Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Tisková konference v Kolíně 20/4/1998

Přepis tiskové konference Depeche Mode v Kolíně 20/4/1998.

“Chtěli bychom jen ještě poděkovat Jonathanu Kesslorovi, našemu manažerovi, který nás udržel pohromadě v posledních čtyřech letech. Když jsme dokončili poslední turné před čtyřmi lety mysleli jsme si, že to bylo naše poslední turné, ale právě jsme byli na tři měsíce opět ve studiu, kde nahráváme nový materiál a toto turné, na které se chystáme, na které se mimo jiné velmi těšíme, bude jedním z nejlepších turné Depeche Mode. Budeme hrát nejlepší skladby za posledních 12 let, takže to bude historický pohled a velmi se na to těšíme. Díky.”
Andy Fletcher

Martin: Těšíme se na to. Předchozí turné bylo pro nás příliš dlouhé. Trvalo 15 měsíců. Vyjet na turné nyní je pro nás tak akorát vhodné. Děláme čtyřměsíční turné - uvidíme, jak to půjde.

?: Vadilo lidem, že jste nevyjeli na turné po “Ultra”?
Dave: Především si myslím, že to bylo pozitivní. Myslím, že lidé pochopili, že by to do nás byla šílenost v tom čase. Myslím, že bychom nepodvedli jen sebe, ale i fanoušky, protože jsme na to nebyli připraveni. Bylo to pro nás dost těžká zkouška sejít se jen my tři a udělat další desku. Poté, co Alan odešel, museli jsme přehodnotit to, jak budeme pracovat a jak musíme najít člověka, aby vyplnil roli, kterou hrál Alan. To nějakou chvíli trvalo, asi šest měsíců během nahrávání Ultra, předtím jsem si opravdu sedli a vyříkali si vše každý s každým, aby bylo vše OK. Ne, že bychom se neměli rádi, ale každý procházel různými věcmi a chvíli to trvalo než jsme si zvykli pracovat znovu dohromady.

?: Co můžeme očekávat od živých vystoupení na turné?
Andy: Já myslím, že to bude pohled do historie s největšími hity od 1986 do 1998 - budeme hrát všechny ty skladby, které jsme nahráli v té době. Uděláme ty největší hity z té doby plus pár dřívějších písní také. Bude to víc než oslava naší historie.
Martin: Pracuji také na nových tanečních postupech!
Dave: Dost se od posledního turné změnilo. Jsou zde Spice Girls a podobní, takže jsme pracovali dost tvrdě.
Martin: Sledovali jsme to velmi pečlivě. Myslím, že naši fanoušci budou překvapeni. Dostaneme se tam.

?: Měli jste nějaké problémy? Ovlivnilo to nějak hudbu?
Martin: Ve skutečnosti nevydáme “nové” album, ale budou tam také nové skladby. Myslím, že atmosféra, ve které nahráváme v této chvíli je opravdu dobrá. To mluví samo za sebe, takže to je nejlepší cesta, je to ovlivněno fakty, že jsme zdraví a jsme v pohodě.
Dave: Myslím také, že jsem všichni v pohodě - já jsem a myslím, že mohu mluvit i za ostatní, že jsme. Jsme nyní spokojenější a je dobré, že spolu znovu pracujeme.


?: Kolik skladeb můžeme očekávat na turné?
Dave: Zahrajeme pár skladeb z Ultra a novou píseň z Greatest Hits.
Martin: Když hrajeme živě, většinou hrajeme 18-20 skladeb, takže jsme sedli a udělali seznam písní, které cítíme, že musíme zahrát. Jsme ve stádiu, kde je 16 skladeb za posledních 12 let, které musíme hrát, ale o tom jsme ještě nediskutovali. Je 16 písní, které myslím, že kdybychom nehráli, lidé by byli podvedeni, takže z toho budeme stavět.
Dave: Posledních 16 singlů a pár opravdu starých kousků!

