Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Houston: DM zanechali v Toyota Center dramatické Memento

Ilustrativní: Houston: DM zanechali v Toyota Center dramatické Memento

VZPOMÍNKA NA HOUSTON. Jak pokračovat dál, když vám chybí důležitá součást?

Od Johnston Farrow 5. října 2023 | 5:50 hod.

¨

To byla otázka, která se vznášela nad nočním děním, když do Toyota Center ve středu 4. října pozdě večer v rámci svého celosvětového turné Memento Mori zavítaly synth-popové alt-rockové legendy Depeche Mode, které prodaly 100 milionů alb. Odpověď přišla se značnou grácií, temnými groovy, nakažlivými háčky a řemeslnou úrovní vystoupení, která je výsledkem jen toho, že jsou již tak dlouho jednou z nejlepších živých kapel na planetě.Zcela příhodně se po ponuré dešťové bouři snesla do centra města spousta černě oděných fanoušků, protože britská kapela se do Houstonu vrátila téměř přesně po pětileté absenci. Těm šťastlivcům, kteří si lístky na vyprodaný koncert pořídili už v únoru, se čekání vyplatilo.

Ne nadarmo se členové Rock and Rollové síně slávy drží na výsluní už více než 40 let a jejich prodeje alb se pohybují kolem 100 milionů kusů. Nyní, po šedesátce a bez jednoho člena kvůli tragickému úmrtí zakládajícího klávesisty Andyho Fletchera v roce 2022, měli by dva zbývající členové, zpěvák Dave Gahan a klávesista, kytarista, zpěvák a hlavní autor písní Martin Gore, stále stejnou vášeň nadchnout a zaujmout?Naštěstí byly pochybnosti rychle zažehnány: kouzlo Depeche Mode žije dál. To byla otázka, která se vznášela nad nočním děním, když do Toyota Center ve středu 4. října pozdě večer v rámci svého celosvětového turné Memento Mori zavítaly synth-popové alt-rockové legendy Depeche Mode, které prodaly 100 milionů alb. Odpověď přišla se značnou grácií, temnými groovy, nakažlivými háčky a řemeslnou úrovní vystoupení, která je výsledkem jen toho, že jsou již tak dlouho jednou z nejlepších živých kapel na planetě.

 

Zcela příhodně se po ponuré dešťové bouři snesla do centra města spousta černě oděných fanoušků, protože britská kapela se do Houstonu vrátila téměř přesně po pětileté absenci. Těm šťastlivcům, kteří si lístky na vyprodaný koncert pořídili už v únoru, se čekání vyplatilo. Ne nadarmo se členové Rock and Rollové síně slávy drží na výsluní už více než 40 let a jejich prodeje alb se pohybují kolem 100 milionů kusů. Nyní, po šedesátce a bez jednoho člena kvůli tragickému úmrtí zakládajícího klávesisty Andyho Fletchera v roce 2022, měli by dva zbývající členové, zpěvák Dave Gahan a klávesista, kytarista, zpěvák a hlavní autor písní Martin Gore, stále stejnou vášeň nadchnout a zaujmout? Naštěstí byly pochybnosti rychle zažehnány: kouzlo Depeche Mode žije dál. Přítomní - včetně jednoho z nich, který byl královsky oblečen v koruně a plášti stejně jako Gahan v působivém videoklipu k písni "Enjoy the Silence" - překračovali hranice generací, mnozí s dětmi v závěsu. Po vražedném setu vynikající newyorské post-punkové kapely DIIV si vděčné publikum během dvou hodin vyslechlo 23 písní, které se skládaly z klasického materiálu Depeche Mode propleteného novějšími kousky.

