Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Open’er Festival Gdynia 5.7.2018

Ilustrativní: Open’er Festival Gdynia 5.7.2018

Závěr aktuálního Global Spirit Tour patří netradičně letním evropským festivalům.Po zkušenosti z NOS ALIVE Festivalu v Lisabonu,přemýšlím,jestli má vůbec cenu se některého z těchto vystoupení účastnit.

Kratší setlist,publikum namíchané z fanoušků a zvědavců,kapelou nepolíbenou a v západní Evropě i výrazně dražší vstupné,většinou bez možnosti jednodenních vstupenek mluvilo spíše proti.Poslední možnost vidět kapelu před několikaletou pauzou a věčné diskuze o tom,že toto turné je už poslední byly argumenty pro účast. Většina festivalů v první fázi nabízí pouze permanentky na celý festival,jednodenní vstupenky uvolňuje do prodeje až později.Dávat za vstupenku na kratší setlist i několik set € se mě nechtělo.Jednodenní vstupenky se nabízeli na jednom z festivalů ve Francii a dále pak v Itálii,Polsku a Mad'arsku.
Pohledem do kalendáře jsem zjistil,že termín polského vystoupení se kryje s našimi státními svátky,tím bylo víceméně rozhodnuto.Hned první den předprodeje kupuji jednodenní vstupenku.Svůj nápad ještě probírám s Terezkou z Prahy a následně si domlouváme společnou cestu.
Festival je v přímořské Gdyni na severu Polska a z Brna je doprava celkem komplikovaná.Původní nápad,že pojedu ve středu z práce rovnou na čtvrteční koncert nočním autobusem,hned v počátku zamítám a v práci si hlásím dovolenou na středu.
Ještě než najdu nějaký rozumný spoj na trase Brno - Gdyně,ohlašují České dráhy speciální letní vlak z Bohumína na polský poloostrov Hel se zastávkou ve Gdyni a navíc za akční cenu.
Takže cestu máme taky vyřešenou.Zbývá vyřešit ubytování.Hledám hotel ve Gdyni na 4 noci asi 3 měsíce před koncertem.V termínu konání festivalu zcela bez šance,nejlevnější nabídky za 4 noci začínají na 20 000 Kč.Nakonec najdu hotel za rozumnou cenu v blízkém přímořském letovisku Sopot.

 


Do Sopot přijíždíme nočním vlakem ve středu v 8 ráno,náš pokoj ještě není připravený,tak se jdem projít po pláži,z čehož vznikla procházka skoro na celý den.Na internetu hledám nějaké informace k zítřejšímu koncertu a zjišt'uji,že ve Gdyni právě probíhá výstava fotografií Briana Griffina.Autora bookletů alb Speak & Spell,A Broken Frame a Construction Time Again.Takže program před koncertem máme jasný.Mimochodem také zjišt'uji,že Depeche Mode se ubytovali v hotelu skoro vedle toho našeho,asi taky nemohli najít hotel ve Gdyni.Po náhodách v Moskvě,Petrohradu a Limě tentokrát kapelu osobně nepotkávám,před hotelem jen vidíme zaparkovanou kolonu černých mikrobusů Mercedes.
Ve čtvrtek vyrážíme do Gdyně chvíli po snídaní.Z nádraží ve Gdyni vyrážíme hned na výstavu fotografií v místním Muzem Miasta Gdynia.Fasádu budovy zdobí obří reprodukce obalu desky A Broken Frame.Výstavu tvoří několik panelů s fotografiemi na střešní terase,je jich spíše pomálu,ale více než polovina jsou práce Briana pro Depeche Mode,vesměs různé variace na obal Construction Time Again,ale také altermnativní verze obalu A Broken Frame.
Trochu se divím,že se pořadatelé výstavy nedomluvili s pořadateli festivalu na společné propagaci výstavy.O výstavě jsem se dozvěděl jen úplnou náhodou.Myslím,že mnoho účstníků koncertu,by rádo výstavu navštívilo.
Po obědě už míříme rovnou na zastávku speciálního festivalového autobusu,který nás zaveze až k branám festivalu.Tam přijíždíme ve 14 hodin a brány se otevírají v 15.Což je zanedbatelný čas oproti 7 hodinám čekání,které máme před sebou do prvních tonů Revolution od Beatles.
Před bránama areálu čekají prakticky jen fanoušci Depeche Mode.Zrada přichází hned v 15 hodin.Brány se otevírají přesně v 15 hodin,kromě té,u které čekáme my.Ta zůstává beznadějně uzavřena !!! Nastává chaotická situace,kdy všichni z naší brány přebíhají k těm otevřeným,ale i přes mírnou tlačenici se odehrává vše bez nějakých zranění.


