Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Depeche Mode - z Basildonu do celého světa (1981-1990)

Již v roce 1979 zakládají tři spolužáci a kamarádi skupinu, která později, po opuštění původního názvu "Composition of Sound" poznamená svou tvorbou elektronickou hudbu na celém světě. Tehdy se spojili Martin Lee Gore (zpěv, kytara), Andy Fletcher (zpěv, kytara) a Vince Clark (zpěv, synt.). Po čase se k nim připojuje bývalý punker Dave Gahan, aby převzal roli sólového zpěváka.

Brzy po svém vzniku posílá skupina demosnímky svých nahrávek různým vydavatelstvím, ale bez úspěchu. Teprve když vystupují ve východním Londýně v Bridge House Clubu, postupně se dostávají do povědomí posluchačů (z jednoho jejich vystoupení zde existuje i zvukový záznam). Poprvé jim dal příležitost nahrávat Daniel Miller, vedoucí osobnost malé, nezávislé firmy MUTE Records. Jejich skladbu Photographic nahrál na kompilační album Some Bizzare, kde jsou i skladby Soft Cell, Blance mange, The and Naked Lunch aj. Přibližně v této době opouštějí kytary a stávají se především syntezátorovou skupinou. V oblasti tvorby se uplatňuje především Vince Clark, který je prakticky monopolním tvůrcem v první etapě vývoje skupiny.

V únoru 1981 vychází první singl Dreaming of Me / Ice Machine, který se dostal až do TOP 30, což pro začátek nebylo špatné. Důležité však je, že existence skupiny si všimly širší vrstvy posluchačů a skupina zahájila tažení na výsluní popularity. Další singl New Life / Shout se dostal do TOP 20 (13. 6. 81) a DM dokončují první LP desku.

LP vychází v říjnu pod názvem Speak and Spell, což se dá přeložit jako mluvit a hláskovat (přeneseně - mluvit jasně) nebo jako mluvit a očarovávat. Deska přináší tyto skladby:

New Life Nový život
Puppets Loutky
Dreaming Of Me Sním si o sobě
Boys Say Go! Chlapci mluví první!
No Disco To není disco
What´s Your Name? Jak se jmenuješ?
Photographic Fotografický
Tora! Tora! Tora! Tora! ... (racek...) z japonštiny
Big Muff Velký muff
Any Second Now V každé chvíli
Just Can´t Get Enough Nemohu dostat dost

V kanadské verzi LP desky je skladba I Sometimes Wish I Was Dead (někdy myslím, že jsem mrtvý), která jinak na desce již nevyšla.

V této etapě tvorby klade Vince Clark důraz spíše na líbivost melodií, i když již zde se objevují závažné texty. Celkově se dá říci, že první album je albem Clarkovým a je jistá spojitost mezi tímto albem a současnou tvorbou Vince Clarka (Erasure).

Krátce po vydání LP Speak and Spell odchází od DM Vince Clark. Svůj odchod zdůvodňuje nechutí ke koncertní činnosti a úmyslem věnovat se studiové tvorbě. S Alison Moyet zakládá duo Yazoo, které si brzy získalo přízeň kritiky i posluchačů. Vydávají dvě úspěšná alba - Upstairs at Eric´s (nahoře u Erika - 1982) a You and Me Both (my oba dva - 1983). Ze stejných důvodů jako v případě DM opouští Vince i Yazoo - "Chci být svým vlastním pánem... ". Pokouší se o spolupráci s Feargalem Sharkeym a Paulem Quinnem. Úspěch mu přináší až rok 1985, kdy s Andy Bellem zakládá dvojici Erasure, která boduje v "Indy Charts" (nezávislé hitparádě) dodnes. V tomto uskupení Vince, který netouží po uplatnění jako zpěvák, pokračuje v produkci úspěšných melodií, které vyšly již na čtyřech LP deskách. (Wonderland - 1986, The Cirkus - 1987, Innocent - 1988, Wild - 1989).

Mezitím britská hudební veřejnost skupinu Depeche Mode už téměř odepisuje. Autorem většiny skladeb se stává Martin L. Gore, známý pak nejen svými hudebními projekty, ale i výstředním oblečením. Ve tříčlenné sestavě pod vedením Martina Goreho pak vychází druhá LP deska A Broken Frame (Zborcený rám - řád). Sám název desky symbolizuje pocity členů skupiny po odchodu V. Clarka. Deska pak přináší tyto skladby:

Leave In Silence Odchod v tichosti
My Secret Garden Má tajná zahrada
Monument Pomník
Nothing To Fear Nic k obavám
See You Vidět tě
Satellite Satelit
The Meaning Of Love Význam lásky
A Photograph Of You Tvá fotografie
Shouldn´t Have Done That Tohle bych nemusel dělat
The Sun and The Rainfall Slunce a déšť

