Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Snové Memento Mori Tour

Ilustrativní: Snové Memento Mori Tour

Depeche Mode pokračují v úžasném Memento Mori Tour. Turné, zahájili DM v době vydání alba Memento Mori ve Spojených státech, a právě tam se teď po evropské části a mexických zastávkách vrací.

Skvěle přijaté album Memento Mori tvoří jádro koncertních vystoupení kapely, která se dnes skládá již jen ze dvou členů: Martina Lee Gorea a Davea Gahana. Za koncertní podobou stojí Anton Corbijn, který si dal tentokrát skutečně záležet, a i když bylo turné vyprodané dlouho dopředu, nejedná se jen o další tour s miniaturním pódiem a nesmyslnými projekcemi. Kapela se i se stálými doprovodnými muzikanty stará o to, aby všechna Corbijnova kouzla vynikla, a tak se koncerty započínají až se skutečným setměním.

Podium dominují dvě obří obrazovky ve tvaru andělských křídel s monstrozními LED písmeny DM mezi nimi a po stranách pódia dvě obří svítící 3D lebky s nápisy Memento na jedné, a Mori na druhé. Půdorys pódia je tvořen 2 dlouhými výběžky do publika, které z pohledu z shora vypadají jako kosti, doplňující tvar pódia, jenž připomíná lebku. Skutečně velmi hravé a stylové si hraní s tématem a ikonickými motivy desky.

Samotné vystoupení Depeche Mode začíná chrámovým zvukem varhan upraveného úvodu skladby Speak To Me. Hlas Davea Gahana se nese z pódia v úplné tmě, takže publikum zpěváka nevidí, nevidí nástroje, nic, stále se prostorem nese jen a pouze Gahanův čistý vokál, jakmile začíná druhá sloka objevují se na obrazovkách obří svíce, dokreslené jemným svitem z 3D lebek, až do chvíle kdy začíná zintenzivněná závěrečná instrumentální část kompozice, svíce mizí a obrazovky zachytávají chaotické problesky až do samého závěru, kdy se na nich objevuje fotografie pořízená Antonem Corbijnem, jenž zobrazuje Davea Gahana vytvářející ikonické "eyes", Martina Gorea a zároveň jejich stíny...a ještě třetí stín, a to Andyho Fletchera...

Srdceryvný temný úvod pokračuje těžkými drtivými údery eletronických bicích, se světly problikávajícími na pódiu zaměřenými na Dave Gahana a Martina Gorea, a tóny dávající rozpoznat skladbu My Cosmos is Mine. Obrazovky promítající cestu kosmosem a Dave roztahující své ruce a deklamující: Můj vesmír je můj...gravituje vše kolem sebe, jak temná hmota vytářející vlastní čas a prostor. Až divadelní temné entrée ale prostupuje dále, do následující Fly On The Windscreen (Alan Wilder 2023 Final extreme version), jedna ze tří skladeb, kterou pro Depeche Mode a pro toto turné a na počest Andyho Fletchera upravil bývalý člen DM Alan Wilder. Nová úprava ještě více akcentuje bicí a elektronické prvky doplněné zkreslenou samplovanou kytarou, jak už je ostatně Alanovým trademarkem. Corbijn na obrazovky promítá záběry obří mouchy, která vypadá jak z filmu The Fly s Jeffem Goldblumem, která je smetena a rozdrcena...nebo to je člověk? Po very dark úvodu je třeba trochu zvolnit a přichází na řadu první singl alba Memento Mori Ghosts Again s upraveným intrem a klipovou projekcí. A přichází na řadu dvojice Lie To Me a Don´t Say You Love Me. Pro které Corbijn vytvořil až tarantinovské a prolínající se či chcete-li navazující se projekce. V tuto chvíli jsou již na podiu dobře rozpoznatelní oba doprovodní muzikanti Christian Eigner a Peter Gordeno, oba ale evidentně celou dobu za klávesami. Až v následující My Favourite Stranger usedá Eigner za bicí, Gordeno si bere basovku. Tato skladba má až kafkovsky temnou projekci, kdy Anton původní nápad s mužem/ženou procházející městem a hledající svou identitu významně rozšířil a pozdvihl na jednu z nejzdařilejších koncertních proejkcí své kariéry. Následuje Walking In My Shoes, s novou projekcí ale která silně navazuje na původní z roku 1993 a na samotný klip, a aby ne, nic jiného se k této fantastické skladbě pořádně nikdy nehodilo. A to už se pódium i publikum vrací ke vzpomínce na Andyho a ke skladbě World In My Eyes, která je zároveň další, kterou upravil Alan pro DM. Martin s Davem velmi často vybíhají na své části "catwalk bones".  Rozjetí Depeche Mode přidávají Everything Counts a další na řadě je spiritovská Scum, opomíjená výborná skladba, ještě více rozvášňuje publikum a Depeche Mode si vyrovnávají účty s celým světem. Přichází sklidnění. Na pódiu se objevuje jen jeden kužel světla uprostřed pódia, v kterém stojí Martin L. Gore, a na obrazovkách se postupně objevují andělská křídla, která v okamžiku, kdy Mart na konci skladby zpívá "And I'm taking my soul with me" začínají mávat...

