Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Dave pro Paris Match: Na albu budou 3 moje písně

Ilustrativní: Dave pro Paris Match: Na albu budou 3 moje písně

Rozhovor Davea Gahan pro Paris Match, kde prozrazuje, že pro album napsal celkem čtyři písně, ale jen tři budou na albu.

Když v květnu zemřel Andrew Fletcher, měl jste nějaké pochybnosti o budoucnosti Depeche Mode?

Dave Gahan: Ano, Martin a já jsme byli několik dní šokováni tou hroznou zprávou. Ale už jsme začali nahrávat další desku a rozhodli jsme se ji nazvat "Memento Mori". Mysleli jsme si, že musíme dokončit toto album, abychom se mohli posunout dál. Fletch bohužel neslyšel žádnou z našich nových písní, v době své smrti nebyl do procesu zapojen.

 

"Memento Mori" znamená "Nezapomeň, že musíš zemřít". Zdálo se vám to při zpětném pohledu jako předtucha?

Je normální, že vás to může zajímat, dokonce to tak můžete vnímat, ale není to tak. Naopak, tento titul je především oslavou života.  Protože všichni zemřeme, můžeme se snažit žít svůj život co nejplněji... Sám jsem si v minulosti prošel složitými, temnými obdobími, jako každý jiný. A vždycky jsem se snažil najít cestu ven. Někdy jsem si zvolil cesty, které byly pro mě i mé blízké zničující. Ale posledních dvacet let se svými démony nebojuji... Mám temné dny jako každý jiný, ale přijímám je. Protože nevěřím, že umění vzniká z utrpení. Možná ale někdy potřebujete padnout až na dno, abyste se mohli odrazit ode dna. Lépe si vážit toho, co máte, a netoužit po tom, co nemáte.

Nepřinesl vám úspěch útěchu?

Úspěch mě někdy dostal do těch nejhorších směrů. Naštěstí jsem to přežil... Útěchu jsem našel v samotné hudbě. Ráno, když se probudím, nemám často nejlepší náladu. Dám si kávu, zůstanu sám se sebou, než začne den.

Často si v těchto chvílích něco zapisuji nebo přemýšlím o nápadu, který jsem odložil. A pak mě baví hrát hudbu, trochu hrát na kytaru, nechat přijít melodie, akordy... Často to nikam nevede. Ale někdy se z toho stane píseň...

 

Mají vaše písně při vystoupeních na stadionech společenskou roli: mají lidi bavit? Nebo pomáhají?

Nevím. Mně pomohly. Někdy písně, které jsme nahráli, dostanou na pódiu úplně nový význam, když je hraji po letech. Je to opravdu zvláštní pocit.

 

Kolik vašich vlastních písní bude na albu "Memento Mori"?

Tři z dvanácti, které budou na albu. Dvě z nich jsou zcela moje vlastní, z akordů, které jsem sestavil. Martin k tomu samozřejmě přispěl. Měl jsem ještě čtvrtou, ale ta mě přestala bavit a nechali jsme ji být.

 

Když Martin souhlasil se zařazením vašich skladeb na alba Depeche Mode, změnilo to pro vás všechno?

Nesouhlasil s tím, abych to skládal. Když jsem mu řekl, že chci na naše alba zařadit i své písně, bál se, že převezmu vedení kapely.  Během nahrávání alba "Spirit" však dal jasně najevo, že chce napsat většinu písní. Pochopil jsem, jak se cítí, a souhlasil jsem. Když jsme v lednu začali mluvit o dalším albu, řekl jsem mu, že tento projekt má smysl jen tehdy, když budeme pracovat i na mých nápadech. Nemělo by smysl, abych jen tak přišel a zpíval to, co on napíše... Potřebuji s ním komunikovat, společně tvořit hudbu. Kdyby tomu tak nebylo, do tohoto projektu bych se nepouštěl. Tuto práci dělám kvůli kreativní výměně.

Martin bude vždycky potřebovat tvůj hlas, aby nesl jeho písně...

Vždy se budeme navzájem potřebovat. S Fletchovým odchodem je ještě zřejmější, že to, co dělá Depeche Mode skvělými, je náš vztah, to je teď zcela jasné. Když si poslechnete desku, nemyslím si, že si můžete říct: "Chybí části, které hrál Fletch". To v kapele nedělal.

 

Co tedy dělal?

Fletch nebyl ten, kdo přinesl syntezátorový part nebo basovou linku. Byl však součástí kolektivu, lidí, kteří společně vytvářejí Depeche Mode. Za posledních 30 let se jeho role vyvíjela. Byl hlavně Martinovou oporou, jeho nápady, jeho písněmi, někdy byl i jeho hlasem. Důležitá však byla i jeho fyzická přítomnost. Nyní budeme muset objevit nový způsob spolupráce, otevírá se nová kapitola.

"Poslední kapitola?
Ne, nová kapitola."
"S každým novým turné se ponořím do naší diskografie, abych zjistil, co by se dalo objevit. Nové písně musí dobře ladit s těmi starými. Jsou písně jako "The sun and the rainfall", které jsme nehráli od 80. let a kterým bychom tentokrát mohli dát šanci. Na novém albu bude 12 písní, z toho 3 jsem složil já. Album vyjde v březnu".

Poslední kapitola?

Ne, nová kapitola.

Písně pro turné?

S každým novým turné se ponořím do naší diskografie, abych zjistil, co by se dalo objevit. Nové písně musí dobře ladit s těmi starými. Jsou písně jako "The sun and the rainfall", které jsme nehráli od 80. let a kterým bychom tentokrát mohli dát šanci.

