Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Martin šokoval Ameriku

Dave: „Stydlivé Američany jsme dráždili jako červené sukno.“ Martin objevil něco zcela nového: Američany! Šest týdnů cestovali DM po USA a Kanadě a získávali hromadně nové příznivce. Martin získával zároveň také nové nepřátele - na ulici a úmyslně. Šibalsky se usmívající a ledově sebevědomě pyšný Martin ve svém typickém jevištním úboru v městech turné: kožená sukně, podvazek, krátké, vysoce vyčesané vlasy, silně podmalován a to vše za bílého dne! V zemi, kde se zvedá nová vlna předsudkovosti, odpovídaly reakce zcela přesně.

Po prvním šoku z před čtyř let, který Amerika zažila s Boy Georgem, mužem v ženských šatech na hitparádě, obávala se Martina Goreho jako nového kaziče mládeže! Američtí rodiče se stavěli proti tomuto přelétavci v černé kůži dokonce nechápavě a odmítavě. Martin nechápavě, ostatně jako vždy v těchto případech, se vžívá do role dítěte: „Američané mají vystupování mnohem lepší než Angličané nebo Němci," konstatuje v TV rozhovoru a používá své hříčky tehdy, když je na to příležitost.

Co Martin zprostředkovává tuto pronikavou putovní „reklamu" kultu anglické skupiny, objevuje se v tvrdých kritikách, což jen přispívá na popularitě. Depeche Mode se postarali v USA už o hodně zlé krve, hlavně kvůli jejich textům. „Všechno začalo asi před rokem," rekapituluje Dave, „kdy jsme tady prodali první desky. Současně začala kampaň proti nám." Žádný div: První vážně braný úspěch v USA černě oblečené skupiny byl spojen se vznikem komise pro vyšší morální požadavky. Konzervativní politici, všichni s dětmi mezi 15 - 25 lety se cítili povinni chránit americkou mládež „před škodlivými deskami". Senior shock-man Frank Zappa vystoupil jako svědek, Dee Snider (Twisted Sister) jako obžalovaný. Také Depeche Mode se dostali do ohniska: v první řadě jim byla vyčítána „blasphemie" - rouhání Bohu a propaganda zrůdných sexuálních obchodů.

„Právě v těchto vztazích by měli Američané stát klidně", odpovídá Dave, „jak jsem poznal, jak vypadají americká televizní kázání a Bůh je prodáván jako nějaké zboží, to mě zarazilo. Církev je pro nás podstatně závažnější téma než sex. Musí se kolem ní obcházet velmi opatrně. Ale v textu k Blasphemous Rumours se o ní decentně jedná."

Depeche Mode v USA vzrušili také ze zcela jiného pohledu: Proti všem zákonům hudebního obchodu už před turné ´85 přišlo na jejich koncerty více příznivců, než do obchodů s deskami. Normálně je to zcela naopak - napřed desky, pak teprve koncerty. Kvartet to sám nemůže správně vysvětlit. Snad - a tato domněnka nemusí být správná - je na vině excentrické vzezření členů skupiny. A v tomto bodě se vše soustřeďuje na Martina, na kterého odpůrci se již pokoušeli střílet. Že slovo „Gore" v USA se ujalo především jako strhující význam pro krvavé druhy hororových filmů, padne sice stejně jako „faustovské" oči, ale to nemůžeme Martinovi opravdu vyčítat!

18. srpen 2003 o 14:51 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.