Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode nadchli Prahu

Ilustrativní: Depeche Mode nadchli Prahu

Na našich stránkách dobře známý fanoušek Depeche Mode a také redaktor hudebních časopisů Filip Macháček, napsal pro magazín Report svou recenzi nedávného vystoupení Depeche Mode v Praze

Depeche Mode odehráli 25. června v pražském Edenu koncert, který navštívil i kolega Filip Macháček. Jak se mu vystoupení líbilo? Více v jeho reportáži.

 

DEPECHE MODE
25.6.2009, EDEN, PRAHA

Doposud největší koncert britských Depeche Mode v ČR přinesl návrat do minulosti.

Stěží od diagnostikovaného depešáka čekat objektivní recenzi na vystoupení jeho srdcové kapely. Tedy podotýkám, že následujících několik řádek možná nebude zcela nezaujatých. Přesto se pokusím o to, aby toho medu nebylo příliš. Tak tedy Depeche Mode pošesté v Praze, podruhé v rámci open air vystoupení a poprvé s návštěvností přesahující 30 tisíc lidí. Těžko říct, proč se právě toto vystoupení stalo stejně trendy záležitostí jako prvé vystoupení Madonny v Praze. Na Depeche Mode chtěl prostě tentokrát každý. Pražskému Edenu kapela přichystala standardní vystoupení v rámci Tour Of The Universe. Skvělý výkon frontmana Davea Gahana, úsměvy hýřící kapelu i sborovou spartakiádu několika desítek tisíc fans.

 


Akustický blok Martina Gorea přinesl skladby Little Soul a Home, které kapela alternuje s novinkovou Jezebel a stařičkou A Question Of Lust. Ty Depeche Mode odehráli např. v německém Lipsku. Do setlistu se bohužel zřejmě nevrátí taneční In Sympathy z aktuálního alba Sound Of The Universe. Ta zazněla, pokud se nepletu, pouze na lucemburském warm upu a při prvém vystoupení na izraelském Ramat Gan. Poté byla nahrazena osvědčenou Policy Of Truth. Za jednoznačné zápory pražského vystoupení považuji naprosto zoufalou organizaci na místě samém a posunutý začátek vystoupení zhruba o hodinu, o čemž většina fans nebyla informována. Když se tak v 19.50 Depeche Mode objevili na podiu, byly tribuny stadionu poloprázdné. Posunutí začátku koncertu přineslo další negativum, a to faktické nevyužití světelného parku.

 


Depeche Mode tak odehráli 2/3 koncertu za světla, což považuji u kapely, která má své show postavené na výborném světelném aparátu a efektních projekcích za faux pas. Dalším zásadním mínusem vystoupení byl opravdu otřesný zvuk. Soudě dle vyjádření kolegů redaktorů, kteří nebyli v Edenu poprvé, „zabila“ akustika stadionu i jiné zde odehrané koncerty. Napříště bych se tedy opravdu přimlouval o to, aby se zde koncerty nekonaly. Vlastní stadion je navíc dost rozlehlý, o to obtížněji se publikum dostává do hry. I v Praze Depeche Mode publiku nabídli průřez svou tvorbou sahající až do roku 1984 ke slavné Master And Servant. I v Praze zažili oldschooloví fans pod 21letech déja vu se skladbou Strangelove.

 


Dovolím si tvrdit, že vystoupení Depeche Mode nenabídlo vše, co nabídnout mohlo. Nikoliv však vinou kapely samé. Ta i přes opakované technické obtíže (Never Let Me Down Again) předvedla výborný výkon. Pevně věřím v to, že pokud mají v Edenu i napříště být nějaké koncerty, bude vše zajištěno tak, aby nemusela hlavní hvězda končit úderem 10 hodiny večerní. Takové koncerty totiž opravdu postrádají smysl. I díky tomu pro mě osobně bylo pražské vystoupení Depeche Mode prostě jen dalším z řady. Ty tam jsou naštěstí doby, kdy se na jejich další tuzemské vystoupení muselo čekat pět let. Lednový návrat snad opět přinese 7 hvězdiček.

6/7

text Filip Macháček

Setlist

In Chains
Wrong
Hole To Feed
Walking In My Shoes
It’s No Good
A Question Of Time
Precious
Fly On The Windscreen
Little Soul
Home
Come Back
Peace
In Your Room
I Feel You
Policy Of Truth
Enjoy The Silence
Never Let Me Down Again
Stripped
Master And Servant
Strangelove
Personal Jesus
Waiting For The Night

Exkluzivní fotoreportáž z dalších koncertů Tour Of The Universe najdete v REPORTU 7-8/09! 

