Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor ze záhrobí

Rozhovor ze záhrobí Pokračujeme ve zveřejňování rozhovorů Michaely Olexové z vánočního Bongu. Tentokrát s Davem Gahanem.

?: Co jsi dělal v posledních dvou letech?

!: Celkově jsem byl nemocný. V této chvíli bydlím v Los Angeles ve skromném domku, který je plný obětí jako jsem já. Vrátil jsem se z protidrogového léčení, kam jsem šel v červnu poté, co mě bylo opravdu dost špatně. Předávkoval jsem se heroinem, byl jsem na pár minut v bezvědomí a poté jsem byl vzkříšen. Potom, co jsem se vrátil z vězení, potom jsem ještě pár dní bral heroin. Pak jsem se rozhodl zkusit s tím znovu něco udělat. Už jsem byl v nějakých takových místech v posledních letech. Nechal jsem toho a strávil jsem posledních pět měsíců tím, že jsem se snažil soustředit se na to, abych získal zpět svůj život. Během tohoto posledního roku, jsme se snažili udělat tuto desku a má práce opravdu trpěla. Měl jsem problémy a to dokonce se zpíváním, takže jedna z věcí, kterou jsem opravdu miloval a byla velkou součástí mého života, najednou zmizela. Bylo to mou vinou, ale já jsem nemohl přestat a potřeboval jsem pomoc a to je to, co jsem dělal. Ale teď už ej to všechno v pohodě a cítím se opravdu dobře s tím, co dělám. Jsem strašně šťastný, že jsem čistý a střízlivý a že opět žiji svůj život… Mám zpět svůj život.

?: Jak dlouho ti trvalo, než ses přizpůsobil normálnímu všednímu životu po návratu z Devotional Tour?

!: Nikdy. Fungoval jsem jen s pomocí drog. Bez nich jsem se nemohl ani pohnout. Vrátil jsem se z turné a už jsem pak nikde nehrál ani nezpíval, ale vrhnul jsem se na drogy.

?: Byl jsi s někým v kontaktu po skončení Devotional Tour?

!: Ani ne. Ale nikdo není vinen, protože telefon zvoní na obou stranách. Většinou mně zavolal Martin nebo já mu. Alan mi telefonoval ve chvíli, kdy se rozhodl, že odejde, ale vůbec jsem na to nereagoval, protože jsem byl hluboce pod drogami.

?: Myslíš si, že tvůj pobyt v L.A. zatímco pobyt zbytku skupiny v Londýně ovlivnil nějak moc vaše přátelství?

!: Ani nemá moc přátelství s ostatními mimo skupinu. Když jste na cestách tak dlouho a to bylo téměř dva roky, myslím, že trávit další čas s nimi, je to poslední, co chcete (směje se).

?: Bylo pro tebe těžké zasednout po tak dlouhé době zase do studia?

!: Ano, chvíli to trvalo. Ale řekl bych, že v posledních měsících jsme odvedli naši nejlepší práci. Postupně se to stává těžší a těžší, protože když znáte každého tak dobře, stávají se maličkosti opravdu velkými věcmi. A ještě jsou spousty dalších okolností ... každý má rodinu a své vlastní zájmy mimo kapelu. Spoustu energie strávíme nad těmito věcmi, takže nám zbývá stále méně a méně času na společnou tvorbu hudby. Role jsou přesně definovány, Martin píše písně a já je zpívám. Máme Tima Simenona, který s námi pracuje na této desce a spousty dalších lidí, kteří nám hrají, programují atd. Tim v tom hraje trochu větší roli. Neřekl bych, že nahradil Alana, protože to je úplně jiná věc, ale vyplňuje jeho roli. Myslím, že Martin pracuje trochu více ve studiu, protože není nikdo jiný, kdo by to dělal.

?: Byl jsi připraven jít do studia poté, co jsi slyšel, že Martin začal pracovat na nových písních?