?: Je Anton Corbijn součástí turné?
Dave: Možná bude součástí pódiové show, ale ještě jsme se nerozhodli, koho použijeme. Máme tři rozdílné návrhy a udržujeme si otevřený názor, ale ještě jsme se nerozhodli.

?: Už je to pět let od posledního turné. Nebojíte se, že vaši staří fanoušci od vás odešli nebo máte věrné fanoušky?
Dave: Myslím, že naši fanoušci byli opravdu věrní. Nevím proč, ale myslím si, že jsme si vytvořili svoje místečko a naši fanoušci se nás drží. Vyrostli také s námi, což je opravdu pěkné. Dokonce i dnes na této tiskové konferenci. Nemyslím si, že bychom se báli. Nemyslím, že tam byl nějaký ohled. Jen jsme neuvažovali vůbec turné po poslední desce a vždycky tam byly pěkně velké mezery mezi našimi turné.
Andy: Už jsme spolu 17 nebo 18 let a viděli jsme různé kapely, ale koncentrujeme se na dělání naší hudby, jak jen to bude nejlépe možné a tím, že ji děláme, to je nejlepší způsob, jak si udržet své fanoušky.
Martin: Pokud jste se začali bát, jestli jsou nějací fanoušci, myslím, že byste měli začít myslet na hudbu, kterou děláte. Děláme hudbu jen pro sebe, hudbu, kterou máme rádi a doufám, že i někdo jiný také a potom vyjedeme na koncerty. Hudba je nejdůležitější věcí.

?: Osmdesátá léta jsou opět v módě. Ovlivnilo to nějak rozhodnutí udělat toto historické turné?
Andy: Nemyslím si, že byste mohli někdy říct, že vždy děláme to, co právě letí. To je asi to, proč existujeme tak dlouho. Určitě to pomohlo. Jsme rádi, že jsme kapelou devadesátých let.

?: Poslední turné téměř rozvrátilo kapelu. Přijali jste nějaká opatření, aby se to tentokrát nestalo?
Martin: Máme pravidla, která budeme dodržovat. Budu pít jen dvakrát do týdne - můžete se smát.

?: Začali jste jako chlapecká kapela. Čím byste chtěli být na konci 90. let?
Andy: Chceme být zpět. Je pěkné zamyslet se na konci 90. let, že jsme stále věrohodná kapela, velmi známá kapela, která stále dělá dobrou hudbu, alespoň doufám!
Dave: Jak jsem řekl, jsme opravdu šťastni, že jsme schopni udělat desku skutečně přes dvě desetiletí a není příliš kapel, které to udělali. To je to. Myslím, že nemá význam zakládat na 80., 90., 60., 70. letech nebo něco podobného. Jen stále děláme hudbu, stále chceme hrát a stále máme fanoušky, kteří chtějí přijít a vidět nás - to je jednoduché.
Martin: Když jsme začali, byli jsme dost mladí. Doufejme, že jsme stále mladí ... 36, jsme mladí?

?: Jste nervózní, když jste znovu na cestách?
Dave: Když sedím tady v pohodlném křesle, zoufale se snažím, aby jsem se přestal třást ... Nevím, udělali jsem pár vystoupení, hráli jsem jen pár skladeb z Ultra a bylo to dost nervózní napětí... Ale myslím, že je to dobré být nervózní, víte, že nervozní energie může být vložena do vystoupení. Pro mě osobně je to dost důležité. Kdybych se necítil nervózní, myslel bych si, že něco není v pořádku, ale ano. Jsem opravdu nervózní.

?: Kolik lidí můžeme očekávat na pódiu během nového turné?
Andy: Poprvé budeme využívat bubeníka po celou dobu - je to rakušák Christian Eigner. Je opravdu dobrý a již s námi spolupracoval na několika Ultra party a TV vystoupeních. Mohli bychom mít pár vokalistek a syntetizér. Nevím.
Martin: V této chvíli, Tim, náš producent, chce jít s námi na pódium na pár písní. Nejsme si jisti.

