Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

NME: Depeche Mode: všechna alba seřazena a ohodnocena

Ilustrativní: NME: Depeche Mode: všechna alba seřazena a ohodnocena

Před vydáním "Memento Mori", prvního nového alba skupiny od úmrtí Andyho Fletchera, se ohlížíme za dosavadní cestou DM.

24. března vyjde patnácté studiové album skupiny Depeche Mode s názvem "Memento Mori", které se příznačně vrací po smrti spoluzakladatele kapely Andyho Fletchera v roce 2022. Je úlevné slyšet, že zbývající členové Dave Gahan a Martin Gore zachovali základní atmosféru 'Mode', přičemž pilotní singl 'Ghosts Again' je typicky temnou elektro kráskou, která slibuje další silný počin. Koneckonců má na co navazovat.

 

 

 

Zdá se tedy, že nastal čas zhodnotit bohatou diskografii basildonské kapely. Zde je náš konečný žebříček všech dosavadních alb Depeche Mode.

 

 

 

14

"Construction Time Again" (1983)

 

Něco musí přijít jako poslední, a co je lepšího než první pokus Depeche Mode o industriál? Inspirováni německými experimentátory Einstürzende Neubauten se DM rozhodli, že to všechno znamená pohybovat betonovými deskami a mlátit do hrnců. Dalším znepokojivým vývojem bylo, že Martin Gore vytáhl kytaru při písni "Love, In Itself" v pořadu Top Of The Pops. Ale za všechny ty nesmysly jako 'Pipeline', 'Shame' a 'More Than A Party' (rock'n'roll 'Mode, anyone?) je tu 'Everything Counts', která utišuje bolest. Říkejme tomu "přechodová" deska.

 

13

'Spirit' (2017)

 

Po téměř třiceti letech zkoumání špinavých stránek už tak dost špinavých zkušeností Depeche Mode na této společné desce s novým producentem Jamesem Fordem z roku 2017 konečně nechali do své palety textů vstoupit skutečný svět. To znamená "chybující vůdce" (pavoučí balada "The Worst Crime"), "korporace", které dostávají "na frak" (robo-rocker "Poorman"), a Goreho prohlašujícího "oh, we're fucked" v upřímně řečeno nepříliš radostné rozlučce "Fail". Kampaň odstartovala nevyžádanou podporou od amerického alt-right zvoníka Richarda Spencera, kterému se Gahan věnoval s charakteristickou essexovskou stručností ("Je to píča"), ale za chraplavou krautrockovou peckou "So Much Love" deska skomírá a je příliš ponurá i na tyhle vévody z Dour.

 

 

 

12

"A Broken Frame" (1982)

 

Když po debutovém albu odešel Vince Clarke, mohlo to jít všechno do háje, ale Depeche Mode se s "A Broken Frame" vrátili do boje. Jediná věrohodná reakce na otvírák "Leave In Silence" je: "Dobrý Bože, co to tu máme?", když pulzuje a buší do nového temného srdce DM. Než se dostaneme k 'Monument', vynalézají techno přesně tak, jak vždycky říkal Derrick May. Pak to všechno přejde do cod reggae v 'Satellite' a všichni se tváří trapně.

 

 

11

'Some Great Reward' (1984)

 

Na jedné straně tu máme absurdní hity jako 'People Are People' a sadomasochistický festival 'Master And Servant', na straně druhé tvídové 'Stories Of Old' a bombastickou prázdnotu 'Something To Do'. Uprostřed stojí Goreova nádherná 'Somebody' a všeobecný názor kritiky. Zde zůstaneme na vážkách. Je to konec první fáze, přičemž klíčové 'Singles 81-85' jsou hned za rohem.

 

 

 

10

'Exciter' (2001)

 

Kvantový skok do budoucnosti už teď. Depeche Mode se vynořili ze starých pochmurných devadesátých let se zpěvákem, který "zemřel" a vrátil se s tím, že chce mít podíl na tvorbě písní. Gahan ji dostane příště, ale Gore je zde (naposledy) výhradním vládcem a předsedá mistrovské, bluesové "Dream On", syntezátorové baladě "Comatose" a elektro doo-wopu v závěrečné "Goodnight Lovers". Za knoflíky se poprvé a naposledy objevuje Mark Bell z LFO, který vytváří album plné textury a hloubky.

