Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor s Corbijnem, 16/02/2001

Rozhovor s Corbijnem, 16/02/2001.

?: Je to těžší, když jdete znovu fotografovat Depeche Mode, když už jsi to dělal tolikrát?
!: Určitě to bylo těžší v období “Songs of Faith and Devoition”, protože jsem fotografoval skupinu už pár let. Poté, co odešel Alan, je to docela velký rozdíl fotografovat tři lidi namísto čtyř, ale nemá to nic do činění s Alanem. Je to jen složením skupiny a nyní jsou tři a pěkně se tvoří kompozice. Také jsme měli opět mírně nový přístup u tohoto alba. Není to na všech fotografiích, ale celkově jsme se snažili udělat fotky trochu uvolněnější a ukázat skupinu mnohem přístupnější. Fotky jsou trochu více otevřenější a také jsem je udělal mnohem barevnější. Můžete například vidět jejich obrázek, jak jsou v bazénu na zadní straně CD bookletu, což je dosti odlišný obrázek Depeche Mode. Pomyslel by sis, že je to typ fotky z jejich prvních dnů zpět v roce 1980. Ale on je ze současnosti a je dost dobrej a v takovém prostředí, ve kterém jsi nikdy neviděl. Takže ano, je to těžké fotografovat lidi po tak dlouhou dobu, ale nutí tě to přemýšlet o nových věcech. Ale protože se znáe tak dobře a navzájem si věříme, můžeme vyzkoušet nové věci. Také jsme zkoušeli něco s maskami a podobnými věcmi, které asi představím v tourbooku. Koneckonců si myslím, že jsme se tentokrát cítili mírně volně, když jsme dělali tyto snímky a byl to opět dobrý pocit.

?: Už to budou čtyři roky, co jsi naposledy dělal s Depeche Mode na vizáži nového alba. Jaký byl rozdíl, když jste pracovali na “Exciteru” v porovnáním s “Ultra” nebo nějakým předchozím albem? Myslíš si, že nyní víc určují, jak budou vypadat ?
!: Tentokrát byli mnohem více vtažení do umělecké práce a měli více nápadů... Pamatuji se, že to byl Martin, kdo řekl, že chce trochu více barevnější a světlejší. Myslím, že v minulosti byla má alba pro ně docela temná, ale singly byly většinou světlé, takže jsme se rozhodli udělat album trochu světlejší. Určitě byli tentokrát trochu více zapojeni a měli jsme pár setkání, což je trochu vzácné mít setkání, kde jsou všichni. Tentokrát se o věci mnohem více zajímali než předtím, kdy seděli vzadu a dívali se, co jsem vytvořil. Chtěli být součástí toho procesu, což je pozitivní. Původně jsme nechali dělat písmena někomu jinému, protože já jsem byl tentokrát něco jako výtvrný režisér a měl jsem někoho na tyto věci, ale skupině se to nelíbilo a já jsem se musel vrátit a udělat to sám. Je to docela těžký, protože je tolik různých způsobů, kterými jde napsat “Depeche Mode” vlastní rukou. Ale myslím, že se nám opět podařilo najít způsob a jsem z toho nadšen.

?: Navštívil jsi skupinu v USA během jejich nahrávání v Santa Barbaře, aby jsi udělal nějaké fotky. Šli jste fotit ještě i jinam mimo Santa Barbaru ?
!: Fotograovali jsme dvakrát pro toto album. Jednou to bylo v Santa Barbaře, kde nahrávali a podruhé to bylo v New Yorku, kde míchali. Obal alba a všechna obrázky na albu jsou ze Santa Barbary. Fotky z New Yorku jsou trochu odlišné... některé z nich jsou jako na přední stránky časopisů, mnohem přímočařejší tiskové fotky… a některé jsou více pro tourbook. Také jinak vypadají, protože v New Yorku byla zima a Dave vypadal jinak, měl vousy… a v Santa Barbaře, protože tam bylo tepleji vypadají fotky otevřeněji.

