Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Prohlášení Alana Wildera

"S velikou lítostí Vám musíme oznámit, že Alan Wilder se rozhodl po více než 13 letech opustit skupinu Depeche Mode. Skupina neplánuje najít náhradu za Alana a Martin právě píše nový materiál. Martin, Dave a Fletch hodlají pokračovat jako Depeche Mode."

Tak zněla oficiální informace z Mute Records a nyní následuje oficiální prohlášení Alana rovněž zveřejněno u Mute Records:


“Z důvodu rostoucí nespokojenosti s vnitřními poměry a pracovními praktikami skupiny, částečně zarmoucen, jsem se rozhodl rozejít s Depeche mode. Mé rozhodnutí opustit skupinu nebylo lehké, zvláště když našich několik posledních alb bylo známkou toho, že byly plné síly, které se Depeche Mode podařilo dosáhnout.

Od mého připojení v roce 1982, jsem neustále usiloval odevzdat všechnu svou energii, celé své nadšení a odevzdání dalším úspěchům skupiny, a proto důsledná nerovnováha rozdělení pracovní náplně pozvolna vyústila v toto. Bohužel, ve skupině tato úroveň mého vkladu nikdy neobdržela patřičné uznání, které ji náleželo.

Zatímco věřím, že kvalita našich hudebních vystupů se zlepšila, kvalita našeho spojení se zhoršila až do bodu, kde již ne déle cítím, že konec urovná zdroje problému. Nepřeji si vrhat pomluvy na kteréhokoliv jednotlivce; stačí říct, že vztahy se staly vážně napjatými, zvyšující se frustrace a konečně v jistých situacích se staly nesnesitelnými.

Za těchto okolností mi nezbývá nic na výběr, než opustit skupinu. Zdá se proto lepší odejít na určité výši a dokud mám stále velké nadšení a vášeň pro hudbu, jsem povzbuzen nadějí tvorby nových projektů.

Zbylí členové skupiny mají mou podporu a do budoucna přání všeho nejlepšího v tvorbě ať už kolektivní nebo sólové.”

1. června 1995

1. červenec 1995 o 0:04 • Gabriel • Články

Diskuze

Uživatel: Alan Ulrich

Alan Ulrich      1   3. červen 2012 o 18:29

Udělal jsi dobře Alane, zatímco Ty jsi kvalitu udržel u DM šla rapidně dolů a už mne nezajímají tolik, jako když jsi tam vnášel svoje originální nápady Ty.


Uživatel: vlado

vlado      2   15. červenec 2014 o 18:59

PRAVDA


Uživatel: Dangerous

Dangerous      3   15. červenec 2014 o 20:51

takhle zaslepení a omezení fanoušci mi připomínají sovětské komunisty…takže spíš by měli psát:
Правда товарищи!


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      4   16. červenec 2014 o 6:26

Pochválen buď Alan Wilder.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      5   16. červenec 2014 o 8:04

Až na věky. Amen.


Uživatel: Ringo

Ringo      6   16. červenec 2014 o 10:12

Jak čas ukázal, tak Alan Wilder ve skutečnosti odešel v momentě, kdy neměl DM už co nového dalšího dát a každé album by bylo dalším SOFADem, možná by se kapela pak přenesla do malých klubů, kde by Dave mluveným slovem vyprávěl nějaké příběhy do Alanova plechového bubnování, Martin by do toho scratchoval a reprodukoval různé druhý vrzání, skřípění a šumění a Andy by se léčil na psychiatrii. Nejlepšími nápady by bylo nenápadného použití soundu z In Your Room s bicími z Rush.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      7   16. červenec 2014 o 10:27

Ringo: +1

Co je ale smutnější, tak Al už asi definitivně skončil s hudbou. Vždycky chtěl dělat soundtrack k filmům, teď Anton Corbijn natáčí celovečerní filmy a pozve Alana, aby mu udělal soundtrack? Nepozve a nebo spíš Alan už ani nechce. Je to škoda, Corbijn+Wilder, to by mohl být stejně silný tandem jako Fincher+Reznor. Ale Alan už má prostě hudby dost, tak se Corbijn ohlédl po Herbertu Grönemeyerovi, kterému také dělal klipy…a ten soundtrack je parádní.
Ale i tak je škoda, že Alan nemá chuť něco hudebního dělat…až mu bude 60, tak si na něj mimo fans Depeche Mode a Recoil nikdo nevzpomenene, a těžko dostane šanci dělat nějakou filmovou muziku…