 

 

 

9

'Sounds Of The Universe' (2009)

 

Po čtyřleté pauze se Depeche Mode na svém dvanáctém albu po třech dekádách kariéry téměř neztratili. Stejně jako na 'Playing The Angel' z roku 2005 má Gahan tři autorské zásluhy - ale jeho duševnímu stavu to nepomáhá. "Slova tě mohou uvnitř zlomit," skřehotá v písni 'Hole To Feed'. Jinde stojí za hadím acidem a dunivým blues v 'Miles Away/The Truth Is' a stojí v čele 'Corrupt', Goreova pomalu se rozjíždějícího bastarda, který obsahuje okouzlující verše: "Mohl bych tě zkazit / Bylo by to snadné / Sledovat, jak trpíš / Holka, to by mě potěšilo." Tady nikdo nepolevuje.

 

 

 

8

"Speak & Spell" (1981)

Zpět na začátek. Teď, když jsou z DM tihle ostřílení veteráni s kytarami, které zdrsňují jejich charakteristické syntezátory, a písněmi, které se utápějí ve špíně a bídě, je snadné zapomenout, že byly doby, kdy mezi sebou potřebovali sotva žiletku a v zádech měli toho chlápka z Erasure. 'Speak & Spell' je však nádherný synth-popový debut, od kraftwerkovské on-popové 'I Sometimes Wish I Was Dead' až po 'Just Can't Get Enough', desku, která bude plnit taneční parkety i desítky let po Gahanově definitivní smrti.

 

 

7

'Delta Machine' (2013)

Deska 'Delta Machine' vyšla pouhých dvanáct měsíců po 'Ssss' - Goreově spolupráci s VCMG Vince Clarkea - a nasála zbytky tehdejšího retro-techna a vyplivla tucet skladeb, které syčely a duněly ('Heaven', 'My Little Universe') s vlivy acieeeed... dokud si Gahan nevzpomněl, že už je starý chraplavý bluesman. Zpěvák v té době spolupracoval se swamp-rockovým producentským duem Soulsavers a jejich špinavý duch proniká do doomového groovu v 'Secret To The End' i do slizkého grunge v 'Slow' na albu, které je lehce úsměvné, ale těžce zatěžkané ponurým gotickým glamem. Party on.

 

 

6

‘Playing The Angel’ (2005)

Album "Playing The Angel", zatím nejlepší z tvorby skupiny Mode v tomto století, bylo prvním, které řídil někdejší producent Blur a U2 Ben Hillier, a prvním, na kterém se objevily Gahanovy písně. Bez ohledu na to, kdo je napsal, postupují skladby jako stroje hrůzy přes zubaté industriální mrtvé zóny, vybuchují zlovolným kazatelstvím v 'John The Revelator' a nehorázně pokroucenými kytarovými sirénami v 'A Pain That I'm Used To'. 'Precious' je pak celá uhlazená a hybná - tolik strun na jejich smyčci právě teď.

 

 

5

'Ultra' (1997)

Gore napsal písně, ale "Ultra" je celá "Dave Gahan": My Drugs Hell'. Nebo: "Takhle to dopadlo, když jsme potkali Trenta Reznora". Upřímně řečeno, DM dali Nine Inch Nails dost inspirace, takže je přirozené, že dospěli k podobnému bodu. The 'Mode se tam dostávají s nedotčeným bezkonkurenčním popovým chlebem - viz zkreslená, hybná 'Barrel Of A Gun' a svalnatá 'It's No Good'. Nezvykle pedál kytarou vyhřátá 'The Bottom Line' je však vrcholem.

 

 

4

'Songs Of Faith And Devotion' (1993)

Ve kterém se Basildon Man proměnil v barytonového Ježíše. Z Gahana se stal rockový frajírek, který je úplně mimo, a sebral všechnu spravedlnost, aby mohl vrčet nad obscénními riffy 'I Feel You', zhroutit se před svým Pánem v mocném evangeliu 'Condemnation' a hledat kousek vykoupení v 'Higher Love'. 'Judas' je tak trochu Monarch Of The Glen.

 

 

3

'Music For The Masses' (1987)

'Music For The Masses' je tak dobrá, že 'Behind The Wheel' může začínat jako 'I Think We're Alone Now' od Tiffanyho a Depeche Mode přesto neztratí nic ze své černohumorné údernosti. K dalším vrcholům patří živá trvalka - a monstrózní vrchol kariéry - 'Never Let Me Down Again', zvrácený electro throwback 'Strangelove' a satansky uhrančivá 'Pimpf', kdy kapela dělá první dětské krůčky ke svému největšímu triumfu.