Plocha pod podiem je rozdělena uličkou na 2 poloviny.Předpokládáme,že většina lidí poběží do bližší poloviny před Martina,domlouváme se tedy,že poběžíme do druhé poloviny před Andyho.Musíme tak oběhnout celý areál až kolem zvukařské věže.Ale je to můj poslední koncert,tak chci zkusit první řadu.Po zdržení na bráně dobíháme až do druhé řady.Kdyby nám otevřeli,mohla být první.
Celý sektor stání pod podiem okupují jen fanoušci Depeche Mode a mezi nimi poznávám tváře známé z jiných koncertů.Na všech koncertech stále ti stejní lidé.Kromě Poláků je pod podiem hodně fanoušků z Německa.Čechy na koncertu nepotkáváme žádné.
Koncert DM je ohlášen na 22 hodinu a před nimi zahrají 3 kapely.2 polské a Dánská zpěvačka MO.
První kapela je polský hiphop,což bylo to nejbizarnější co jsem kdy před DM zažil.První řady pod podiem zůstavají sedět na zemi,jiní znuděně sledují dění na podiu." Zpěvák " vidí,že všichni čekají na někoho jiného a situaci bere z nadhledem a pár místních fanoušku si nakonec cestu pod podium našlo.Druhá je kytarovka Organek s černobílými apokaliptickými videoprojekcemi,což už bylo lepší.A nakonec popová zpěvačka MO.Víc než hudbou mě zaujala podiovou show.Prakticky skoro celé vystoupení byla místo na podiu někde v davu mezi lidima.Koncert si určitě užila více,než její neustále zděšená ochranka.
Po 7 hodinách jsme se skoro na minutu přesně dočkali.Ve 22 hodin začínal koncert téměř v naprosté tmě.Pod podiem houstne atmosféra a občas je trochu problém udržet si svoje trpělivě vyčekaná místa.Kromě fotografu se pod podiem pohybuje i manažer skupiny Johnatan Kessler.A zůstává tam skoro celý koncert.A jen tak pro zajímavost,kapela si přivezla i svoje kameramany,kteří pořizují záběry na projekční obrazovky.Celý den natáčeli dění na podiu místní kameramani,ale před vystoupením je kapela nechala vyměnit za svoje,včetně kamer.
Po Pain That I'm Used To je jasné,že dnes zazní jen zkrácená,15 skladbová festivalová verze koncertu.Tak nějak jsem s tím předem počítal,ale po vystopueních v Sopronu a Isle of Wight,kde odehráli plnou show,nějaká ta malá naděje zůstavala.Malý rozpor mezi mnou a Terkou byl v tom,co by měl zazpívat Martin.Terka chtěla Somebody,protože se ji učí brnkat na klavír a já chtěl Things You Said,protože jsem ji ještě nikdy neslyšel.Společně s I Want You Now to je letošní největší koncertní překvapení.Vyhrála Terka,ale jeji výhru jsem ji přál.Je to její 3. koncert v životě a můj 62.takže ji výtězství galantně přenechávám.


Podium na festivalu nemá předsunuté molo,ale jen schody vedoucí z podia k publiku.Čekám,jestli Dave využije schody místo mola při Cover Me,ale zůstává celou dobu na podiu.Na projekční stěně také chybí balkon,na který Dave chodí při Enjoy The Silence.Celou show tak mírně upravuje místním podmínkám.
Na tomto turné jsem byl na 21 koncertech,tak můžu celkem dobře porovnat atmosféru s jinými koncerty.Určitě se toto vystoupení nemohlo rovnat s bouřlivými koncerty v Petrohradu nebo Moskvě,ale určtě patřilo k těm lepším,které jsem mohl vidět.Publikum nebylo namícháno různými nesourodými fanoušky jak v Lisabonu ( čehož jsem se obával ),ale tvořilo pouze fanoušky DM.Takže to byl vlastně takový koncert s více předkapelama,než festivalové vystoupení pro cizí publikum,jak tomu bylo v Lisabonu.
A nakonec jsem se i já dočkal na posledním koncertu skladby,kterou jsem na turné ještě neslyšel - starou dobrou Just can't get enough.



petak2

11. červenec 2018 o 22:27 • dmf • Články

Diskuze

Uživatel: Yvon

Yvon      1   12. červenec 2018 o 16:41

21 koncertů v rámci GST? Viděla jsem 2- Praha a Sopron a stačilo. Nicméně oba byly super.


Uživatel: Peppa

Peppa      2   13. červenec 2018 o 1:19

Pěkně napsané.
Moc pěkná sbírka vstupenek.

Z Ostravy nás jelo 6 dvěmi auty a 2 z Olomouce.
Na místo jsme dorazili jen pár hodin před koncertem a občerstvovali jsme se, tak jsme stáli až kus dál od podia.
Den po koncertě jsme jeli do Sopot k moři, náhodou jsme zaparkovali u hotelu Sheraton a stihli jsme Andyho.
Just Can’t Get Enough a The Things You Said hráli v Sopronu.

Taky máme obavy ohledně budoucích turné, ale bez rozloučení by snad nekončili.

Tak “See you next time”


Uživatel: Ada_DM

Ada_DM      3   14. červenec 2018 o 7:06

pekný opis rozhodovania účastnit/neúčastnit sa koncertu ? cesty a dojmu z koncertu / výstava s témou DM dobre doplnila koncert / ochranka na foto vyzerala drsne,  Jonathan spokojne a kapela dost vzdialená fans / skvelé priblíženie atmosféry smile


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.