Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Signály ze světa hudby

Dnes věhlasná skupina Depeche Mode vznikla začátkem osmdesátých let v anglickém Basildonu v hrabství Essex, v roce 1981 se její název ustálil na současné podobě (pochází z francouzského módního žurnálu).

V původní sestavě se sešli:
kytarista a zpěfák Andy Fletcher, další zpívající kytarista Martin Gore, hráč na syntezátory a zpěvák Vince Clarke (později Yazoo, Erasure) a konečně zpěvák Dave Gahan.
V sestavě souboru došlo během let k jediné personální změně, a sice když Vince Clarka vystřídal u klávesových nástrojů londýnský rodák Alan Wilder. Hned od svého vzniku začala skupina pilně rozesílat demo snímky svých písniček nejrůznějším gramofonovým firmám a hudebním vydavatelstvím, leč s nulovým ohlasem, situace se začala měnit k lepšímu v době, kdy skupina vystupovala v klubu Bridge House ve východním Londýně, kde si pomalu, ale jistě začínala získávat jméno i respekt. Depeche Mode nedebutovali samostatnou LP deskou, ale kompilačním albem Some Bizzare, kde se uplatnili s nahrávkou skladby Photographic, vedle nich se na albu představil mimo jiné Soft Cell, Blancmange nebo The And Naked Lunch.
První singl nahrála skupina v roce 1981 pro společnost Mute a přinášel na A straně skladbu Dreaming Of Me (Snění o mě), v tomtéž roce se rovněž soubor představil diskofilům se svým prvním albem Speak and Spell. Brzy po vydání LP desky Vince Clarke skupinu opustil, aby se věnoval vlastním projektům - do té doby patřil k autorským oporám souboru - a okamžitě se znovu dostal na výsluní spolu s vynikající Alison Moyetovou v duu Yazoo. Hlavní břímě autorských povinnotí se v nové sestavě Depeche Mode přesunulo na invenčního Martina Goreho, jehož autorské nápady tvoří podstatnou část úspěchu souboru.
V roce 1982 skupina angažovala pro své americké turné na klávesový post Alana Wildera (dříve ve skupině Hitman), který se zakrátko stal nejen hostujícím muzikantem, ale novým členem souboru. Odchod Vince Clarka vzbudil mnoho skeptických prognóz a anglický hudební tisk začal Depeche Mode tak trochu odpisovat, neboť Clarkova autorská práce se zdála být nenahraditelná. Ale později se ukázalo, že skepse nebyla na místě...
Navzdory tomu, že Clarke opustil skupinu v době, kdy se začala výrazně prosazovat, nepřerušila se kontinuita tvorby souboru - Depeche Mode poměrně rychle doplnili svou sestavu, ujasnili si autorské otázky a s chutí se pustili do další práce. Jejich muzika, výsostně moderní, ale přitom nesamoúčelná a posluchačsky přitažlivá, si okamžitě našla spousty příznivců a to i v řadách hudební kritiky. Kromě osobnitých kompozičních postupů se Depeche Mode mohou blýsknout i texty svých písní, které vyprávějí o věcech kolem nás z nového úhlu pohledu a často velice objevně. Z dlouhatánské šňůry singlových úspěchů skupiny jmenujme alespoň následující nahrávky:
New Life (Nový život), Just Can´t Get Enough (Nemohu dostat dost), See You (Na shledanou), The Meaning Of Love (Význam lásky), Leave In Silence (Odjezd v tichosti), Get The Balance Right (Získat správnou rovnováhu), Everything Counts (Všechno se započítává), People Are People (Lidé jsou lidé), Master And Servant (Pán a sluha), It´s Called A Heart (Říká se tomu srdce)....
Zcela nedávno se na zahraničním gramofonovém trhu objevila atraktivní LP deska nazvaná stručně The Singles 1981 - 1985, která přináší nejúspěšnější singlové nahrávky souboru z uvedeného období.
Pro nás není bez zajímavosti, že toto album vyšlo v licenci také v Polsku...
Depeche Mode jsou prototypem souboru, který měl prakticky už od svých hudebních začátků naprosto jasno v tom, jaké hudbě se chce věnovat. Jeho tvorba má v sobě nesporné hudební i myšlenkové kvality a co je nejdůležitější, není to nápodoba nějakého velkého vzoru, ale ryze autonomní cesta plná mnohých příjemných překvapení. Depeche Mode hned na začátku své dráhy odmítli průhledný sterotyp šlágrové produkce a zaměřili se na náročnější publikum, to však neznamená, že by jejich skladby neměly šlágrové ambice a nezískaly si široký okruh příznivců.
David Gahan (1962), Andy Fletcher (1962), Martin Gore (1961) a Alan Wilder (1959) představují nejen na britské hudební scéně, ale současně i ve světovém kontextu vývoje rockové hudby jednu z významných kapitol.
Dá se říci, že dnes už patří Depeche Mode do kategorie stálic, které se však nespokojují s vydobytou pozicí... a neustále přicházejí s něčím novým a zajímavým.
16. srpen 2004 o 12:54 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.