!: Sešli jsme se společně a poslechli si nové skladby. Sešli jsme se a rozhodli jsme se, jestli chceme udělat další desku společně. Prvně to bylo velmi nejisté, protože každý má spousty jiných zájmů mimo kapelu. Myslím, že když chcete být ve skupině, je důležíté v ní plnit nějakou roli. Jak jsem řekl, tvůrčí strana psaní je na Martinovi a já zpívám. Kdybychom dělali film, Martin by byl režisér a já herec.

?: Jaké byly tvoje počáteční reakce poté, co jsi poprvé slyšel Martinovo demo?

!: Chtěl jsem je nahrát. Chtěl jsem, abychom ty písně udělali. Spousta textového obsahu, pocitu melodií opravdu vystihovala to, jak jsem se cítil a co jsem osobně prožíval. Zdálo se mi, že to bude dobrá věc to udělat, protože by to mohla být cesta k překonání osobních problémů. Když se dívám zpětně, nebyl jsem na to připraven a bylo to pro mě důležitější brát heroin, než být ve skupině, ale za poslední měsíce se cítím, že jsem udělal svou nejlepší práci. Vrhnul jsem se do toho, pracoval jsem s učitelkou zpěvu Evelýnou. Pracovali jsme s ní i v Los Angeles. Nějaké vokály k písním jsme nahrávali právě v LA. Je to dlouhý proces a snažím se do toho vložit všechnu svou energii.

?: Byl jsi stejně posedlý novým materiálem, který ti předvedl Martin stejně jako naposledy písněmi, které Martin napsal pro SOFAD?

!: Já i všichni máme vždy nějaké oblíbené, ale co mě přitahuje nejvíc na většině písní je Martinův text. Já osobně se mohu ztotožnit s většinou Martinových písní... dívám se na sebe se slovy, která zpívám.

?: Znamená nové album po hudební nebo textové stránce nějakou výraznou změnu oproti předchozím?

!: Jo, myslím, že jo. Myslím, že se vrací zpět do podobné nálady, jako měl Violator. Skladby jsou kratší a ucelenější a myslím, že melodie jsou mnohem silnější.

?: Jsou na albu nějaké skladby, ke kterým se cítíš citově blíže než k ostatním?

!: Na albu je píseň "Sister of Night", která je mou osobně nejoblíbenější písní na tomto albu. Myslím, že píseň, která zavádí nejvíce nových věcí na desce je "Barrel of a Gun", která bude prvním singlem. Myslím, že je to nejvíce vzrušující píseň na albu. Opravdu mě těší, jak jsem ji udělal.

?: Bylo pro tebe snadné nazpívání nových písní?

!: Nikdy to není snadné zpívat. Je to velice emocionální věc. Je to ta poleva na dortu. Vše ostaní je pěkně naprogramováno a toto je to, čemu já říkám "hlavní práce". Když zpívám, zpívám z celého srdce a to je lidský prvek v Depeche Mode, obzvláště na tomto albu.

?: Je nějaké další "Condemnation" na tomto albu, nějaká další píseň, kterou silně prožíváš?

!: Ne, již nikdy nebude další "Condemnation", ale řekl bych, že "Sister of Night" se mnou hýbe stejně jako Condemnation.

?: Vždy jsi chtěl hrát na kytaru. Dostal jsi šanci hrát na ni nebo na nějaký jiný nástroj na tomto albu?

!: Trochu jsem si zahrál na kytaru, ale ne s Depeche Mode. Kapely, které hrají na kytaru nikdy nezkusili žádné experimenty. Nyní jsme došli kruh. Zdá se snadnější dělat to, co jsme dělali na většině alb, což je programování, než se fyzicky snažit něco udělat. Jak jsem řekl, jsme "hlavní skupina". Já osobně si potřebuji vyplnit své osobní hudební ambice a právě začínám ten proces. Pracoval jsem s různými lidmi na různých věcech a zjistil jsem, že mě to dost baví. Když se sejdou různí lidé s různými myšlenkami je to vzrušující a spontání a já si myslím, že Depeche Mode jsou cokoliv, ale hlavně jsou spontání.

?: Neodklonilo se SOFAD nějak od tvých představ?