Uživatel: Ringo

Ringo      8   16. červenec 2014 o 10:38

Dangerous: no škoda to je, uzavřel se do své úlity, místo aby šel dále a zkoušel nové věci. Klidně i v rámci DM, ale on s tím prostě sekl, jeho Recoil projekty se v podstatě nesou ve jménu SOFAD a i když je to mistrovsky namixovaný sound, tak je to pořád tak nějak to samé. Možná že mu právě chybí lidé, s kterýma se neumí dohodnout a tím jej bičují k lepším a lepším nápadům, lidé, jako je Martin. Pokud se chtěl obklopit bandou přikyvovačů, kteří jej poplácávali po ramenou a říkali mu, jsi borec, děláš to dobře, tak nemohl dopadnout jinak než dopadnul. Z jeho seknutí s hudbou a rozprodejem všech DM věcí a všeho na čem pracoval se jakoby projevilo, že ví, že není cesty zpět a on by tak moc chtěl a tak jej to frustrovalo, že to radši prodá, než aby na to doma koukal a říkal si smutně, už nejsem u toho.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      9   16. červenec 2014 o 11:30

Alan Wilder je neustále omílané téma i na zahraničních serverech fanoušků DM. Admin z d-m.com tam třeba teď - v reakci na to, že Mute špatně Alana propaguje, a že místo aby jej dostala do obecnějšího povědomí, nálepkou ex-člen Depeche Mode, tak této možnosti vůbec nevyužívá - upozornil, že pracoval u Mute, a že když vycházelo Unsound Method, tak jeho šéf se snažil přesvědčit Alana, aby tam na CD “sticker” s textem ex-Depeche Mode dali. Alan Wilder byl silně proti této myšlence.
Ale Alanovi zkrátka něco chybí, aby našel fanoušky i mimo dm komunitu…
Někdo řekne, že Alanova hudba je příliš nekomerční než aby se prosadila, ale to je samozřejmě nesmysl.
Srovnejme Alana a Trenta, u kterého bylo třeba v roce 1993 více pravděpodobné, že se prosadí u filmové hudby? Geniální Alan Wilder nebo ten chlápek z předkapely Guns n´ Poses?
Al měl neskutečné možnosti, o kterých se jiným hudebníkům může zdát.
Dnes jsou promarněny. I když Unsound a Liquid jsou fajn alba, kolik lidí si je ale za poslední měsíc přehrálo? Na prstech jedné ruky by určitě dali spočítat….


Uživatel: Ringo

Ringo      10   16. červenec 2014 o 13:19

Dangerous: hudba může být buď komerční sračka pro masy a pak je z toho úspěch a takové interprety všichni znají. Nedělají dobrou kvalitní hudbu, ale jsou úspěšní. Pak může být hudba pro určité spektrum posluchačů, kteří mají rádi alternativu a taková hudba bude mít své jisté posluchače, na které se může spolehnout. DM měli velké štěstí, dělají kvalitní hudbu, původně pro určitý druh posluchačů a tím, že se z toho stal kult, tak se dokázali prosadit i masově a dnes vyprodávají stadióny a chodí na ně nejen skalní depešáci, ale lidé z celého spektra posluchačů. Neříkám, že je všichni budou žrát, ale od spousty nedepešáků na koncertě a po něm člověk vidí uznalé pokývání hlavou, že to bylo fakt super.

No a co se nestalo Alanovi. On chtěl alternativu, připoutat k sobě netradiční posluchače, dělat věci jen po svém, jenže se prosadil jen u depešáků, všichni šli za ním jen proto, že je to ex-depeche a ten, který tomu soundu u DM dodával grády. Jenže výsledkem jeho tvorby je velmi netradiční hudba, která přitáhla jen depešáky a to ještě ne všechny. Afterparty se mu musely také hemžit depešáky a otravnými otázkami, proč se k nim nevrátí. Jednoduše něco udělal špatně a neřekl bych, že to bylo špatnou propagací ze strany MUTE. Spíše bych řekl, že nahrát na CD škálu skvělých zvuků je dost málo. Já jsem si cestu k Recoilu našel, nakonec se mi zalíbil i ten Liquid, ale že by se mi to líbilo více než Ultra, PTA, Delta Machine a že bych Recoil považoval za něco kvalitnějšího než co udělali DM po odchodu Alana, tak to ani náhodou. Recoil je pro mně spíše nostalgickou vzpomínkou na to jak byl Alan v DM a přinesl tam některé ty pěkné zvuky, které se prolínají celým Recoilem (když nepočítám 1+2 Hydrology, kde použil i zvuky od DM ze Speak and Spell. Ale to je tak asi všechno. Vyznávaní boha Alana řekl bych až iracionálním zbožšťováním Recoilu a haněním současné tvorby DM považuji za zaslepenost nebo za účelové pozérství těch, kteří si jako myslí, že to na rozdíl od ostatních chápou.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      11   16. červenec 2014 o 14:28

