Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Aktuální srazy



Studio ZDF

Martin GORE - komponista a jeho obraz. Má svůj vlastní styl. Alan WILDER - ten jediný hudebník DM. Dave GAHAN - show dělá jen na scéně. Andy FLETCHER - jsme jiní než ostatní.

I když v tento zářivý slunečný den lákají stoly venku, sedí DM v nejzažším rohu mnichovské kantýny ve Studiu ZDF. S vážnými obličeji a v tichu si pojídají sendviče a připíjejí colu a limonádu. Všichni jsou jako obyčejně tmavě oblečeni. Jakmile zpozorují skupinu POPCORN, ožijí. "Vy jste přece ti, kteří neustále naše jména zaměňují." zubí se Andy a míní tím omyl, který se asi před rokem stal. "My ale přesto uděláme s vámi interview a fotky, protože jste se k nám vždycky slušně chovali." překvapí je M. Gore nečekaným komplimentem: "Od té doby, co jeden německý časopis psal, že se procházím stále v ženských šatech jsme ve stycích s žurnalisty opatrní - skoupí."

Hned zpočátku se chovali DM vážně, nepřístupně, chladně. Nikdy ještě nedali vytisknout své fotky na desku, nikdy nebylo slyšet o skandálech a recesích, dokonce jako by byl i smích pro ně tabu. Alan dokáže během celé hry nezměnit ani jednou výraz ve své tváři. Na dotaz, zda je jejich vystupování a chování záměrné, říká Andy (má na starosti styk s tiskem): "Určitě nejsme smrtelně vážní panáci, jinak by se naši fanoušci nemohli při našich vystoupeních nadchnout. Na jevišti povolíme svých emocím, ale naše vystoupení není nějaká rozdováděná nebo veselá záležitost. Reklamní úsměvy by se k naší produkci nehodily, děláme neplánovaně muziku jinou."

Tak jako je zvláštní název skupiny, je zvláštní i název jejich nového hitu. V překladu "Setřes nemoc" nebo "Zbav se nemoci". Melodie krásná hypnotizujícícm projevem elektronickými přístroji, nejedná o nějaké opravdové nemoci, je to dobře formovaná píseň o lásce. Andy říká: "My všichni žijeme ve šťastných partnerských vztazích a tato píseň je poděkováním našim ženám, které to nemají s námi lehké. Text pojednává o problému, jak těžký je v našich situacích vztah přátelství, když jsme tak často na delší dobu odloučeni. Bez trochy egoismu to nejde, hlavní je, že je nutné otevřeně o těchto problémech hovořit." Na straně č. 3 napsal Gore vlastnoručně jádro refrénu týkajícího se této věci. "Prosím tě z nejhlubšího srdce o porozumění, protože nikdo mne nezná tak dobře jako ty."

Martin, od nějž je text i melodie, říká: "Pro mne je vztah k mé berlínské přítelkyni životně důležitý a ona to také bylo kdo mne k této písni inspirovala." Poeta Martin obývá apartmá v Berlíně, miluje toto město. "Nejvíce se mi líbí, že tu neexistuje zavírací doba a že se může 24 hodin využít k zábavě, je-li k tomu nálada." Na dotaz, chce-li si Christinu vzít, říká, že nepotřebuje razítko, aby byl šťastný. Jeho láska k Německu vznikla už během školních let. Byl jsem jako vyměněný žák v Šlezvik-Holštýnu. Německo bylo pro mne vždy něco zvláštního. Zajímal jsem se velmi o historii, četl mnoho o nacismu, ale také o pozitivní kapitole Německa a jeho historii. Moje němčina není ještě nijak skvělá, protože se svou přítelkyní mluvíme anglicky. Ale jsem pevně rozhodnut naučit seněmecky bezvadně." Sledujete někdy německé zprávy v televizi? Odpověď: "Nesleduji, televizi nemohu ani cítit." Zná Martin našeho spolkového kancléře? "Ano, samozřejmě, zdá se mi legrační, většinou se směje. Jinak mne politika nezajímá. To je obchod, ve kterém se jedná o moc a žádnou morálku."