Roku 1982 skupina angažovala na půlroční smlouvu pro své americké turné Alana Wildera, někdejšího člena skupiny Hitman. I když při zkouškách fascinoval členy skupiny svým ovládáním klávesových nástrojů, dávali mu najevo, že není členem skupiny. I při televizních vystoupeních musel být jen v pozadí. Alan špatně nesl, že není právoplatným členem skupiny, nakonec se jím však stal. Jeho vstup do skupiny celku jen prospěl, z Alana se stal klávesový mág, člověk, který dolaďuje nápady Martina Goreho. Jeho vlastní tvůrčí nápady jsou ke slyšení na deskách DM, ale i na jeho dvou sólových albech instrumentální hudby - Recoil - 1986 a Hydrology - 1987.

Posila skupiny s množstvím tvůrčích nápadů se promítla i v názvu třetí LP desky Construction Time Again (čas znovu budovat - 1983). Po vydání této desky byla skupina označena jako rudá kapela. Je to díky ekologickým problémům, názorům na politiku atd. Skupina však zařazení mezi rudé rockery odmítá: "Toto není deska politická, spíše deska zdravého rozumu." Na desce jsou následující skladby:

Love, In Itself Láska není všechno
More Than A Party Víc než večírek
Pipeline Potrubí
Everything Counts Všechno se počítá
Two Minute Warning Zbývají dvě minuty
Shame Hanba
The Landscape Is Changing Krajina se mění
Told You So Tak si řekl
And Then... A potom...
Desku uzavírá krátký re-play Everything ...

Tato deska patří beze sporu mezi jejich nejlepší, a to jak po stránce hudební, tak i textové, jak o tom svědčí například skladba Everything Counts:
Hrabivé ruce
berou všechno co mohou
je to soutěživý svět
všechno se počítá ve velkých obnosech...

Láska sama o sobě je málo - to je ústřední myšlenka skladby Love, In Itself, na kterou plynule navazuje další hit More Than A Party - ale současně je to i hlavní myšlenkou celé desky. Ve skladbách Two Minute Warning a The Landscape Is Changing ukazuje své tvůrčí schopnosti Alan Wilder, texty burcují lidstvo, že má nejvyšší čas, chce-li zachránit svět od válek a ekologických katastrof, ke kterým spěje.

Na počátku roku 1983 vyšel singl Get The Balance Right / The Great Outdoors, z LP 1983 pak vyšly dva singly Everything Counts / Work Hard a Love, In Itself / Fools. Celkově byl rok 1983 pro skupinu velmi úspěšný. DM dokázali, že nejsou hvězdou, která zazáří a uvadne, ale naznačili, že spějí k tomu, aby se stali stálicí synthi-popu. DM však nejde o úspěchy v discohitparádách, momentální popularitu, ale o něco jiného.

V říjnu 1984 vychází již v pořadí čtvrtá LP deska Some Great Reward - nějaká velká odměna. Zde skupina představuje tyto skladby:

Something To Do Něc dělat
Lie To Me Lži mi
People Are People Lidé jsou lidé
It Doesn´t Matter Není to důležité
Stories Of Old Staré příběhy
Somebody Někdo
Master And Servant Pán a sluha
If You Want Když chceš
Blasphemous Rumours Rouhavé řeči

Deska opět přináší texty, které mají co říci a přitom jsou postaveny na hudbě, která sama o sobě by postačila k úspěchu (dokazují to i pozdější úpravy známých skladeb, nahrané v instrumentální verzi). Bohužel, český konzument když si při poslechu brouká spolu s Martinem Gorem nebo Dave Gahanem text, jen málodky ví, čeho se ta neznámá anglická slova vlastně týkají!

Velký význam mají skladby People Are People, Master And Servant, Blasphemous Rumours, z nichž ta poslední má snad nejlepší text. V USA však díky nesprávnému pochopení vyvolal vlnu odporu ze strany nábožensky založených lidí. DM však nechtějí napadat víru, ale vyburcovat lidi, aby si už přestali hrát každý na svém vlastním písečku, ale uvědomili si, že patříme všichni k sobě, a že trápení jednotlivce se může stát trápením všech.

Zdravotní problémy Dave Gahana, spojené s následky jeho nehody a také přání firmy MUTE vedly k vydání desky The Singles 81 - 85:

Dreaming Of Me
New Life
Just Can´t Get Enough
See You
Leave In Silence
Get The Balance Right
Everything Counts
Love, In Itself
People Are People
Master And Servant
Blasphemous Rumours
Somebody
Shake The Disease
It´s Called A Heart


Poslední dvě skladby pochází ze singlů Shake The Disease / Flexible - 28. 4. 85, právě Zbav se nemoci se stalo nejznámější, a pak It´s Called A Heart / Fly On The Windscreen - 16. 9. 85.