!: Mírně. Myslí, že jsme udělali to nejlepší, co jsme mohli. Bylo to o hodně těžší vytvořit něco jako skupinové úsilí. Nemyslím si, že jsme skutečně to vyplnili, jak jen jsme mohli, kdybychom odložili naše osobní věci stranou, ale vždy jsou tam problémy, osobní věci a postranní zájmy. Vždy jsou tam ve studiu, s námi a jak stárnete, zdá se šance udělat to vzdálenější a vzdálenější. Myslím si, že je to neuskutečnitelná úloha pro skupinu udělat skupinové album.

?: Je pro tebe nahrávání nového alba šťastným a radostným procesem?

!: Je to odměňující a radostné, když zpívám a potom slyším něco, čím jsem potěšen, protože na tomto albu jsem pracoval opravdu tvrdě, na vokálech v posledních měsících. Opravdu jedinou osobu, kterou musím potěšit a uspokojit jsem já sám. Když se mi to líbí, vím, že i spoustě jiných lidí se to bude také líbit. Již nemůžu oblbovat sám sebe. Řekl bych, že na tomto albu budou nejlepší vokály, jaké jsem kdy udělal…opravdu trávíme hodně času nad tím, aby byly správné.

?: Většinou jste pracovali ve studiích v Londýně. Je to pro tebe náročné cestovat stále z LA do Londýna?

!: Jo dost. Je to psychicky a fyzicky náročné.

?: Přemýšlel jsi, že by ses natrvalo přestěhoval zpět do Anglie?

!: Ne.

?: Jaký je hlavní rozdíl mezi nahráváním v pronajaté vile v Madridu a v různých studiích? Bylo to pro vás pohodlnější nahrávat na jednom místě?

!: Teoreticky to byl dobrý nápad, ale zjistili jsme, že se naše osobnosti neuvěřitelně střetli, když jsme žili spolu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Mně to ani tak nevadilo, ale Alan to nenáviděl a myslím, že Fletch měl také těžké chvíle. Myslím, že Fletch měl těžkosti všude, hlavně doma, ve svém domácím prostředí, se svými věcmi, s přáteli, s rodinou, se svou restaurací...to je tam, kde je mu příjemně. Já jsem na dlouho neměl domov, takže mně to až tak nevadilo, ale je to něco, čeho se budu snažit dosáhnout v příštích pár letech.

?: Jaký je největší rozdíl v přístupu k práci mezi Timem Simenonem a Floodem?

!: Rozdíl je v tom, že Tim má něco jako malý tým. Máme programátora, klávesisty a stále používá stejného technika. Zatímco Flood pracuje sám… Flood pracuje dost odlišným způsobem. Myslím, že Martin rád pracuje s Timem, protože Tim pracuje podobným způsobem jako Martin, takže spolu vychází dost dobře. Myslím, že Flood byl trochu více experimentálnější a teď to nemyslím k Timovi nějak špatně, ale Flood byl ochoten zkoušet mnohem více hudebně a šťárat se mnohem hlouběji než jen vše naprogramovat stejným způsobem.

?: Myslíš si, že by reakce na novou desku mohla být dost odlišná v Americe než v Evropě, co se týká hudební orientace na obou kontinentech?

!: Na to je opravdu těžké odpovědět. Věci se hodně změnili za posledních pár let, hlavně v Americe. Jsou spousty stanic v rádiu, které hrají různorodou hudbu. Myslím si, že "fanouškovi" by se nová deska opravdu líbila. Jestli vůbec získáme nějaké nové fanoušky.

?: Kdyby jste jeli znovu na turné, měl bys raději velkou produkci jako na Devotional Tour nebo raději něco menšího?

!: Volil bych asi menší produkci a využil i nějakých jiných muzikantů, kteří by s námi hráli na pódiu. Určitě nechci vyjet na turné stejného formátu jako minule, kde celá show byla na mých bedrech.

?: Máš raději práci v studiu nebo na turné?

!: Jsem raději na turné, ale je to něco, co bych si musel tentokrát pořádně rozmyslet, abych to dělal znovu.

