Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Sedmá pečeť Depeche Mode

Ilustrativní: Sedmá pečeť Depeche Mode

Depeche Mode se vrací po šesti letech s novým singlem, novým albem, novým turné. Už to samo o sobě by za standardních okolností mohlo pro spoustu skalních fanoušků znamenat, že se jim jejich svět - konečně - vrací do normálních a obvyklých kolejí, a že vše bude zase (aspoň) na dva roky krásné a sluncem zalité.

 

 

"Seven lies, multiplied by seven, multiplied by seven again

Seven angels with seven trumpets"

DEPECHE MODE JOHN THE REVELATOR

 

"Těch sedm andělů se sedmi polnicemi se pak připravilo k troubení."

ZJEVENÍ JANOVO

 

Smrt: "Proč chceš hrát se mnou šachy?"

SEDMÁ PEČEŤ, INGMAR BERGMAN

 

 

Jenže svět se za těch 6 let, kdy Depeche Mode uvedli album Spirit, změnil k nepoznání. Zní to jako klišé, ale až na potvrzenou návštěvu mimozemšťanů (i když titulky dnešních novin ani to nevylučují), jsme se dočkali za tu dobu záležitostí, které jsme si nedokázali ani představit, jako je globální pandemie či válka na evropském kontinentu doprovázená perkusemi chrastěním nukleárních zbraní, a tak Martinovo varování v Eternal, které nám před těmi šesti lety přišlo trochu předimenzované, najednou nabírá na autenticitě.

 

Ale nejen svět kolem už není jako dřív. I ten Depeche World je náhle jiný. Vloni navždy odešel Andrew John Fletcher, fanoušky a přáteli nazývaný Fletch. Vtipný chlapík, který sice neuměl moc hrát, ale co my víme o jeho skutečné roli. A tak jsou Depeche Mode duo. To, čím vyhrožovala média již v roce 1995, když odešel Alan, a Andyho psychického problémy během závěrečných měsíců Devotional byly takové úrovně, že jej musel vystřídat Daryl, se vloni v květnu stalo smutnou skutečností.

 

Na podzim oficiálně ohlásili Dave a Mart, že pokračují jako duo, že nahrávají desku, kterou nazvali Memento Mori a jejíž název měli vymyšlen ještě před Andyho umrtím, stejně tak značnou část skladeb. Andy ale z toho neslyšel ani sloku. Za to světu na tiskové konferenci přehráli úryvky dvou skladeb. Ten první úryvek zněl temně a alternativně, ten druhý popíkově, což vždy v táboře fanoušků Depeche Mode vyvolá určité znervóznění, jelikož - snad s výjimkou It´s No Good z roku 1997 a Precious z roku 2005, se Depeche Mode tak nějak nedařilo po odchodu Alana dát dohromady dobře stavěnou popově chytlavou, melodickou, a přitom nepodbízivou skladbu. I když snaha byla, viz Peace, In Sympathy či Soothe My Soul, ale vždy to nějak nedopadlo úplně nejlépe, někdy krok, někdy mnoho kroků správným směrem, chybělo.

 

Wasted feelings

Broken meanings

Time is fleeting

See what it brings

 

9. února 2023 přesně v 5PM londýnského času byl do celého světa nový singl Ghosts Again odprezentován společně s videoklipem Antona Corbijna. Sám Anton nemá mezi fanoušky Depeche Mode lehkou pozici. Naprosto všichni jej sice zbožňují za fotografie a videa, která s kapelou připravil v 80. a 90. letech, ale k jeho k novějším pracím, jsou příznivci Depeche Mode, a to napříč glóbem, poměrně velmi kritičtí: málo invence, opakování opakovaného.

 

Jenže toho 9. února se stal zázrak. Depeche Mode přišli s jedním se svých nejvíce zdařilých popových singlů, který si sahá k metám It´s No Good, Precious, pro někoho až ke Strangelove či Enjoy The Silence. Tak, jak pro Depeche Mode bývalo typické, těžké téma dokáží klidně propojit s povznášející melodií a rytmem, který se vám zavrtá do hlavy a mysli. A ne že tu skladbu můžete pořád poslouchat dokola, a jen tak se neomrzí, ale ono ji slyšíte i když právě nehraje. Tak chytlavá je.

 

Depeche Mode nám v Ghosts Again svým stylem vyprávějí, že život je pouze dočasná záležitost pro každého z nás, a když si uvědomíme tuto dočasnost, tedy naši beztížnost, můžeme najednou na vše nahlížet v naprosto odlišné perspektivě. V Antonově vizuálním ztvárnění písně, Dave a Mart hrají svou verzi legendární partie se Smrtí z podobenství Ingmara Bergmana Sedmá pečeť. V němž je zobrazena neschopnost či vlastně naprostá nemožnost, lidské bytosti smrt porazit.