Z nového hitu "Zbav se nemoci" byl otištěn abstraktní obraz, který znázorňuje svíjejícího se člověka. Trochu hororní? "Mně se obraz líbil už když jsem ho poprvé viděl." říká zpěvák D. Gahan. "Takové umění se hodí k naší hudbě. Obraz je od japonky Tamary Capellaro a byl objeven šéfem naší vydavatelské firmy desek - Danielem Müllerem. Nevím, co má obraz zvýraznit, ale je to tak dobře, každý má nalézti v naší hudbě co sám chce."

DM zůstávají své malé vydavatelské firmě MUTE už od začátku vydání prvních desek věrní. Smlouva s ní jim zaručuje absolutní uměleckou volnost a do padesáti procent všech příjmů. Proto DM nemají manažera, ani agenturu, ani tiskovou kancelář. Ti čtyři si rozdělili své úkoly. Alan se stará o organizaci a korespondenci, Dave o bankovní záležitosti, Andy o daně a práci s tiskem. Jenom hudební skladatel Martin Gore je jako tvořící talent ostatních úkolu ušetřen. "V těchto letech, co spolu spolupracujeme jsme se stále zdokonalovali, stále přiučovali, neznáme žádnou jinou skupinu, která by byla lépe organizována než my." říká Andy. Co říkají DM jako čistokrevní, synthetičtí specialisté k návratu kytar? "Takový návrat neexistuje. O tom hovoří jen novináři v tisku." reaguje pomalu uraženě Andy, tvrdí, že lidem chybí fantazie pro něco nového. "Hrají-li zase některé skupiny kytary, ať hrají, my se tím nedáme ovlivnit pokud se budeme líbit, a že tomu tak je, tomu nasvědčuje velký odbyt našich desek." DM, která má za sebou velké turné po Americe a Japonsku, plánuje v nejbližší době další turné po východní Evropě. Dave: "Jsme již velmi zvědaví, slyšeli jsme, že lidé v těchto zemích přijímají dobrou hudbu obzvlášť entuziatisticky. Chtěli jsme vlastně také do NDR, ale jsou velké problémy s formalitami. Nemůžeme to pochopit, jsme přece absolutně nepolitická skupina."

V západoněmeckých koncertních sálech budou DM vystupovat zase až v únoru 86. Pak bude vydáno naše nové elpíčko. V září uvedeme souhrn dosud vydaných hitů. Singl, který musíme teprve vydat a v němž ještě nemáme docela jasno. Jsme nyní v časové tísni, protože chceme ještě v létě vystupovat na několika festivalech v přírodě. Při všem tom stresu zůstává pro miláčka žen - Daveho - vůbec trochu času na privátní život? Směje se a říká: "Má přítelkyně Joanna mě má v moci. Má velké porozumění pro mou práci. Jako zdravotní sestra má ještě svoje odpovědné úkoly. Naše vztahy jsou tak dobré, že nám nevadí, když se nevidíme delší dobu, tj. když na delší čas odcestuji. Naopak to stupňuje napěti a touhu, se kterou očekáváme naše shledání a na které se oba moc těšíme." Není Joanna žárlivá? "Ne, to by bylo moc směšné, nemá důvod, mimo to ví všechno o všech dívkách, protože odpovídá na dopisy celé naší skupiny! Ke konci rozhovoru roztává trochu i Alan Wilder: "Pěkný pozdrav všem našim posluchačům." říká na rozloučenou.

Dave Gahan, ten nejméně zakomplikovaný z těch čtyř, omlouvá také nemluvnost svého komplice Alana a říká: "Alan není zrovna dobrným společníkem při rozhovorech, ale jedno je jisté, je z nás nejlepším muzikantem."

7. srpen 2004 o 12:52 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.