Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Soukromý život je u Depeche Mode tabu!

Ti čtyři chtějí dát působit své hudbě a nikoliv svým osobám. Nejsou zde proto, aby se objevovali v Londýně ve vysoké společnosti, být stále v hezké modě nebo se dát oblékat drahými krejčími.

Náš soukromý život je dalekosáhle tabu, říká např. zapisovatel songů Martin a brání žurnalistům většinou i jen pohledu do jejich soukromých bytů. Dave se např. oženil zcela v klidu a bez velkého povyku se svou mnohaletou přítelkyní Joanne. Jen nejužší kruh přátel se o tom dověděl. Tisk se o tom dověděl až za několik měsíců.

Takto jsou rozdílní čtyři angličané také ve svých osobnostech: jako skupina vystupují vždy jako jeden muž, vyhýbají se jakékoliv spekulaci, že jeden z nich byl bossem nebo šéfem. Každý má v této skupině své místo pevné, které plní co nejlépe a na nic nezapomíná. V průběhu let se spojili ještě těsněji, že se jeví téměř nemožno, jako např. u Duran Duran, že by jeden nebo druhý člen skupiny kul své soukromé plány nebo šel svou cestou. Jsou si v základě velmi dobře vědomi, že jeden v osamocení by musel zahynout.

Depeche Mode, což je přeloženo z franštiny jako "rychlý způsob - móda" (jmenuje se tak i módní magazín vzniklý r. 1980 v Basildonu - přesněji ve škole Basildon - Nicholase). Martin Gore, Andy Fletcher a tehdejší ještě vedoucí Vince Clark chodili spolu do třídy a chtěli bezpodmínečně utvořit společnost.

artin a Andy, kteří se tehdy připravovali k závěrečným zkouškám, tlačili se téměř denně okolo svého přítele Vince. Dvě staré kytary a rovněž i syntetizer byly jejich úplným vybavením. Muzikální výchovu měli tak dobrou jako nikdo.

Přesto s časem odložili své zastaralé nástroje i několik melodických tónů, co jim však nejvíce chybělo, byl správný zpěvák. Když sám Martin u koncertů přišel na okraj jeviště a zpíval vlastní song, jeho síla byla více v napsaném.

Dave Gahan, dobře místně známý, nemohl sice začínat s napsanými notami, ale mohl zpívat, a to vynikajícně. Byl nalezen čtvrtý muž.
Prvná čísla, která byla na demokazetách a byla nabídnuta výrobcům gramodesek v Londýně, byla ještě silně "folková" a měla malou odezvu. Avšak přístupem k elektronice a k nasazení syntetizeru připadli na muže, který sice nemohl slavit velkolepý úspěch, v avantgardní scéně, však získal nejvyšší uznání: Frank Tovey, jinak též Fad Gadget:
Tovey, známý svým výrazným jevištním vystoupením vzal skupinu na túru jako svůj předprogram. A tam rovněž v publiku seděl jeden muž, který byl znám jako obratný elektronik, který stejně tak vycítil úspěch: Daniel Miller.

Jeho vlastní malá gramofirma Mute Record pátrala totiž po skupině, kterou chtěla vybudovat a byla orientována syntetizerově.
Depeche Mode a Daniel Miller uzavřeli úspěšný sňatek. Právě prvý singl, produkovaný Millerem a sepsaný Martinem Gorem "Dreaming Of Me (Snění o mě) zklidil britské Top 30. Od toho šel již úder za úderem. Jak již řečeno, úspěšný recept skupiny neležel na jejich vlastních songách a zvucích, ležel především na odlišnosti členů skupiny, kteří se dokonale doplňovali.
Andy Fletcher, zvaný ostatními krátce Fletch, se narodil 8. 7. 1962 v Basildonu. Po skončení školy chtěl být pojišťovacím úředníkem, stejně jako jeho rodiče si přáli. Ale jeho přátelství k Vince a Martinovi, kteří ho vždy strhovali, když se jednalo o projekt skupiny, změnili jeho plány.

Andy je až dosud vše jiné než pophvězda. Zůstal, co všichni ostatní oceňují: klidný zdrženlivý a usedlý. Ve svém volnu se stáhne se svými 1,90 metry výšky a s ohnivými vlasy nejraději nazpět do klidného koutu, tvoří dále nebo jde se svou mnohaletou přítelkyní Grainne na pivo.
Již na základě svého příslovečného klidu, je nejvhodnějším mužem pro tiskovou práci ve skupině. Koordinuje termíny, pokud tyto nepřevzala firma gramodesek, je vždy přátelský a jde s ním jednat.

K tomu je protipolem Dave Gahana, nar. 9. 5. 1962 v Eppingu - Anglie, nezapře ani dnes svou minulost. Z oné doby mu zůstalo tetování na levé ruce. Pohotově vypravuje o svých zážitcích. Bydlí v zabydlených domech, honí se za koncerty Sex Pistols nebo Clash, má též strach z policie. Ačkoliv je ta doba již pryč, tak na jevišti zažíváme Daveho správně rozjařeného, často ani svůj temperament neovládne. Současně je mimořádně inteligentní, rozhovory s ním mají často překvapující obrátky.

5. listopad 2006 o 12:58 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.