 

Samotná forma textu, který uvedl v život Martin Gore (poprvé v historii) s přítelem Richardem Butlerem, je symbolická. Máte pocit, že Dave z jejich textu vyzpívává slova, která náhle mizí, jako události, věci a jako životy nás všech. Pamatujte, že i naše konzistence se jednou stane minulostí a z nás jen duchové. Symbolismus textu nepřináší konkrétní příběh, ani se nás nepokouší kamsi vést, ale říká nám, že vše hmotné, na čem lpíme, není nijak významné, jednou zmizí, stejně jako my a nic nás nezachrání, ani víra v cokoliv, ani láska kohokoliv. Zůstane jen přízrak a možná vzpomínka.

 

Faith is sleeping

Lovers, in the end

Whisper we'll be ghosts again


Depeche Mode, kterým to již nikdo, kromě pár nejvěrnějších, nevěřil, dokázali vytvořit vynikající popovou melodickou píseň, a zatracovaný Anton připravil klip, který bude navždy ve zlatém fondu klipů Depeche Mode. Tak si to všechno užívejme, než se v duchy rozpustíme.

 

Dangerous

 

13. únor 2023 o 9:21 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Tom 101

Tom 101      1   15. únor 2023 o 10:37

Krásně napsaný


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      2   15. únor 2023 o 10:48

Dang, díky.

Vypíchl jsi v úvodu verše:

Wasted feelings

Broken meanings

Time is fleeting

See what it brings

A to je přesně ta část GA ze které mě do teď  mrazí po celém těle, když ji slyším.

Na DM svítí šťastná hvězda protože u nich má  všechno tak nějak svůj význam. Vše čím si prošli a my s nimi během těch let. Uvědomme si to. Ta hvezda zatím svítí i na nás.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      3   15. únor 2023 o 12:40

jsme odsouzeni jen zemřít, ostatní věci jsou jen volby a naším největším soudcem a nepřítelem jsme jen my sami… cíl mého životního ultramaratonu je jen jeden, až mi mozek pustí závěrečný film mého života tak nechci litovat, že jsem něco promarnila a pokud jsem něco posrala, tak že jsem se alespoň pokusila to napravit a pokud člověk něco dělá s čistými úmysly a srdcem, tak sice může prohrát ve společnosti, ale být tím jste uvnitř je to nejdůležitější... nejtěžší ze všeho je sundat masku sami sobě...  pokud si chceme užít zbytek svého života, musíme ho žít naplno a asi to v dnešním světě zní naivně, ale jit za hlasem svého srdce, nemůžeme nikoho změnit pokud to nechce doopravdy sám v sobě a taky si nemůžeme vynutit lásku a nemáme na to ani právo, naší největší svobodou je naše svobodné rozhodnutí a bezpodmínečná láska, což si taky může každý vyložit jinak
Pardón za tok myšlenek grin

Díky dangerousi


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      4   15. únor 2023 o 14:55

Ultra někde v půlce jsem se zamotal, ale napsala jsi to hezky aneb jak pravili jiní  dva taboroví básníci:

Ta chvilka co máš na život,
Ti uplyne, jak od ohýnku dým.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      5   15. únor 2023 o 15:08

to víš zabloudím i když čučím do google mapy grin

Proto opékejme špekáčky opatrně, jinak spadnou do ohňa nebo se spálí do nekonzumna


Uživatel: smidak101

smidak101      6   15. únor 2023 o 19:55

Dangy : Výborně napsaný a podepisuju v plném rozsahu.Depešáci zatím jednoznačně za jedna.GA s klipem a teď ta nová WT.To kurva vypadá zatím slibně.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      7   15. únor 2023 o 20:45

to je kompot a vábení od bludiček!!! Ale nepodlehnu hlasu Sirén… raději pudu haji s Imposterem cool smile


Uživatel: Dangerous

Dangerous      8   15. únor 2023 o 21:01

Kompot vs Imošter?


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      9   15. únor 2023 o 21:05

Kompot i mošter, zvládnu oboje grin


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      10   15. únor 2023 o 22:29

Vytáhla jsi na spaní těžký kalibr (myslím Soilsaver) ... GN.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      11   16. únor 2023 o 8:12

Jestli byl v minulém životě Le Roi Soleil jedna věc se nezměnila ani po 400 letech a to vkus obutí... GM


Uživatel: Dangerous

Dangerous      12   16. únor 2023 o 8:35

ani vkus na hůlky smile


Uživatel: Krieger

Krieger      13   16. únor 2023 o 9:07

Pěkně napsané


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.