 

 

2

'Black Celebration' (1986)

Nejprve však neméně důležitý zářez na trajektorii 'Mode. 'Black Celebration', přicházející bezprostředně po dosavadním příběhu 'Singles 81-85', zněla jako úleva, jako by éra teen-popu (ať už byla jakkoli zvrácená) skončila a oni se teď mohli pustit do vážné věci a zpívat: "Je ti teprve patnáct a vypadáš dobře / vezmu tě pod svá křídla / někdo by měl." A tak se stalo. Ohhhhkaaay. Odhlédneme-li od pochybných textů, album vyniká ponurou titulní skladbou, Goreovou atmosférickou "A Question Of Lust", onou pochybnou koncertní oblíbenou "A Question Of Time", ponurou, potřebnou hymnou "Stripped" a úžasným pop-noirem "Dressed In Black". Je to prohlášení o záměru, který nadále naplňují.

 

 

1

'Violator' (1990)

Po jejich úžasném živém albu '101' z roku 1989 (které zde není uvedeno, protože je to živé album) všichni věděli, že Depeche Mode jsou velká věc. Pro nezasvěcené tihle plink-plonk synth-boppeři z Essexu právě rozbili Státy ve všemocném stadionovém stylu. Pro zasvěcené to byl také trochu šok. Po "Violator" už to ale nikoho nepřekvapilo. Předchozí rok se objevila deska "Personal Jesus", která byla v závěsu za "Mode", kteří se ve své kůži cítili tak dobře, jako nikdy předtím - stále byli schopni popových špuntů jako "Enjoy The Silence" a "Policy Of Truth", ale v "Halo" a "Sweetest Perfection" zdokonalili své děsivé, hrozivé balady. Stejně jako New Order s "Technique" o rok dříve se Depeche Mode vrátili lepší než kdy dřív, aby ukázali nováčkům, jak se to dělá.

Nové album Depeche Mode 'Memento Mori' vyjde 24. března.

New Musical Express 15.3. 2023

15. březen 2023 o 13:57 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Dangerous

Dangerous      1   15. březen 2023 o 14:22

A jaké by bylo vaše pořadí? smile


Uživatel: Herrer

Herrer      2   15. březen 2023 o 14:43

Miluju tyhle ankety, díky, Dangi. Vždycky je to těžká písemka a málokdy bych se trefil dvakrát po sobě stejně grin

Takže to tentokrát vezmu z jiný strany a to od nejmíň hraných, po nejvíc hrané s osobním hodnocením v závorce.

14. S&S (7/10)
13. ABF (7/10)
12. Delta (7/10)
11. Spirit (8/10)
10. PTA (8/10)
9. Exciter (7/10)
8. SOTU (7/10)
7. CTA (8/10)
6. Ultra (9/10)
5. SGR (8/10)
4. SOFAD (10/10)
3. BC (10/10)
2. MFTM (10/10)
1. Violator (10/10)

Bez alibismu, mám moc rád všechny. Některý se poslouchaj líp, na jiný musí bejt rozpoložení. K naprostý elitě nemám vůbec žádná “ale” a právě ty mají desítky.


Uživatel: daniel.clark

daniel.clark      3   15. březen 2023 o 14:44

Construction na posledním místě? Ten pisálek má snad v uších vosk. Takovýto žebříček je čistě subjektivní záležitost. Co posluchač to žebříček.


Uživatel: Herrer

Herrer      4   15. březen 2023 o 15:05

Tak jsem si pustil ABF a hned bych osmičkoval. Kdepak, tohle by nemělo nikdy stejný výsledky. Oblíbené skladby mám s autorem úplně jinak. Snad jen Pipeline taky považuju za ne snad vyloženě nesmysl, ale určitě za slušnej úlet grin


Uživatel: memmor

memmor      5   15. březen 2023 o 15:59

14. ABF 60%
13. SaS 65%
12. CTA 70%
11. SOTU 72%
10. SGR 74%
9. Exciter 75%
8. Delta M. 78%
7. Spirit 82%
6. BC 86%
5. PTA 88%
4. MFTM 92%
3. Véčko 97%
2. Účko 98%
1. SOFAD 99%

:D

Na stovku stále čekám, ale všechna alba mám rád a mají svou kvalitu. U některých mi “vadí” úplné drobnosti a v čase se můj názor i trochu mění...