15. říjen 2022 o 8:25 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   15. říjen 2022 o 9:10

” Dvě z nich jsou zcela moje vlastní”....to by bylo vůbec poprvé, to jsem zvědavý...


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      2   16. říjen 2022 o 16:30

Taky…ghosts again.. taková hezká gahanovina… grin ani vlastně nevím zda jsem pochytila info, kdo to napsal… ale zní to hezky gahanovsky grin


Uživatel: Hanz 397

Hanz 397      3   16. říjen 2022 o 20:20

Jakože The sun and….? Jako že by fakt? No, to by ovšem byla šlupka, takovýhle hrabání se v minulosti. No, nechám se překvapit a adminy prosím, až se rozjede tour, aby jasně označili články, ve kterých bude setlist, protože já se chci nechat na koncertě překvapit každou jednotlivou skladbou a ne přesně vědět, co přijde. Takže ta vlákna se setlistem nebudu číst…


Uživatel: david netuši

david netuši      4   17. říjen 2022 o 14:58

noční můra alba Paper Monster se u mě probudila, 3 písně od Davea ? to zavání průserem….ale Martin asi musel ustoupit.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      5   17. říjen 2022 o 15:13

Tak eště, že je jen jedno to monstrum,  páč Paper Monsters jsou výborné album…


Uživatel: Constructor

Constructor      6   17. říjen 2022 o 17:09

Takze se Dave opet postara o nejslabsi kousky na albu. Ten contrast mezi ‘prirozenym’ skladatelskym talentem Gorem a ‘neskladatelem’ Gahanem ma castecny podil na kvalitativni nevyrovnanosti poslednich alb. Nicmene Gahan je dustojny textar. To se mu zas musi nechat.


Uživatel: Constructor

Constructor      7   17. říjen 2022 o 17:13

Taky…ghosts again.. taková hezká gahanovina… grin ani vlastně nevím zda jsem pochytila info, kdo to napsal… ale zní to hezky gahanovsky grin

Jde- li o pilotni single, tak je to urcite Gorova skladba. Neverim, ze kdy klesneme tak hluboko, abychom dostali jako poloti single DM skladbu, kterou napsal Gahan. Upozornuji, ze doposud se ani druhým singlem a jejich poslednich 4 alb (of kdy se Gahan ‘bohuzel’ aktivne zapojuje do procesu skladani) nestala jeho skladba.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      8   17. říjen 2022 o 18:33

... mě chodí infa o komentářích, takže i když tu nejsou a nevím, kdo je psal, tak musím reagovat… milý Gahantrole… náhodou Gahanovy skladby jsou moc fajn, nejslabší bych zrovna neřekla, jo, Gore je génius, to se musí nechat, ale ne, vždy jsou všechny silnější než jeho kolegy, ale to je jen úhel pohledu, který neberu. A neznamená, že tentokrát nemůže být pilotní singl gahanovina, páč co nepřekročilo s tímto albem a tour hranice Depechenormálnosti? A náhodou se těším na jeho uplně celé písně, protože i když na nich Gore spolupracoval, neznamená, že hudbu nesložil, slova nenapsal… dyť sou tým proboha… neříkám, že jeho texty raději neslyším u Soulsavers, tam to prostě sedí jak prdel na hrnec, ale takové safra vel…. jo Suffer well nejlepší skladba (pardon pane Gore) z PTA…Delta a Spirit… v tom posledním mám na albumovém vrcholu, taky gahanovinu…ze SOTU si právě nepamatuju zrovna co je jeho práce, ale… a neznamená, že by své letité zkušenosti i jen z působení v jedné skupině s (ne)jedním géniem nemohl zúročit a kvalitně... neznamená, že si ho chcu vzít, že ho budu bránit za každou cenu, ale to by bylo, i kdyby šlo o kteréhokoliv i ex člena… ani na Wildera mi nešahat… s Clarkem si to ještě rozmyslím grin


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      9   17. říjen 2022 o 19:57

Ja mám tiež rád tie Davidove, napr. I Want It All (aj keď vlastne nie je iba jeho).


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      10   17. říjen 2022 o 20:55

Už jen to, že se začal podílet i jinak než hlasově a vizuálně muselo být pro něj velkým úspěchem a zadostiučiněním… dyť I díky němu je jeden poklad geniální záležitostí, ještě daleko,  daleko před Suffer well,  sluch má a talent na slova taky… To by bylo, aby z toho klučiny jednou něco nebylo grin držím pěsti
Všechno nejlepší PTA a du spát ...


Uživatel: david netuši

david netuši      11   18. říjen 2022 o 8:32

chlapci v pohodě, každéme dle chuti. I want it all je samozřejmě výborná...


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      12   25. říjen 2022 o 8:27

https://youtu.be/_YsTGnH8G6k  furt myslíte, že není geniální grin


Uživatel: Logic1

Logic1      13   27. říjen 2022 o 6:36

Ultramaraton presne tak, Paper Monsters je super album, určite ho častejšie počúvam ako Spirit. Ale producent noveho albumu je James Ford, dúfam, že to Maria zachráni.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      14   27. říjen 2022 o 11:10

zase zmizlo: Marta dělala i na Imposterovi, takže to nemůže dopadnout blbě grin


Uživatel: Savage

Savage      15   15. prosinec 2022 o 11:04

A sakra… nemohly byt spis dve? :-(


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      16   15. prosinec 2022 o 16:40

Tů Savage: ne, nemohly, ale se sakra souhlasím, ale v opačném směru a zítra je 16tého, ldo je taky napnutý jak šle???


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.