Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Wherehouse, Los Angeles, 20/03/1990

Ilustrativní: Wherehouse, Los Angeles, 20/03/1990

Město žada, Wherehouse o proplacení škod způsobené násilným davem "... tak zněl titulek denníku The Times (Los Angeles), krátce po událostech které byli spojené s vydáním alba" Violator "v USA.

Představitelé města Los Angeles a představitelé policie žádají prodejnu na La Cienega Boulevard o zaplacení částky 25 000 dolarů, která pokryje náklady spojené s uklidněním rozvážněného davu tvořeného tisíci nedisciplinovanými a hysterickými fanoušky, kteří se pokoušejí setkat s britskou rockovou skupinu Depeche Mode.

Více než 130 příslušníků losangelské policie v plné zbroji požadovalo, aby se rozptýlilo odhadovaných více jak 5 000 fanoušků shromážděných před obchodním domem Wherehouse. Sedm lidí, včetně mladé dívky, bylo utlačeno davem v okamžiku, kdy dav prorazil skla na vstupních dveřích a snažil se dostat se do obchodů, řekl zástupce policii.

Člen městské rady, Zev Yaroslavsky dodal že majitelé domu postupovali při organizaci události, která "ohrozila zdraví a bezpečnost tisíců mladých lidí", až "velmi neomluvitelně nedbale" a současně vyzývá představitele společnosti,a aby úhradu nákladů spojených s udržováním pořádku uhradily městské části Wilshire.

The Wherehouse pozval čtyři členy anglické syntezátorové skupiny, aby se zúčastnili autogramiády související s vydáním jejich aktuálního alba "Violator".

Za všechna ta léta ve veřejné službě je toto nejnebezpečnější rozhodnutí, s jakým jsem se někdy setkal," řekl Yaroslavsky.Pokud se nám podaří dostat odškodné, tak si myslím že to bude pro ně dostatečným ponaučením, aby se něco podobného v budoucnu již neuskutečnilo.

Bez přímé reakce na požadavky p. Yaroslavskeho, řekl ředitel společnosti že Wherehouse plánuje "udělat vše proto, aby naše vzájemné vztahy zůstaly bez skvrny."

Viceprezident pro reklamu a prodej, Bruce Jesse se domnívá, že obchod nebyl připraven na tak velký zájem, který byl ve srovnání s předchozími, podobnými akciami více než dvojnásobný. Místní občané, kteří se již snažili o zamezení komerčního rozvoje v klidné čtvrti, se však obávají, že obchod bude podobnémakce organizovat i v budoucnu.

Autogramiáda spojená s uvedením prodeje alba "Violator" kapely Depeche Mode, byla po celý týden intenzivně propagována rádia KROQ. Kapela měla vyhrarený čas od 21:00 do polnoci, ale ta opustila prostor mnohem dříve,aby se vyhla nepokojím. Podle slov policie se do uterního večera řada čekajících na podpis kapely natáhla až na 15 bloků. Obyvatelé okolních domů si stěžovali na hluk a vznikající graffiti, ale hlavně na rostoucí dopravní zápach, který vzrůstal od ranních hodin. Takto se vyjádřil kapitán losangelské policie Keith Bushey. Fanoušci se chovali slušně až do doby příjezdu samotné skupiny. Podle očitých svědků nastala samotny chaos až poté.

"Všichni trpělivě čekali až do okamžiku, kdy nastal okamžik startu autogramiády, v tomhle okamžiku začala tlačeníce" řekla Marisol Argueta (14) z Hollywoodu. "Lidé začali do sebe strkat, bylo to docela desivé. Tí nižší vzrůstu měli dokonce problém s dýcháním.

Laura Motisová (17)z Costa Mesa potvrdila, že se řada začala doslovně řítit vpřed, tím si vyvrátila koleno a klesla k zemi.Než ji její přátelé stačil vytáhnou z davu, tak ji pošlapalo několik lidí. Několik fanoušiků dokonce z důvodu horka a samozřejmě i zdůvodňuje tlačenice omdlelo. Další se snažili vyléz na okolní stromy, jen aby zahlédli své idoly. Nebo další se snažily protlačit prěs dveře prodejny dovnitř, čímž se zhoršila situace těm, kteří se s kapelou již setkali a chtěli odejít z prodejny ven.

Kapela se úpěnlivě věnovala rozdávání autogramů, takže si neměla čas uvědomit co se vlastně venku děje. Já jsem se rozhlédl a viděl obrovské množství lidí, kteří se opírají o výklaní skla prodejny, "řekl publicista kapely, Paul Wasserman." Pokaždé, když jsem se k oknu přiblížil, tak klepali a prosili mě, abych je dostal dovnitř. Pomyslel jsem si,'šílené, jako za starých časů'.

Krátce po 22:00 hod. požádala přítomna policie kapelu, aby pro vlastní bezpečnost, jakož i bezpečnost fanoušků, prostory opustila. Moderátor rádia KROQ Richard Blade později uvedl že kapela byla tímto rozhodnutím zklamaná, ale kluci souhlasili s únikem přes zadní východ, protože řev fans byl znepokojující.

Nikdo nechtěl věřit tomu, že kapela už odešla, dokonce ani ti, kdo je opravdu viděli odcházet. Čekali jsme na ně celý den a velmi jsme je chtěli vidět, "řekla nakonec Camish Whitten (18).

zdroj: The Times, 22/03/1990

 

9. srpen 2018 o 11:54 • dmf • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.