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      6   15. březen 2023 o 16:23

Nesouhlasím
14. - 4. zbytek stejně
3. Exciter
2. SOFAD
1. Ultra

Jo a č. 3 je plovoucí


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      7   15. březen 2023 o 16:25

a dát CTA jako poslední je vrcholem nevkusu… stejně jako ABF nebo S&S, či jakékoliv jiné album… hmmm


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      8   15. březen 2023 o 16:27

ale sotu se drží uprostřed díky panstvo, není to s vámi tak hrozné grin


Uživatel: vanitas

vanitas      9   15. březen 2023 o 18:45

A teraz by nám mohli urobiť rebríček tí, čo už MM počuli, Dangerous ?


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      10   15. březen 2023 o 19:38

Opovaž se Dangerousi jinak bude dangerous Ultra a víš co je jeho otvírák… chceš poslouchat SoulSavers v tříhodinovém maratonu? Já to zvládnu, co ty? Sice nevím jak vypadáš, nevim kde bydlíš, ale znáš mě...


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      11   15. březen 2023 o 19:49

Večne zábavná téma, ktorá nikdy neomrzí. grin Urobím to teraz tak, že sa budem snažiť nebrať do úvahy nejaké objektívne pohľady a budem to hodnotiť naozaj iba subjektívne, napr. aj čo sa mi s čím spája, aké obdobie, emócie, čo najradšej počúvam a pod. (Rozdiel môže byť napr. pri Violator, že ho umiestnim horšie, ako keby som trochu tlmil svoje pocity a snažil sa byť objektívnejší; napr. pri SaS, že nebudem brať do úvahy, že je to prvý album, atď.).

14. Speak And Spell
13. Sounds Of The Universe
12. Playing The Angel
11. Spirit
10. Delta Machine
09. Exciter (13. - 09. sú však naozaj ťažko určiteľné, môže to byť aj inak rozhádzané)
08. A Broken Frame
07. Some Great Reward
06. Construction Time Again
05. Violator
04. Music For The Masses
03. Black Celebration (pokojne by mohli byť 03. a 04. aj vzájomne vymenené)
02. Ultra (2. miesto a nebol tam Alan? grin )
01. Songs Of Faith And Devotion

(v podstate prvých 5 miest pokladám za absolútnu zlatú a neprekonateľnú éru DM a až na 1. miesto sa tie ďalšie 4 môžu aj vzájomne meniť)


Uživatel: Dangerous

Dangerous      12   15. březen 2023 o 19:49

15. Speak And Spell ( miluji Puppets, Boys Say Go, No Disco, Tora! Tora! Tora!, Ice Machine, Photographic)
14. A Broken Frame (miluji Leave in Silence, My Secret Garden, Monument, Nothing to Fear, See You, Satellite, Shouldn´t Have Done That, The Sun And The Rainfall)
13. Exciter (miluji I Am You, Dream On)
12. Sounds Of The Universe (miluji Ghost, Wrong, Perfect)
11. Construction TIme Again (miluji More Than A Party, Pipeline, Everything Counts, Two Minute Warning, Shame, The Landscape is Changing, Told You So, And Then…Fools)
10. Some Great Reward (miluji Something To Do, Lie To Me, People Are People, Stories Of Old, Master And Servant, If You Want, Blasphemous Rumours)
9. Delta Machine (miluji Welcome To My World, Angel, Secret To The End, My Little Universe, Alone, Goodbye)
8. Playing The Angel (miluji A Pain That I´m Used To, John The Revelator, Suffer Well, The Sinner In Me, Nothing’s Impossible, The Darkest Star, Free, Newborn)
7. Spirit (miluji Going Backwards, Scum, You Move, Cover Me, Eternal, Poorman, Fail)
6. Ultra (miluji Barrel of a Gun, The Love Thieves, Home, It’s No Good, Useless, Sister of Night, Freestate, Insight…Painkiller)
5. Black Celebration (miluji Black Celebration, Fly On The Windscreen, A Question Of Lust, Sometimes, It Doesn’t Matter Two, A Question Of Time, Stripped, Here Is The House, World Full Of Nothing, Dressed In Black, New Dress)
4. Music For The Masses (miluji Never Let Me Down Again, The Things You Said, Strangelove
Sacred, Little 15, Behind The Wheel, I Want You Now, To Have And To Hold, Nothing, Pimpf)
3. Memento Mori (miluji My Cosmos Is Mine, Wagging Tongue, Ghosts Again, Don’t Say You Love Me, My Favourite Stranger, Soul With Me, Caroline’s Monkey, Before We Drown, People Are Good, Always You, Never Let Me Go, Speak To Me)
2. Songs Of Faith And Devotion (miluji I Feel You, Walking In My Shoes, Mercy In You, In Your Room, Rush, One Caress, Higher Love…My Joy)
1. Violator (miluji World In My Eyes, Sweetest Perfection, Personal Jesus, Halo, Waiting For The Night, Enjoy The Silence, Policy Of Truth, Blue Dress, Clean….Happiest Girl, Sea Of Sin, Kaleid a samozřejmě Dangerous)


