Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Dave Gahan: Lítost je divné slovo. Takhle se na svůj život nedívám (2021)

Ilustrativní: Dave Gahan: Lítost je divné slovo. Takhle se na svůj život nedívám (2021)

Frontman skupiny Depeche Mode odpovídá na vaše otázky o svém novém albu coververzí, o prvních lekcích tance od Micka Jaggera a o správném způsobu plnění myčky nádobí.

Podařilo se vám na [nadcházejícím albu] Imposter splnit vše, co jste si předsevzal? MrBeelzebub

Po posledním turné Depeche Mode jsem byl opravdu vyhořelý, pak jsme se s Richem [Machinem, dlouholetým hudebním partnerem v Soulsavers] začali bavit o písních a umělcích, kteří nás ovlivnili. Než jsme se nadáli, natočili jsme desku Soulsavers se mnou jako frontmanem, která vzdávala hold těm písním, ale byla téměř novým dílem. Uvědomil jsem si, že jsem si vybral písně, které mě postavily tam, kde jsem, naznačily, kde jsem byl a kde bych mohl být. Jsou to písně [jako Dark End of the Street od Dana Penna/Jamese Carra nebo Not Dark Yet od Boba Dylana], které reflektují prožité životy. V osmnácti letech bych tyto písně neuměl zpívat.

 

Vyhýbal jste se písním Davida Bowieho nebo Roxy Music, protože jste je už dříve přezpíval? RobRohm

Jako teenager jsem si neuvědomoval, že Bowieho Pin-Ups a These Foolish Things Bryana Ferryho jsou coververze. Zněly jako jejich alba! Bowie byl na původním longlistu pro Imposter, ale chtěl jsem smíchat Elvise [Always On My Mind], Neila Younga [A Man Needs a Maid] a tak dále se současnějšími umělci. Hned mě napadlo Strange Religion od Marka Lanegana. Udělali jsme Metal Heart od Cat Power a obvykle intimní The Desperate Kingdom Of Love od PJ Harvey s desetičlennou kapelou. Rowland S. Howard [Shut Me Down] byl v Birthday Party jedinečným kytaristou, ale jeho písničkářství, melodie a obsah textů byly přehlíženy a já jsem chtěl vzdát hold postpunkové, DIY věci, která pro nás byla tak důležitá, když jsme začínali. Punk nás naučil, že když máme nápad, existují způsoby, jak ho realizovat.

Zpívám písničky Martina [Gora] [v Depeche Mode] už 40 let, takže jsem si už udělal domácí úkol [smích]. V průběhu let - ne hned od začátku - se z toho stala věc, kdy slyším píseň, slyším Martinova slova, jeho melodie a pak s písní pracuji, než se druhý den vrátím s návrhem změny tóniny, tempa nebo aranžmá nebo čehokoli jiného. To děláme, když jsme spolu ve studiu. Je to pořád to samé: jak to udělám podle sebe? S Martinem máme už léta takový vztah, kdy je mezi námi synergie, takže jsme schopni jít z cesty a pracovat jen na tom, co je pro tu písničku nejlepší.

Jako každý jste měli vzestupy a pády. Je něco, čeho litujete? SisterOfNight

Litovat je divné slovo. Už se tak na svůj život nedívám a nevymlouvám se na rozhodnutí, která jsem udělal [Gahan byl v roce 1996 dvě minuty technicky mrtvý po předávkování heroinem]. Ať už jsou dobrá, nebo špatná, mají své následky, ale já tady [v New Yorku] vedu docela požehnaný život. Prostě si užívám to, co dělám, jak jen to jde.


Kteří umělci vás inspirovali k pódiovému umění? Phrippy450

Od útlého věku Mick Jagger. Když jsem byl malý, hodně jsem tancoval a napodoboval lidi v pořadu Top of the Pops. Velký vliv měl Bowie, ale když mi bylo čtrnáct, pobláznil mě Dave Vanian z Damned, celá jeho pódiová osobnost. Jako teenager jsem viděl všechny ty glamové věci v Top of the Pops a pak jsem si vzal příklad z lidí jako James Brown, Prince a Elvis. Když jsem začal vystupovat, byl jsem ochromen hrůzou. Držel jsem se mikrofonu a klouby jsem měl zaťaté ještě potom. Pak jsem zjistil, že když se hýbu, nejsem tak nervózní. Hýbala jsem se dál a postupně jsem si v rámci všech těch věcí, které jsem si nabrnkl, našel něco svého.

 

Jakou nejlepší knihu jste kdy četl? JimboSpain

Moc se mi líbily životopisy Philipa Normana o Beatles [Shout!] a hlavně o Stounech [The Stones]. V současné době čtu znovu Strach a hnus v Las Vegas od Huntera S. Thompsona a směju se mnohem víc, protože tyhle věci znám [smích]. Když si myslíte, že jste na misi, a ono je to šílené. Ta první věta - "Byli jsme někde kolem Barstow na okraji pouště, když se nás začaly zmocňovat drogy" - to všechno odstartuje.