Pred rokem jsem zde nabizel zdarma original CD unsound methods, ktere hralo jen jednou a do dnes se mi nikdo neozval.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      12   16. červenec 2014 o 15:00

to Pavel.Z: takže to CD je volné?


Uživatel: Dangerous

Dangerous      13   16. červenec 2014 o 15:20

...a asi ještě dlouho bude, viď? smile


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      14   16. červenec 2014 o 17:08

Ano je volne, privezu ho na nejaky ze srazů a predam zajemci (pokud se nejaky najde).


Uživatel: Ringo

Ringo      15   16. červenec 2014 o 17:14

Já mám od Alana celou diskografii kromě teda samostatných singlů a posledního Subhumanu, prodávat ani dávat je nebudu, jsem rád, že je mám a jsou momenty, kdy si je pustím, je to opravdu zřídka, ale takové momenty se najdou, jednou za dva roky. Pustím si to asi tak často, jako Soulsavers:-)


Uživatel: Alan Ulrich

Alan Ulrich      16   16. červenec 2014 o 21:19

No vida, jak se tu vyrojili “odborníci” na odchod AW z DM ... Ale nazývat někoho omezeným a zaslepeným (Dangerous) je trochu nefér, vzhledem k tomu, co jste tady napsali výše za “chytrosti”. Ale já osobně vám to neberu, je to váš názor.


Uživatel: Ringo

Ringo      17   16. červenec 2014 o 21:22

už jsem se bál, že se neozve někdo opravdu chytrý:-D


Uživatel: Dangerous

Dangerous      18   16. červenec 2014 o 21:45

to Alane: a nepřijde ti OMEZENÉ a ZASLEPENÉ nadávat na DM tolik let po Alanově odchodu. ALAN WILDER odešel z DM před 19 lety!!! Zaspali jste dobu???? Nebo žijete v omezeném prostředí??? Nebo máte na očích pásku???? Ne jako symbol bystrozrakosti, ale zaslepenosti???
Když Charlie odešel, tak nás to všechny fanoušky bez výjimky mrzelo a hodně...Od té doby značná část zjistila, že DM jsou úžasní i bez Wildera. Určitá část se s jeho odchodem nesmířila, ale přiznává, že DM jsou vážně dobří i bez Wildera a potom velmi minoritní skupina, kterou já nazývám soukromě “bolshies”, neustále przní každé forum svými názory z doby před téměř dvaceti lety. WAKE UP, NEO!!! WAKE UP!


Uživatel: d.stripped

d.stripped      19   17. červenec 2014 o 12:01

@Dangi: ty vole, před dvaceti lety….to byly časy…sakra ani nevzpomínat.
Samozřejmě ne v souvislosti s ACHW, ale tak nějak nostalgicky.
Prostě to bylo fajn…Ale s ALONE je taky fajn!!!!!


Uživatel: Ringo

Ringo      20   17. červenec 2014 o 13:17

Barrel of a Gun, Its No Good, Useless, Freestate, Sister of Night, Insight, Only When I Loose Myself, Surrender, Sweetest Condition, A Pain that Im Used To, John the Revelator, Suffer Well, Precious, Nothings impossible, Newborn, Wrong, Ghost, Light, Welcome to my world, Angel, Heaven, Secret to The End, Broken, Should Be Higher, Soothe My Soul, Longtime Lie, Happens all the time, Always, All Thats Mine….  to je jen takový stručný výčet post Alanovské éry, na který mohou být DM stejně tak pyšní jako na to, co vytvořili s Alanem Wilderem a nějaké škarohlídské kecy jsou opravdu jen omezené a zaslepené.