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      13   15. březen 2023 o 20:06

tů vanitas: A Question of Time grin a jak se hezky snažil podrobně grin přečtu po vydání a taky děkuju smile


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      14   15. březen 2023 o 20:07

tů Sacret Garden- byl schovaný grin


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      15   15. březen 2023 o 20:23

DG: https://youtu.be/KLN8YgzKIw4 píseň smíru grin


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      16   15. březen 2023 o 20:43

Ja som génius, ja som Sherlock Holmes. grin Ultramaraton, ja som asi po 10 min starostlivého skúmania a rozboru tvojho krátkeho komentára rozlúštil jeho význam. grin grin (Teda aspoň si myslím.)

Samozrejme, Alan chodil načierno v čiernom a s rúškom na tvári v noci do štúdia a vždy im premazal pásy svojimi nahrávkami. grin


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      17   15. březen 2023 o 20:45

Pekné, Dangerous. Zaujímavé, že väčšinou tých prvých 5 miest býva zhoda, hoci poradie sa mení. Ale ty to už máš zamiešané aj s MM, my ostatní sme zvedavý.


Uživatel: indy

indy      18   15. březen 2023 o 20:51

14. Speak And Spell
13. A Broken Frame
12. Delta Machine
11. Spirit
10. Sounds Of The Universe
09. Some Great Reward
08. Construction Time Again
07. Playing the Angel
06. Exciter
05. Black Celebration
04. Music For The Masses
03. Ultra
02. Violator
01. Songs Of Faith And Devotion


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      19   15. březen 2023 o 21:03

SecretGarden: dostáváš plusový puntík na nástěnku grin na tu kladnou nástěnku grin bez smradlavé ponožky (vážně, byla tam, propíchnutá, nejpunkovější nástěnka historie školy cool smile )


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      20   15. březen 2023 o 21:06

indy páči sa mi ten obrázok, čo máš ako profilovú fotku. Pripomenulo mi to, že to bolo také zvláštne, PCHED. Úplne rozhádzané písmenka, ale akoby už aj tie hocijako usporiadané písmenka mali nejaký význam, akoby boli posvätné, lebo z nich je možné urobiť DM. Pôsobilo to až tak mystický a bol to super nápad.


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      21   15. březen 2023 o 21:08

Ultramaraton ale zostaň len pri jednoriadkových komentároch, lebo akonáhle dáš dva a viac riadkov, nepomôže mi už ani 10 doktorov Watsonov. grin


Uživatel: vanitas

vanitas      22   15. březen 2023 o 21:53

Ďakujem, Dangerous, o toto mi šlo…hoc som netušil, že toho milujem bude az tak veľa , normálne som si musel prepočítať, ktoré skladby nemiluješ


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      23   15. březen 2023 o 21:57

Zářný příklad dokonalé Corbijnovy scénografie ( mam je jako klávesnici na mobilu grin jen se chlubím cool smile
Tak zkus Hastingse mon ami grin grin dobrou, jdu přemýšlet nad formou pojmutí nástěnky grin dejte Ultra funkci může být i fiction, ale je to vodítko k jejímu umlčení zase na chvilku grin dobrou


Uživatel: smidak101

smidak101      24   15. březen 2023 o 22:02

14. Speak And Spell
13. Spirit
12. Construction Time Again
11. Sounds Of The Universe
10. A Broken Frame
09. Exciter
08. Playing The Angel
07. Some Great Reward
06. Delta Machine
05. Songs Of Faith And Devotion
04. Black Celebration
03. Ultra
02. Violator
01. Music For The Masses


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      25   15. březen 2023 o 22:03

Báseň na dobrou noc: echm echm (odkašlat)

Otevři jejich oči pro krásu
Otevři jejich srdce pro zábavu
Otevři jejich mysl pro ideu (lepší)
Že nikoho nevlastníš