Dave se vrací na pódium a prostorem se rozhléhají zvuky a tóny skladby, kterou kapela nehrála hodně dlouhých dekád...The Sun And The Rainfall! A protože dost napršelo, přichází Before We Drown, nedávno vydaná jako čtvrtý singl z alba Memento Mori. Tu následuje úderný Memento Mori dvojblok People Are Good a Never Let Me Go. Obě skladby vyšly jako druhý a třetí singl z alba, s vynikajícími remixy a videoklipy Antona Corijna. Skvělá práce Mute Records byla oceněna fanoušky, protože se po všech CD, MC i vinyl vydáních všech singlů z MM zaprášilo, věřte nebo ne, ale teď už nenajdete v obchodech ani jeden kus. No a aby té jízdy nebylo málo, tak hned poté se rozjíždí devotionalská Rush, a to v nové verzi od Alana Wildera.

Poté kapela odchází z podia a vrací se na první přídavek posilněná o speciálního hosta, tedy právě Alana Wildera, který si sedá za bicí kit a odehraje svůj part, a zároveň vlastně působí jako kontrolor kvality, aby In Your Room nebyla ve své albové verzi zmršena, jako se to dříve občas dálo...Samozřejmě, že šílenství publika v tu chvíli přesahuje veškeré meze. Alan ale toto turné jako host vystupuje pouze v jedné jediné skladbě, ale i tak je díky novým verzím několika dalších jeho práce znát.

Depeche Mode tento první "temný" přídavek pokračují skladbou Alone z desky Delta Machine a zakončují To Have And To Hold, k oběma vytvořil Anton projekce ve stylu Strange.

Následuje dlouhé skandování Depeche Mode! Po kterém se vrací kapela na pódium kompletní. Martin stojí na jednom konci bone catwalku, Dave na druhém konci bone catwalku, oba s kytarou, ale zpívá Martin, a to jedinečnou Home! Poté už následují povinné manistreamové monumenty od Enjoy The Silence, přes Personal Jesus, vše zakončené Never Let Me Down Again...

Dá se říci, že i skalní fanoušci jsou z nového tour velmi nadšeně, jelikož DM zařadili do setlistu poměrně dost nových skladeb, vzpomněli si i na některé dlouho opomíjené, a zároveň překonali stud a ego a nechali některé starší pro koncertní podobu aktualizovat člověka nejpovolanějšího. A především, turné je skvělou upomínkou a poctou Andymu Fletcherovi. Tak Enjoy!