?: Kolik vyfotografuješ filmů během jedné foto session se skupinou ? A co se stane s fotkami, které nejsou vyybrány k veřejnému použití ?
!: Abych řekl pravdu, nedělám příliš mnoho snímků, ale nevím… možná dvacet filmů, takže by to mohlo být tak šedesát filmů, protože jsme fotogafovali tři dny… ale opravdu si nejsem jistý. Vždy si upravuješ svou práci a bereš ty snímky, které jsou jedinečné... tak to chodí... nic se nestane s těmi, co nepoužiji. Samozřejmě, že si všechny ukládám. Umím si představit, že by se příští rok mohl udělat kalendář z některých z nich.

?: Jsou nové fotografie pro veřejnost a práce na obalu alba. Můžeme se těšit na nějaké další DM projekty pod tvým vedením ?
!: Právě jsem dokončil návrh pódia spolu s Lee Charterisem, který byl minule produkčním. Právě jsme hovořili o možnostech myšlenek, které jsem měl a jak by to bylo prakticky proveditelné. Pravděpodobně to budu za pár dní prezentovat skupině v Los Angeles… pokud se jim to bude líbit, začneme tím a pokud nebude, budu muset přijít s něčím dalším. Nejsem si jistý, jestli budu tak zapojen jako při Devotional Tour, protože to bylo dost časově náročné, takže bych mohl nafilmovat nějaké nové věci, ale mohl bych jít a koupit již existující stopáže (ne skupiny). Prvně chci udělat pódium a pak teprve filmovou část.

?: Když jsi požádán, aby jsi přinesl návrh obalu pro nové album, pomůže ti poslechnout si nový materiál nebo používáš něco jiného ?
!: Ano, je to nový materiál, název a to, co na to říká skupina. Slovo “Exciter” zní jako typické Martinovo slovo a má určitým způsobem sexuální podtext… a takového druhu jsou i obrázky na albu, ale ve stejnou dobu je to ještě docela obšírné a jde se k jádru věci. Myslím, že ta hudba je něco jako… je docela uvolněná... má nádherný zvuk a je to opět dost zvláštní Depeche.

?: Jakým směrem by se podle tebe měla skupina ubírat ve svých vizuálních prezentacích nového alba ?
!: Cítil jsem, že je dost důležité dát něco svým fanouškům a mým úsilím bylo nabídnout jim opravdu rozmanité obrázky, které můžete najít v bookletu. Myslím, že celkový dojem je velmi pozitivní a barevný...

?: Skupina vypadá dost odpočinutě a povzbuzeně na nových fotografiích. Byla s nimi zábava ?
!: Ano, jedním z důvodů je, že spolupracujeme již dlouho a ten druhý je, že jsme obě strany cítili novou energii a chtěli udělat něco nového a odlišného. Důvod, proč jsme znovu spolu pracovali, byl udělat něco nového, něco, co jsme ještě v minulosti nedělali a najít nové způsoby práce. Obě strany to cítili pozitivně a myslím, že můžu mluvit i za ně.

?: Co je nejlepší věcí na práci s Depeche Mode ?
!: Je to dobrý pocit, když vidíte, jak rostou. Neuspěchávají věci. Vždy se snaží najít nové přístupy aa jsou otevřeni novým věcem… myslím, že to je jejich dovednost přežít. Myslím, že nejlepší je pracovat s nimi a přinést něco nového, co jste ještě předtím nedělali. To je velký úspěch a opravdu dobrý pocit.

?: S jakými dalšími skupinami nebo umělci jsi v poslední době spolupracoval a se kterými budeš pracovat v nejbližší budoucnosti ?
!: V Americe budu dělat nějaké komerční věci… myslím, že zase budu spolupracovat s REM… možná s Travis, Run DMC a Tricky. Loni jsem pracoval s americkými umělci, Josephem Arthurem, kterého bych chtěl každému doporučit. Je ve vydavatelství Real World u Petera Gabriela a já jsem pro něho dělal video. Je to velmi pěkná temná hudba. Mám také v tuto chvíli hodně výstav, takže ty zabírají většinu mého času a energie. Právě mám velkou show v Dűsseldorfu a budu jich také pár mít v New Yorku, Madridu, na Taiwanu a v Mnichově.

20. únor 2001 o 17:04 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.