Lesklá EP je genius


Uživatel: Dangerous

Dangerous      26   15. březen 2023 o 22:10

Dal jsem Speak And Spell na poslední, ale dodnes přesně vidím tu zeleno bílou maxellku (kazetu) na které jsem měl před 34 lety na jedné straně Speak And Spell a na druhé A Broken Frame. A tenkrát jsem si výrazně vícekrát pouštěl raději Speak And Spell. To pořadí je obtížné sestavit na každé jednotlivé pozici. Protože třeba za posledních 5 let jsem nejvíce poslouchal Spirit a Sofad. Je to prostě hrozně těžké až nesmyslné, v dalších paralelních vesmírech u mě vyhrálo vlastně nakonec všechno, takže se tím nemusím tolik trápit


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      27   15. březen 2023 o 22:19

Ultra Sofiina volba:
14. Music For The Masses
13. Violator
12. Delta
11. Spirit
10. Speak & Spell
9. A Broken Frame
8. Some Great Reward
7. Construction Time Again
6. Sounds of The Universe
5. Playing the Angel
4. - 3. Black Celebration s Exiter
2. Song of Faith and Devotion
1. artlU


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      28   15. březen 2023 o 22:23

Víte proč Ultramaraton? Su vytrvalá a Ultra byl první název, který jsem si jako neopeřené kuře ze See You pamatovala grin ale i tak později a jak jsem začala nabírat peří, je to vážně (zatím) nej album… hlavně konec grin a nejka z něho je Bottom Line


Uživatel: SOTUASD

SOTUASD      29   16. březen 2023 o 18:25

14. A Broken Frame
13.  Exciter
12.  Speak And Spell
11. Construction Time Again
10. Some Great Reward
9. Spirit
8. Delta Machine
7. Ultra
6. Black Celebration
5. Music For The Masses
4. Playing The Angel
3. Sounds Of The Universe
2. Songs Of Faith And Devotion
1. Violator

ale Dream On je TOP10 Singl smile


Uživatel: bubak

bubak      30   16. březen 2023 o 20:51

Jsem celkem mile překvapen, jak si stojí tolik “nenáviděný” Exciter. I když je to
uplně jiná liga než DM do 93, tak já ho mám fakt rád a poslouchám ho rozhodně daleko
víc ( i když je tam pro mě nejhorší song od DM a to I Feel Loved, kterej uplně nesnášim) než Deltu, nebo Spirit a vlastně i víc než PTA, která je pro mě asi nejvíc depešácká od SOFADu.

No a do SOFADu se říkalo, že každá další deska DM je lepší než ta předchozí.
Takže za mě:
(Všechny tada mezi 90 a 100%)
14. Delta
13. Spirit
12. PTA
11. Ultra
10. SOTU
9. Exciter
8. S&S
7. ABF
6. CTA
5. SGR
4. BC
3. MFTM
2.Violator
1. SOFAD


Uživatel: bubak

bubak      31   16. březen 2023 o 20:53

Jinak Dangerous, bylo by skvělý, kdyby hráli na koncertech Dangerous. Pro mě  song v top 5.


Uživatel: david netuši

david netuši      32   17. březen 2023 o 7:39

Pokud vezmu v potaz faktor času tak je nejhorší Exciter,  nejlepší Music fo the Masses. Violator se přecenuje. Pro starší fanoušky byl víc šok než bomba. 4 písničky prakticky furt přeskakuju.


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      33   17. březen 2023 o 8:20

Nej Bc, Mftm, Ultra, Violator, Sofad ..a pak už je to jedno smile  Nejhorší Exciter .. to je za ten šok po vydání, i když už to album dnes poslouchám ...


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      34   17. březen 2023 o 8:25

Kéž by bylo k mojí svaté pětce šesté MM ...
uvidíme : )


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      35   17. březen 2023 o 9:24

david netuši stejné pocity mám u MFTM pár písniček je bomba, pak vlažný průměr pro mne. DM + Sóla, SoulSavers, Cohena, Uenalu a The Sisters of Mercy nepřesjakuju nikdy, ale rozumím…


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      36   17. březen 2023 o 9:27

The Cure miluju, ale občas přeskočím… on závěr v Metru, když se člověk pokouší usnout je mnohem větší šok než ráno vstávat za zvuků počátku A Pain That I’m Used To grin


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      37   17. březen 2023 o 9:45

Jo a zrovna jsem si udělala výcuc ze songů a tady jsou vítězové pro měsíc Březen:
80-tky: The Sun and the Rainfall
90-tky: Bottom Line
00-tky: When the Body Speaks (live) a Macro
10-tky: Should Be Higher
20-tky: eště nevím kupodivu grin ... ale už jen týden grin

Největší vítěz je Death’s Door a jeho slavnější spolubydlící na singlu grin


Uživatel: Herrer

Herrer      38   17. březen 2023 o 9:55

Všechna alba měla nějaký vývoj a ač má každé jiný zvuk, za což jsem mimochodem strašně rád, vždycky tam u předchůdce bylo něco, na co následník nějakým způsobem navazoval.