 

Čtyřčlenná kapela, jejíž součástí je i dlouholetý bubeník Christian Eigner a multiinstrumentalista Peter Gordeno, se do koncertu pustila dvěma skladbami, "My Cosmos Is Mine" a "Wagging Tongue" z náladové patnácté řadovky Memento Mori, která vyšla v tomto roce. Masivní písmeno "M" stálo před padesátimetrovou video obrazovkou, která přinášela dráždivé vizuální efekty, přičemž dění zachycovaly obrazovky po obou stranách pódia. Dav se rozproudil při vynikající otvíráku Songs of Faith and Devotion z roku 1993, "Walking in My Shoes", a hybném singlu Ultra, "It's No Good", s Gahanem bezvadně oblečeným v nařasené bílé košili, lesklé černé vestě, černých kalhotách a botách, které vypadaly, že mají cenu splátky hypotéky. Léta na vždy podmanivém a pohledném frontmanovi znatelně přibývala, ale jeho ladné pohyby připomínající piruety popíraly jeho věk a stále nebylo nad jeho sytý barytonový hlas, který se časem jen zlepšuje.

Mezi další vrcholy setu patřila strhující verze dnes již dávného antikapitalistického výkřiku "Everything Counts" z roku 1983 a také mimořádně nadupaná "Precious", zřídka hraný hlavní singl z nedoceněného alba Exciter z roku 2001. Elektrická, arénově rocková pecka "I Feel You" je i po 30 letech od svého vydání stále silným hitem. Nejdojemnější moment přišel během pocty zesnulému Fletcherovi během "World in My Eyes", otvíráku alba Violator z roku 1990. Oblíbený spoluhráč byl výrazně promítán na plátno a potlesk, který následoval po písni, svědčil o tom, jak moc nám bude chybět. Pokud se dalo něco vytknout, kapela se až příliš přiklonila k novějšímu, méně rozpoznatelnému materiálu. Přesto si písně, které zahráli, jako například soupiskou roztančený remix "A Pain That I'm Used To" z alba Playing the Angel z roku 2005 a synkopická "Wrong" z alba Sounds of the Universe z roku 2009, zasloužily své místo mezi nepřehlédnutelnými singly, které za tu dobu nasbírali. Po nezbytném a stále dokonalém závěru setu, "Enjoy the Silence" z alba Violator, otevřel čtyřpísňový přídavek nádherný, husí kůži nahánějící duet "Waiting for the Night" ze stejného alba.

 

Hlasy Gahana a Gorea se v průběhu této strašidelné, klidnější skladby dokonale doplňovaly. Píseň zakončili vřelým objetím. Houston má dlouhou historii s Depeche Mode, kteří si zde našli přátelskou fanouškovskou základnu na počátku 80. let během svého vzestupu do mainstreamu, což bylo rozpoznáno během neodolatelného bubblegum-synth hitu "Just Can't Get Enough" z roku 1981. Když Gahan na konci písně vedl zaplněný sál k bujarému volání a odpovědi, nemohl si pomoci a poznamenal: "Byli jste mnohem lepší než Dallas!". Ačkoli by to obvykle působilo jako nezbytný vtípek na koncertě, tento moment byl zasloužený. Dav byl nyní plně na nohou, aby mohl zazpívat jeden-dva údery oblíbených písní fanoušků. "Never Let Me Down Again" z alba Music for the Masses z roku 1987 a alt-rocková rádiová stálice "Personal Jesus" strhly dům a extaticky zakončily večer. Depeche Mode jsou možná oproti svým hédonistickým výšinám z konce 80. a začátku 90. let mírnější a vyzrálejší. Ale jejich zpětný katalog vlivných ód na temnou stránku psychiky a neutuchající obdiv 35 milionové fanouškovské základny jim zajistil, že pro ně v hudební krajině bude navždy místo. Tohle byla jedna z černých oslav, kterou si nikdo z nás nepřál ukončit.

 

Setlist “My Cosmos Is Mine” “Wagging Tongue” “Walking in My Shoes” “It’s No Good” “Sister of Night” “In Your Room” (Zephr Mix) “Everything Counts” “Precious” “Speak to Me” “A Question of Lust” “Soul With Me” “Ghosts Again” “I Feel You” “A Pain That I'm Used To” (Jacques Lu Cont Remix) “World in My Eyes” (Dedicated to Andrew Fletcher) “Wrong” “Stripped” “John the Revelator” “Enjoy the Silence” Encore “Waiting for the Night” “Just Can't Get Enough” “Never Let Me Down Again” “Personal Jesus”

5. říjen 2023 o 15:21 • Dangerous • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.