Uživatel: OU751DER

OU751DER      21   17. červenec 2014 o 18:38

#9 • Dangerous: podle last.fm si Unsound Methods v minulém týdnu poslechlo 60 posluchačů a Liquid 80.

http://www.last.fm/music/Recoil/Unsound+Methods

http://www.last.fm/music/Recoil/Liquid


Uživatel: Dangerous

Dangerous      22   17. červenec 2014 o 20:03

Hezky kulatá čísílka grin takové náhody mám rád wink


Uživatel: OU751DER

OU751DER      23   17. červenec 2014 o 20:15

#22 • Dangerous: zajímavé je i rozkliknout si ty jednotlivé posluchače. Myslím, že jde o velmi pestrou skupinu fanoušků různých, pravda většinou potemnělých, stylů od trip-hopu přes industrial až po ty různé gothic a doom metaly…


Uživatel: Dangerous

Dangerous      24   17. červenec 2014 o 20:22

A počítá to doposlouchaná alba, nebo to, že si pustíš pár tónů a řekneš: shit, next…...... ??


Uživatel: OU751DER

OU751DER      25   17. červenec 2014 o 22:19

Počítá to jen podle songů, ale ty to registruje jen celý poslechnutý. Takže když si rozklikneš například Want, což je nejposlouchanější song Recoil zjištíš, že ho v tom týdnu poslouchalo 96 lidí a poslední byl někdo, co celý včerejšek sjížděl 80-ky a punk…
Jasně, že je to jen nějaký vzorek, ale myslím, že jistou statistickou informaci z toho dostaneš. A mé vlastní statistiky mě občas překvapí...


Uživatel: little 33

little 33      26   17. červenec 2014 o 22:53

6 Ringo: Nemůžu s Tebou souhlasit.  Tvrzení, že: “Jak čas ukázal, tak Alan Wilder ve skutečnosti odešel v momentě, kdy neměl DM už co nového dalšího dát” není fér. Mohl bys to tvrdit, kdybys měl v jedné ruce nové album DM dělané s AW a v druhé ruce stejné album dělané bez AW. Zjednodušeně - je to jako posuzovat rohlíky od dvou pekařů a ochutnat jen od jednoho pekaře. 
Ano, post Alanovská éra je skvělá, ale není možné tvrdit, že s jeho účastí by dílo bylo horší a že by kapela měla už jen na malé kluby. To snad byl jen vtip (vtipný nebyl a mě se nelíbil).

Už asi jisté a smutné je, že Alanovy šance jsou opravdu promarněny, jak píše Dang. Tak jako téměř všude, hlavně v této branži je stáhnutí se z očí a myslí profesně smrtící. Rok, dva, o.k., ale 5, 10, 20let… :-(. Velká škoda! Nadání, schopnosti a zkušenosti jako měl Alan, by jiní platili zlatem.

Možná ani nedoceňujeme, že odchod (kromě uražené ješitnosti, možná přílišného sebevědomí ve vlastní schopnosti a špatného odhadu “stravitelnosti pro masy” jeho special music) bylo vlastně Alanovo gentlemanství nejvyššího stupně. V té době se DM kompletně topilo z x všeobecně známých důvodů. Možná díky jeho odchodu DM vstalo z mrtvých jako funkční loď pro tři.

Co myslíte - nadále by DM fungovalo, kdyby Alan zůstal?


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      27   18. červenec 2014 o 6:47


Uživatel: Dangerous

Dangerous      28   18. červenec 2014 o 8:05

Možná ani nedoceňujeme, že odchod (kromě uražené ješitnosti, možná přílišného sebevědomí ve vlastní schopnosti a špatného odhadu “stravitelnosti pro masy” jeho special music) bylo vlastně Alanovo gentlemanství nejvyššího stupně.

S tímhle nemohu souhlasit. Alan, a řekl to sám, neodešel z Depeche Mode, aby kapelu zachránil, ale protože si myslel, že kapela je definitivně v troskách.

Co myslíte - nadále by DM fungovalo, kdyby Alan zůstal?

No, já myslím, že ano…ale za vším hledej ženu, myslím, že značný vliv na Alanův odchod z DM měla Hep. Podle toho co jsem o Alanovi kdy četl, všechny rozhovory, tak Alan měl tendenci být velmi submisivní ve svých vztazích. Hep navíc neměla fans DM příliš v lásce: “banda buzíků s bochníky na hlavách”...smile)