Violator chápu jako konec jedné cesty. Dokonalá kultivovanost, plné ovládnutí mašinek i vlastní invence. Přeceněná? Respektuju názor, ale stejně musím říct 101x pche!

Dokonalost se nedá zopakovat, musí se udělat něco jiného, jinak nutně přijde sestup. Ten nepřišel, přišel SOFAD, kterej v mnoha směrech chápu jako naprostou anomálii tvorby DM. Nenavazuje na nic a nic nenavazuje na něj. DM na něm zůstávají geniální, ale zároveň jsou jiní. Hudba dalece přesahuje mantinely synthpopu, aranžmá je mnohem volnější, rozmáchlejší a vystavuje prakticky dokonalý, někdy možná až pateticky dokonalý kabát. Díky, Alane. Přesto si myslím, že hrubý materiál pro SOFAD nebyl tak silný, jako pro některé předchozí desky.

Jestliže Violator je Mount Everest, SOFAD je K2. Každopádně všechny osmitisícovky jsou tímhle albem zdolány.

Předčasný vrchol DM je pro mě nadčasová MFTM a už tam považuju za zázrak, že kluci ještě našli cepíny a lana, aby si tu Himálaj střihli ještě dvakrát. Jednou za slunečného počasí s neuvěřitelnou lehkostí a sebevědomím, podruhé už s pořádným blizzardem v zádech.

Následující Ultra je nádherná, čistá a hluboká deska. První dospělá a asi nejpokornější v tvorbě kapely. Ke každému zvuku je tam přístupováno s opatrností a respektem. Výsledek je top.

Pak už to jde pomalu dolů. S výjimkou zastávky Exciter jsou i rozdíly ve zvuku čím dál menší, principy zůstávají podobné. Pořád je to velmi dobrá až skvělá hudba, nikdy to není jen čistá setrvačnost.

Zcela upřímně, nevěřím, že se má Memento Mori šanci vklínit mezi perly let 86-97. Byl by to další zázrak. Budu absolutně spokojen, pokud bude jedním z vrcholů všech období kolem téhle jedenáctiletky. A že pořád má co vyzývat!

Tolik za mě smile


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      39   17. březen 2023 o 10:09

Herrer:
Depeche-Mode-resize-2.jpg


Uživatel: MARTIN BORTL

MARTIN BORTL      40   17. březen 2023 o 17:26

to dangerous:Nepřehnal (neunáhlil) si se,s tìm verdiktem…?!Dát MM na 3.mìsto alb v historii DM!!!!


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      41   17. březen 2023 o 18:33

Herrer (38) veľmi sa mi páči tvoj komentár, myšlienky.
Možno máličko inak vnímam ten SOFAD, že nie je pre mňa vyslovene osamotený, ale trochu naň nadväzuje Ultra. Že Ultra ako keby nadväzoval aj na Violator aj na SOFAD, z každého niečo.

A tiež si myslím, možno sa unáhlujem, možno sú to predsudky, ale zároveň mám už aj na čom stavať (dve skladby), že MM možno bude najlepší album DM tohto storočia (kiežby bol), ale neprekoná “zlatú päťku”.


Uživatel: Herrer

Herrer      42   17. březen 2023 o 19:00

SecretGarden: Díky moc, tyhle analýzy mě hrozně baví. Je to ale čistě pocitovka.

Ohledně těch návazností... Máš recht. Když jsem se nad tím hned po odeslání zamyslel, opravdu tam jsou pojítka a ozvěny oběma směry. Už jsem to ale nechal být, protože by to ztratilo tu údernost, která měla postavit SOFAD na co nejvíc nasvícený pódium smile


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      43   17. březen 2023 o 19:07

Herrer rozumiem.
Ty to myslíš pozitívne “anomália v tvorbe”, “co nejvíc nasvícený pódium”, niektorí to ale zase berú asi aj negatívne. grin
Inak mňa tiež bavia takéto rôzne analýzy, názory, rozbory… hoci samozrejme sú to len naše subjektívne názory, ale to nevadí.