Nucenou přestávku využil Martin Gore k hledání námětů pro další album. Na konci března 1986 se skupina představila trhu západní Evropy s LP Black Celebration (černá oslava):

Black Celebration Černá oslava (mše)
Fly On The Windscreen - final Smrt na Rogallově křídle*
A Question Of Lust Otázka touhy
Sometimes Někdy
It Doesn´t Matter - two Není to důležité
A Question Of Time Otázka času
Stripped Svlečená
Here Is The House Zde je dům
World Full Of Nothing Svět plný prázdnoty
Dressed In Black Oblečena v černém
New Dress Nové šaty

*český překlad názvu skladby je dost obtížný, významově připadá v úvahu několik významů (moucha na skle atd.).

Vedle skladeb, které se zaslouženě staly hity jsou zde např. It Doesn´t Matter - two a New Dress. Druhá z nich zaujme svým textem, ta první má nádherně postavené doprovodné vokály.

Celá LP deska je věnována lidem, jejich problémům. I název LP je příznačný. Černá je "národní" barvou všech příznivců skupiny. Zde černá představuje chmurné pohledy na svět, nikoliv však pesimistické. Martin Gore jako autor většiny textů si nenasazuje růžové brýle, ale bere svět takový, jaký je ve skutečnosti. Neodsuzuje jej však pro jeho špatnosti k zániku, ale naznačuje východiska.


Rok 1987 přinesl další LP desku Music For The Masses:

Never Let Me Down Again Nikdy mne nezklam
The Things You Said Věci, které jsi řekla
Strangelove Cizí láska
Sacred Posvátný
Little 15 Malá patnáctiletá
Behind The Wheel Za volantem
I Want You Now Chci tě teď
To Have And To Hold Mít a držet
Nothing Nic
PIMPF Pimpf

Deska již tradičně přináší vynikající hudbu s kvalitními texty, věnovanými lidem, jejich osudům, ať jsou to lidé čekající na práci (Nothing), nebo zklamání, které přichází po rozchodu partnerů (The Things You Said). Z LP desky byly pak vydány čtyři samostatné singly, první z nich ještě před vyjitím desky: Strangelove / P.I.M.P.F., Never Let Me Down Again / Plessure, Little Treasure, po nich pak Behing The Wheel / Routte 66 (původní skladba Rolling Stones) a Little 15 / Stjarna (romantická instrumentálka z dílny Alana Wildera).

Po vydání LP 1987 přichází mamutí turné "Music For The Masses Tour", které zavítalo 11. 3. 1988 i k nám do Prahy. Ze 101. koncertu turné byl pořízen zvukový i videozáznam, který pak vyšel jako již v pořadí druhé live dvojalbum (to první vyšlo pod názvem Dreaming Of New Life pod etiketou New Edition v roce 1986 a zachycuje turné 1986). Nyní se dvojalbum jmenuje jednoduše 101:

PIMPF Black Celebration
Behind The Wheel Shake The Disease
Strangelove People Are People
Blasphemous Rumours A Question Of Time
Stripped Never Let Me Down Again
Somebody Master And Servant
The Things You Said Just Can´t Get Enough
Something To Do Everything Counts

CD verze koncertu je o další tři skladby delší. Video obsahuje i pohledy do zákulisí koncertu.

Po delší odmlce vychází na počátku roku 1990 další, netrpělivě očekávané album. Po lákadle ve formě singlu Personal Jesus / Dangerous a dalším Enjoy The Silence / Memphisto včetně značného počtu maxiverzí DM představují LP Violator:

World In My Eyes Svět v mých očích
Sweetest Perfection Sladká dokonalá
Personal Jesus Osobní Ježíš
Halo Svatozář
Waiting For The Night Čekání na noc
Enjoy The Silence Užít si ticha
Policy Of Truth Politika pravdy
Blue Dress Modré šaty
Clean Čistý

Dalším singlem z LP desky je Policy Of Truth / Kaleid. DM se chystají na další světové turné, které tentokrát bohužel Prahu mine.
Kromě skladeb uvedených v tomto přehledu existují ještě další verze, koncertní nahrávky apod. Celkový počet známých verzí nahrávek DM se pohybuje okolo hranice 400 skladeb.

19. říjen 2000 o 14:05 • Gabriel • Články

Diskuze

Diskuze neobsahuje žádny příspěvek.

Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.