?: Během Devotional Tour jste měli příležitost komunikovat s fanoušky přímo přes počítač. Shledáváš Internet důležitým z hlediska byznysu, ve kterém se pohybujete?

!: Myslím si, že je to skvělé médium a hodně otevřené. Myslím, že je úžasné, když spolu mohou fanoušci komunikovat na hot-line. Je to jako posílat dopis a dostat okamžitou odpověď.

?: Přemýšleli jste, že byste někdy vydali svoje vlastní CD-ROM?

!: Ano, je to zatím něco, co ještě zkoumáme, zatím ještě nemáme žádné konkrétní plány.

?: Jakou muziku jsi v poslední době poslouchal? Inspirovala tě nebo ovlivnila tě nějak v tvé současné práci?

!: Řekl bych, že nás vůbec žádná kapela neovlivnila. Opravdu nerozebíráme ostatní alba nebo ostatní umělce, kteří by nás mohli či nemohli ovlivnit. Jsem si jist, že jsme ovlivněni tím, co slyšíme, obzvláště Martin, když jde psát. Moje nejoblíbenější deska minulého roku byla od Gavina Fridaya. Jinak jsem hodně poslouchal skupinu zvanou Filter, skupinu Local H z Chicaga. Dost se mi líbí album od Smashing Pumpkins, myslím, že bylo skvělé...Flood se na něm také podílel.

?: Když se ohlédneme do 80. let, vidíš hodně změn v muzice?

!: Myslím si, že toto je pro muziku příšerná doba. Já sám mám rád 60. a 70. léta. Jsem velkým fanouškem Davida Bowie a T-Rex a The Rolling Stones.

?: Dostal ses někdy do bodu, kdy už jsi nemohl tu slávu vydržet?

!: Teď s tím mám těžkosti. Věc, na kterou jsem byl v posledním roce pyšný, je to, že jsem se očistil, protože jsem to udělal pro sebe a co jsem si během toho uvědomil, že to musím udělat veřejně. Spousta lidí, když dostanou šanci očistit se a zbavit se závislosti toho dosáhnou za podpory ostatních lidí, sdružení a programů. Vše, co jse udělal nebo řekl, bylo vždy hned v tisku, takže se to pro mě ztížilo, musel jsem to více ukrývat.

?: Chtěl jsi někdy odejít?

!: Jo, hodněkrát. Přemýšlím o tom každý den.

?: Otravuje tě to, když tě poznají na ulici?

!: Je to dost lichotivé, ale někdy těžké. Ne tak v Anglii, ale v jiných místech, obzvláště v Los Angeles můj soukromý život téměř neexistuje. Dlouho mě sledoval tisk, ať jsem šel kamkoliv.

?: Máš nějaké nové tetování?

!: Ano, to na mém levém předloktí, ale je již několik let staré. Je věnováno mé ženě, se kterou se právě rozvádím.

?: Přetrvává stále tvoje nadšení pro malování? Udělal jsi v poslední době nějaké nové malby?

!: Jo, v posledních letech jsem dost maloval. Mám své malby v celém svém domě. Maluji na zdi, maluji na podlahu. Byl jsem pozván, abych udělal výstavu v New Yorku v galerii. Takže to je něco, co bych mohl udělat v budoucnu.

?: Kontroluješ rád vaši vizuální stránku?

!: Anton prichází s většinou myšlenek, ale přistihl jsem se, že jsem to většinou já, kdo schvaluje většinu fotografií a podobných věcí. V minulosti to dělával také Alan. Fletch a Mart projdou také vše ale většinou jsou s tím spokojeni. Rád vybírám fotografie a to stejné dělám i s videem.

?: Jakou budoucnost předpokládáš pro Depeche Mode?

!: Nejsem si zcela jist. Myslím, že je důležité soustředit se jak jen můžes na to, co děláš v tuto chvíli. Neumím předpovídat, co se stane v budoucnosti, není to v mých rukou…díky Bohu (směje se).

Michaela Olexová, BONG 30, prosinec 1996

 

2. prosinec 1996 o 0:14 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.