Uživatel: Herrer

Herrer      44   17. březen 2023 o 19:19

Jj, to je fakt. Každopádně celej ten můj komentář vznikl jako reakce na Violator, kterej se prý přeceňuje. Subjektivně je Violator objektivně dokonalej :-D


Uživatel: SecretGarden

SecretGarden      45   17. březen 2023 o 19:23

Áno, súhlasím aj s tým Violatorom. Tiež pre mňa možno nie naj album, ale myslím (subjektívne grin ), že je objektívne dokonalý.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      46   17. březen 2023 o 19:38

The Sweetest Perfection Blue Dress…


Uživatel: Herrer

Herrer      47   17. březen 2023 o 19:38

Přesně tak grin


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      48   17. březen 2023 o 22:10

A na dobrou noc pár veršů:

Měl by sis vzít ponaučení
Skrývej, co máš skrývat
Říkej, co máš říkat

Lov je pasé, laně jsou v bezpečí, shhhhhh nebo tak nějak…


Uživatel: Lukáš Kuča

Lukáš Kuča      49   18. březen 2023 o 10:52

No jo, už jsme dlouho nedělali žádná top five ani jiné žebříčky. Tak neodolám hodit svůj:
1. SOFAD
...pak dlouho nic…
2. SGR
3. BC
4. ABF
5. PTA
6. Ultra
7. MFTM
8. S&S
9. CTA
10. Delta
11. Exciter
12. Spirit
13. Violator
....zase dlouho nic….
a Wrong, Peace, Oh well a Ghost
zachraňují z kategorie “odpad” směrem na pozici
14. SOTU

Ovšem k samotnému článku - zařadit SGR za SOTU? No Fuj!


Uživatel: Mooger

Mooger      50   18. březen 2023 o 15:55

1.SOFAD 2.Violator 3.BC 4.MFTM 5.SGR 6.CTA 7.Ultra 8.ABF 9.S&S 10.Spirit 11.PTA 12. Delta 13. Exciter 14.SOTU


Uživatel: Lex Barker

Lex Barker      51   18. březen 2023 o 16:10

Každé album odpovídalo době  , proto porovnávat CTA s např. Deltou je nepřirozené. Kdybychom by měli u CTA 16 tak šílíme, ale holt nám bylo okolo 7-12 let.


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      52   18. březen 2023 o 16:15

Lexi, ale dle mých informací, jestli si je správně pamatuji, jsi měl už natočeného nějakého toho Vinetůa, takže pochybuju, že Ti bylo okolo 7-12 let smile ... pardon, o tom se nežertuje grin


Uživatel: Mooger

Mooger      53   18. březen 2023 o 16:24

To je vec názoru CTA mám radšej ako Deltu. Ako celok sa nedá počúvať tie rušivé pazvuky a taký Angel tak to je des to piesne z CTA sa ligocú oproti tomuto počinu z 2013.


Uživatel: Lex Barker

Lex Barker      54   18. březen 2023 o 16:33

Ultra: Děkuji za reakci, ty jsi milé  stvoření. Lexe jsem měl ve filmech na přelomu 70/80 opravdu hodně rád,  stejně jako Kabira Bediho. smile))


Uživatel: Ultramaraton

Ultramaraton      55   18. březen 2023 o 17:07

Old Shatterhand: Když jsem byla malá (SOFAD -  Exciter) hrávali jsme si převážně na Vinetoua a indiány (socky byly ještě tenkrát šibenice na klepání koberců, stromy a průlezky) ale odmítala jsem být Mšoči či Ribana, vždycky jsem chtěla být Vinetů a ten vypadal exoticky. Nejraději jsem měla v té době Alana Aldu a francouzskou verzi Tří Mušketýrů a kolem desátého věku první opravdová a osudová knížka - Pes Basketvillský s ilustracemi Adolfa Borna… zase jsem se rozkecala grin Hau pokrevní bratře v černém hejně s bledou tváří, nechť Tě Velký duch Bizona provází smile


Uživatel: Pavel.Z

Pavel.Z      56   21. březen 2023 o 17:22

Ok, je brzo, ale cítím to tak. Moje svatá pětka už není sama, je to už šestka. Patří k ní i MM.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.