Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Memento Mori? Carpe DM!

Ilustrativní: Memento Mori? Carpe DM!

Psal se rok 1995. Tenkrát o Depeche Mode dlouho nepřicházely žádné příliš pozitivní zprávy. Když se o nich objevilo něco v pořadu MTV News, tak to byly většinou jen šílené zvěsti o Daveovi - a spoustu dalších měl Dave ještě schovaných v záloze.

Ten rok 1995 byl vlastně a na stoprocent konec Depeche Mode verze 2 (pokud bychom jako první a původní brali DM s Vinckem v sestavě). Na své narozeniny 1. června totiž oznámil odchod Alan Wilder. Geniální hudebník, který svými schopnostmi chybí a vždy bude chybět. Zprávu o jeho odchodu přinesly hudební magazíny, samozřejmě MTV, a také Bong či Halo.

Jenže tehdy byl pro nás stále ještě významným zdrojem informací a fotek kapely balík teenagerských časopisů jako Bravo, Pop-Rocky či Popcorn. a právě posledně zmiňovaný přinesl fotografii z éry SOFAD, s odstřiženým Alanem a s odstřiženým Andym a s nadpisem: Už zůstali jen dva.

Jak to? No, během Exotic Tour v roce 1994 se psychický stav Andyho tak zhoršil, že bylo rozhodnuto, že jej na pódiu nahradí Daryl Bamonte. K Andymu kapela vydala prohlášení, že se v budoucnu bude zabývat spíše, anebo pouze finančními záležitostmi kapely.

Bylo to velmi divný pocit, Depeche Mode už budou pokračovat jen jako Dave a Martin? Budou duo jako Pet Shop Boys, Erasure? Vypadalo to vše velmi zvláštně, trochu nepatřičně pro kapelu, která působila na své publiku i svou určitou sounáležitostí a energií, která mezi jednotlivými členy prostupovala. Každý člen tam měl své místo. I ten největší outsider díky nim získal pocit, že i on může být důležitý.

Proto se dostavila zvláštní úleva, když se Depeche Mode vrátili v roce 1997, a ta úleva nebyla jen kvůli tomu, že Dave přežil, ale že i když jsme nenávratně ztratili Alana, tak Andy je "zpět".

Píše se poslední čtvrtka otočky kolem Slunce roku 2022 a Depeche Mode jsou definitivně duo. Nejenže již 27 let postrádáme v kapele Alana Wildera, ale letos v květnu odešel na věčnost Andy Fletcher...Tato neskutečně smutná událost mnohými z nás otřásla, že jsme si ani nedovedli představit, že Depeche Mode by mohli bez něj pokračovat. Zakládající člen a z mého osobního pohledu vlastně největší fanoušek Depeche Mode, který byl sice mnohými kritizován pro svůj téměř hudebně instrumentální analfabetismus, ale jeho hudební názor byl pro Martina i Davea vždy důležitý a mnohdy určující. Byl insiderem, který se na dílo Martina a Davea a do roku 1994 i Alana, dovedl dívat s odstupem, a v tom byl jeho názor a pohled extrémně přínosný.

Depeche Mode jsou zpět, bez Alana, bez Andyho. Doby, kdy jsme psali do školních sešitů D, M, A, A a pod to rozepisovali jména členů kapely, jsou nenávratně pryč, i když nám to připadá jak včera. Zůstali jen Dave a Martin. A oni dva přicházejí s novým turné a s novou deskou, kterou hodlají vydat v březnu 2023 pod názvem Memento Mori. Mori napsané pozpátku stylem upside/down, aby bylo zřejmé, že Andy tam nahoře, je stále jejich duchovní součástí.

I když jsem v novou éru DM ani nedoufal, možná už jsem si ji ani nepřál, přistihl jsem se, paradoxně, že takhle jsem už dlouho celý "šrumec" kolem Depeche Mode, neprožíval. Depeche Mode nám pojmenováním nahrávky nejspíš chtějí říct, že život je vzácný, tak abychom si jej užívali, dokud jej po těch pár okamžiků máme k dispozici. Nemáme jej na věčnost, a tak si užívejme každý den. A především CARPE DM! Ti totiž za to stojí vždy!

 

Dangerous

4. říjen 2022 o 20:40 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      1   4. říjen 2022 o 21:24

Palec nahoru.


Uživatel: Lex Barker

Lex Barker      2   5. říjen 2022 o 8:19

Pěkně napsáno !


Uživatel: DMMK76

DMMK76      3   5. říjen 2022 o 11:11

Hodně smutná myšlenka, ale Andy svým náhlým odchodem v podstatě dovršil svou nelehkou úlohu a Martina a Davea (dvě velké a rozdílné osobnosti) spojil víc, než kdy jindy. Očekávám hodně silný a emocemi nabitý album (hudebně, lyricky i pěvecky).


Uživatel: Zden

Zden      4   5. říjen 2022 o 16:58

Hezký článek, dobře napsané.


Uživatel: Kats

Kats      5   6. říjen 2022 o 8:27

DMMK76 souhlasím !
A taky se moc těším, myslím, že to bude hodně dobré album.


Uživatel: Hanz 397

Hanz 397      6   9. říjen 2022 o 12:45

Ad sourozenci Bamontovi… Nevím, jestli si to někdo z vás vybaví, ale někdy v roce 96 (myslím) koncertovali Cure ve Sportovce. Perry byl na pravé (z našeho pohledu na levé) straně pódia. Začal koncert… Skončil první song a Perry se z ničeho nic sebral a odešel. Všichni, včetně kapely zůstali stát a nikdo nevěděl, co se děje. Po nějaké chvíli (no, přišla mi docela dlouhá, ale mohlo to být třeba 2-3 minuty) přišel oblečený v bundě a mohlo se pokračovat. Do teď mám tuhle scénu před očima, kdykoliv slyším jméno Bamonte. No nic, to je jen taková moje asociace…


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.