Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor Andyho Fletchera pro argentinský Clarin

Ilustrativní: Rozhovor Andyho Fletchera pro argentinský Clarin

35 let, 14 alb, čtyřikrát za sebou vyprodané Hollywood Bowl, byla to budoucnost, kterou jste si představovali na začátku?

"Nebyli jsme příliš ambiciózní skupina. Nebyli jsme jako U2, nesnažili jsme se o to být největší kapelou na světě. To nebyl náš cíl. Pracujeme ale tvrdě. Jsem velmi pyšný, že uplynulo 37 let a my jsme stále populární. Udělali jsme teď pěkný rekord, jsme na turné ... Je splněný sen.

Když už mluvíme o U2, politický tón některých písní z alba "Spirit" je něco, co by se více očekávalo od Bona, než od Depeche Mode.

"Tím si nejsem úplně jistý. Myslím, že vždycky píšeme politické písně, používáme sexuální nebo náboženské analogie, abychom mluvili o důležitých společenských otázkách. Martin, když psal tyto nové písně, tak byl velmi rozzlobený tím, kam svět směřuje. A teď je všechno ještě horší (směje se).


Dave říká, že jeho dcera Rose plakala, když vyhrál Trump. Zaregistroval jste u svých dětí podobnou reakci?

Žijeme v Londýně, a měli jsme svou vlastní krizi: Brexit. Což je masivní ústavní změna. K takové velké změně by mělo být pravidlo, aby pro odchod hlasovalo 60 nebo 70 procent obyvatel, ale my jsme v situaci, kdy 50 procent obyvatel chce zůstat v Evropské unii a druhá polovina chce odejít. To je šílené.

Jedno z nových klíčových témat nové desky, je Váš negativní postoj vůči korporacím ("Poorman"), ale někteří kritici Vám vyčítají, že jste také korporace. Co na to odpovídáte?

"Myslím, že my mluvíme o velkých společnostech, jako je Apple, a všechny ty, které neplatí daně. Chcete-li podnikat v této zemi, musíte mít společnost, i když ji tvoří třeba jen dva lidé.

A kde je revoluce?

Ptáme se sami sebe (směje se). Naše texty jsou sardonické. Není to tak, že svoláváme k nástupu na vlak a doufáme, že nastoupí.

Byl jste manažerem kapely, jak vidíte hudební podnikání dnes?

"Ne moc dobře. Pro mladé kapely je velmi obtížné vydělat peníze. Nahrávací společnosti vás nepodporují a to, co tyto firmy vydělávají, je velmi málo, protože neprodávají nahrávky. Propagace hudby v sociálních sítích nebo na You Tube je dobré pro její propagaci, ale neumožní Vám seknout se svou normální prací.


V jakém stavu vidíte elektronickou hudbu?

Je spousta dobré i špatné, to platí ostatně pro celou hudební scénu.

Fungujete jako trio, musíte o některých věcech hlasovat?

V Depeche Mode je demokracie. Pokud někdo má s něčím problém, tak to zakončíme slovy: "OK". Neděláme z toho drama.

Tak jaké je tajemství, že jste tak dlouho úspěšní?

Již 20 let pracujeme ve čtyřletých cyklech. Nahrajeme album, propagujeme ho, jedeme na turné a potom máme rok a půl pauzu, kdy můžeme dělat naše paralelní projekty. Já například jezdím turné jako DJ a věnujeme se rodinám.

Byl jste v Argentině sám jako DJ, i s kapelou. Teď se vrátíte v březnu. Jaké jsou vaše zkušenosti s Buenos Aires?

Když jezdím sám, tak mám více času jej ocenit. Je to jedno z mých oblíbených měst.

clarin.com

30. listopad 2017 o 12:11 • dmf • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.