17. srpen 2009 o 4:17 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: SmidliDMboy

SmidliDMboy      1   2. červenec 2009 o 14:28

Jj, opravdu škoda, že se nekonala světelná show, kterou mají DM zmáknutou do puntíku. Tak aspoň že ty projekce byly vidět…
Mimochodem, jake “technické obtíže” byly při NLMDA, já jsem nic nezaregistroval (nebo okamžitě zapomněl)? smile


Uživatel: Kass

Kass      2   2. červenec 2009 o 14:39

Konečně recenze bez faktických chyb grin Btw. ten brzký začátek měl za příčinu i to, že se tak pomalu rozehřívaly tribuny… kdyby se na kapelu čekalo až do 21hod., tak to by si po více než hodinovém čekání tribuny stouply hned z počátku, už jenom aby lidi ulevili svým “pozadím” grin


Uživatel: Kovi

Kovi      3   2. červenec 2009 o 15:23

přesně tak, moje slova, mě také zklamal zvuk, zároven i to že se koncert konal za světla (z jakého důvodu??) atmosféra mohla být za tmy mnohem lepší. Myslím, že můžu srovnávat, DM poslouchám už cca 22 let,  viděl jsem už dost koncertů DM, ale tenhle nebyl úplně ideální. Byl jsem v kotli cca 10m od podia, a doslova jsem musel přetrpět některé písničky např. I feel you, kde byl zvuk neskutečně přebasovaný, při každém kopnutí do bicmenovo dvoukopáku jsem myslel že uteču - a co lidí to fakt nevydrželo a klidilo se dozadu. Dokonce se mě zmocňoval pocit, ať už to IFY zkončí... tak to bych fakt příště nechtěl zažít… Ale klobouk dolů DM podali perfektní výkon


Uživatel: nega

nega      4   2. červenec 2009 o 19:27

to, že měli DM mizerný zvuk, jsem poznala i já, takový analfabet, co se týká nazvučení. ale koncert jsem si moc užila a pokud někde nebyla atmosféra, tak v tom našem koutě byla 100% grin
oceňuju DM i z hlediska, že pořád jedou na plný plyn, přes některé příšerné eskapády v jejich historii. a moc se těším do O2 Arény, kde věřim, že si tu světelnou šou užijem.
DM NEVER DIE!


Uživatel: kotletek

kotletek      5   2. červenec 2009 o 19:47

Tak jsem se přesvědčila, že jsem měla pravdu v tom, že zvuk byl neskutečně přebasovaný. Byla jsem v sektoru 118 a myslela jsem, že mi rozkmitané vnitřnosti a hrudní kost asi vyletí z těla. Ale díky skvělým DM a jejich neskutečně nádherným písničkám mi to bylo za chvíli úplně jedno.
Koncert byl i na těch pár maličkostí ( zvuk a denní světlo) skvělý, myslím, že v podání DM ani jiný být nemůže!!!!!!


Uživatel: little 33

little 33      6   2. červenec 2009 o 20:04

Četla jsem, že začínali brzo proto, že Eden je v zastavěné obytné zóně a tam musí být od 22,00 noční klid, takže to museli stihnout skončit “včas”. 
Kovi: já byla přesazena ze sektoru 123 do 113. Zvuk mizerný, a BASY ŽÁDNÉ, takže až závidím tvůj zážitek grin.
Nega: přesně tak, historie je snad nenávratně pryč, Dave úžasný, v 93 jsem byla z koncertu zdrcena, když jsem viděla tu trosku místo pořádného Gahana. Tehdy v těch jeho drogových časech mě svírala úzkost z konce DM… Děs.


Uživatel: little23

little23      7   2. červenec 2009 o 20:21

V mém případě taky zklamání co se týká světla. Bohužel je snad nařízená soudem ta večerka. Jestli si to dobře pamatuju, tak je tam nějaké sdružení vlastníků bytů Vladivostocká (ulice u stadionu). Po prvních pár akcích nechali změřit hlučnost a bylo to tam dost přepálený. A Eden má prej dost problém s ozvučením. Jestli chyba v projetku,tak nechápu - u takové mega stavby. Škoda. Tak v lednu v Aréně, tam už si to užijeme komplet za tmy.


Uživatel: nega

nega      8   2. červenec 2009 o 20:49

mně zbývá jen dodat, že já osobně nebudu nikdy objektivní, co se týká koncertů DM - každý z nich byl pro mě zážitkem - pokaždé mám obavy, že je posledním. mám za to, že kdo má tuhle hudbu opravdu rád, přejde i nedostatky v ozvučení, lokalitě i počasí. notabene jsem děkovala pánubohu, že celý večer nelilo grin
btw. v našem místě stání (bohužel si nepamatuji, pod kterým sektorem to bylo) basy taky nebyly slyšet ... zvuk spíše odcházel někam za větrem….