 

Jaká jsou vaše současná oblíbená alba, která vás inspirují při tvorbě hudby? Mstapachuau

Hodně si pouštím Exile on Main Street od Stounů, takovou chaotickou, ale krásnou věc. Hraju si ji - asi špatně -, ale miluju ten pocit [smích] "Jsem ve Stones!". Právě jsem si pořídil nové album Bobbyho Gillespieho a Jehnny Beth ze Savages. Je to pro ně krok mimo normu, což mě k němu přitáhlo.

 

Kdy jsi byl naposledy v Basildonu? Znáš ten divný kruhový objezd na dálnici A127, který vlastně nikam nevede? Comfortably_Dumb

Tak nějak vím, o který jde, ale už si to moc nepamatuju. Dneska, protože žiju ve Státech, když se vracím do Anglie, občas jezdím po špatné straně silnice, hlavně na kruhových objezdech! Při poslední cestě jsem vzal syna a dceru na svou starou silnici, Bonnygate, a ukázal na malý obecní domek, kde jsem vyrůstal. Musel jsem jim vysvětlit, že to jsou dva domy, které jsou k sobě připojené. Bylo pro ně dobré vidět, odkud pocházím.

 

Co pro vás bylo v životě nejlepším učitelem: bolest, nebo láska? Jaciara

Obojí je pro mě velmi, velmi blízko v řadě. Víc říkat nebudu, protože bych se dostal do problémů [smích].

 

Kdybyste mohl nahrát písničku s kýmkoli, ať už žijícím, nebo mrtvým - zpěvákem, hudebníkem nebo producentem - kdo by to byl? Plastique303

Myslím, že éterický zvuk Daniela Lanoise by mohl do Martinovy tvrdé elektroniky přinést něco opravdu zajímavého. Kdysi padlo jméno [Briana] Ena, ale ten pak začal spolupracovat s Coldplay, takže bychom to nemohli udělat, i kdyby to byla možnost. Vždycky se snažíme riskovat. S Floodem jsme natočili několik skvělých desek. Rád bych s ním znovu spolupracoval.

Jak moc vás ovlivnily události posledních dvou let a uslyšíme je v budoucích písních? Terry_S

Ovlivnily nás všechny. Pokud zrovna nepracuji, trávím hodně času v izolaci, ale už jsem se s tím smířil a teď to vnímám jako kamarádství. Měl jsem příliv inspirace. Takže ... uvidíme.

 

Myslím, že to byl Bobby Gillespie, kdo jednou v rozhovoru řekl, že jste členy kapely pokáral za to, že dávali příbory do myčky obráceně. Je to pravda a máš i další domácí moudra? PaddyPilgrim

 

[Směje se] Nesnáším lidi, kteří dávají věci do myčky, a klidně je otočím, když je někdo špatně naloží. U naší současné myčky se příbory pokládají do řady na stojan, což je ještě větší obsese. Moje rada zní: nikdy nepoužívejte samočisticí zařízení trouby více než dvakrát, protože pokud to bude vícekrát, trouba se přehřeje a zničí, jak jsem nedávno zjistil.

 

Jaký byl nejlepší koncert jiné kapely, který jste navštívili? GavinTheLegend

Sigur Rós, Beacon Theatre, New York, kolem roku 2002. Zvuk, krása a naprostá síla hudby byly neuvěřitelné. Byl jsem tak zaplavený pocity, že mě to dohánělo k slzám.

 

Kdybyste nebyl hudebníkem, čemu byste se chtěl v životě věnovat? wenders14

Mohl jsem být nějakým zlodějem. Když mi bylo šestnáct, nevypadalo to dobře. Snadno jsem se nechal svést, ale také jsem rád maloval. V sedmnácti jsem chodil na stejnou uměleckou školu jako Alison Moyet a pár kluků z Talk Talk. Z této scény vzešla možnost podílet se na hudbě, což mi dalo smysl. Měl jsem pocit, že ti podivíni jsou můj typ lidí. S podivíny se stýkám dodnes!

 

Imposter od Dave Gahan & Soulsavers vychází 12. listopadu u Columbia Records.

 

 

21. říjen 2021 o 16:52 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      1   21. říjen 2021 o 20:12

S Floodem jsme natočili několik skvělých desek. Rád bych s ním znovu spolupracoval.

Jo! Běžte do toho, hlavně  už  kur×× s Martinem začněte.


Uživatel: Federman

Federman      2   1. listopad 2021 o 20:52

Tvl mně už by ani Ben nevadil


Uživatel: Hanz 397

Hanz 397      3   6. listopad 2021 o 23:30

Je zajímavý, že když jsem ten rozhovor četl, tak mě taky úplně nejvíc zaujala ta spolupráce s Floodem… No nebylo by to na škodu. Možná ještě Tim.. Ale to už bych chtěl asi moc.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.