Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Dave Gahan a Martin Gore vedli v Londýně radostnou černou mši (22.1. 2024)

Ilustrativní: Dave Gahan a Martin Gore vedli v Londýně radostnou černou mši (22.1. 2024)

Přečtěte si reportáž MOJO z triumfálního koncertu Depeche Mode v londýnské O2 Areně.

 

Depeche Mode
02 Arena, London, 22 January, 2024
★★★★

 

Depeche Mode

02 Arena, London, 22 January, 2024

 

★★★★

 

 

 

Černobílý film, který se promítá na obrazovce ve tvaru písmene "M" v zadní části pódia, ukazuje Davea Gahana a Martina Gora v hábitech Grim Reapera, jak hrají šachovou partii ve stylu Sedmé pečeti v klipu k písni Ghosts Again, prvnímu singlu z loňského alba Memento Mori. Skutečné postavy pod nimi však roztáčejí zcela jiný příběh. Gahan se točí v hektických kruzích, ruce má roztažené v tyrkysové vestě, najednou se zastaví jako krasobruslař a drží pózu, jako by čekal na perfektní hodnocení od rozhodčího, což je moment absurdní teatrálnosti, který podtrhuje stále fascinující dichotomii v srdci této kapely.

 

Tohle je nevyhnutelně turné Memento Mori, Gahan a Gore nyní fungují bez Andyho "Fletche" Fletchera, který zemřel v roce 2022 a jehož tvář dojemně zaplňuje pódium během monolitické World In My Eyes. Vždycky byli (jak zdůraznil film Our Hobby Is Depeche Mode režiséra Jeremyho Dellera z roku 2008) kapelou, která vyžadovala, aby byla brána opravdu velmi vážně: "Poddávám se hříchu / protože rád praktikuji to, co kázám," zpívá Gore v dnešním undergroundovém kabaretu Strangelove, což je dokonalé shrnutí jejich vrcholné transgresivní přitažlivosti.

 

Přestože jejich hudba hrdě nese pachuť a pozůstatky berlínských žalářů a rock'n'rollové korupce v Los Angeles, přežila mnoho temných scén, dnešní koncert také podtrhuje jejich oddanost podívané, melodii a zábavě. Na pódium přicházejí za doprovodu drsné skladby My Cosmos Is Mine od Memento Mori - surový způsob, jak upoutat pozornost publika, ale zároveň obloukem připomínající, že od této chvíle je O2 arena jejich vesmírem. Dnes večer se opakovaně - od robotických nádechů Policy Of Truth po rockově-mefistovský zpěv Black Celebration - ukazuje, že není nutné cpát tolik háčků ani do těch nejtěžších skladeb, pokud to není jen pro samou rozmařilou radost. Možná jsou to dokonalí stadionoví profesionálové, ale je zajímavé, že živé videopřenosy jsou zpracovány tak, že to vypadá jako nějaký samizdatový Iron Block Betamax z roku 1980. Jak mají na čele napsáno lebky z videa, které rotují za oslavným Enjoy The Silence: "Enjoy!" Je to později, než si myslíte.

 

 

Gahan to ztělesňuje skvěle, občas se vydává ostře nasazeným během na molo do publika, kolísá mezi panovačným toreadorským rozkročením, ladným gestem černého labuťáka, nestoudným ohýbáním a chňapáním a - ve vysokém biblickém táboře Johna The Revelatora - zoolanderovským Nickem Cavem. Gore působí jemněji, jeho pochodňové verze písní Strangelove a Heaven (z alba Delta Machine z roku 2013) jsou vítanou změnou převodového stupně. "Krásný andělský hlas pana Martina L. Gora," říká Gahan, když se vrací na pódium. Je vidět spousta náklonnosti - plácání, objímání, shromáždění kolem bicích po impozantní I Feel You, smích během přídavku, kdy Gahan diriguje publikum v dráždivé kodě k Just Can't Get Enough (žádný lehký syntezátorový kaprál, ale radostný popový fraktál).

 

V přídavku (" Jste tedy připraveni se trochu pobavit?") Gore a Gahan znovu vyrazí na zteč při upřímné Condemnation, načež zpěvák diriguje dav v krabí choreografii Never Let Me Down. Závěrečné crescendo přichází s Personal Jesus, hřmotný pád do "reach out, touch faith" je opožděný, ale velmi potěšující, s vědomím, že téměř příliš daleko je tak akorát. "Things get damaged, things get broken," zpívá Gahan v Precious (z alba Playing The Angel z roku 2005), ale dnes večer spolu s Gorem ukazují, jak účinně drželi zákoutí Depeche Mode pohromadě. Stejně jako v té existenciální šachové hře rozehráli zatraceně dobrou partii.V přídavku (" Jste tedy připraveni se trochu pobavit?") Gore a Gahan znovu vyrazí na zteč při upřímné Condemnation, načež zpěvák diriguje dav v krabí choreografii Never Let Me Down. Závěrečné crescendo přichází s Personal Jesus, hřmotný pád do "reach out, touch faith" je opožděný, ale velmi potěšující, s vědomím, že téměř příliš daleko je tak akorát. "Things get damaged, things get broken," zpívá Gahan v Precious (z alba Playing The Angel z roku 2005), ale dnes večer spolu s Gorem ukazují, jak účinně drželi zákoutí Depeche Mode pohromadě. Stejně jako v té existenciální šachové hře rozehráli zatraceně dobrou partii.

23. leden 2024 o 14:05 • Dangerous • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.