Uživatel: davuangel

davuangel      9   2. červenec 2009 o 21:24

Já tedy koncertů zažil spoustu a nejen DM tak můžu v klidu říct že zvuk byl basovej a vejšky naprosto slitý a středy nebyli žádný. Měl jsem flek na tribuně PLATINUM a nahovno. Kamarád co byl na ploše to slyšel naprosto odlišně a zvuk si pochvaloval. To je prostě nevýhoda stadiónů že je to dost loterie. Jinak jsem zažil koncerty DM kde byl zvuk jak z desky plný energie a krásně čistý. Jinak že se hrálo za světla tak to beru jako výsměch to je neskutečný. Tam byl tak perfektní světelnej park včetně projekcí a zbytečně. No nic já si to užiju v lednu kdy je nařadě O2 aréna a když začnou kolem oběda tak tam stejně bude tma smile. Zvuk je tam velice dobrý tak nemám strach že si to neužiju.

Jen jsem chtěl prostě říct že se z touto recenzí plně ztotožňuji, toť vše.


Uživatel: Mirxon

Mirxon      10   2. červenec 2009 o 23:06

Jo jo, Filip Macháček jen potvrdil to, co jsem psal v první reakci na diskuzi o koncertu DM na Slavii. Ve všech základních bodech se shodnu na tom co tu píše. 1. Mizerná organizace koncertu ze strany pořadatele (nechápu jak je možný, že byli vpuštěni někteří lidi a že jich nebylo málo, do sektorů ve kterých dle vstupenky neměli co dělat natož si tam spokojeně hačat a ještě hloupě brblat “že co jako”) 2. Zvuk - málo hlasitá, místy přebasovaná a nečitelná koule (zřejmě asi fakt špatný akustický poměry stadionu) 3. Příliš brzy začátek koncertu (podstatná část za světla) z důvodu zavíračky Edenu ve 22h (asi… nebo já nevim kvůli čemu jinýmu). Samotnej výkon kapely, podali tradičně nadstadardní zážitek, o tom žádná, ale když to neklapne v detailech, který sama kapela může jen těžko ovlivnit tak to je průšvih pořadatele. Vzhledem k tomu, že Live Nation pořádala koncert takovýho formátu už nesčetněkrát, je to docela fakt faux pas pro tuhle agenturu.


Uživatel: Kovi

Kovi      11   3. červenec 2009 o 8:20

jo asi by se měl pořadatel nad sebou zamyslet a něco s tim udělat… ale jinak výkon DM paráda a koncert jsem si i přes negativa (viz příspěvek č.3) dost užil


Uživatel: Rob LX

Rob LX      12   3. červenec 2009 o 8:54

no ja se jen desne divim, jak jsou vsichni prevkapeni z toho v kolik DM zacali…..jeste zadna kapela neskoncila po 22 hodine v Edenu (REM, Metallica), takze je vice mene jasny, ze to muselo zacit v osm…to se da pomerne lehce spocitat….vsichni zacinali brzo…bohuzel DM hrali v den, kdy je opravdu dlouho videt…kdyby to bylo nekdy v srpnu, tak od pulky uz tma bude urcite….no jo, neda se nic delat a vydrzet do ledna


Uživatel: Jíra

Jíra      13   3. červenec 2009 o 9:08

Já bych to zas tak černě neviděl… No tak, že zvuk nebude zrovna echt, jsem čekal už předem. Co měspíš lehce rozladilo, byly ty 2/3 koncertu odehraný za světla… A vlažný začátek, kdy se lidi teprva hrnuli na stadion… Za organizaci by se měla agentura fakt stydět. Škoda no, mohlo to být ještě krapínek lepší. Naštěstí DM jsou kapela takového formátu, že si to většina lidí užije i přes tyhle nedostatky. Ale byl to, myslim, že nejen pro mně, nakonec super zážitek! grin


Uživatel: davuangel

davuangel      14   3. červenec 2009 o 12:58

No mě to opravdu překvapilo a to z důvodu že všude se začínalo v 21 hodin mimo Bratislavu, ale tam bylo víc věcí jinak než jinde. S každým známým kterého jsem tam podkal (a že jich bylo) tak jsme se bavili o předkapele kdy už konečně začne a najednou hned DM, až později jsem zjistil že MOTOR vystupoval někdy kolem 18 hodiny. To beru jako podvod protože na lístku je 19hod a předkapela je součástí celého vystoupení a tím pádem je zařazena i do tohoto časového pásma. Všude to platí u nás ne. Tak debata že od 19 hodin měli být všichni na značkách jak na spartakiádě je blbost.

