Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Sólo pro Martina - Fanoušci Depeche Mode jsou zmateni

Kdo někdy není blízko tomu, aby zazpíval své oblíbené písničky před početným publikem nebo v nahrávacím studiu? Dokonce i velké hvězdy jsou dost sentimentální, svým osobním favoritům vystavují památníky, zatímco oni přijímají jejich „cover“ verze. Také Martin Gore, skladatel od Depeche Mode si toto mohl vyzkoušet. Na svém právě vyšlém mini LP „Counterfeit“ (t. j. „napodobenina“ nebo „padělek“) nazpíval šest písní jiných autorů.

První sólo projekt Martina Gorea vznikl krátce po konci velkého světového turné Depeche Mode v londýnském Sam Therapy studiu. Zatímco se ostatní depešáci zotavovali po měsíčním stresu na turné, hledal Martin všude klid na své album. Ačkoliv deska obsahuje jenom cizí kompozice zní jednoznačně jako produkt tvorby Depeche Mode. Martin zvolil převážně neznámé písně. Z těch teprve vznikaly Goreovy verze pro početné publikum.

Tak to asi bylo se zahajovací písní „Compulsion", která původně vyšla v roce 1981 jako singl Joe Crowa.V originálu je „Compulsion" pěkný, i když jako syntipopová píseň vyzní lépe. Martinovi Goreovi se ho podařilo podstatně aranžovat a vylepšit.

Jako další zvolil Martin radio singl „In A Manner Of Speaking". Píseň napsal Winston Tong pro kalifornskou skupinu Tuxedomoon. Tato skupina používala pro začátek 80. let nezvyklé nástroje - housle, basu a syntezátor. Také píseň „Smile In The Crown" je skoro deset let stará a pochází od britsko-indické skupiny The Durruti Column. Při této melancholické písni Martin Gore hraje také na kytaru.
Rock singl na „Counterfeit" je „Gone". Tato píseň od Comsat Angels ze Sheffieldu patřila před několika lety k nejméně zajímavým písním země.

„Never Turn You Back On Mother Earth" je jediný opravdový hit, který Martin na svou sólo desku zařadil. Bratři Ron a Russel Maelovi, lépe známí jako The Sparks, s ním byli před 15 lety na prvním místě britské hitparády. Martin Gore je téměř od dětství ctitelem lehkého excentrického popu Sparks. Proto také prosazoval to, aby se bratři Maelové při nekterém americkém vystopupení Depeche Mode objevili v programu. Text - pojednává o ochraně prostředí - se podobá textům na „Construction Time Again". Není tedy divu, že se Martinovi při interpretaci hitu skupiny The Sparks na originále líbí hlavně obsah.

„Counterfeit" zakončuje „Motherless Child", tradiční spirituál. Jeho nové podání se zvukovými experimenty přispívá k celkové náladě desky. Sólo exkurze Martina Gorea je ale jenom inermezzo v kariéře u Depeche Mode. Proto není v žádném případě třeba se obávat, že každý z nich půjde svou cestou. Aby zabránil vzniku takových pochybných zpráv, nechce dělat písničkář Gore příliš velký rozruch kolem své desky a proto také nedává žádná interview na toto téma.

Martin, Dave Gahan, Andy Fletcher a Alan Wilder (ten už vydal v posledních dvou letech pod pseudonymem Recoil už dvě sólo desky jsou po hodinové přátelské domluvě ve studiu nedaleko Milána po dlouhé pauze připraveni započít práci na novém LP. Fanoušci Depeche Mode ovšem musí být ještě chvíli trpěliví, neboť nový singl se objeví až začátkem podzimu tohoto roku. S albem se dokonce počítá až na únor 1990.

16. říjen 2001 o 14:43 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.