvíjejí špatným směrem."

Je samozřejmé, že kapela, která se v této oblasti těší popularitě od poloviny 1980tych let, dokonce v roce 1988 vyprodala Rose Bowl s kapacitou 65 000 míst, nebude koncerty pro oblast LA šetřit. Nejdříve ohlásili dva večery v Hollywood Bowl (12-14.10). Vstupenky se však vyprodali tak rychle, že Depeche Mode přidali třetí koncert a o pár dní později dokonce čtvrtý. Stali se tak vlastně první kapelou, která odehraje takové množství po sobě jdoucích koncertů v tomto ikonickém prostoru, s kapacitou 18 000 míst.

"Vždycky jsme si udržovali v Los Angeles výjimečnou pozici," pokračuje Fletcher. "Dokonce i v období, kdy jsme se postupně z malých klubů propracovali do Rose Bowl, bylo pro nás úžasné, když jsme poprvé vystupovali v Hollywood Bowl. Proto je skvělé, že tam budeme moci vystoupit hned čtyřikrát po sobě. Stejně je vždy zábavné hrát v prostorách, které dýchají historií. Vždyť v Hollywood Bowl hráli The Beatles. K tomu netřeba už vůbec nic dodat. "

Do úlohy předskokanů pro koncerty v Severní Americe a Kanadě si Depeche Mode vybrali Warpaint. Fletch se pochlubil, že jejich "první dámu", Stellu Mozgawa, potkal před pár lety v Londýně, v jednom z místních pubů.

"Sedli jsme si spolu, i s jejími přáteli, a dali si něco pod zub," zavzpomínal. "Tehdy s kapelou v podstatě pouze začínali, fungovaly myslím tak tři roky. Vyslechli jsme si tedy jejich produkci a líbilo na nám to."

Podle Fletchových slov se současné Global Spirit turné vyprodalo mnohem rychleji, než jejich předešlé dvě turné.



"Nejsme kapela s velkým profilem a od posledního turné jsme prakticky nic neudělali. No a najednou je toto turné populárnější, než ty poslední dvě," řekne. "To tak trochu dává pocit, že asi něco děláme fakt správně, ne? Musí to tak být."

Jelikož si kapela uvědomuje, že hlavně nejoddanější fanoušci si koupili lístky na dva, tři a možná i všechny čtyři vystoupení v , Fletch prozradil, že si fanoušci mohou být jisti menšími obměnami v setlistu.

"Jednoznačně na to myslíme," dodal. "Každou noc uděláme nějakou tu změnu, něco výjimečného pro fanoušky."

Vraťme se však do srpna tohoto roku, kdy se stovky fanoušků Depeche Mode sešlo v Rose Bowl, v Pasadeně, aby si společně prohlédli dokument "Depeche Mode 101", kterým kapela zaznamenala finální část turné na podporu alba "Music For The Masses". Kapela tehdy, dne 18. června 1988, vyprodala koncert v Rose Bowl.

"To období bylo pro Depeche Mode skutečně výjimečné," pokračuje Fletcher. "Dokonce to bylo výjimečné období pro celou scénu alternativní hudby, protože právě tehdy se začaly na scéně rodit všechny ty úžasné kapely. Když jsme tehdy ohlásili ten koncert, objevilo se kopec skeptiků, kteří nevěřili, že bychom prodali tolik vstupenek. Pro všechny to byl velký risk, dokonce i pro rádio KROQ, protože dělali pro koncert promo kampaň. Nakonec se z toho stal významný moment, kterým se odstartovalo velké hudební období v Americe. "

V případě nového alba Depeche Mode částečně vystoupily ze své komfortní zóny a Plácli si s talentovaných producentem, Jamesem Fordem, který v minulosti pracoval s takovými umělci jako Arctic Monkeys, Peaches, zda Florence And The Machine. Celý proces nahrávání byl podle Fletchera, neuvěřitelně rychlý pro "notoricky pomalou kapelu ve studiu".


"Album jsme dokončili během tří sezení, ve srovnání se standardními čtyřmi či pěti," řekl. "I to je jeden z důvodů, proč jsme aktuálně v tak dobré náladě. Získali jsme totiž v podstatě dva měsíce volna, přičemž za normálních okolností bychom otročili až do samého konce. James je multitalentovaný multiinstrumentalista, skvělý producent, který ví, jak získat ten nejsprávnější zvuk. v tomto jsme si věřili, protože kapely, které produkoval v minulosti - Arctic Monkeys a Florence And The Machine, mají nahrávky s velmi dobrým zvukem, a na druhé straně, James má vlastně synth popové duo, Simian Mobil Disco, takže nám bylo jasné, že je jedním z nás. "

Fletcher dodal, že kapela je vděčná fanouškům, kteří si nové skladby osvojili, včetně singlů "Where's The Revolution" a "Going Backwards", a to i přes jejich jasnému politickému podtónu.

"Překvapilo mě to, protože tematicky podobný album byl náš třetí," Construction Time Again "," řekl. "Martinovi se ale reakce nelíbily, zvláště ze strany novinářů, kteří se soustředili hlavně na politickou stránku alba. Je skvělý skladatel, stejně jako David. Martin vždy píše skladby, které nutí člověka přemýšlet. Samozřejmě, že většina z těch nových skladeb je o politice , ale spíše se s tou tématem pohrává, podobně jako kdysi na singly "Personal Jesus". Tehdy k dosažení nosné myšlenky připodobnil sex k Ježíši. "

"Martin si zaslouží uznání, protože jsme vydali album právě teď, v tom nejsprávnější čase. Toto vše povzbudí další kapely, aby se společně o něco pokusili, jenže, jak víte, něco takového nevznikne za rok, či dva, ale ten moment tady je . je neuvěřitelné, jak právě dnes kráčejí politici s dobou a to je nakonec skutečně dobré, protože většinou se lidé politikou nezabývají. Možná to s tím světem nakonec nebude až tak špatné, jak si mnoho lidí myslí, kdo ví? "


11. říjen 2017 o 8:05 • dmf • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.