Já osobně lítal po ochozech a hledal tourbook jenže marně všude samý cetky a trička. K mému neblahému zjištění se prodával jen na ploše! Tak jsem zaúkoloval kamaráda a teď už je ve zbírce. Uf to bylo drama!


Uživatel: davuangel

davuangel      15   3. červenec 2009 o 15:29

Ty jsi dobrej drak

tak rikal - tipuji, ze vzhledem k pocasi to odpali v osm hodin presne

to jako točil virgulí nebo co? V Maďarsku padali dráty z nebe a na začátek to vliv nemělo ty kecale.


Uživatel: davuangel

davuangel      16   6. červenec 2009 o 16:28

Jen jsem tě citoval nic víc. Jinak večerka tu byla vždycky od 22.00 hodiny, ale na Devotional tour 18.6.93 Praha - Letná se stejně začalo až 21.30 (čekalo se na tmu) a půl hodiny se rozhodně nehrálo!!! já tam byl. Takže nechápu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Opakuji nechápu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Uživatel: davuangel

davuangel      17   6. červenec 2009 o 18:09

Jdu k jedné soudružce na víno a říká se, že ve víně je pravda no tak snad ji na dně najdu smile výsledek zítra oznámím.


Uživatel: davuangel

davuangel      18   6. červenec 2009 o 19:04

JE smile


Uživatel: Gary

Gary      19   6. červenec 2009 o 21:27

S tím zvukem nevím,nebyl jsem tam,ale v Blavě vše O.K. a jak jsem psal hned po koncertě a ne jenom já,tak jsem neodcházel na půl hluchý,jako z předchozích koncertů,dokonce před třema rokama jsme stály až za VIP zónou a při spáteční cestě jsem měl docela problém řídit,jednak nablikané v očích a hlavně zalehlé v uších,letos navíc chcalo jak z mraků,ale odřídil jsem v poho a to jsme byli pod pódiem.O předchozích koncertech v Pze na výstavišti ani nemluím,neslyšel jsem ještě dva dny!! smile


Uživatel: Gary

Gary      20   6. červenec 2009 o 23:59

Ringo: Už jsem měl tu možnost,a co bys řekl? smile Na koncertě už tak byly pěkně slyšet jednotlivé zvuky,a teď se vykrystalizolvaly (hrozné slovo) i ty co tam nešly postřehnout,a je to super.I na 2.1 to zní skoro jako 5.1 a to mám subáč naplno (200W) a ty basy,hmm…..pastva pro uši.PJ nemá chybu,perfektní vylepšení předchozích verzí,a It´s no Good a Master and Servant,to samé v bledě “černém” smile.Samozřejmě to platí pro celý setlist,zvuky se prostě neslívají do sebe,jako třeba u SOFAD,nebo PTÁčko je o proti tomu takové “uřvané” (ne doslova).Tohle se celé nese v duchu SOTU,klidně a nenásilně,skoro bych řekl,že poslouchám DM z roku 84,kdy ty zvuky byly takové “chladné”.Dneska jsem to poslouchal celý den a už se těším zase na zítra,jak to sousedům ogulím! grin


Uživatel: Godmy

Godmy      21   18. srpen 2009 o 0:38

Tedy já jsem stál v místě na stání v hlavním kotli (nejlevnější lístky <- nakoupil jsem se o nějaký týden později, než jsem plánoval)... ale vůbec nelituji, ani trochu. Byl jsem relativně dost před věží (ne moc daleko od dělící hranice) a atmosféra na mém místě byla úplně skvělá a zvuk v té vzdálenosti byl naprosto ideální, přesně takový, co ve vás podnítí to, na co nikdy ze sladké nostalgie nezapomenete wink (Stál jsem napravo od pódia, při před-kapele v dešti pod tou maxi plachtou, co nějaký borec vytáhl :D).
Teď vím, že prostor na sezení bych si nikdy už vzít nechtěl (moc daleko, moc odříznutý)...3,5 hodiny stání lze se zdravýma končetinama přečkat v pohodě, protože se stále hýbete do rytmu a DM jsou příliš dokonalá kompenzace, aby to bylo jinak (i když je pak člověk chvilu malinko stuhlej xD) - taky máte většinou z té vší akce, co provozujete, tak velkou tělesnou spotřebu, že všechny tekutiny, co jste předtim vypili tělo postupně rychle využije a toaleta prostě neláká smile) a že někteří lidé u pódia pociťovali příliš silné zvukové vibrace - no z tohodle pohledu jsem měl opravdu dokonalé místo. Na pódium jsem tak nějak dohlédl též :p Prostě super.. dokonalé.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.