Setlist Memento Mori Tour

01. Speak To Me
02. My Cosmos Is Mine
03. Fly On The Windscreen (Alan Wilder 2023 Final extreme version)
04. Ghosts Again
05. Lie To Me
06. Don't Say You Love Me
07. My Favourite Stranger
08. Walking In My Shoes
09. World In My Eyes (Alan Wilder 2023 speedy version)
10. Everything Counts
11. Scum
12. Soul With Me (Martin L. Gore vokál)
13. The Sun And The Rainfall
14. Before We Drown
15. People Are Good
16. Never Let Me Go
17. Rush (Alan Wilder 2023 Memento version)

1st encore (dark)

18. In Your Room (album version, with Alan Wilder)
19. Alone
20. To Have And To Hold

2nd encore (mainstream)

21. Home (Martin L. Gore vokál, Dave kytara)
22. Enjoy The Silence
23. Personal Jesus
24. Never Let Me Down Again

Dream On Magazine
author Dangerous, 2023

26. září 2023 o 13:51 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dave & Mart

Dave & Mart      1   27. září 2023 o 0:29

Perfektná práca a aj článok. Presne takto by mala vyzerať profesionálna práca, ktorá je presne ladená do tématiky turné. Setlist perfektne ladený a toto je to, čo stále hovorím. Jednoducho chýba vôľa byť viac kreatívny, odmeniť fanúšikov. Prítomnosť nie je všetko. Pred začiatkom turné som taktiež vytvoril svoj koncept turné, ktorý od tohoto nemá ďaleko, ale po Sacramente som to zahodil do koša.


Uživatel: Dave & Mart

Dave & Mart      2   27. září 2023 o 2:55

A ešte by som doplnil:

Končí ‘Never Let Me Down Again’. Aktéri sa pomaly schádzajú a čakajú na Davea, aby sa mohli ukloniť a odísť. Dave vrátil mikrofón na stojan, ale neodchádza k Martinovi, Petrovi a Christianovi. Zrazu sa pýta ľudí: “chcete ešte jednu pesničku?” Po zborovom súhlase divákov sa Dave pýta znova. Ľudia z plných síl kričia áno. Aktéri sa vracajú na svoje pozície a Martin do mikrofónu zahlási: “toto bol náš prvý veľký hit a bol som donútený.” Po sarkastickej poznámke sa Dave a Mart na seba usmejú. Dave narýchlo ešte reaguje, že to je pre nás, verných fanúšikov. No a s prvými tónmi intra sa spustí obrovská divácka eufória. Štadiónom sa prediera dlho nehraný hit ‘PEOPLE ARE PEOPLE’.


Uživatel: Soulsavers20

Soulsavers20      3   27. září 2023 o 6:53

Ajaj, já si zase zapomněl dát ranní dávku antidepresiv. Dangerousi, proč ses nestal designérem pódií, skvělým novinářem, nebo producentem? Je to obrovská škoda! Děkuji za vše.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      4   27. září 2023 o 13:52

Hoši, sněte dál. Dream on.

Tohle je sen HC fanouška.

Většina BFU platících lístky chtějí Ets, PJ, Precious, studený pivo a teplý párky.

Ten sen je sci-fi ...


Uživatel: The Revelator

The Revelator      5   28. září 2023 o 8:20

Jsem rád, že kluci stále koncertují a že je to baví, ale na druhou stranu vnímám tohle turné jako obrovské mrhání potenciálem. Myslím, že většina fanoušků se shodne na tom, že vydali nejlepší album za poslední roky a o to víc mě mrzí, že většina nových skladeb nedostane v setlistu vůbec šanci. Vzpomínám si, že před začátkem turné kolovaly informace, že by mohli oprášit i některé starší skladby, které dlouho nehráli (myslím, že zmiňovali The Sun & The Rainfall, Fly On The Windscreen a Death’s Door) - tomu se dnes můžu jen smát. Asi se holt konečně musím jednou provždy smířit s tím, že cílem turné není potěšit skalní fanoušky, ale vydělat co nejvíce peněz…


Uživatel: d.stripped

d.stripped      6   28. září 2023 o 17:46


Uživatel: Michaela 146

Michaela 146      7   30. září 2023 o 14:37

Snová recenze, úžasná recenze smile


Uživatel: Lukáš Kuča

Lukáš Kuča      8   1. říjen 2023 o 12:33

Ad Soulsavers20 - Rovněž mu nelze upřít jistý talent v oblasti delikátního mučení grin


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.