Uživatel: OU751DER

OU751DER      29   18. červenec 2014 o 9:05

#27 • Pavel.Z: ano statistiky hovoří jasně, ale jak známo statistika nuda je…


Uživatel: OU751DER

OU751DER      30   18. červenec 2014 o 9:11

last.fm

Zajímavé umístění podceňovaných alb Sounds of the Universe a Exciter…


Uživatel: Ringo

Ringo      31   18. červenec 2014 o 9:41

Little33: nebyl to ani tak vtip jako ironie a nadsázka a trocha jízlivoti v jednom. Jízlivosti vůči těm, pro které je v postalanovské éře DM vše špatně jen proto, že tam není Alan. Máš pravdu, že nemůžu posoudit, jak by ty alba zněly s Alanem, když jsem neslyšel výsledek s Alanem. Mám dvě možnosti, posoudit z toho, co dělají DM teď a co dělá, respektive dělal Alan po odchodu z DM. Alan po odchodu z DM dělal Recoil, v jehož základě slyším všudypřítomný SOFAD a to až do posledního Subhumanu, z čehož mi vyplývá, že se Alan nějak zacyklil a nějak by to neodpovídalo snaze DM znít na každém albu jinak. Dále Alan udělal např. fantastický remix pro Nitzer ebb, u kterého jsem pukal závistí, že tohle neudělal pro DM v posledních letech. Naprosto nádherný song. S odkazem na časy Violatoru a single World In My Eyes, nádhera, každý bysme to chtěli zažít znovu, ale opět by to jaksi neodpovídalo tomu znít jinak. Z toho soudím, že se Alan invenčně již vyčerpal a a zůstál u osvědčených postupů a zvuků. Rád bych je slyšel na albech DM znovu, ale nevím, jestli by to pomohlo vývoji kapely, měli bysme tady Violatory a SOFADy 2, 3, 4 atd. a kritika by DM rozcupovala za to, že se vykrádá a žije jen z minulosti. Jinak já mám Alana Wildera moc rád, patřím do té skupiny lidí, které jeho odchod moc moc mrzí a chtěl bych jej v podstatě zpět v DM, doma nemám plakát DM kdejsou tři, visí mi doma na zdi zasklený plakát, kde jsou všichni čtyři a tak je pořád podvědomě vnímám, ale jsem realista.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      32   18. červenec 2014 o 10:51

Sofad na desátém místě těsně před SGR.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      33   18. červenec 2014 o 10:55


Uživatel: Dangerous

Dangerous      34   18. červenec 2014 o 11:06

Kdo by to byl řekl, že dřívější studioví lenoši Gore a Gahan v roce 2014 se nebudou moc dočkat až buduou sedět ve studiu a pracovat na hudebních nahrávkách, a že si volno budou vyplňovat sólo projekty…

Kdo by to byl řekl, že dřívější studiová motorová myš Wilder bude mít v roce 2014 rozprodáno téměř vše, co jej pojilo s DM, i s Recoil…a že dělání hudby jej nebude vůbec zajímat…


Uživatel: Dangerous

Dangerous      35   18. červenec 2014 o 11:08

Skladby. Precious třetí

http://www.last.fm/music/Depeche+Mode/+charts?subtype=tracks

Wrong 5., Heaven 6. smile Dobrá práce smile


Uživatel: Ringo

Ringo      36   18. červenec 2014 o 12:33

Dangerous: a máš pravdu, že Martinovy nové písně pro příští album DM budou hodně smutné a temné, jak jsi nedávno psal.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      37   18. červenec 2014 o 13:22

to Ringo: ano, jsme na prahu něčeho, a pravděpodobně nikdo zatím nedokáže odhadnout čeho všeho :(
Z části je to ale dáno tím, že demokratický svět má velmi slabého vůdce…


Uživatel: Ringo

Ringo      38   18. červenec 2014 o 15:37

obávám se, že kozácká zrůdná trefa ten práh právě překročila.


Uživatel: Ringo

Ringo      39   18. červenec 2014 o 18:49

eternal: dění na světě se vždycky odráželo v hudbě DM. Třeba taková Two Minute Warning. New Dress a spousta dalších. John The Revelator byl taky politicky laděný song. DM nejsou jen Precious.

Ale možná že po nedávné svatbě napíše hromadu lovesongů, kdo ví.


Uživatel: little 33

little 33      40   18. červenec 2014 o 19:40

31 Ringo:  o.k., jsem totiž na jízlivost a ironii trošku alergická, tak jsem se musela ozvat wink.


Uživatel: Dangerous

Dangerous      41   18. červenec 2014 o 19:48

to Ringo: souhlas. Naprostý. Co se týká té zbabělosti na Ukrajině. To je něco tak sprostého a odporného. Jsou to sviňáci, houby kozáci.


Uživatel: little 33

little 33      42   18. červenec 2014 o 19:58

37 Dangerous: Ano. Radši nedomýšlet, co bude. To by bylo na nové vlákno, čistě politické.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.