Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor s Martinem, pro německý Keys Magazín, o albu “Spirit”

Ilustrativní: Rozhovor s Martinem, pro německý Keys Magazín, o albu “Spirit”

Rozhovor s Martinem, pro německý Keys Magazín, o albu "Spirit", který vznikl den po koncertě v Berlíně.



Slyšel jsem, že obyčejně komponuješ hraním na kytaru či na piáno. Vznikly tímto způsobem i nové skladby?
Každý příběh vzniku nové skladby je tak trochu jiný. Někdy hraji na kytaru nebo piáno, ale rovněž mám smyčku v modulárním syntezátoru nebo v DAW, bassovém inku nebo bicí rytmus, do kterého začnu zpívat.

To je ten skutečný moment, když přichází inspirace?
Ano, takhle to bývá často. No rovněž jsou situace, kdy mám k dispozici pouze vágní melodickou linku v hlavě a konkrétní námět. No a nakonec jsou i situace, při kterých nemám ani ponětí, o co v tom probíhajícím nápadu jde. V takových případech musím nejdříve objevit přechod z poezie do refrénu, zatímco v tom rozpoznám skladbu v jejím plném rozsahu.

Zapisuješ si své nápady?
Ano, pokud se opravdu objeví zajímavá melodie nebo příjemná sekvence akordů, snažím se to všechno rovnou nahrávat, takže takhle to nezapomenu. Všechno toto se děje v mém domácím studiu, takže tam jsem vždy na všechno připraven.

Do jaké míry ovlivňuje zvuková paleta tvé kompozice?
Zvuky skutečně ovlivňují kompozici. Dobrým příkladem by mohla být skladba "So Much Love". Na začátku jsem měl jen hlavní nosný zvuk, který jsem naprogramoval na EURORACK syntezátoru. Právě tento zvuk dodal skladbě jemný punkový nádech.

Na pódiu se Depeche Mode prezentují jako skutečná kapela, ale ve studiu bicí hlavně programujete. Je tak?
Samozřejmě, že bicí programujeme. No James Ford, producent alba, nahrál pro každou skladbu i živé bicí. Obě tyto nahrávky jsme následně zmixovali, takže to ve výsledku velmi akustické bicí nepřipomíná.

Neuvažoval si o společném komponování?
Skladbu "You Move" jsem složil společně s Davidem. Vyměňovaly jsme si zvukové soubory přes internet. Poslal jsem mu základní myšlenku a on na ní začal pracovat. Vrátil mi to zpátky, něco jsem doplnil, opět mu to poslal a tak.


Co vlastně následuje po produkci demosnímků?

Depeche Mode pracují vždy jako kapela, ale to obvykle až po příchodu do studia. Předtím pracuji sám a Dave jsem svými spolupracovníky. Do studie už přineseme prakticky hotové dema a v té chvíli začíná společná práce. Zde se např. rozhodneme, které zvuky ponecháme, které změníme a zda skladba potřebuje další změny. Při této produkci jsme však měli trochu jiné studiové vybavení. Měli jsme k dispozici Moog Model 15, ze kterého jsme získali téměř všechny bassy pro skladby. Množství zajímavých monofonních zvuků jsme získali z obrovského EURORACK modulárního systému, zatímco Elka Synthex a Modal 008 byly využity pro polyfonické zvuky. Více jsme toho ani neměli, tedy až na pár malých zařízení. I to byl jeden z důvodů, proč jsme byli schopni dokončit album tak rychlé. Měli jsme zvukový směr, kterým jsme prostě chtěli jít.

Zmíněné nástroje jsem na Vašem pódiu nikdy neviděl.
Samozřejmě, že ne, EURORACK by byl na koncertě prostě nepraktický. Není ani přenosný. Na pódiu používáme syntezátory, playback a sample.

V ranních časech jste měli přístup k inovativním nástrojům, jako např. Emulator. Jakou důležitost mají dnes nové zvuky nebo samotný zvuk Depeche Mode?
Upřednostňuji názor, že máme vlastní zvuk, aniž jsme ho vědomě produkovali. Nejcharakterističtější věc týkající se naší kapely, možná i jedinečná, je fakt, že máme Davida. Má silný a jedinečný hlas, pro posluchače okamžitě rozpoznatelný. Ale také je možné, že styl našich skladeb a jejich nástrojové pozadí přispěly k našemu specifickému zvuku.

"Spirit", po zvukové stránce, jsou pro mě jasní Depeche Mode. Byla produkce tohoto alba v něčem jiná?
Celý album vznikal mnohem rychleji, než jsme byli zvyklí. Ve studiu jsme nakonec strávili jen tři měsíce, včetně finálního mixu. Dříve to bývalo mnohem déle. Dokonce jsme měli zarezervovaných dalších šest týdnů ve studiu, které jsme nakonec nepotřebovali.

Co příprava na turné?
Sample jsou v tomto případě nezbytné a tyto už máme hotové. Dokonce už máme nazkoušenou i delší verzi koncertního programu. Včerejší koncert byl jen zkráceným promo koncertem. Před sebou máme další vystoupení v Glasgow, stejně i několik televizních show, kde budeme hrát jednotlivé skladby. Následně nás čeká pár dní volna, protože pak už strávíme asi deset měsíců na cestách.