?: Na začátku vaší kariéry jste většinou používali klávesy, potom přišlo více kytar. Myslíte si o sobě, že jste rock&rollovou skupinou?
Martin: Ne opravdu, začal jsem hrát na kytaru, když mně bylo 13. Neviděl jsem syntetizér do svých 18, takže pro mě to bylo jaksi nepřirozené být hráč na syntetizéry. Takže, když jsme udělali seznam písní, asi v 80% v nich hraji kytaru, protože 80% našich písní obsahuje kytaru, ale jsou to písně, kde hraji na syntetizér.
Dave: Myslím si, že všichni moji oblíbení zpěváci a hráči jsou z rock&rollových skupin jako Mick Jagger, Donny Osmond a podobní lidé.

?: Co říkáte na Diesel Christ?
Martin: Líbí se mi ta myšlenka, co provedli se Songs of Faith and Devotion. Vzali album a udělali ho tak, jak si mysleli, že jsem ho měli udělat. Co je dost pěkné, je, že před naším Greatest Hits vychází v létě Tribute. Je zajímavý, současné kapely hrají naše hity.

?: Máte již nějakou představu o předkapelách?
Dave: Přemýšlíme o tom, ale ještě jsme se nerozhodli.

?: Kde nacvičujete na turné?
Andy: V Londýně. Je to pro Davea těžší, žije v New Yorku, ale v Londýně žijí naše rodiny. Když vyjedete na 4 měsíce, je důležité být jim co nejblíže, předtím, než odjedete.
Martin: Je to rozumné. Dva z nás tam žijeme a jsou tam spousty zkušebních studií. Mohli bychom jít kamkoliv jinam, ale řídíme se zdravím rozumem.

?: Jak dlouhé plánujete turné v U.S.?
Andy: Asi dva měsíce. Skončíme před Vánocemi, takže to bude pěkná nadílka. Možná bude pár koncertů ve Východní Evropě před Helsinkami, možná Rusko, kde jsme ještě nikdy nebyli.

?: Něco nového po hudební stránce nebo na pódiu?
Dave: Nové bude používání bicích přes celý koncert. Je to něco s čím jsme experimentovali při Devotional Tour a také asi použijeme vokalistky, které pracovali dobře. Také klávesista, protože Alan již s námi není. A ještě pár věcí, které jsme vyzkoušeli na Ultra party. Trochu to změní staré písně. Pro mě je to mnohem více vzrušující, když za sebou budu mít bubeníka.

?: Pracovali jste na nějakých nových skladbách?
Martin: Poslední dva měsíce jsme byli ve studiu, kde jsme dokončovali nový singl. Když se dnes večer vrátíme, mělo by již být vymícháno. Bylo téměř vše hotové předtím, než jsme včera odjeli. Pár nových skladeb vyjde v prvním singlovém balíčku. Takže nějaký nový materiál máme.

?: Máte nějaké plány na nové studiové album?
Andy: Myslím, že všichni souhlasí s tím, že jsme nevydali tolik desek za posledních 6-7 let, kolik jsme mohli. Takže by bylo dobré vydat album, co nejdříve to bude možné, ale nemohu říct kdy.
Martin: Optimální se zdá být tři nebo čtyři roky mezi alby. Nevím, jestli to půjde rychleji. Shledávám nemožným, vydávat album každý rok jako prvních sedm let naší kariéry. Jak jsme to mohli dokázat?

?: Zmínili jste se o bubeníkovi a dalším klávesistovi na pódiu. Potřebujete hrát všechno živě?
Dave: Vždy jsme byli za to celá léta napadáni. Byli jsme snad první, kdo to přiznal. Přitom kapely to dělají běžně, třeba Pink Floyd. Pro nás je to úplně něco jiného zkoušet hrát tak živě, ale budeme používat také počítače na pódiu. Je nemožné hrát všechno živě, když naše desky jsou takovými složitými komplexy. Musíme mít počítač. To je fakt. Každý kdo má rozum, to pochopí.

22. duben 1998 o 0:12 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.