Na turné nekomponuješ?
Vždy si myslím, že by se tak mohlo stát. Na posledním turné jsem měl s sebou laptop s audio rozhraním a reproduktory. Už po prvním měsíci jsem zjistil, že jsem se toho ani nechytil. Všichni jsme totiž v "tour módě" a téměř každý večer stojíme na pódiu. Ani by mě nenapadlo, se večer po koncertu, na hotelovém pokoji, zabývat novými skladbami. Ještě i den volna na turné strávíme cestováním.

Včera jste hráli sotva pro 1000 lidí, jaké to bylo?
V porovnání se stadiónových koncertem to byla úplně jiná zkušenost, obzvláště proto, že jsme stáli na pódiu poprvé po třech letech. Dokonce mi to trochu nahánělo strach, protože byli všichni až příliš blízko pódia. Dnes jsou téměř všechny koncerty vysílané živě. Je tu součást moderní propagace, předtím to takto nebývalo.

6. duben 2017 o 9:48 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Herrer

Herrer      1   7. duben 2017 o 19:50

Super rozhovor. Tyhle náhledy do kuchyně mě baví víc, než všudypřítomné vzpomínání. Když si vzpomenu, jak jsem tu křičel, že živé bicí rozhodně ano a že se s nimi pak dá leccos podniknout, aby nezněly konvenčně a to vše při zachování jejich organičnosti, kterou mašinky prostě nejsou schopny dát… A teď to máme v podobě skvělého Spiritu!!!


Uživatel: felis sapiens

felis sapiens      2   19. duben 2017 o 13:42

Ja mám furt taký neodbytný pocit že minimálne v troch skladbách počujem Yamahu DX 7. Možno som už z nej chorý.


Uživatel: Viki DM

Viki DM      3   20. duben 2017 o 7:10

Práce kvapná málo platná...měli věnovat vice času pro aktuální album jak měli v plánu. Pro mě je Spirit nedotažený počin. Byl bych rád kdyby mě tu následně nikdo nenapadal za můj názor. Předem dík


Uživatel: Newborn

Newborn      4   20. duben 2017 o 15:18

Nebudu napadat váš názor, jen by mě upřímně zajímalo, jak se pozná takové nedotažené album? Je to dáno počtem skladeb, jejich kompozicí, zvukem, dynamikou, nebo čím? Podle mě, pokud máte nápady, práci dobře připravenou, výborné spolupracovníky, tak snad tolik na rychlosti výsledné práce nezáleží...Ptám se upřímně, protože kdyby bylo někde řečeno, že album nahrávali třeba rok, nepoznám to.
A za mě, album je skvělé.


Uživatel: 1988

1988      5   20. duben 2017 o 16:26

Viki napsal jen svůj názor a já ho beru.
Během 14 dnů jsem se desce dost věnoval a už nadšení ustálo a bohužel některé skladby mě trošku začínají nudit.
Mám to jak houpačky…. První poslech zklamání, pak vystřízlivění a hodnocení, že deska je ok a tedka jí beru jako absolut normální desku.
Nevím…
Jinak za měsíc je koncert a já jsem v klidu a to mě nenechává v klidu, spíše mě to hrozí a více se teším na jiný koncert v tomto roce. Snad je to momentální sněhovou náladou grin


Uživatel: Viki DM

Viki DM      6   20. duben 2017 o 17:10

Přesně to o čem píšeš mi tam chybí, ale to u mě neznaméná, že na DM zanevřu. Mají perfektní koncerty a proto věřím, že na živo to bude lepší. Navíc mají spoustu dobrých desek, takže pořád bude co poslouchat.


Uživatel: 1988

1988      7   20. duben 2017 o 17:14

No já toho moc nenapsal. Včera jsem mrkl na live video Should…a došlo mě , jaká to je bomba.
Prostě něco se změnilo, ucho se zakřivilo a houpačka se zastavila jako v Evil Dead, když partička mlaďasů vstoupila na verandičku grin


Uživatel: Newborn

Newborn      8   20. duben 2017 o 18:56

Je to určitě na delší debatu, nebudu polemizovat, jen, podle mě, se o nějaké chybějící zvukové, resp. technické kvalitě alba Spirit nedá mluvit, spíš je to v (nejen) jeho případě, otázka pocitová, tedy zda a jak v posluchači jednotlivé skladby rezonují, jestli se tzv. dostaly pod kůži.
Taková moje obecná úvaha smile.


Uživatel: 1988

1988      9   21. duben 2017 o 5:16

Přesné slovo. Pocitové!!
A tak to je vždy ať se jedná o desku, singl, atd.

Ty neskutečné žvásty a dlouhé články tipu ( musíš si to pustit v mega bednach, mega sluchátkách ) a až pak tě to chytne grin
Stačí Sanyo Video Stereo a jedeme grin


Uživatel: Logic1

Logic1      10   2. květen 2017 o 17:31

Veru tak chlapci, popočúval som album a nič, žiadne emócie a u mňa, keď album nevytvára emócie je slabé a spirit je slabý jak čaj.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.